Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. 08. 17-20. Bodrogzug vízitúra, választhatóan 1-2-3-4-napos Bodrog+Bodrogzug túra

arteri-evezes-23.jpg.jpg

Bodrog + Bodrogzug vízitúra. Választható időtartamban (1-2-3-4-nap) és igény szerint távon kínálunk CSODÁLATOS Bodrog vízitúrákat. Íme "A" túra, ahol a Bodrog túrát kombinálhatod bodrogzugi kenuzással is! Nézzünk néhány példát! Egy iskolai vízitúrás tábor, egy hosszabb osztálykirándulás lehet például 3-napos kenutúra.

20130727_154958.jpgDe az is lehet, hogy csak 1 napotok van egy rövidebb evezésre, egy napban is készséggel állunk rendelkezésetekre! Lehet, hogy egy baráti társaság szívesen kombinálja a Bodrogot és a bodrogzugi ártér túrát és 4-napos túrát kér. De lehet, hogy 2 nap is elég vagy csak ennyi fér bele. Bármit kérhettek, mindent lehet.  Akár Szlovákiából, akár Felsőbereckiből indulva egészen Tokajig, bármilyen Bodrog vagy Bodrog+Bodrogzug kenutúrát megszervezünk nektek. Lehet a túra egy 65 kilométeres, 3-, vagy 4-napos, torkolattól torkolatig tartó kenutúra. (A Bodrog az Ondova és a Latorca torkolatától "Bodrog".) 

bodrogzug-zsaro-er-www.szigetkozvizitura.hu-001.jpgEz azt jelenti, hogy az 1. napon Zemplén (nem a hegység, hanem a szlovákiai Zemplén, szlovákul Zemplin község) és Bodrogolaszi között 31 km-t, a 2. napon Bodrogolaszi és Szegi között 17 km-t, majd az utolsó napon Tokajig még 12 km-t teszünk meg, amit meg lehet toldani egy kis bodrogzugi beugróval.
Lejjebb pedig bemutatjuk a 4-napos túrák közül a legnépszerűbbet, de előtte néhány fontos kérdésetekre a válaszok:

- Ugye a Bodrog biztonságos? 

- Egy Bodrog-kenuzás és egy bodrogzugi túra kisebb csemetékkel is biztonságos vízitúra. Mindenki elkezdte valamikor a vízitúrát, az először kenuzókat szeretettel várjuk, türelmesen, odafigyeléssel és jól tanítunk meg kenuzni. 

 

- Meg tudjuk csinálni a Bodrog vízitúrát nem vándortáborozva, hanem költözködés nélkül, apartmanokban vagy vendégszobákban?
bodrogzug-vendhaz-erik-12.jpg- Sima ügy. Jöhettek a vízitúrára klasszikus vándortáboros módon is, de költözgetés nélkül is! Végig a "fix" támaszponton biztonságban van a sátrad, ill. a vendégszobában mindened, nem költözöl, nincs macera, semmi sátorverési vagy költözési kényelmetlenség, mégis minden nap a Bodrog, ill. a bodrogzugi ártér más és más szakaszát csodálod meg. Támaszpontunk Tokajon belül három hely valamelyike. Ha kéred, szívesen "stoppoljuk" nektek a szállást, azaz jelezzük a szállásadónak, hogy tegyen nektek félre X db szobát. A szállás díját pedig a szállásadónak közvetlenül kell utalnotok.
 

- Nulladik nap? Csak autóval lehet menni? 
bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpg- Lehet jönni autóval és tömegközlekedéssel is. Például lehet kezdeni a Bodrog vízitúrát Sárospataknál, ill. Tokajban, mindkét városba tudtok jönni intercity vonattal. Az egyeztetett helyen és időben találkozunk, lehet, hogy érdemes a vízitúra előtti "nulladik" napon jönni. Érdemes jönni a nulladik napon, ha valaki mondjuk Zala déli részéből érkezik. Budapestről még be lehet futni a vízitúra első napján. Az utazás Bp-től autóval Tokajig nagyjából 2.5 óra, Sárospatakig 3 óra.
 
 
- Hogy lesz az étkezés a Bodrog vagy Bodrog+Bodrogzug vízitúrán?

bodrog_vizitura_31.jpgHa akarod mindent ránk bízhatsz, vagy "csak" a szuper vízitúrát szolgáltatjuk. Ahogyan szeretnétek. A legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz, illetve lehet reggelit és vacsorát rendelni is. Az egyik kedvenc helyünkön nagyon jó a klasszikus tojásrántottás, bundáskenyeres, "kontinentális" reggeli. 

 
- És a logisztika...?
img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenuzas.jpg- Telekocsi rendszerben a "fix" szállásról ugrunk ki  az aznapi vízre szállás helyére és délután a fix "bázisra" térünk vissza. Vagy a vízhez, ill. a vízről BICIKLIVEL IS JÖHETTEK. Kultúrbringákat, nem leharcolt, tragikus állapotú szörnyű kerékpárokat kell elképzelni!
 
 
 
 

 

16559.jpgVégül nézzünk meg egy példa erejéig egy konkrét Bodrog + Bodrogzug túrát! Természetesen nyugodtan elvonatkoztathatsz a példától, mindazonáltal a példa jó példa, ugyanis ez egy jól kitalált, nagyon népszerű Bodrog + Bodrogzug vízitúra! Az első nap is már van benne egy jó kis evezés, de azért a relatíve lájtos táv és a késői kezdés is határozottan nyerő azoknak, akik nem akarnak a nulladik napra is szállást fizetni, ill. jól szeretnétek sáfárkodni az időjükkel. A második nap egy szép és tartalmas vízitúra. A Bodrogról bekanyarodunk a Bodrogzugba és Zalkodig evezünk. Végül a 3-ik és 4. nap egy őrületes kacskaringózás a bodrogzugi ártérben. (Természetesen lehet jönni végig a Bodrogon is, anélkül, hogy beeveznénk a bodrogzugi ártérbe.)  

 

1. napi Bodrog kenutúra: Felsőberecki-Sárospatak-Bodrogolaszi (17 km) 
Találkozás Felsőbereckiben 12:30-kor a Bodrog Turistaház és Kempingben 

bodrog_vizitura69.jpgHa mindenkinek a fix szállása Tokajban van, akkor logisztikával kezdjük a napot, mivel már eleve Felsőbereckibe a lehető legkevesebb kocsival mentünk fel. Rövid ismertető, mosdó szünet után vízre tesszük a hajókat és megtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kormányos, a vezérevezős és a legénység feladatát. Amikor minden kormányos, minden legénység fantasztikus, indulunk. A kenutúra során a jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló Bodrogon biztonságban evezgetünk. Remek kiszállási pontot jelent Sárospatak, ahol - ha van kedvetek - meg lehet nézni a sárospataki várat. Sárospatakon a várnézés után még visszaülünk a kenukba. A túranap a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, jellemzően 17 óra körül ér véget. Ezt követően kérjük, hogy a kenuk tisztítása után segíts a hajókat biztonságba helyezni, magyarán ki kell cipelnünk a kenukat a partra.  

 

2. napi Bodrog + Bodrogzug-kenutúra: Bodrogolaszi - Zalkod (16 km) 
arteri-evezes-23.jpg.jpgEgy kis logisztikával kezdünk, a lehető legtöbb autót áttesszük Zalkodra, ugyanis a kenukkal majd a Zalkodra érkezünk. Aztán jöhet a nirvána. 
Zalkodra érkezünk a hajókkal, biztonságba helyezzük a kenukat, majd a reggel már idehozott kocsikkal megyünk vissza szállásra vagy szállásokra, jellemzően Tokajba. 
 
 

3. napi Bodrogzug + Bodrog vízitúra: Zalkod - Tokaj (14 km)
arteri-evezes.jpg9:00: Kezdődik a logisztika. Mindannyian minél kevesebb kocsival átugrunk a vízre szállás helyére, Zalkodra. Zalkodon fogunk parkolni. Wc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni. Amíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenek.

 

Aztán jöhet, ami még nem volt, ami nincs, ami minden képzeletet felülmúl. Akár magas vízállásunk van, akár nem, életed egyik top-top-top napja vár rád. 15 óra körül érkezünk Tokajba, innen még a teleautó-rendszerünknek hála a Tokajban hagyott kocsik visszareppentik a sofőröket a Zalkodon hagyott autókhoz. 

4. napi vízitúra: Tokaj - Bodrogzug szuperkaland, (gyermekes családosnak biztonságos álomtúra)- Tokaj (16 km)

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpg9:30 Üdvözlés, tájékoztató, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Amíg az először vízitúrázók is überprofivá válnak, a rutinos vízitúrázók bemelegítenek, úszkálnak, vízilabdáznak, stb. Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, naptejezés és még egy wc-látogatás után "hurrá". A tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk.

Az indulás után 1 kilométerre evezünk be egy festői oldalágba. Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba, a Stargate, a féregjárat kezdete, a "Portal". Hamarosan a képen látható mini zsilipen haladunk át a kenukat szép libasorba rendezve. 
A zsilip mögött, remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd.
Hozzatok szendvicset ebédre és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok.
Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. A hami után pedig elképesztő tájon lapátolunk. Felfedezzük a labirintust, vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren, ha nincs áradás, ha pedig magas a vízállás, akkor itt már erdők fái között, rétek, legelők, mezők felett kacsázunk. "Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz. Ha éppen nem, akkor lesz egy durván 200 méteres szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy egy fantasztikus innovációval az ún. mocsárjáró technikával átjussunk. 
bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpgA mocsárjáró technika azt jelenti, hogy áthúzzuk egymást a vízi növényzeten. 
Miután megnyertük a vízi növényzettel folytatott csatát (ha megnyerjük...) szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova. Ha nem, ha a vízi növényzet győz, akkor ártéri letelepedési engedélyt, ártéri állampolgárságot kérünk, és boldog bodrogzugi Hany Istókként folytatjuk életünket. 
Csodahelyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 5 folyamkilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. 
A tempó függvényében 16:30 körül érünk vissza az indulási helyre, hajótisztítás. Akinek mi intéztük a szállást, az már eleve a támaszpontra érkezett.  

 

gemenc-vizitura-arteri-gemenc-15.jpgVéget ért a vízitúra, de ne sírj sokat, hiszen várunk Gemencen őrült izgi ártéri túrával (www.gemenc-vizitura.hu), jöhetsz velünk a Szigetközbe (nincsenek rá szavak, de azért olvasd el amit itt találsz: szigetkozvizitura.hu), ha pedig tényleg jól uraljátok a hajót, a Hernád (hernad-vizitura.hu), a Dráva, a Mura és a Rába is hívogató célpont (www.raba-vizitura.hu). A Tisza-tavon a nyár minden napján van szenzációs kenutúránk, oda non-stop jöhetsz vízitúrára. www.tisza-to-vizitura.hu. 
 

A vízitúra túradíja


Igény szerinti Bodrog vízitúra 
Egyedi Bodrog vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
Jelentkezés a Bodrog vízitúrára és utalás:
Jelentkezés a Bodrog vízitúrára a jelentkezési lap visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) lehetséges. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követően kérjük a túradíj utalását az alábbiak szerint: 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (a név nem szükséges, mivel azt látjuk) (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját és a "Bodrog" szót beírni. 
Pl. 1141 Bp., Kelemeni Nagy Rátót u. 39., 2024. 
augusztus 17-20. Bodrog vízitúra + Bodrogzug vízitúra