Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 9-11. Túr vízitúra, Öreg-Túr kenutúra

20150707_134157.jpgVálaszthatóan 1-, 2-, vagy 3-napos vízitúra az Öreg-Túron. Az elképesztő Öreg-Túr 104 kanyarjával rabul ejt. 
Iskoláknak, egyesületnek eszményi helyszín osztálykiránduláshoz, tökéletes csapatépítési helyszín cégeknek, önkormányzatoknak.

Mindenkinek és bárkinek.

 

oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-19.jpg

Családoknak ideális vízitúra-terep biztonságos, de őrülten vadregényes vízitúrához. A kenutúra nagy részében erdőben evezhetsz. Javasoljuk a nulladik napi érkezést. A tapasztalat az, hogy senki sem szokta megbánni, hogy a vízitúra első napja előtt már befutnak és kényelmesen lehet kezdeni a vízitúrát, ill. esetleges késés miatt nem mulasztja el a család az Öreg-Túr-vízitúrát. 

 

A Túr-vízitúrára miért velünk gyertek? 
oreg-tur-vizitura-924625.jpgTanítunk és jól tanítunk. Megtanítunk evezni. Megtanítunk kenut kormányozni. Megtanítjuk a vezérevezős munkáját. A túravezető megtanulta, hogy a tudását hogyan adja át. Velünk a kenuzás nem frusztráló szenvedés. Ha velünk jössz, nagyon nagy eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol. Velünk a Túr- vízitúrán a madarak énekét, és nem alkoholisták dajdaját hallgatod, nálunk nincs tüc-tüc a kenuban, a vízitúra vízitúra. A mi túráinkat vízitúra-vezető vezeti, aki ott van a közeledben, aki folyamatosan segít, és nem a csapatát előre küldve órákkal később száll vízre. Nálunk a kulturált dohányos kivárja a pihenőket, kiszállási szüneteket, nem fogja tőled senki megkérdezni: ugye nem zavar, ha rágyújtok? 


A kenutúra-szervezés nálunk szervezés. oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpgVelünk nem vársz órákat pontatlan emberekre, elkéső buszra, trélerre. Nálunk nem motiválatlan, nemtörődöm emberek non-stop válság-menedzsmentjébe cseppensz bele. Nálunk a lehető legjobb a logisztika, minimalizált a benzinköltség. Velünk nem muszáj csak azért, nap mint nap, akár órákat elveszteni, mert vissza "kell" buszozni egy saját tulajdonú kempingbe, amelybe (ahh minő véletlen) már a vízitúra előtti napon meg kell érkezni. 

dsc01576.jpg

Mielőtt nemes versenytársunk busza indulna vissza Tiszabecsre, a busz egy órán keresztül járatja a motort és megfullad az ember a kipufogó gázban. Nálunk kötelező a mentőmellény, és tilos a flip-flop papucs, mivel a flip-flop bokaficam- és csúszásveszélyes. Nem "lazázunk", a nemtörődömséget nem magyarázzuk ki azzal, hogy "hát felnőtt ember a túrázó, ez az ő döntése", mivel honnan tudná valaki, aki soha nem volt itt, hogy mennyire meredek a Túr partja, hogy őrülten könnyű vízes flip-flop papuccsal megcsúszni, bokát ficamítani, egy csúszással felnyársalódni, stb. 

20180707_135310_resized.jpg

A mi kenutúráinkon kenuval jöttök. Normális kenukkal. Nálunk nem ezerszer javított, agyonfoltozott, a javítások során milliószor rávitt anyag miatt őrült nehéz roncsokba ülsz bele, aminek a pereme, lepattogzó festéke (!) szétvághatja a kezed, amiből szivaccsal állandóan merni kell a beszivárgó vizet. Nálunk nincsenek FELÁR ellenében kínált "új" hajók.... mindenki döntse el: etikus-e többezer forintos felárat kérni azért, mert szimplán használható a mondjuk 5 éves  - minden relatív - újnak mondott kenu.  

 

Kenutúra a Túron
20150704_154419.jpgA Túr egy mesebeli folyó. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence.

Tökéletes a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is, ráadásul lehet jönni autóval és tömegközlekedéssel is. Érezd meg a békésen kanyargó Túr különleges varázsát, hogy a mesére a valóság rátesz egy (kenu)lapáttal.

 

Vízitúra költözködés nélkül!

20180720_120239_resized_1.jpgJó dolog a vízitúrát költözködés nélkül megúszni. Minden nap máshol evezünk, de a szállás végig "fix", akár magadnak foglaltad, akár mi foglaltuk, ugyanazon a helyen alhatsz, megspórolható a költözködés vagy sátorverés, sátorbontás macerája. A "fix" szállásról megyünk ki az aznapi vízre szállás helyére, evezünk egy fantasztikusat és este ugyanazon szállásra térhetsz vissza. A vízitúra idején telekocsi rendszert használunk, így minden nap a vízitúra-szakasz végén a kocsid veled van. Mivel a szállás minden éjszaka ugyanaz, napközben elég egy-két szendvics és víz vagy üdítő (bármilyen alkoholmentes ital), amit érdemes neylonba (pl. szemetes zsák) tenni (vízhatlanul csomagolnotok). Itt hordóra nincs szükség, de szívesen adunk.  

 

Szállás az Öreg-Túr vízitúrán

turistvandi-szallas-tur-vizitura_01.jpgA szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Ha időben (nem egy hónappal a túra előtt) kéred, szívesen foglaljuk nektek a szállást. Aki magának foglalja a szállást (ezt mi legalább annyira szívesen vesszük, mint amilyen szívesen foglaljuk nektek a szállást) Szatmárcseke, Kölcse, Túristvándi, Sonkád községek és ezek környékén a kandallós panziótól az egyszerű, de korrekt turistaszállásokig mazsolázhat a szállások között, csak kezdjétek el a keresést időben. 
 
 
Étkezés az Öreg-Túr kenutúra idején

20190721_oreg-tur-vizitura-_resized.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz, vagy lehet reggelit és vacsorát rendelni is. Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundáskenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. Szalonnával és tejföllel a tetején, kegyetlen. Vacsorára és ebédre pedig válassz! Négy a lehetőségek közül: 
A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik mondjuk szatmári szilvával, egy túrós és egy kakaós...).

B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta. 

 

1. napi Túr-kenutúra: Túristvándi-Kölcse 15 km

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgA nulladik napon érkezetteknek a délelőtt első felében szabad program, pl. Nagyarban érdemes megnézni a rozáriumot, azaz a rózsakertet. 

Aztán egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt! 10:30-kor találkozunk Túristvándiban a Vízimalom Kemping és Panzióban. 

 

Wc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni. Amíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenekA sok-sok kanyargásos, "átlagos" tempót feltételező, hozzávetőleg 4.5-5 órás evezgetés után a túravezető visszaviszi a sofőröket az indulási pontot jelentő Túristvándiba, majd a sofőrök az autókkal eljönnek / elmennek a családokért, utasokért. Evidens, hogy az emberi nyelv jelzői kevesek a Túristvándi és Kölcse között Öreg-Túr érzés visszaadására. 
oreg-tur-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-kolcse-22.jpg

Felejthetetlen élményben részesít bennünket majd az itt kanyargó Öreg-Túr. Kegyetlenül szép. Abszolúte fenséges. (És minden olyan kifejezés, amely majd az eszedbe jut). Tényleg durva.

Este saját vagy éttermi vacsora. 

 

 


2. napi Öreg-Túr-kenutúra: Kölcse - Sonkád (11 km) img_1862.jpg
A nulladik napon érkezetteknek a délelőtt első felében szabad program. Aki a túra napján érkezik, azokkal 10:30-kor találkozunk Túristvándiban a Vízi Malom Kemping és Panzióban. Túristvándiból a kocsikkal konvojban indulunk Kölcsére, a vízre szállás helyére. Kölcsén kiszáll minden utas a kocsikból. Aki(k)nek nem Túristvándiban van a szállása, azokat is kérjük, hogy jöjjenek a találkozási pontra. 20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgKölcsére - csak a sofőrök - "felviszik" az autókat Sonkádra.

Természetesen oda is konvojban megyünk.
Sonkádról transzfert biztosítunk a sofőröknek vissza Kölcsére. A transzfer díja 490-990 Ft/sofőr, amelyet transzfert adó kisbusz vezetőjének fizetünk. Kölcsén vízre tesszük a hajókat, kezdődik a kenuzás-tanulás, a profiknak a bemelegítés és a betanulás idejétől függően, "átlagos esetben" 12-kor indulunk. 
Egészen bámulatos itt az amúgy is csodálatos Öreg-Túr. Csodálatos szlalomozás után egy zsilipes átemelésnél rövid kenucipelés vár ránk. A zsilip és a Kölcse közötti szakasz tényleg durván gyönyörű. 
20150707_tur-vizitura-kenutura-oreg-tur-evezes.jpg15 órakor kellemes fürdőzés az öreg-túri "Copacabanán".
Íme a "plázs". A szatmári Cancun. 
16 óra körül érkezünk a kenukkal Sonkádra.
Érkezéskor tisztelettel még hajótisztításra fogunk kérni. 
Mivel reggel ide telepítettük az autókat, csak beszálltok a kocsikba és huss.... 
 
 

3. napi Sebes-Túr kenutúra: Sonkád környéki barangolások (12 km) 
img_1768.jpgTalálkozás Túristvándiban 10 óra 30 perckor a Vízi Malom kemping és panzióban.

Bemutatkozás, rövid ismertető, mosdó szünet után Túristvándiból 11 órakor (tehát 11 óra nulla nullakor, sőt, még pontosabban 10 óra 59 perc 59 másodperckor) konvojban indulunk, ha valakinek a szállása nem Túristvándiban van, akkor Sonkádon 11:30-kor találkozunk.

img_1059.jpgLogisztikáznunk nem kell, ez a vízitúrás nap csillagtúrás, tehát a kocsikhoz fogunk a túranap végén visszaérkezni. Vízre tesszük a hajókat és megtanulunk kenuzni. Illetve megtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kormányos, a vezérevezős és a legénység feladatát. Amikor minden kormányos, minden legénység fantasztikus, indulunk. A kenutúra során a csak nevében sebes, egyébként kedves, jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló, konkrétan sok helyen az Öreg-Túrnál is lassabb, sőt, immár az év jelentős részében állóvíz Sebes-Túron evezgetünk.

img_1788.jpgRemek (vagy akárcsak vacak) kiszállási pontokkal a Sebes-Túr nagyon nem kényeztet el minket, (konkrétan a jó kiszállási lehetőségek száma közelít a nullához), de szerencsére viszont a vízbe viszont pompásan ki lehet szállni.
Amit meg is teszünk. 
Ha nagyon ügyesek és szorgalmasak leszünk, akkor oda-vissza akár 17.2 km-t megteszünk. 

Mivel itt a meder jellemzően olyan értelemben "tisztább", hogy kevesebbet kerülgetünk bedőlt fákat, nem játszunk "limbó hintót", a pihenővel együtt is 5 óra megtesszük a távot.

img_20190809_111732.jpgHa csak ügyesek, de lustábbak leszünk, akkor csak 6 kilométerecskét evezünk fel és visszacsorgunk. 

A túranap a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, 16 óra körül ér véget.

 

 

Ezt követően kérjük szépen, hogy a kenuk tisztítása után segíts a hajókat biztonságba helyezni, ki kell cipelnünk a kenukat a partra.  


A vízitúra túradíja


+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
Jelentkezés a Túr-kenutúrára: 
img_8003.jpgJelentkezés az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet (irányítószám, település, utca, házszám, a kenutúra helyét és a vízitúra időpontját beírni.
(Pl. 8244 Balatonszabadi, Siófoki u. 83. Öreg-Túr vízitúra, augusztus 9-11.) 
 
 
2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgA vízitúra előtt kérjük (akár többször) nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot".  különös tekintettel arra, hogy kérjük a flip-flop papucs használatának szíves mellőzését (tilos), kérjük, hogy a hajóban senki ne gyújtson rá. A mentőmellény viselése kötelező a kenuban. Kérjük, hogy az UV-sugárzás elleni védelemről mindenki gondoskodjon (lehetőleg napszemüveg, simléderes sapka, naptej, hosszú ujjú póló, halásznadrág vagy egy törölköző a combokra).