Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 9-11. Bodrogzug vízitúra, Bodrogköz kenutúra

bodrogzug-nagy-to_20170819_114145.jpgVálaszthatóan 3-, vagy 2-, vagy 1-napos bodrogzugi, Bodrog-ártéri vízitúrák. A Bodrog-ártér nem csak áradás idején szuper, bár akkor leírhatatlan. 

Kenutúrák áradás idején a teljes Bodrog-ártérben, március végétől október végéig a bodrogzugi ágakon. 

 

bodrogkeresztur.jpg

 

A Bodrogzugot látni kell. A Bodrog-ártér a zöld ár idején hihetetlen, de ha éppen nincs áradás, akkor is csodálatos. A vízitúrázást (nagyon helyesen most) kezdőknek evezésoktatást tartunk! Mi minőségi felszerelést adunk. Nem kapsz porckorong-sérvet, nem ólom nehéz hajót kell a vízre szenvedned, jók a lapátok és a mellények.

 

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgTermészetesen Tokajban és Tokaj környékn az interneten keresztül 1 perc alatt találsz magadnak szállást, azaz mi nem is kellünk a szállásfoglaláshoz. Ügyes módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva, végeredményben rekordidő alatt megtanít kenuzni, kenut kormányozni a túravezető. 

Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt a Bodrogzug vendégházban találkozunk.
 
 
 

bodrogtura-kenutura_20170819_111117.jpg1. napi Bodrog-ártéri vagy Tokaj-közeli vízitúra
10:30-kor találkozunk Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt található Bodrogzug vendégházban. Az első nap programját rugalmasan a vízálláshoz igazítjuk. Ha magas a víz, akkor csak megyünk, és eldobjuk az agyunkat. Ha nem, akkor is irgalmatlanul szupi lesz. Mindenesetre akármilyen is lesz majd a túra idején vízállás, a vízitúra jó lesz. Készülj arra is, lehet, hogy még kell autózni, mivel alacsony vízállás esetén LEHET, hogy nem Tokajban (hanem pl. Bodrogolasziban vagy Zalkodon) szállunk vízre. Ha nincs áradás, akkor lehet, hogy a Bodrogon, lehet, hogy a Tiszán, vagy éppen a rakamazi Nagy-Morotván tekergünk és időutazva evezgetünk. És van úgy, hogy mind a 3 vizecske sorra kerül egyetlen napban. Ami biztos, hogy ez a nap is kiérdemli majd a vadregényes kenutúrák non plus ultrája minősítést plusz az alábbiak bizonyosan lesznek:

 

 • Üdvözlés, mosdó, tájékoztató, közben naptejezés
 • Felszerelés kiosztása
 • Megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni
 • A kenu irányításának gyakorlása, coaching
 • Enni és innivaló hajó(k)ba pakolása
 • Slusszkulcsot, telefont hordóba tesszük
 • Ismételt wc, leltár, hogy ne felejtsünk a parton / autóban semmit, pl. mindenkinél legyen elég ivóvíz és/vagy alkoholmentes üditő
 • Olyan lesz a vízitúra, a látvány, hogy lapát le, telefon/ kamera elő 
 • A vízi ösvények árnyékában csodáljuk a zöld 50 árnyalatát
 • A túrán olyan helyeken fogsz csalinkázni, hogy júj...
 • Lehet a kenutúrában átemelés, kenucipelés
 • Az ebéd saját tarisznyából, Anyukák, Apukák csomagoljatok élelmet, pl. szendvicset (javasolt az emberi fogyasztásra kvázi-alkalmas bármi, ne gumicukor+ pilotakeksz+csoki kombóval készüljetek)
 • A lapátolgatás után még egy hajómosásra szeretnénk kérni 

A kenutúra utáni altatódal-szolgáltatásunkat még senki sem kérte (érthetetlen)

 


2. napi bodrogzugi vízitúra: szuperkaland maximális biztonságban, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-viziturak-11.jpg10:30 Üdvözlés, tájékoztató, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Amíg az először vízitúrázók is überprofivá válnak, a rutinos túrázók bemelegítenek, úszkálnak stb. Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, naptejezés és még egy wc-látogatás után "hurrá". 

 
A tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk.
Az indulás után 1 kilométerre evezünk be egy festői oldalágba. Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba. Hamarosan egy fa deszkából álló :)) "mini zsilipen" haladunk át a kenukat libasorba rendezve. 
 
bodrogzug-vizitura-bodrog-arter-kenutura-22.jpgRemek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd. Hozzatok magatokkal szendvicset ebédre, és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok.
A 2 liter is jó eséllyel el fog fogyni. 
 
Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. 
 

bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpg
A hami után elképesztő tájon lapátolunk. Felfedezzük a labirintust, vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. "Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz.
Ha éppen be van nőve a tó, akkor bizony lehet egy durván 200 méteres szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy egy fantasztikus innovációval az ún. mocsárjáró technikával átjussunk.


bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpgMiután megnyertük a vízi növényzettel folytatott csatát (ha megnyerjük...) szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova.  
Csodahelyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 kilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. A tempó függvényében 16 és 17 óra között (csak becslés, nem ígérjük, ne vegyél színházjegyet estére) érünk vissza az indulási helyre, hajótisztítás. 

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenuzas.jpgAki Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta vagy rövid autózás "haza" a városba. Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy gyors sétát a csak nevében kopasz Kopasz-hegy tetejére. A vacsora önellátó. A tokaji szállások elsöprő többségében tudtok főzni és természetesen Tokajban "millió" helyen tudsz vacsorázni.A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át. Az áprilisi, május eleji, ártér-bejárós vagy áradást követő bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 


3. napi vízitúra a Bodrogzugban: ha nincs áradás, kalandos kanyargás egy mesekönyvben, ha pedig van sok víz, még őrületesebb kaland vár rád mezők felett és erdőben kenuzva....
arteri-evezes.jpgA reggeli önellátó, ill. Tokajban számos helyen lehet reggelizni, az egyik helyen pl. szalonnás vagy sonkás rántottát (v)enni. 
A többnapos vízitúrán résztvevőkkel, és a csak erre a napra jövő, de a kenut profin irányító legénységekkel, (akiknek már nem kell megtanulni kenuzni) 10:00-kor találkozunk. (Bodrogzug Vendégház, Tokaj, Bodrogkeresztúri út 3.) A csak egy napra jövő, és most érkezéskor még életükben először kenuzó túrabarátainkat szintén Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. sz. alatt 9 órára várjuk és a felszerelés kiadása után úgy megtanítunk kenuzni, hogy ihaj. Úgy fogjátok a kenut irányítani, mintha kenuban születtetek volna. Amikor már mindenki zseniálisan szeli a habokat, bepakolunk a kenukba, és még egy javasolt wc-látogatás után vízre szállunk.


20170513_majus-12-en-sarospatak-294-295-296-kornyeken.jpgIndul a kaland! Hamarosan a Bodrogzugban vagyunk. Ha egy többnapos vízitúra második napján vagy, a kenutúra eleje megegyezik a tegnapival. A képen is látható zsilipecske után már ismerősként fogsz kanyarodni balra az első uzsonna- és pisilési szünetet megejtendő. A lábnyújtóztatás, fotózás, táblaolvasgatás után visszacihelődünk a hajókba. 

 

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenutura-1-vizitura.jpgBodrog-ártérben hamarosan keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé lapátolunk. Most és ma Zalkod irányában evezünk. Akár tökéletes vízállás, akár már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk. Nézzük meg mindkét esetet. Ha az ártérben a mezők felett is van víz, a túravezető szerény mosollyal köszöni meg a spontán tapsot, amit azzal érdemel ki, hogy olyan eleganciával suhan át a kenukaraván a dzsungelen, mint kés a vajban. 

bodrogzugi-arter-bodrogzug-vizitura.jpgNéhol erdők, fák között, a légvonalnál is egyenesebben, fekete és fehér lyukak közötti féregjáratokat használva manőverezzük majd át magunkat a "Zalkodi partokra". Pszt!!! Töredelmesen beismerjük. Még fiatalabb korunkban tévedtünk el az ártérben úgy, mint a pinty! És nem egyszer. Volt, hogy egész kemény lett a történet. Igen, volt olyan is, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből, a tokaji Kopasz-hegy tetején lévő és a repülőknek szóló lámpa volt a "világító torony", a megmentő. 


bodrogkozi-vizitura-z-fele_20170819_.jpgDe mielőtt nagyon elijesztenénk a kenutúrától, megnyugtatunk, hogy ma már a vízitúrák nem jelentéktelen hányadában legalább Karácsonyig visszatalálunk az indulási kikötőbe. Ha viszont a kenutúra idején nem lesz magas vizünk, akkor egy eszméletlen jót kanyargunk az ártérben és valahol majd egy kilátó és Zalkod között fordulunk majd vissza a kenukaravánnal. Akár így, akár úgy, végtelenül nyugodt tájon tett, maximálisan biztonságos kalanddal gazdagodva, 16:00 és 17:00 között érünk vissza az indulási kikötőbe. Aki vonattal jött, az kényelmesen tud készülni, mivel 17:48-kor indul Bp-re átszállás nélküli intercity, ami fél kilenckor van Budapesten. Van idő átöltözni, Tokajon átsétálva, kimenni a pályaudvarra, jegyet váltani. Akik pedig kocsival jöttek, azoknak biztonságos, jó utat hazáig. 
Thank you for flying MC Tiszatúra Vízitúra. 

 
A kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat. 


Testre szabott Bodrogzugi vízitúra 
bodrogzug-zsaro-er-3-bodrogzug-vizitura.jpgIgény szerint tervezett ártéri evezésre, külön csoportnak szóló bodrogzugi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat  az időpont, a szállás, étkezés igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 
Az ellátás önellátó, de már kisebb csoport is kérhet meleg reggelit és vacsorát, így csak a napközbeni szendvicsről kell gondoskodni. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 
 
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
Jelentkezés bodrogzugi vízitúrára és a kenutúra díjfizetése: 
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára 
a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
 
Csak a túra díja utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni, a kenutúra díja a szállás díját nem tartalmazza.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A banki közlemény rovat rövid és a név feleslegesen foglalja a helyet. A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát tudjuk, hogy "tőled", ha a közlemény rovatba is beírod, hogy tőled, nem fogjuk jobban tudni, hogy tőled, viszont éppen azt nem tudjuk majd, hogy bodrogzugi kenuzásra vagy Rába túrára jössz-e, és, hogy mikor.
(Pl. 2030 Érd, Balatoni köz 17/d.
2024. augusztus 9-11.
"Bodrogzugi kenutúra"