Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 17-18. Választhatóan 1-2-napos Öreg Túr vízitúra

20190722_193934_resized_1.jpgCSALÁDOKNAK is szenzációs kenutúra! Választhatóan 1-2-napos Öreg-Túr vízitúra. Sőt! Ugyanezt az Öreg-Túr vízitúrát lehet kérni máskorra is. Bármikorra. Pl. kedd-szerdára. A hihetetlen Öreg-Túron bújócskázni feledhetetlen élmény. A Túr az olyan családoknak is ideális vízitúra terep, ahol még aprók a csemeték.

 

20180711_114451_resized.jpgMagyarország egyik legtüneményesebb folyócskája. Leírhatatlanul, elmondhatatlanul, elképzelhetetlenül vadregényes. 

Érdemes a nulladik napon befutni, különösen ha valaki messziről jön, de "nem kötelező" a nulladik napon jönni, csak pontosan kell érkezni. Az utazás pl. Bp-től minimum 4 óra, az útvonaltervezők 3 óra 13 perce - a tapasztalat mondatja velünk - irreális.

 
 

A Túr-vízitúrára miért velünk gyertek? 
oreg-tur-vizitura-924625.jpgJól tanítunk. Megtanítunk kenut kormányozni. Megtanítjuk a vezérevezős munkáját. A túravezető megtanulta, hogy a tudását hogyan adja át. Velünk a kenuzás nem frusztráló szenvedés, amit azért adsz fel, mert azt hiszed, hogy TE nem vagy ügyes, hogy benned van a hiba. Bocsánat a szerénytelenségért, de tényleg jól tanítunk, nálunk nincs olyan túravezető, aki csak ordítja, hogy "jobbra", de képtelen tanítani, sőt, meg sem mutatja, hogy hogyan is kéne jönni "jobbra". Ha velünk jössz, nagyon nagy eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol. Velünk a Túr- vízitúrán a madarak énekét, és nem alkoholisták dajdaját hallgatod, nálunk nincs tüc-tüc a kenuban, a vízitúra vízitúra. 

20140613_oreg-tur-vizitura-7-turistvandi-fele.jpg

A mi túráinkat vízitúra-vezető vezeti, aki ott van a közeledben, aki folyamatosan segít, és nem a csapatát előre küldve órákkal később száll vízre. Nálunk a kulturált dohányos kivárja a pihenőket, kiszállási szüneteket, nem fogja tőled senki megkérdezni: ugye nem zavar, ha rágyújtok? 

A kenutúra-szervezés nálunk szervezés. Velünk nem vársz órákat pontatlan emberekre, elkéső buszra, trélerre. Nálunk nem motiválatlan, nemtörődöm emberek non-stop válság-menedzsmentjébe cseppensz bele. 

oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpg

Nálunk a lehető legjobb a logisztika, minimalizált a benzinköltség. Velünk nem muszáj csak azért, nap mint nap, akár órákat elveszteni, mert vissza "kell" buszozni egy saját tulajdonú kempingbe, amelybe (ahh minő véletlen) már a vízitúra előtti napon meg kell érkezni. Mielőtt nemes versenytársunk busza indulna vissza Tiszabecsre, a busz egy órán keresztül járatja a motort és megfullad az ember a kipufogó gázban. Nálunk kötelező a mentőmellény, és tilos a flip-flop papucs, mivel a flip-flop bokaficam- és csúszásveszélyes. 

dsc01576.jpg

Nem "lazázunk", a nemtörődömséget nem magyarázzuk ki azzal, hogy "hát felnőtt ember a túrázó, ez az ő döntése", mivel honnan tudná valaki, aki soha nem volt itt, hogy mennyire meredek a Túr partja, hogy őrülten könnyű vízes flip-flop papuccsal megcsúszni, bokát ficamítani, egy csúszással felnyársalódni, stb. A mi kenutúráinkon kenuval jöttök. Normális kenukkal.

20180711_oreg-tur-vizitura-kenutura-oreg-tur.jpg

Nálunk nem ezerszer javított, agyonfoltozott, a javítások során milliószor rávitt anyag miatt őrült nehéz roncsokba ülsz bele, aminek a pereme, lepattogzó festéke (!) szétvághatja a kezed, amiből szivaccsal állandóan merni kell a beszivárgó vizet. Nálunk nincsenek FELÁR ellenében kínált "új" hajók.... mindenki döntse el: etikus-e többezer forintos felárat kérni azért, mert szimplán használható a mondjuk 5 éves  - minden relatív - újnak mondott kenu.  

 

Az Öreg-Túr egy mese; és itt fogsz vízitúrázni...
oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpgÍme egy elmondhatatlanul szép, maximálisan biztonságos vízitúra. 104 kanyarjával folyamatosan izgalomban tart, a felfedező lelkületűeknek vízitúra-éden. Az Öreg-Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence, tökéletes evezgetési lehetőség a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Néhol az ember előtti időket idézi. 
img_1434.jpgCégeknek, önkormányzatoknak, intézményeknek álomszupi helyszín csapatépítő vízitúrákhoz. Egyszer olyan, minta vietnami dzsungelben, máshol mintha az Amazonas vidéken eveznénk. 

 

Fix szállás az Öreg-Túr kenuzás idején
20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgA szállás lehet egy és ugyanazon hely, akkor is ha a hétvégi túrára már a nulladik napon jöttök, tehát péntekre és szombatra is foglalsz. A szállás igény szerint sátor vagy szoba vagy apartman. Kölcsén, Szatmárcsekén, Túristvándiban, Sonkádon, Nagyarban, Kisarban, Tiszakórodon, Milotán, Fehérgyarmaton szép számú szállás között mazsolázhatsz, csak foglalj minél korábban.

 

Étkezés az Öreg-Túr kenutúra idején

20140613_162121.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, tárcsázáshoz, sok helyen lehet a háznál is reggelit és vacsorát rendelni. Van ahol klasszikus "kontinentális" reggelik mellett lehet kérni kenyérlángost. Szalonnával és tejföllel kegyetlen. Vacsorára és ebédre pedig gasztronómiai szimfóniákból választhatsz: káposztás paszuly füstölt hússal, bográcsgulyás, töltött káposzta, harcsapaprikás túróscsuszával....

 

Logisztika a Túr vízitúrán
img_1063.jpgA kenutúra idején a "fix" szállásról ugrunk ki telekocsi rendszerben az aznapi vízre szállás helyére és délután a fix "bázisra" térünk vissza.
 
 
Teleautós rendszerben oldjuk meg a "logisztikát" (kvázi kalákában) dolgozunk össze. 
 
 
 

 

1. napi Túr kenutúra: Sonkád környéki barangolások a Túron (12 km) 
img_1768.jpg

Találkozás 11 órakor SONKÁDON, Sonkád külterületén az ún. Kisbukónál. 

A Kisbukóhoz vezető utat a 491-es úton tábla mutatja, ha a lakott területen kötelező 50 km/órás sebességgel megy valaki, akkor a táblát és utat nem lehet eltéveszteni.

 

A Kisbukó a kocsikkal használt aszfalt útról nem látható, ezért a túravezető NEON színű túravezető feliratú hosszú ujjú polóját keressétek, mert az aszfalt út mellett fog várni a térképen is jelölt helyen. Logisztikáznunk nem kell, ez a vízitúrás nap csillagtúrás, tehát a kocsikhoz fogunk a túranap végén visszaérkezni. 

 

Vízre tesszük a hajókat és megtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kormányos, a vezérevezős és a legénység feladatát. Amikor minden kormányos, minden legénység fantasztikus, indulunk. 

img_1059.jpgA kenutúra során a csak nevében sebes, egyébként ma már a duzzasztása miatt kedves, jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló, konkrétan sok helyen az Öreg-Túrnál is lassabb, sőt, immár az év jelentős részében állóvíz Sebes-Túron evezgetünk.

 

 

 

img_1788.jpgRemek kiszállási pontokkal a Sebes-Túr nagyon nem kényeztet el minket, de szerencsére a vízbe viszont pompásan ki lehet szállni.
 

Amit meg is teszünk. Ha nagyon ügyesek és szorgalmasak leszünk, akkor oda-vissza akár 17.2 km-t is megteszünk, de a jellemző a 12 kilométer. 

 

img_20190809_111732.jpgMivel itt a meder jellemzően olyan értelemben "tisztább", hogy kevesebbet kerülgetünk bedőlt fákat, nem játszunk "limbó hintót", a pihenővel együtt is 5 óra megtesszük a távot. 

 

Jellemzően 6 kilométerecskét evezünk fel és utána visszacsorgunk. A túranap a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, 16 óra körül ér véget. Ezt követően kérjük, hogy a kenuk tisztítása után segíts a hajókat biztonságba helyezni, magyarán ki kell cipelnünk a kenukat a partra.  

 

2. napi Öreg-Túr-kenutúra: Sonkád - Kölcse (11 km) img_1862.jpg
10:30-kor találkozunk Túristvándiban a Vízi Malom Kemping és Panzióban. 
 
Túristvándiból a kocsikkal konvojban indulunk Sonkádra, a vízre szállás helyére. Úgy ügyeskedünk, hogy már menet közben hagyjunk autókat Kölcsén.
Sonkádon kiszáll minden utas a kocsikból.
 
 
20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpg
Aki(k)nek nem Túristvándiban van a szállása, azokat is kérjük, hogy 11:00-kor legyenek Sonkádon, egészen pontosan Sonkád külterületén az ún. Kis-Bukó közelében az Öreg-Túr zsilipjénél. Sonkádon vízre tesszük a hajókat, kezdődik a kenuzás-tanulás, a profiknak a bemelegítés és a betanulás idejétől függően, "átlagos esetben" 12 órakor indulunk.
 
20150707_tur-vizitura-kenutura-oreg-tur-evezes.jpg13 órakor ebédszünettel kötjük össze a kellemes fürdőzést az öreg-túri "Copacabanán".
Íme a "plázs". A szatmári Cancun. 
A strandolás után ismét a vízen vagyunk, egy zsilipes átemelésnél rövid kenucipelés vár ránk.
Ha vannak bedőlt fák - igen a Túron vannak, még akkor is ha van olyan szolgáltató, aki ezt elhallgatja - akkor akadályokon történő átemelést követően 17 óra körül érkezünk a Túron a kenukkal Kölcsére.
 
img_1091.jpg
Egyébként a zsilip és a Kölcse közötti szakasz durván gyönyörű. Egészen bámulatos itt az amúgy is csodálatos Öreg-Túr. Érkezéskor rájössz, hogy a szivacs multifunkciós eszköz, tisztelettel még hajótisztításra fogunk kérni. Kölcsén már ott vannak/lesznek az autók. 
Ahova érkezünk, ott a kikötési díj személyenként 200 Ft. Tehát pl. egy 5 fős család 1000 Ft-os, egy 4 fős család 800 költséggel számoljon. A kikötési díj tartalmazza a hiperkulturált mosdó használati díját és az egész napos biztonságos parkolás díját is. Ezt ott helyben dobjuk össze és fizetjük ki a vendégháznak. 
 

 

turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpg

Véget ért a vízitúra, de ne sírj sokat, hiszen várunk Gemencen őrült izgi ártéri túrával (www.gemenc-vizitura.hu), jöhetsz velünk a Szigetközbe (nincsenek rá szavak, de azért olvasd el amit itt találsz: szigetkozvizitura.hu), ha pedig tényleg jól uraljátok a hajót, a Hernád (hernad-vizitura.hu) és a Rába is hívogató célpont (www.raba-vizitura.hu). A bodrogzugi túráinkat is a hernad-vizitura.hu oldalon találod.

A Tisza-tavon pedig a nyár jóformán minden napján van szenzációs kenutúránk, oda non-stop jöhetsz vízitúrára. www.tisza-to-vizitura.hu

Állunk rendelkezés(ed)re! Hívj vagy küldj e-mailt!

+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
Jelentkezés az Öreg-Túr kenutúrára és a vízitúra díjának utalása 
turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpgJelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, a részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) lehetséges. Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk, majd a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a túradíj szíves utalását.
 
20130731_oreg-tur-vizituran-egesz-jo-kep-a-turistvandi-vizimalomrol.jpg
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a Túr-vízitúra időpontját és a Túrt, mint helyszínt beírni. A megjegyzés rovatba a nevet nem kell beírni, sőt, kérjük, hogy ne írd be. Felesleges, hiszen látjuk, hogy honnan érkezik az utalás, ráadásul a megjegyzés rovatban elveszi a helyet az értékes információtól!
 
Pl. 2092 Zsámbék, Lombos út 44. 2024. augusztus 17-18. Öreg-Túr vízitúra
 
2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgA vízitúra előtt kérjük (akár többször) nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot".  különös tekintettel arra, hogy kérjük a flip-flop papucs használatának szíves mellőzését (tilos), kérjük, hogy a hajóban senki ne gyújtson rá. A mentőmellény viselése kötelező a kenuban. Kérjük, hogy az UV-sugárzás elleni védelemről mindenki gondoskodjon (lehetőleg napszemüveg, simléderes sapka, naptej, hosszú ujjú póló, halásznadrág vagy egy törölköző a combokra).