Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 17-20. Öreg-Túr kenutúra, családi vízitúra választhatóan 2-3-4 napban

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgÖreg-Túr kenutúra, választhatóan 1-2-3-4-napos, családi, baráti vízitúra a Túron!

Akár 4-napos kenutúra a Túron, amely kenutúrába 2 vagy 3 napra is be lehet csatlakozni és jöhetsz egyetlen napocskára is. Érdemes jönni a nulladik napon, ha valaki mondjuk Zala déli részéből érkezik. Az utazás Bp-ről 4 óra.

 

Az Öreg-Túr vízitúra egy mese

20140613_162121.jpgEgy elmondhatatlan szépségű, maximálisan biztonságos vízitúra. 104 kanyarja megunhatatlan, folyamatosan izgalomban tart, hogy mit fedezünk majd fel. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence. Tökéletes a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, minta vietnami dzsungelben, máshol mintha az Amazonas vidéken eveznénk. Itt a fentről lefelé vezető túrát olvashatod, de lehet, hogy éppen felfelé fogunk jönni. Kihasználjuk, hogy a sodrás szinte nulla. Mindenki elkezdte valamikor a vízitúrát, az először kenuzókat szeretettel várjuk, türelmesen, odafigyeléssel és jól tanítunk meg kenuzni. Lehet jönni autóval és tömegközlekedéssel is. 

 

oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpg

Öreg-Túr vízitúra költözködés nélkül

Jöhettek vízitúrára klasszikus vándortáboros módon (ez főleg akkor jó, ha "kidobható", gyorsan felállítható sátratok van) vagy mondunk egy jobbat. Végig a "fix" támaszponton biztonságban van a sátrad, ill. az apartmanokban, vagy vendégszobában mindened, nem költözöl, mégis minden nap a Túr más és más szakaszát csodálod meg. 
 
 
 
oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-15.jpgÉtkezés és logisztika az Öreg-Túr vízitúrán
A legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz, vagy lehet reggelit és vacsorát rendelni is. 
A kenutúra idején a "fix" szállásról ugrunk ki telekocsi rendszerben az aznapi vízre szállás helyére és délután a fix "bázisra" térünk vissza. Teleautó rendszert használunk, mert olcsó, gyors és jól működik. 
 
 

1. napi Túr kenutúra: Sonkád környéki barangolások a Túron (12 km) 
img_1768.jpg

Találkozás 11 órakor SONKÁDON, Sonkád külterületén az ún. Kisbukónál. 

A Kisbukóhoz vezető utat a 491-es úton tábla mutatja, ha a lakott területen kötelező 50 km/órás sebességgel megy valaki, akkor a táblát és utat nem lehet eltéveszteni.

 

A Kisbukó a kocsikkal használt aszfalt útról nem látható, ezért a túravezető NEON színű túravezető feliratú hosszú ujjú polóját keressétek, mert az aszfalt út mellett fog várni a térképen is jelölt helyen. Logisztikáznunk nem kell, ez a vízitúrás nap csillagtúrás, tehát a kocsikhoz fogunk a túranap végén visszaérkezni. 

Vízre tesszük a hajókat és megtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kormányos, a vezérevezős és a legénység feladatát. Amikor minden kormányos, minden legénység fantasztikus, indulunk. 

img_1059.jpgA kenutúra során a csak nevében sebes, egyébként ma már a duzzasztása miatt kedves, jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló, konkrétan sok helyen az Öreg-Túrnál is lassabb, sőt, immár az év jelentős részében állóvíz Sebes-Túron evezgetünk.

 

 

 

img_1788.jpgRemek kiszállási pontokkal a Sebes-Túr nagyon nem kényeztet el minket, de szerencsére a vízbe viszont pompásan ki lehet szállni.
 

Amit meg is teszünk. Ha nagyon ügyesek és szorgalmasak leszünk, akkor oda-vissza akár 17.2 km-t is megteszünk, de a jellemző a 12 kilométer. 

 

img_20190809_111732.jpgMivel itt a meder jellemzően olyan értelemben "tisztább", hogy kevesebbet kerülgetünk bedőlt fákat, nem játszunk "limbó hintót", a pihenővel együtt is 5 óra megtesszük a távot. 

 

Jellemzően 6 kilométerecskét evezünk fel és utána visszacsorgunk. A túranap a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, 16 óra körül ér véget. Ezt követően kérjük, hogy a kenuk tisztítása után segíts a hajókat biztonságba helyezni, magyarán ki kell cipelnünk a kenukat a partra.  

 

2. napi Öreg-Túr-kenutúra: Sonkád - Kölcse (11 km) img_1862.jpg
10:30-kor találkozunk Túristvándiban a Vízi Malom Kemping és Panzióban. 
 
Túristvándiból a kocsikkal konvojban indulunk Sonkádra, a vízre szállás helyére. Úgy ügyeskedünk, hogy már menet közben hagyjunk autókat Kölcsén.
Sonkádon kiszáll minden utas a kocsikból.
 
 
20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpg
Aki(k)nek nem Túristvándiban van a szállása, azokat is kérjük, hogy 11:00-kor legyenek Sonkádon, egészen pontosan Sonkád külterületén az ún. Kis-Bukó közelében az Öreg-Túr zsilipjénél. Sonkádon vízre tesszük a hajókat, kezdődik a kenuzás-tanulás, a profiknak a bemelegítés és a betanulás idejétől függően, "átlagos esetben" 12 órakor indulunk.
 
20150707_tur-vizitura-kenutura-oreg-tur-evezes.jpg13 órakor ebédszünettel kötjük össze a kellemes fürdőzést az öreg-túri "Copacabanán".
Íme a "plázs". A szatmári Cancun. 
A strandolás után ismét a vízen vagyunk, egy zsilipes átemelésnél rövid kenucipelés vár ránk.
Ha vannak bedőlt fák - igen a Túron vannak, még akkor is ha van olyan szolgáltató, aki ezt elhallgatja - akkor akadályokon történő átemelést követően 17 óra körül érkezünk a Túron a kenukkal Kölcsére.
 
img_1091.jpg
Egyébként a zsilip és a Kölcse közötti szakasz durván gyönyörű. Egészen bámulatos itt az amúgy is csodálatos Öreg-Túr. Érkezéskor rájössz, hogy a szivacs multifunkciós eszköz, tisztelettel még hajótisztításra fogunk kérni. Kölcsén már ott vannak/lesznek az autók. 
Ahova érkezünk, ott a kikötési díj személyenként 200 Ft. Tehát pl. egy 5 fős család 1000 Ft-os, egy 4 fős család 800 költséggel számoljon. A kikötési díj tartalmazza a hiperkulturált mosdó használati díját és az egész napos biztonságos parkolás díját is. Ezt ott helyben dobjuk össze és fizetjük ki a vendégháznak. A kocsikkal innen, tehát Kölcséről megy mindenki vissza a szállására, a többség Túristvándiba, a "támaszpontra".
 
 

3. napi Öreg-Túr vízitúra: Kölcse - Túristvándi (15 km)
oreg-tur-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-kolcse-22.jpgA délelőtt első felében szabad program, pl. Nagyarban érdemes megnézni a rozáriumot. Aztán egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt!
10:30 Kezdődik a logisztika. Mindannyian felugrunk kocsikkal a vízre szállás helyére, Kölcsén fogunk parkolni. 

 

 

 

20190722_193934_resized_1.jpgWc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni. Amíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenek

Felejthetetlen élményben részesít bennünket majd az itt kanyargó Öreg-Túr. Kegyetlenül szép. Abszolúte fenséges. (És minden olyan kifejezés, amely majd az eszedbe jut). Tényleg durva.

 

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpg16 és 17 óra között érkezünk Túristvándiba.
Innen a túravezető visszareppent néhány sofőrt Kölcsére, aztán már a néhány sofőr még 4-szer annyit tud fuvarozni.....

Este saját vagy éttermi vacsora, ha éttermi vacsora, akkor próbáld meg a Vízimalom Panzió és kemping házi finomságait.

 

 

4. napi Túr vízitúra: kalandozás a Tejút galaxison kívül
20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgTúristvándiból a Vízimalom Kemping és Panzióból indulunk, ennek megfelelően Túristvándiban 
a Vízimalom panzió és kempingben 
találkozunk. Mindjárt írjuk azt is, hogy mikor. De a mikor attól függ, hogy rutinos vízitúrázó vagy-e vagy még kevésbé vagy tapasztalt. Ugyanis mindenkinek volt első vízitúrája és mivel szinte mindig van a vízitúrázást most kezdő, a vízitúrát csak ezen a napon kezdő túrázónk, (senki nem kenuban született), oktatással kezdünk. 

dsc01576.jpgHa még nem kenuztál, gyere 9:00-re, és megtanítjuk Neked a kenuzás csínját-bínját. Ha pedig profi vagy, ha ez már a sokadik vízitúrád, akkor 9:30-ra várunk. Persze a Túr- evezés előtt a romlandó élelmiszert tegyétek a szállásotokon hűtőszekrénybe.

A túranap során az Öreg-Túr egy mások által nem evezett részén lapátolunk.

20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgKonkrétan nem is ebben az univerzumban, de ha igen, tuti, hogy másik galaxisban evezgetünk.

 

Ha néhol lesz olyan deja vu-d, hogy ez a táj, akár lehetne a Föld nevű bolygón is, akkor pedig minimum 65 millió évet (és egy kicsit) utaztál vissza az időben.

 

Itt a partra lejönnek inni a dinoszauruszok. img_140.jpg

Szóval szürreális helyen fogunk szlalomozni, és néhol  akadályokkal is meg kell küzdeni. A Túr itt nem adja magát olyan könnyen, a sás, a gyékény tisztességesen be tudja nőni a medret, a bedőlt fák alatt gyakori a "limbo hintó", esetleg kellhet átemelés, és garantált a sok bújócska a behajló ágak alatt. 

 

2014.07.20.-oreg-tur-vizitura-kolcse-es-sonkad-kozott-2.jpgAmilyen szenzációs a Túr, annyira nem bővelkedik jó kiszállási helyekkel. Pisilj akkor, amikor éppen olyan a part, ahol ki lehet szállni. Ne várd meg amíg "kell". Ez az ajánlás természetesen a többi napra is vonatkozik. 

A kellemes fürdőzést, mesés szép tájon történő evezgetést követően 15 órakor érkezünk vissza a napi célba, egyúttal a kocsikhoz. 

 

Még egy hajómosásra és a kenuk helyre cipelésére szeretnénk megkérni. Ha pedig nem kell még indulnod haza, akár működés közben nézd meg Magyarország leghíresebb vízimalmát. A malom mellett megcsodálhatod Magyarország állítólag legnagyobb, szerintünk az egyik legnagyobb platánfáját, és - ha van kedved agyeldobó finomságokhoz - megrendelheted előre a finom búcsúebédet. 

 

gemenc-vizitura-arteri-gemenc-15.jpgVéget ért a vízitúra, de ne sírj sokat, hiszen várunk Gemencen őrült izgi ártéri túrával (www.gemenc-vizitura.hu), jöhetsz velünk a Szigetközbe (nincsenek rá szavak, de azért olvasd el amit itt találsz: szigetkozvizitura.hu), ha pedig tényleg jól uraljátok a hajót, a Hernád (hernad-vizitura.hu) és a Rába is hívogató célpont (www.raba-vizitura.hu). A Tisza-tavon a nyár minden napján van szenzációs kenutúránk, oda non-stop jöhetsz vízitúrára. www.tisza-to-vizitura.hu. És, hogy teljes legyen a paletta, a Bodrogzugba is jöhetsz (www.hernad-vizitura.hu)

A vízitúra túradíja


Igény szerinti Öreg-Túr vízitúra 
turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpgEgyedi Túr vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 

Jelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára és utalás:
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpgJelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj utalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (a név nem szükséges, mivel azt látjuk) (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját és a "Túr" szót beírni. 
Pl. 1127 Bp., Regős u. 89., 
2024. augusztus 17-20. Öreg-Túr vízitúra