Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 29-30. Tisza vízitúra választhatóan 1 vagy 2 napban

img_7573.jpgTiszatúra. 

Tisza vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, normális pároknak, természetszerető egyéni kenutúrázóknak. 

 

 

Gyermekes családoknak is IDEÁLIS, választhatóan 1-2 napos pompás vízitúra a Felső-Tiszán.

 

A vízitúrára miért velünk gyertek? 
oreg-tur-vizitura-924625.jpgMegtanítunk evezni. Kenut kormányozni. Megtanítjuk a vezérevezős munkáját. A túravezető oktatási szakember, aki tanulta, hogy a tudását hogyan adja át, velünk a kenuzás nem frusztráló szenvedés. 

 

 

 

 

 

 

 

Ha velünk jössz, nagyon nagy eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol.

 

Velünk a madarak énekét és nem alkoholisták dajdaját hallgatod, nálunk nincs tüc-tüc a kenuban, mert a vízitúra vízitúra. 

 

 

dsc01576.jpg

Nálunk a kulturált dohányos kivárja a pihenőket, kiszállási szüneteket, nem fogja tőled a hajóban kérdezni: ugye nem zavar, ha rágyújtok? 


 

 

 

A kenutúra-szervezés pedig szervezés. Velünk nem órákat vársz pontatlan, az idődet, ezzel téged semmibe vevő, mindenkivel tiszteletlen emberekre. Nálunk nem motiválatlan, nemtörődöm emberek non-stop válság-menedzsmentjébe cseppensz bele. Nálunk a lehető legjobb a logisztika, minimalizált a benzinköltség. Velünk nem muszáj csak azért, nap mint nap oda-vissza egy órát elveszteni, mert vissza "kell" menni Tiszabecsre, lévén ott van a saját tulajdonú kempingünk, amit meg kell tölteni. Nálunk kötelező a mentőmellény és tilos a flip-flop papucs, mivel a flip-flop bokaficam- és csúszásveszélyes, ami hozzájárulhat olyan balesethez is, hogy felnyársalod marad. Soroljuk? Inkább próbálj ki minket!

Mindenki elkezdte valamikor a vízitúrát, az először kenuzókat szeretettel várjuk, türelmesen, odafigyeléssel és jól tanítunk meg kenuzni. Lehet jönni autóval és tömegközlekedéssel is. 

 

Tiszai kenutúra költözködés nélkül!
dsc01448.jpgJöhettek vízitúrára klasszikus vándortáboros módon (ez főleg akkor jó, ha nem autóval jöttök és kidobható, gyorsan felállítható sátratok van) vagy mondunk egy jobbat.
 
 
 
 
 
Végig a "fix" támaszponton biztonságban van a sátrad, ill. a vendégszobában mindened, nem költözöl, nincs macera, semmi sátorverési vagy költözési kényelmetlenség, mégis minden nap a Tisza újabb és újabb szakaszát csodálod meg. 
 


Autóval és vonattal is jöhettek a tiszai vízitúrára! Nulladik napi érkezés? 
tisza-vizitura-tiszatura-1836-.jpgÉrdemes jönni a nulladik napon, ha valaki mondjuk Zala déli részéből érkezik, de a többségnek ennél a vízitúránál a nulladikról első napra virradó éjszaka szállásköltsége megspórolható.
 
 
 
 
 
 
Budapestről még kényelmesen be lehet futni. Az utazás Bp-ről körülbelül 4-4.5 óra.
 
Szállás a tiszai kenuzás idején
img_20190807_112228.jpgA szállás igény szerint sátor vagy szoba. Támaszpontunk Túristvándi. Túristvándiban és környéken szép számú szállás közül mazsolázhatsz, egyik kedvenc helyünkön nagyon szuper az étterem. Van olyan szállás, ahol a saját főzés lehetősége remek. Ha nem a kenus túra előtt egy-két hónappal, pláne nem az utolsó pillanatban jelentkeztek, szívesen foglaljuk nektek a szállást. Az árkülönbségek minimálisak.
 
 
 
 
 
Egyik kedvenc helyünkön a sátor 18 év alatt 1500, 18 fölött év felett 2000 Ft/fő/éj, a vendégszobás szállás díja időpont-függő, jellemzően 2500-3000-3500-4000 Ft/fő. Aki magának foglalja a szállást, az kezdje el a keresést jóval a szezon előtt.
 
 
És keress nyugodtan Szatmárcsekén, Sonkádon, Kölcsén, de akár Tiszabecsen is. Egyetlen kivételtől eltekintve, a szállásadókkal kapcsolatos tapasztalat jó, és a vízitúrázóink is jókat mondanak. 
 
Logisztika a Tisza-túrán
img_1703.jpgA kenutúra idején a "fix" szállásról ugrunk ki telekocsi rendszerben az aznapi vízre szállás helyére, és délután az aznapi kenutúra végén a "fix" "bázisra" térünk vissza.
 
 
 
 
 
 
Napi transzfert biztosítunk, ill. teleautós rendszerű kalákára állunk össze. A transzfer díja 490-990 Ft/sofőr/transzfer. 
 
Étkezés a tiszai evezésen
turistvandi_299.jpgVannak olyan szállások, ahol minden adott a saját főzéshez, és van Túristvándiban remek étterem, ahol klasszikus rántottás, bundás kenyeres, "kontinentális" stb. reggelik mellett lehet kérni kenyérlángost, ami egy kis szalonnával a tetején, tejföllel fé-lel-me-tes. Vacsorára és/vagy búcsúebédre pedig ilyenekből választhatsz: 
A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta - ha ránk hallgatsz, hagyod a csudába a kakaós, nutellás stb. palacsintát és a palacsintát IGAZI házi szatmári szilvával kéred, hozzád (na jó) egy dióst, és egy vaníliás túróst.....

B) Bográcsgulyás és 3 palacsinta 
C) Harcsa paprikás túrós csuszával 
D) Töltött káposzta plusz 3 palacsinta 

1. napi vízitúra a Tiszán: Tiszabecstől Szatmárcsekéig kenuzunk
tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgTúristvándiból, a Vízi Malom kempingből indulva, 9:00-kor autókkal "felmegyünk" Tiszabecsre. Ha a szállásod Kölcsén, Sonkádon stb van, Tiszabecsen az "egyetlen" Tisza-parton találkozunk, amihez természetesen itinert adunk, tényleg tökéletesen könnyűvé tesszük a találkozási pont megtalálását. 

 

 

 

 

Ekkor a túravezető kocsija már Szatmárcsekén lesz. 

Magyarul a kenutúra tiszabecsi indulása pillanatában "sok" kocsi van "lent" Szatmárcsekén, és "kevés" automobil "fent" Tiszabecsen.

 

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgKészüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire, és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízi cipővel". 

 

 

 

 

 

Ami TILOS, az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Tiszabecsen a biztonság kedvéért következik a kormányzás (ismételt) tanulása.

 

 

 

Még egy kis gyakorlás, és toalett után következik a vízre szállás.
20150702_153322-1-.jpgAhol lehet és tudunk, a Tisza közepétől kicsit balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
 

 

 

 

 


A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

 

 

 

 

 

dsc01460.jpgKét hosszabb, egy "ebédlős" és egy "uzsonnás" pihenőt fogunk kellemes fövenyeken tartani.

 

 

 

 

És lesz egy, nem kiszállós pihenőnk a Túr-bukónál, ahol a nevében sebes, voltaképpen csiga lassan folydogáló Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.

 

 

 


20190807_142255.jpg16 óra körül érkezünk Szatmárcsekére.  

Mivel már Szatmárcsekén van a túravezetői autó, a túravezető két-három fordulóval kireppenti a sofőröket a partól a buszmegállóba, így a sofőrök rövid buszozással máris a kocsijaiknál vannak, ill. 4 sofőrt a túravezető fel is visz Tiszabecsre. 

 

 

 

 

Akiknek Túristvándiban vagy Kölcsén van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal visszagurulunk Túristvándiba vagy Kölcsére, aki éppen Szatmárcsekén lakik, az "haza" érkezett. 

 


tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpgA vacsora önellátó, illetve Szatmárcsekén érdemes megkóstolni a szatmárcsekei pizzéria pizzáit. Az átlagos budapesti pizzériákat pillanatok alatt minősíted fasorban-sincs-alsó-gagyinak, ha ezeket a pizzákat megkóstolod.

 

 

 

 

 

 

2. napi vízitúra a Tiszán:
Szatmárcsekétől Tivadarig evezgetünk

szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgDélelőtt szabad program. 
Aki akar, már 10:30-kor átjöhet Szatmárcsekére, megnézzük Szatmárcseke különlegességét, a temetőben a "csónakos" fejfákat, ill. aki szeretné, az elvitelre is kérhet pizzát.


 

 

 

 

 

 

20190811_165029_resized.jpgAmíg 11:30-tól megtanítjuk a vízitúrát ezen a napon kezdőket is kenuzni, addig használd ki, hogy Szatmárcsekén remekül tudsz a Tisza-parton strandolni. 

 

 

 

 

 

12.00: Logisztikázunk, először is minden utassal az összes kocsi eljön Szatmárcsekére a szatmárcsekei Tisza-partra, és kiszállnak az utasok, aztán minden autó a sofőrökkel lemegy Tivadarba, végül minél kevesebb autóval az összes sofőr visszajön Szatmárcsekére. 

 


13:00 Vízre szállás Szatmárcsekén

 

 

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpg

A Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk és nem a kenuban alszunk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így ezen a napon már kiköthetünk mindkét oldalon, amit természetesen meg fogunk tenni. 

Itt még szabaduló művészeti kompetenciáidat is gyakorolhatod, és a versenyben leggyorsabb gyermek értékes tárgyjutalmat (nutellás, diós, lekváros... stb.) palacsintát is nyerhet.

 

 

 

20190808_150256_resized.jpgÉrdekes lesz a nap olyan szempontból is, hogy mire Tivadarba érünk, nem, hogy a Tiszabecsen még kavicsos talaj, de a Szatmárcsekére jellemző sóderszerű talaj is eltűnik. A part homokossá változik. Ha megkérdezed az átlagos vízitúrázót, hogy meddig tart a Felső-Tisza, a legtöbben Tokajt válaszolják, holott...

 

 

 

 

 

Holott a határnak Vásárosnaményt, pontosabban a Szamos-torkolatot tekintik.

img_1709.jpgDe :)) Ha valaki tudja azt is, hogy mik egy folyó FELSŐ szakaszának jellemzői, akkor tudja, hogy ahol már ilyen szép homokossá változik a part, az bizony (voltaképpen) már a folyónak nem a felső szakasza.

 

 

 

 

 

 

De a lényeg. Klassz. Nyugis. Békés. Szép.

Zéró stressz. Álom. 
 

16:00 Érkezés Tivadarba, ahol szeretnénk segítséget kérni, a hajómosást követően a trélerhez fel kell hozni a kenukat, amiket 6-8 fős csapatokban oldunk meg, hogy könnyű legyen.  


img_1721.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Véget ért a vízitúra, de ne sírj sokat, hiszen várunk Gemencen őrült izgi ártéri túrával (www.gemenc-vizitura.hu), jöhetsz velünk a Szigetközbe (nincsenek rá szavak, de azért olvasd el amit itt találsz: szigetkozvizitura.hu), ha pedig tényleg jól uraljátok a hajót, a Hernád (hernad-vizitura.hu) és a Rába is hívogató célpont (www.raba-vizitura.hu). 

 

 

gemenc-vizitura-arteri-gemenc-15.jpgA Tisza-tavon pedig a nyár jóformán minden napján van szenzációs kenutúránk, oda non-stop jöhetsz vízitúrára. www.tisza-to-vizitura.hu

 

A vízitúra túradíja

 


Igény szerinti tiszai vízitúra 
Egyedi tiszai vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

Jelentkezés a tiszai vízitúrára és a túradíj utalása: 
20190807_132027_resized.jpgJelentkezés a tiszai vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni.
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját, és azt, hogy "Tisza kenutúra" beírni. 

(Pl. 1125 Bp., Szilassy út 49, 
július 29-30. 
Tisza kenutúra

A név nem szükséges, mivel az utalásból a nevet amúgy is látjuk, de a kenutúra helye azaz, hogy "Tisza vízitúra" annál inkább kell, hogy ne egy másik vízitúrán várjunk!