Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Választhatóan 1-2-3-4-5-6-7-napos Körös vízitúrák

20130727_154958.jpg

Körös vízitúra választhatóan 1-2-3-4-5-6-7 napban. Igen, a Körös vízitúra időtartama rajtatok múlik. Körös kenutúra ideális a család aprajának és nagyjának, sőt Nagymamájának is...! Pl. egy 7-napos Körös-túrán Szanazugtól, vagy éppen ha első nap felugrunk Városerdőig, akkor Városerdőtől Csongrádig végigevezünk a Körös(ök)ön.

 

two-captains-to-be-captains.jpgUtóbbi esetben néhány méter híján 160 km-es vízitúra vár rád. Büszkén mesélheted majd, hogy a román-magyar határtól a Tisza-torkolatig a Körös(ök) teljes hazai szakaszát megtetted. Ez már valami. De ha az első napot kicsit lazábbra vesszük, akkor is 155 kilométer körüli lesz a 7-napos Nagy Körös vízitúra kalandod. De a 7 nap csak példa, jöhettek akárhány, pl. csak egyetlen napra.
A Körös céges csapatépítő vízitúrákhoz, osztálykirándulásokhoz is SZUPER. 

koros-cedrus-12.jpgAz X-napos, mondjuk egy egyhetes, vagy éppen 4-napos Körös vízitúra akkor lesz, amikorra kéritek. 
Vonattal és autóval érkezőknek is tökéletes logisztika. A vízitúrázást most kezdőknek megtanítjuk a kenuzás csínját-bínját. Étkezés: a vízitúra minden napján, olyan helyre érkezünk, hogy "millió" helyen tudsz enni, vagy könnyű a vásárlás a vacsorához, másnapi reggelihez, ebédhez. 

 

A Körös-kenutúrákon a szállás igény szerint
361460084_990199185468730_3576363211469337619_n.jpgMivel a Körös-túra vándortábor célszerű szállás a sátrazás, de minden megállási ponton veheted kényelmesre a figurát. Minden napi célban tudsz kivenni vendégházi szobát, apartmant.

Egy kisebb csoporton, de akár családon belül is lehet a szállásfajtákat "keverni", jellemző, hogy a gyerekek alszanak sátorban, a szülők pedig szobában, vetett ágyban, kényelemben .... Mindenesetre aki nem sátrazni akar, annak magának kell foglalni minden egyes megállóhelyen a szállást. Az evezés kezdete előtti 6 hónapban már mindenkit arra kérünk, hogy a booking.com vagy a szallas.hu segítségével saját maga foglalja a kenutúra idejére a szállását.


A Körös-vízitúrán hol és mikor találkozunk?

szanazug-hajo.jpgSzanazugban, a szanazugi Nádas kempingben, egy füst alatt a vízre szállás helyén találkozunk. E-mailben térképet küldünk majd, bébikönnyű lesz ide találnod, indulás előtt kérjük pillantsatok majd rá a térképre, hogy ne Szanazug Doboz felé eső oldalára, hanem Szanazug gyulai (Gyula város felöli) oldalára gyertek. 
A találkozás előtt érdemes a szállásodon a romlandó élelmiszert hűtőszekrénybe tenni. Ha a Szanazug nevű csatahajó a kempingben a víz felé nézve a jobb oldaladon lesz, akkor jó helyen vagy, már gyakorlatilag itt vagy a parton lévő kenuknál. 
Aki kocsival jön, az biztonságos helyen parkolhat. Érkezéskor menj el wc-re, naptejezzetek. A nap során fogyasztandó szendvics már legyen nálad, ill. (alkoholmentes) folyadékot fejenként minimum 1.5 litert hozzatok. Ha most kezditek a vízitúrázást 10-kor találkozunk. Üdvözlés, tájékoztató, a felszerelés kiadása után következik a vízitúrázást most elkezdők oktatása. 

20230715_131505.jpg

Ha van rutinos kormányosotok, ha gyakorlott a legénység, akkor 10:30-ra várunk, a profik is megkapják a felszerelést. És ha még esetleg tart a kenuzást a nap elején kezdők gyakorlása, akkor a rutinos kenusok bemelegítenek. Amikor már minden legénység kegyetlenül profi, (tényleg jól tanítunk, másik sapkánkban ez a szakmánk), bepakolunk a hajókra, indulás előtt még érdemes újra elmenni mosdóba és vízre szállunk.
 

1. napi Körös kenutúra: Szanazug körül 5-8 km + Szanazug - Békés (11 km) 

koros-vizitura-bekes-danfok.jpgMint az az előző bekezdésből már kiderült, a Körös-kenuzás első napjának menetrendje számodra, ill. számotokra attól függ, hogy már vízitúrában járatos, kormányos tapasztalattal bíró legénység vagytok-e.

Ha (nagyon helyesen :)) most kezditek vízitúrás karriereteket, akkor gyertek 10-re, és se perc alatt úgy megtanulsz kenuzni, hogy ihaj-csuhaj.

Ha viszont már rutinosak vagytok, ha van profi kormányos a hajóban, akkor 10:30-ra gyertek. Nagyjából (nyilván ezt perce pontosan lehetetlen megjósolni) 11-re mindenki tud kormányozni és vízre szállunk. A Körös-vízitúra első napján gyakorlásképpen is, meg azért mert gyönyörű, kicsit felevezünk a Fekete-Körösön. Ha nagyon szuperek vagyunk, akkor egészen Városerdőig, majd visszacsorgunk Szanazugra. 

koros-vizitura_szanazug_011.jpg

Szanazugról indulva a kocsikkal logisztikázunk egy kicsit, jöhet a jól megérdemelt ebédszünet Szanazugnál, itt strandolunk, úszkálunk egy kicsit, aztán újra a vizen leszünk. 17 óra körül békésen és óvatosan megérkezünk Békésre, Békés városán belül Dánfokhoz, még precízebben a Békés-dánfoki Üdülőközpontba. Tekintetünkkel keressük a dánokat. 

Érdekes módon, nem mindig találjuk az echte vikingeket, nem csoda, ők nem kenukkal közlekedtek..... Sátorverés, ill. a vendégházi szobát / apartmant kérőknek a szobák elfoglalása. 


2. napi Körös-evezés: Békés - Köröstarcsa vízitúra (20 + egy-két km) 
koros-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-hosszufoki-csatorna-korostarcsa-elott-09.jpg10:00 Logisztika, teleautó rendszerben. Ez azt jelenti, hogy az autókat minden autós leviszi a napi célba és minél kevesebb autóval visszahozzuk a sofőröket, aztán délután a már célba vitt autók sofőrjei viszonozzák a délelőtti szívességet. Napi tájékoztató, wc, naptejezés után "Körösre szállás".
Indulhat a kenutúra. A nap fénypontja, hogy némi "Barba-trükk" után beevezünk a Hosszúfoki-csatornába is, amire a maximalista vízitúrázó is azt mondja: "ez már döfi". 
 
korostarcsa-kikoto-koros-vizitura.jpgA Hosszúfoki-csatornában (óvatos duhajként mivel egyhetes vízitúrán vagyunk) valamennyit lapátolgatunk, hívjuk ezt a távolságot X-nek. Természetesen lesznek pihenők is, egyebek között beugrunk a Bodoki Károly Vízügyi Múzeumba is, ugyanis egész érdekes, nem mellesleg a lányok (is) megrohanhatják a kulturált mosdót. Apropó, pihenő. Lesz, lesz több, nyugi, lesz például megállónk a Mezőberényi-híd tövében (kvázi...) is. 
17 óra körül érkezünk Köröstarcsára a kikötőbe, jöhet a sátorverés, ill. a vendégházi szobát kérőknek a szobák elfoglalása. Vacsora igény szerint önellátó vagy közös főzés, ha a főzés közös, akkor Körös tárcsában sült tarja lesz a mai esti finomság.   
 

3. napi vízitúra: Köröstarcsa-Gyomaendrőd (21-22-23 km) 
img_2994_1840x1200.jpg10:00 Immár begyakoroltan működik a teleautós, vagyis a benzintől elvonatkoztatva kvázi ingyenes logisztika, napi tájékoztató, wc, naptejezés után vízre szállás, majd indulhat a vízitúra a Kettős-Körösön. Ma is turbózzuk a túrát. Egy kis pihenő után felevezgetünk kicsit (legyen ez akár csak 1 kilométer) a Sebes-Körösön, ugyanis (Szanazug óta, ahol Kettős-Körös az immár egyesült Fehér- és Fekete-Körösök neve) ma érünk a Kettős-Körös (ezen jövünk ugyebár) és a Sebes-Körös torkolatához. Nosza, bevesszük a jobb kanyart és 
csak azért fordulunk vissza "hamar", mert a mai távot  nem akarjuk túlnyújtani. A plusz kilométerekkel csínján bánunk. Ez egy pihenő nap nélküli 7-napos Körös-túra, és ha nem vigyáznánk (de vigyázunk), akkor a vízitúra negyedik, ötödik nap tájékán hirtelen állna be fáradtság azoknál, akik nem olyan gyakran vízitúráznak. Lesz hosszabb pihenőnk a félhalmi horgásztanyánál is. A túranap során bőven, bőven sok gyönyörűséget látunk, tényleg eleget megyünk, utólag egyet fogsz érteni, hogy bármilyen szép is a Sebes-Körös, ennyi felevezés "elég" volt. 
17:30 körül érkezünk Gyomaendrődre, itt a mai vízitúra vége, fuss el véle, sátorverés, ill. a vendégházi szobát kérőknek a szobák elfoglalása. 
Vacsora önellátó vagy közös (előre megrendelt) vacsora / bográcsétel
 
 
4. napi Körös vízitúra: Gyomaendrőd - Szarvas (28 km)  
koros-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-szarvas-folott-06.jpg
A napi logisztika után indulás 10:30-kor. Ha duzzadunk az erőtől, a mai nap sem múlik el beevezéses kaland nélkül. Mai áldozatunk a Hortobágy-Berettyó. Lehet, hogy kicsit beevezünk, az is lehet, hogy teljesen felevezünk a Mezőtúri árvíz-kapuig, és ha így teszünk, akkor ott lesz egy hosszabb ebédszünetes pihenőnk is. Ha kevésbé leszünk sportosak, akkor a hosszabb pihijeink a peresi bemutatóháznál, ill. árvízkapunál lesznek. Szóval nyugi, lesznek megállók... A mai Körös-vízitúrában lesz egy olyan rész, ahol - ha nem is mindenki, mert valakinek kell jönni a kenuval is - kiszállhattok a kenuból és akár két kilométert is lehet úszva jönni! A Körös-evezést követően jöhet a sátorverés, pontosabban sátrak "kidobása", ill. a vendégházi szobát kérőknek a szobák elfoglalása
17 óra táján érkezünk Szarvas-Halászlakra és itt fogunk, ha halászni nem is, de lakozni. 
Vacsora önellátó vagy rendelt bográcsétel velünk. 
 
5. napi Körös-túra: Szarvas - Szarvas (16 km)
koros-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-mocsarciprus-06.jpgMielőtt azt gondolnád, hogy hibás az 5. nap címe..... Szarvas magasságában egy napra búcsút mondunk a nyílt Körösnek és felfedezzük a szarvasi Körös-ágat, ami HÚÚÚÚÚÚ. Igen, öt hosszú ú-val hú. A reggeli után arborétumi séta "hajnali" 9:30-kor! Délelőtt pihentetheted karjaidat, a szád járhat és az állad is leeshet, mivel Szarvasron az arborétum tényleg gyönyörű. 
Dél körkényén jön a logisztika, az ebéd, aztán már újra vizen vagyunk 
és cédrust is nézünk. A helyiek azt mondják majd, hogy libanoni cédrus, hát nem, ez echte virginiai lesz, de ez szinte mindegy.
A kellemes lapátolás után a vízen egy tisztességes hurkot megtéve  Szarvasról Szarvasra érkezik a csapat :))
 
6. napi Körös vízitúra: Békésszentandrás-Kunszentmárton (33 km) 
a_bekesszentandrasi_harmas-koros.jpgKorán kezdjük a logisztikát, hogy a majdnem 33 km-t is lazán tehessük meg, sok pihivel, csorgással, kikötéssel, ezért a napi, már kívülről fújt rituálé után indulás a Körösön 9 órakor.
A túranap során lesz sok pihenő, lehet sokat úszkálni, de azért a 30 km-es "Körösös" távban már lesz némi evezgetés is. Hosszabb pihenőt Öcsöd magasságában a Nagykunsági-főcsatorna torkalatánál tartunk és kis puskázással már készülhetsz az egyik versenykérdésünkre: mennyit kellene a Nagykunságin eveznünk, hogy felérjünk Abádszalókig?
Sőt, vár ránk vagy egy combos átemelés vagy egy zsilipelés, amit főleg az fog eldönteni, hogy az alvíz oldalán a rézsű csúszós-e. 
17:00 Érkezés Kunszentmártonba, sátorverés és/vagy a szobák elfoglalása (kinek mi). 
 

7. napi vízitúra a Hármas-Körösön: Kunszentmárton-Csongrád (24 km)
www.vizitura.org.-oktatas.jpgÉbresztő ha nem is kakasszóra, de azért korábban, mivel eljött a Körös-túra utolsó napja és általában a túrázók be vannak sózva a hazautazás miatt. A reggeli és a mindenféle elkészülés után gyorsan letudjuk a teleautós logisztikát és 9:30-kor már startol is a Körös-evezés. Azért is indulunk "már" 9:30-kor, hogy csak minimálisan kelljen feszesebbre venni a tempót. Az utolsó nap se legyen rohanás, az utolsó napon is lesznek úszkálások, fövenyes megállók, lesz két kicsit hosszabb pihink Szelevény községnél és a (nyugi!) nem üzemelő bökényi zsilipnél. koros-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-harcsasi-ud-01.jpg
Mivel lehetnek a csapatban olyanok is, akik vonattal jöttek és mennek 13:30-ra akkor is befutunk a célba, ha svéd gyerekek hullanak az égből. Sőt, akkor is pontosak vagyunk, ha minden vonatos kap "stop" ajánlatot, és végül mindenki autóval indul Békéscsaba, Szeged vagy Budapest felé. A Körös-Tisza torkolatnál (Körös-torok / Csongrád) lévő célban hajótakarítás, és a búcsú után Csongrádon a vonathoz, buszhoz (kinek mi) kibattyogni nem egy vészes séta. Ha kocsival jöttél - értelemszerűen és a reggeli logisztikának hála - csak be kell szállnotok az autókba, és egy fenomenálisnál is fantasztikusabb élménnyel gazdagodva indulhattok haza. Az izomláz 3 napon belül elmúlik, és 3 nap múlva már a feneked sem fáj majd! 

Hazautazás 
Aki vonattal jött, annak Csongrádból (Csongrád városból) "jó" közlekedése van hazáig. A menetrend: www.elvira.hu

Köszönjük, hogy jöttetek.
 

A Körös-vízitúra túradíja


Egyedi Körös-vízitúra?
Ha valami speciálisat álmodtatok meg, testre szabott Körös-vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezési igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk vacsorát, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 

Jelentkezés Körös-túrára és fizetés: 
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően jelentkezés a Körös-vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A banki közlemény rovatba kérjük a Körös vízitúrára jelentkező nevét, számlázási címét (az irányítószámát kérjük-kérjük-kérjük nem elfelejteni) a létszámot, a Körös kenutúra időpontját és a túra helyét, esetünkben azt, hogy "Körös" beírni.