Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4-napos Túr vízitúra KÜLÖNLEGES útvonalon, Túr túra Panyola és Túristvándi között

oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-18.jpgÜBERKÜLÖNLEGES ÚTVONAL! Ilyen Öreg-Túr túrát senki más nem kínál! 
4-napos vízitúra az Öreg-Túron! (Pontosabban az Öreg-, és a Nagyari (Kis) - Túron. 

Ha nincs 4 napod / napotok jöjjetek az Öreg-Túr kenutúra első 2 vagy 3 napjára vagy az utolsó 2 vagy 3 napra.


PANYOLÁRÓL indulunk és TÚRISTVÁNDIIG evezünk! 20150704_154419.jpg

Iskoláknak, egyesületnek eszményi helyszín osztálykiránduláshoz. Baráti társaságoknak, családoknak TÖKÉLETES helyszín biztonságos, de eszementen vadregényes vízitúrához. Céges csapatépítéshez ideális adottságok, remek kiegészítő programok. A Túr vízitúra nagy részében erdőben evezhetsz, függetlenül attól, hogy néhány fénykép éppen strandolós részen készült.

 

2014-oreg-tur-vizitura-kenutura-7723.jpgVízitúra költözködés nélkül, végig "fix" szállással

Jó dolog a vízitúrát költözködés nélkül megúszni. Minden nap máshol evezünk, de a szállás lehet végig "fix",  megspórolható a költözködés vagy sátorverés, sátorbontás macerája. A "fix" szállásról megyünk ki az aznapi vízre szállás helyére, evezünk egy fantasztikusat és este ugyanazon szállásra térhetsz vissza. 

 

2014-oreg-tur-vizitura-kenutura.jpgA vízitúra idején telekocsi rendszert használunk, így minden nap a vízitúra-szakasz végén a kocsid veled van. Mivel a szállás minden éjszaka ugyanaz, napközben elég egy-két szendvics és víz vagy üdítő (bármilyen alkoholmentes ital), amit érdemes vízhatlanul csomagolnotok. Hordóra nincs szükség, de szívesen adunk.  

 

1. napi kenuzás az Öreg-Túron: Panyola - Kisari kilátó 14 km

kisar-kilato.jpg10:00: találkozás Kisar és Fehérgyarmat között a Kisari-kilátónál, amely egyébként majdnem félúton van a két település között. Itt kezdjük a logisztikát, ami azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb autóval ugrunk át Panyolára. 
Vízre tesszük a kenukat és wc-látogatás után a vízitúrával most ismerkedőket megtanítjuk kenuzni.
 
 
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpgJól, okosan és türelmesen tanítunk. Velünk nem lesz frusztráció a vízitúra, csak azért, mert nem arra megy a kenu, amerre te akarod. A vízre szállást követően több pihenővel, mosdó-szünettel lapátolgatunk. A kenutúra ezen szakaszáról a további részleteket is csak minimálisan superlativusokban lehetne regélni, kísérletet sem teszünk a zsibbasztó szakasz leírására. 

oreg-tur-tura-panyola-23.jpgÁlomszép helyen fogunk szlalomozni. Legyen elég ennyi, mivel sekélyes szótárunkban nincsenek szavak a leírhatatlanra. Viszont megemlítjük, hogy menta illatú túránk lesz! Ha most mosolyogsz magadban, akkor a vízre szállás előtt fogadjunk majd... Az első napos agyeldobás után a Kisaron hagyott kocsikhoz érkezünk. Az ott lévő autók sofőrjei segítenek abban, hogy felvegyük a Panyolán hagyott kocsikat, ők meg az utasaikat. 

2. napi Öreg-Túr kenuzás: Kisari-kilátó - Kömörő (9 km, tobzódás a szürrealitásban) 
20140613_kenutura-evezes.jpg10:00: találkozás ismét Kisar és Fehérgyarmat között a Kisari-kilátónál, amely egyébként majdnem félúton van a két település között. 

Itt kezdjük a logisztikát, ami azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb autóval megyünk át Kömörő "mellé", oda, ahova a kenukkal fogunk érkezni. Utána az összes sofőr is Kisarhoz jön.

 
img_1089.jpgVízre tesszük a kenukat és wc-látogatás után a vízitúrával most ismerkedőket megtanítjuk kenuzni. Lehet, hogy bennünk van a hiba, de nagyképűen megkockáztatjuk: LEHET, hogy az összes emberi nyelv összes jelzője szívszorítóan szegényes a túranap akárcsak megközelítő leírására. Jó eséllyel életed egyik top napja lesz. 100 éves korodban megkérdezünk majd, hogy bevált-e a jóslatunk. Emlékezz, hogy mit valószínűsítettünk most.  

 

3. napi Nagyari-Túr vízitúra: Kömörő - Petőfi-fa - Nagyar - Kömörő (11 km, mintha egy másik földrészen egy letűnt korban eveznél)

20140613_oreg-tur-vizitura-7-turistvandi-fele.jpg10 órakor a tegnapi kiszállási ponton lesz a randevű, köszönjük a pontos érkezést. Ha valaki csak ma érkezik, az természetesen e-mailben térképet kap. Kömörő mellett / közelében a kömörői osztózsilipnél találkozunk. Bár a zsiliphez vezető utat történetesen bármelyik nem turista kömörői lakos szívesen megmutatja, tehát még úgy sem lenne bonyolult idetalálni, de a térképpel, itinerrel pofonegyszerű lesz. 

luby-rozsak.jpgHa az emberiség nem pusztítja el önmagát és egyszer megérkezünk más naprendszerekbe, semmihez sem hasonlítható érzés lesz az első belélegezhető levegőjű bolygón kiszállni az űrhajóból. Ha kiváncsi vagy az érzésre, itt a helyed. Ezen a Túr kenutúrán valami olyat érzel majd. Az, hogy állad le fog esni, az egy dolog. De ... Leírhatatlan lesz. Lesz egy hosszabb pihenőnk a Petőfi-fánál, ott úgy illik, hogy elolvassuk a Tisza c. verset, és lesz egy órás fakultatív program, aki akar e-mailezik, aki akar focizik, strandol, aki szeretne, az pedig besétál a Luby-kastélyhoz és megcsodálhat néhány EZER rózsát.20130730_152618.jpg

Ja... És természetesen ha van a kenutúrába ezen a napon becsatlakozó vízitúrázó, azokat is megtanítjuk kenuzni. 

Meg persze ma nem az Öreg-Túron, hanem a Nagyari-Túron fogunk evezni. Ez az a hely, ahol te is megállhatsz nagyon közel ahhoz, ahol anno Petőfi. Szinte a kanyargó Tiszánál, ott, hol a Kis Túr siet beléje. (Igen, a Nagyari-Túr régen Kis Túr névre hallgatott). 

 
4. napi Öreg-Túr vízitúra: Kömörő - Túristvándi (15 km a Tejútrendszeren és magadon kívül)
oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur14.jpgSajnos eljött az utolsó vízitúra-nap, de ne bánkódj, akár már holnap jöhetsz másik kenutúrára, itt is, és az ország számos más vízitúra-terepén, a Tisza-tótól a Szigetközig sok helyen. A szobákból történő kiköltözés, előkészületek és a kocsik "hazamenősre" pakolása után még hűtőszekrényben hagyható a romlandó élelmiszer. Ismét logisztikával kezdünk, mivel Túristvándiból a lehető legkevesebb kocsival megyünk át Kömörőbe, pontosabban Kömörő mellé.
 
2013-as-vizitura-15l.jpgHa valaki csak most kapcsolódik be a túrába, term. a vízre szállás előtt megtanítjuk kenuzni, addig a többiek ezer örömmel pancsolnak, úszkálnak a zsilip előtti szinte olimpiai feszített víztükrű medencében. Aztán jön egy olyan Túr-szakasz, hogy TUTI nem felejted el. Sőt, az esti altatódalt is megspórolja neked majd a Kömörő és Túristándi közötti 15 km. Közben olyat látsz majd, amit a Túron már túrázottak közül is csak eszeveszetten kevesen - és a fenségesnél is szuperebb. 
 
 
2014-oreg-tur-vizitura-kenutura.jpgA túranap négy-öt pihenő- és mosdószünettel, benne természetesen ebédszünettel 16:30 körül ér véget. És bármennyire is csodálatos volt a táj, annyira nem leszel szomorú, amikor meglátod a vízen a Túristvándi Vízimalmot... (igen, egy kicsit el fogunk fáradni, de semmi vészes).
 
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

Jelentkezés a Túr vízitúrára: 
oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-18.jpgJelentkezés az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet (irányítószám, település, utca, házszám, a kenutúra helyét, a vízitúra időpontját beírni.
(Pl. 2083 Solymár, Szépkilátás u. 102. 2024. aug. 22-25. Öreg-Túr vízitúra)
img_1068.jpgimg_8100.jpg