Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. szeptember 28-29. Gemenc vízitúra, gemenci kenutúra

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgVízitúra Gemenc! Gemencen is van vízitúránk.

1-napos vagy 2-napos, szervezett, a vízitúrázást (derék módon most el-) kezdőknek betanulással induló, vezetett vízitúráinkon a gemenci ártéri erdőben is tisztelettel várunk! 

Nem a bodrogzugi ártér az egyetlen ártéri vízitúra-helyszín kis hazánkban. 

20190701_gemenc-kenuzas.jpg

Van a Bodrogzugnak egy "testvére", mégpedig egy nagyon nagy testvére, konkrétan Európa egyik legnagyobb ártéri erdeje, hihetetlen gazdag vadállománnyal, Magyarország messze legnagyobb réti sas és fekete gólya populációjával. Tekintélyes számú barna kányával. Itt van esélyed megpillantani a világ leggyorsabban lecsapó / zuhanó madaránál, a vándorsólyomnál nagyobb testű kerecsensólymot. Aztán van még egy sasunk. A békászósas. Az sem babapiskóta, amikor keresztben a kenuk előtt átúsznak a szarvasok, ti meg nézitek a csodát, mi meg ránézünk az arcotokra és látjuk, hogy JÓ....
Gemenc. Akárcsak a Bodrog árterében Gemencen is minden hétvégén van vízitúránk tavasszal és ősszel.

porbolyi-titan-gemenc-vizitura-gemenc-kenutura.jpg

nyári időszakban pedig jóformán minden nap. Választhatsz 1-, 2-, 3-, vagy 5-napos gemenci vízitúráink közül. Az 5-napos evezés során Gemenc mellett a Vajas-fokon (ami egy vadregényes, békés kis csoda, valószínűleg régen a Duna egy mellékága volt) is evezhetsz. 

 

 

20190609_080641.jpgEgy gemenci vízitúra is éppen úgy hihetetlen élmény, mint a Bodrog ártere. Csodálatos kenutúra egyedül jövő kultúrlényeknek, gyermekes családoknak, pároknak, baráti társaságoknak. A részletekhez a gemenci honlapunkra (www pont gemenc kötőjel vízitúra pont hu) kérünk szépen egy kattintást, vagy hívj: +36209342760.

 

20190609_gemenc-kenutura-gemenci-kenuzas_resized.jpgA gemenci honlapunkon (kis túlzással) "mindent" megtalálsz a gemenci evezésekről. Kicsit megismersz minket, mivel kitérünk arra, hogy a borulás nálunk miért fehér holló ritkaságú "rendellenesség", bár természetesen mint minden vízitúrán, benne van a pakliban. Reméljük nem szerénytelenül, de elbüszkélkedünk azzal, hogy milyen jól tanítjuk meg a kenuzást. Látod majd, hogy szívesen biztosítunk egyéni vízitúrát iskolai osztályoknak, szervezünk csapatépítő vízitúrákat cégeknek. A honlapon kronológiai sorrendben megtalálod a vízitúrás turnusok időpontjait. A menüoszlopban találsz majd 100-nál több (!) gemenci vízitúrát. Megismerheted majd az 1-, 2-, 3-, 5- napos vízitúrák programját, a találkozási időtől és helytől, az útvonalakon, logisztikai részleteken és a mit kell hozni a túrára fontos infókon keresztül addig, hogy mikor, hova érkezünk. Kapsz választ a gyakori kérdésekre, a biztosítástól a rossz idő lehetőségén keresztül még arra is, hogy mit kell hozni. Átnézheted a kenu- és kajaktúrák (a kenu mellett kajakkal is jöhetsz) díjait. Megtaláld a jelentkezéshez szükséges jelentkezési lapot, ill. a túradíj utalásához szükséges információkat.

20190524_101953_resized.jpgEgy szó, mint száz, gyertek velünk kenuzni Gemencre is. Próbáld ki, hogy milyen az idill a gemenci erdőben. Fedezd fel, hogy milyen csoda, mekkora élmény egy vidám evezgetés földöntúli helyeken! Gyere egyedül, gyere a pároddal, barátokkal vagy a teljes család a Nagymamával, Nagypapával, vagy akár a sportos dédnagyszülőkkel. Ha egyedül vagy se habozz, jönnek mások is egyedül, így az érkezés után már be leszel mutatva a kenuval veled evező eredetileg szintén egyedül jött túratársadnak vagy társaidnak. Készséggel szolgálunk egyéni és egyedi vízitúrával. Megszervezzük nektek a gemenci vízitúrát márciustól egészen novemberig. Ízelítőnek íme a kétnapos gemenci vízitúra részletes forgatókönyve, azzal, hogy jöhetsz Gemence egyetlen napra is, és persze 3-4-5-napos túráinkon is várunk. 

1. napi vízitúra Gemencnél: a titokzatos vadon

Találkozás 9:30 és 9:59 között. A találkozás helye: 6500 Baja, Baja-Dunafürdőn (ez Baja üdülő övezete) a Ponty és Bárka utcák sarka. Ligeterdős helyen lehet parkolni, amelyben  (mint mindenben) segít az "MC Túravezető" feliratos pólót viselő túravezető. Üdvözlés után el lehet menni mosdóba. Majd kenuzást most kezdőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk.


gemenc-kenutura-vizitura-arter.jpgA kenuzás megtanulását követően bepakolás, ismételt wc után 11-kor indulunk. 

Show time! Szavakba nehezen önthető érzések, sajátos Gemenc-hangulat, - magasabb vízállás idején - fák között kanyargásos evezés vár rád. Attól függően, hogy mennyit örömködünk a fák között, 10-14 km-t teszünk meg. 4-5 óra alatt (részben újra nyílt vízen) leérünk az indulási pontra, ahol parkol a kocsid. Baján vagy Baja környékén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik. 
 

2. napi gemenci vízitúra: rétisasok, fekete gólya, gémek, kányák, ha nem jönnek frányák

20180420_gemenc-vizitura-kenutura-gemenc.jpgHa kétnapos Gemenc-túrára jöttetek, és már tegnap is voltatok kenuzni, 9:30-ra gyertek ki az első napon már egyeztetett helyre. Ha valaki a kétnapos vízitúra második napján kapcsolódik be a kenuzásba, (lehet!)akkor kérjük, érkezz, ill. kérjük érkezzen az e-mailen elküldött helyre. A vízállás függvényében optimalizáljuk a vízre szállás helyét. Ha magas a vízállás, a vízitúra 2. napján is Baja-Dunafürdőről indulunk, és elveszünk az erdőben, az ártéri erdőben fatörzsek között kanyargunk, szürreális helyeken lapátolgatunk. Ha a vízállás ehhez nem elég, akkor Érsekcsanádról startolunk és egy tüneményes ún. fattyúágon, a sodrással végig segítve evezgetünk. Ha pedig a vízállás úgy akarja (hívjuk ezt "közepes" vízállásnak) akkor kicsit, mondjuk 20-50 méterre a Rezéti-Dunától, a mellékágat övező erdőben is, azaz a fák között is tekergünk. 

gemenc-olah-zoli_20180421_11.jpgMegint a vízállás, és az ebből következő útvonal függvényében, de tuti jó helyen állunk meg (és szállunk ki) ebédelni. Eszement helyeken kenuzunk. Néha megállunk, kinyújtóztatjuk a lábainkat, a wc-szünetek mellett lesz hosszabb ebédszünet is. A tempó, a csapat, a szél, a hőmérséklet és a fürdőzés függvényében 15:00 és 16:30 között érkezünk Baja-Dunafürdőre. Hajómosás után búcsú, vagy a sofőröket - ha Érsekcsanádról indultunk reggel - visszareppentjük az Érsekcsanádon hagyott kocsikhoz.

+36209342760, vagy gemencvizitura@yahoo.com 

A Gemenci vízitúrák díja
 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
_mg_1164.jpgJelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi lap kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását.

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A banki közlemény rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját, és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 

A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, ráadásul elveszi a nagyon kevés helyet.