Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Választhatóan 1-2-napos, hétfő-keddi Öreg-Túr kenutúrák: családi vízitúra

img_1321.jpgVálaszthatóan 1-, vagy 2-napos vízitúra az Öreg-Túron hétfőnként is. Hétfő-kedd Öreg-Túr vízitúrák.
Kenutúra a család mindhárom - vagy akár négy (!) - generációjának! Az elképesztő hangulatú Öreg-Túr 104 kanyarjával rabul ejt. 


A Túr egy mesebeli folyó, egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence. A Túr pompás terep iskoláknak, egyesületeknek, az Öreg-Túr eszményi helyszín osztálykiránduláshoz, ideális céges csapatépítésekhez, intézményi, pl. önkormányzati csapatépítő vízitúrákhoz. 

oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-19.jpg

Családoknak ideális vízitúra-terep biztonságos, de őrülten vadregényes vízitúrához. A kenutúra nagy részében erdőben evezhetsz. Nulladik napi érkezés a Túr kenuzásra? Rád van bízva. A tapasztalat az, hogy senki sem szokta megbánni, hogy a vízitúra első napja előtt már befutnak és kényelmesen lehet kezdeni a vízitúrát, ill. esetleges késés miatt nem mulasztja el a család az Öreg-Túr-vízitúrát. 

 

A Túr-vízitúrára miért velünk gyertek? 
oreg-tur-vizitura-924625.jpgTanítunk és jól tanítunk. Megtanítunk evezni. Megtanítunk kenut kormányozni. Megtanítjuk a vezérevezős munkáját. A túravezető megtanulta, hogy a tudását hogyan adja át. Velünk a kenuzás nem frusztráló szenvedés. Ha velünk jössz, nagyon nagy eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol. Velünk a Túr- vízitúrán a madarak énekét, és nem alkoholisták dajdaját hallgatod, nálunk nincs tüc-tüc a kenuban, a vízitúra vízitúra. A mi túráinkat vízitúra-vezető vezeti, aki ott van a közeledben, aki folyamatosan segít, és nem a csapatát előre küldve órákkal később száll vízre. Nálunk a kulturált dohányos kivárja a pihenőket, kiszállási szüneteket, nem fogja tőled senki megkérdezni: ugye nem zavar, ha rágyújtok? 
A kenutúra-szervezés nálunk szervezés. 
oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpgVelünk nem vársz órákat pontatlan emberekre, elkéső buszra, trélerre. Nálunk nem motiválatlan, nemtörődöm emberek non-stop válság-menedzsmentjébe cseppensz bele. Nálunk a lehető legjobb a logisztika, a teleautó-rendszernek hála minimalizált a benzinköltség. Velünk nem muszáj csak azért, nap mint nap, akár órákat elveszteni, mert vissza "kell" buszozni egy saját tulajdonú kempingbe, amelybe (ahh minő véletlen) már a vízitúra előtti napon meg kell érkezni. dsc01576.jpgMielőtt nemes versenytársunk busza indulna vissza Tiszabecsre, a busz egy órán keresztül járatja a motort, és megfullad a vendég a kipufogó gázban. Nálunk kötelező a mentőmellény, és tilos a flip-flop papucs, mivel a flip-flop bokaficam- és csúszásveszélyes. Nem "lazázunk", a nemtörődömséget nem magyarázzuk ki azzal, hogy "hát felnőtt ember a túrázó, ez az ő döntése", mivel honnan tudná valaki, aki soha nem volt itt, hogy mennyire meredek a Túr partja, hogy őrülten könnyű vízes flip-flop papuccsal megcsúszni, bokát ficamítani, egy csúszással felnyársalódni, stb. 

20180707_135310_resized.jpg

A mi kenutúráinkon kenuval jöttök. Normális kenukkal. Nálunk nem ezerszer javított, agyonfoltozott, a javítások során milliószor rávitt anyag miatt őrült nehéz roncsokba ülsz bele, aminek a pereme, lepattogzó festéke (!) szétvághatja a kezed, amiből szivaccsal állandóan merni kell a beszivárgó vizet. Nálunk nincsenek FELÁR ellenében kínált "új" hajók.... mindenki döntse el: etikus-e többezer forintos felárat kérni azért, mert szimplán használható a mondjuk 5 éves  - minden relatív - újnak mondott kenu. Mi evezünk a Túron Túristvánditól délre is, velünk az Öreg-Túr olyan részeiben is gyönyörködhetsz, amit tényleg csak velünk csodálhatsz meg. 

 

Vízitúra költözködés nélkül!
20180720_120239_resized_1.jpgÍme a Túr-vízitúra költözködési macera nélkül.  Minden nap máshol evezünk, de a szállás lehet végig "fix", akár magadnak foglaltad, akár mi foglaltuk. 

 

A "fix" szállásról megyünk ki az aznapi vízre szállás helyére, evezünk egy fantasztikusat és este ugyanarra szállásra térhetsz vissza. 

img_1434.jpgA vízitúra idején telekocsi rendszert használunk, így minden nap a vízitúra-szakasz végén a kocsid veled van. Mivel a szállás minden éjszaka ugyanaz, napközben elég egy-két szendvics és víz vagy üdítő (bármilyen alkoholmentes ital), amit érdemes vízhatlanul csomagolnotok. Hordóra nincs szükség, de ha kérsz, szívesen adunk.  

 

Szállás az Öreg-Túr vízitúrán

20150707_tur-vizitura-kenutura-oreg-tur-evezes.jpgA szállás igény szerint sátor, szoba vagy apartman. Ha időben (jó előre) kéred, foglaljuk nektek a szállást, ha az utolsó hónapokban jelentkezel, kérjük foglald magad Sonkádon, Kölcsén, Szatmárcsekén, Túristvándiban vagy ezek közelében.
A panzióktól az apartmanokon és az egyszerű, de korrekt turistaszállásokon át a sátrazásig bármilyen szállásod lehet, csak kezdjétek a keresést időben. 
 
 
Étkezés az Öreg-Túr kenutúra idején

20190722_193934_resized_1.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz, vagy lehet reggelit és vacsorát rendelni is. Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundáskenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. Szalonnával és tejföllel kegyetlen. 

img_1355.jpg

Vacsorára pedig néhány a lehetőségek közül. 
A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (szatmári szilvás, túrós és kakaós).

B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta. 

 

1. napi Túr-kenutúra: Túristvándi-Kölcse 15 km

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgA nulladik napon érkezetteknek a délelőtt első felében szabad program, pl. Nagyarban a Luby-kastély parkjában érdemes megnézni a rozáriumot, azaz a rózsakertet. Nem csak sok ezer rózsát látsz, hanem a rózsafajták száma is lenyűgöző.  

Aztán egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt! 


img_1350.jpgAz Öreg-Túr kenutúra napján pedig 10:30-kor találkozunk Túristvándi Vízimalom Kemping és Panzióban. 
Wc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni. Amíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenek

 

oreg-tur-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-kolcse-22.jpgKicsit logisztikázunk, autókat telepítünk a kenutúra napi céljába, vagyis Kölcsére. Aztán a sok-sok kanyargásos, "átlagos" tempó mellett (amiben a szünetek és a strandolás is benne van) hozzávetőleg 5-6 órás evezgetés után érkezünk Kölcsére a délelőtt már odatelepített kocsikhoz. 

 

 

20150707_141346.jpgEvidens, hogy a magyar, vagy bármilyen emberi nyelv jelzői kevesek, szegényesek, méltatlanok a Túristvándi és Kölcse közötti fenséges gyönyörűség, a fájdalmas szépség, az Öreg-Túr érzés visszaadására. Tényleg durva. A nap végén vegyes érzéseid lesznek, mivel felejthetetlen élményben részesített bennünket az itt kanyargó Öreg-Túr. Kegyetlenül szép volt, abszolúte fenséges. (És minden olyan kifejezés, amely majd az eszedbe jut). Tényleg durva. De sajnos mára vége.

Este saját vagy éttermi vacsora. 

 


2. napi Öreg-Túr-kenutúra: Kölcse - Sonkád (11 km) img_1862.jpg
A délelőtt első felében szabad program. 10 órakor találkozunk Túristvándiban a Vízi Malom Kemping és Panzióban. Túristvándiból a kocsikkal konvojban indulunk Kölcsére, a vízre szállás helyére. Kölcsén kiszáll minden utas a kocsikból.

 


20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpg

Kölcséről - csak a sofőrök - "felviszik" az autókat Sonkádra. Természetesen oda is konvojban megyünk. Kölcséről minél kevesebb autóval (, hogy minél többet hagyhassunk Sonkádon) a sofőrök visszajönnek Kölcsére. Kölcsén vízre tesszük a hajókat, kezdődik a kenuzás-tanulás, a profiknak a bemelegítés és amikor mindenki nagyon ügyes, indulunk. 

20150707_tur-vizitura-kenutura-oreg-tur-evezes.jpgItt is egészen bámulatos az Öreg-Túr. Csodálatos szlalomozás után egy zsilipes átemelésnél rövid kenucipelés vár ránk. Vár ránk még egy 
kellemes fürdőzés az öreg-túri "Copacabanán".
Íme a "plázs". A szatmári Cancun. 
16 óra körül érkezünk a kenukkal Sonkádra.
Érkezéskor tisztelettel még hajótisztításra fogunk kérni. Mivel reggel ide telepítettük az autókat, csak beszálltok a kocsikba és huss.... 
 
 
20180720_140918_resized.jpgVéget ért a vízitúra, de ne sírj sokat, hiszen várunk Gemencen őrült izgi ártéri túrával (www.gemenc-vizitura.hu), jöhetsz velünk a Szigetközbe (nincsenek rá szavak, de azért olvasd el amit itt találsz: szigetkozvizitura.hu), ha pedig tényleg jól uraljátok a hajót, a Hernád (hernad-vizitura.hu) és a Rába is hívogató célpont (www.raba-vizitura.hu). A bodrogzugi túráinkat is a hernad-vizitura.hu oldalon találod.

A Tisza-tavon pedig a nyár minden napján van szenzációs kenutúránk, oda (is) non-stop jöhetsz vízitúrára. www.tisza-to-vizitura.hu
 

A vízitúra túradíja


+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
Jelentkezés a Túr-túrára: 
img_8003.jpgJelentkezés az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A banki megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet (irányítószám, település, utca, házszám, a kenutúra helyét és a vízitúra időpontját beírni.

img_1091.jpg(Pl. 8482 Doba, Somlói út 77.
Öreg-Túr vízitúra, aug. 19-20.)
 

2-napos, ill. választhatóan 1-2-napos hétfő-keddi Öreg-Túr vízitúra időpontok 2024-ben:

 • 2024. április 1-2Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 8-9Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 15-16Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 22-23Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 29-30. Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. május 6-7. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. május 13-14. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. május 20-21. Öreg-Túr vízitúra
  (Pünkösdi hétfői Túr kenutúra, lehet jönni csak egy napra is)
 • 2024. május 27-28. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 3-4. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 10-11. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 17-18. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 24-25. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. július 1-2. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. július 8-9. Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. július 15-16. Öreg-Túr vízitúra  
 • 2024. július 22-23. Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. július 29-30. Öreg-Túr vízitúra  
 • 2024. augusztus 5-6Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. augusztus 12-13. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. augusztus 19-20. Öreg-Túr vízitúra (Más, spéci útvonal, lásd az időpontos túrákat!!)
 • 2024. augusztus 26-27. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 2-3. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 9-10. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 16-17. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 23-24. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 30. - október 1. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. október 7-8. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. október 14-15. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. október 21-22. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. október 28-29. Öreg-Túr vízitúra