Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4-napos Tisza túrák (csütörtök-vasárnap, az első nap evezéstanulás a Túron)

img_7550.jpg4-napos vízitúra az Öreg-Túron és a Tiszán csütörtöktől vasárnapig - ha csak 4 napotok van a kikapcsolódásra, válaszd a "tökéletes" vízitúrát!
 
 
 
 
 
 
 
Az első napon az Öreg-Túron megtanítunk kenuzni, és 3 napban, péntektől-vasárnapig jöhet a Tiszatúra! Az egyik legnépszerűbb vízitúra! 

 

 

 

Vonattal és autóval érkezőknek is tökéletes logisztika.

 


img_7561.jpgA szállás igény szerint, sátor vagy vendégszoba! 
Étkezés: vacsora rendelhető.
Időpontok: Alapos szervezéssel, odafigyeléssel, készségességgel várunk az alábbi turnusokon: 

 

 

 

 

 

 

1. napi Öreg-Túr vízitúra: Érkezés, evezéstanulás és az első vízitúra, de még NEM a Tiszán....

oreg-tur-kenutura-betanitas.jpgTúristvándiban a Vízi Malom mellett 10:30 előtt pár perccel, de legkésőbb 10:30-kor találkozunk.
 
 
 
 
 
 
 
 
A résztvevőknek e-mailt küldünk a találkozás pontos helyéről. Az evezés előtt célszerűen a romlandó élelmiszert tegyétek a szállásotokon hűtőszekrénybe. Mivel szinte mindig van a vízitúrázást most kezdő túrázónk, (senki nem kenuban született), oktatással kezdünk. 
Ha a nulladik napon jöttök, kényelmesen megérkezhettek vonattal és Volán-busszal. Nagyobb csoport, osztály igénye esetén - külön díj ellenében - a Fehérgyarmati vasútállomásra küldünk értetek egy buszt. 
 
dsc01581.jpgAki kocsival jön. Az autópálya gyakorlatilag Vásárosnaményig tart, az egyik útvonaltervező szoftver szerint az út Bp-től 3 óra 21 perc.
 
 
 
 
 
 
 
Szerintünk Budapestről az út 4 óra vagy több az átlagembernek, aki szabálykövető, megáll útközben, dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. 
Az érkezést követően bemutatkozás, gyors "előorientáció", hűtőszekrényekbe pakolás. 
 
 
 
20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgA Túr gyakorlatilag NULLA sodrású részen megtanítunk kenuzni, kormányozni, majd - természetesen - meg is ejtjük az első vízitúrát, eszementen szép tájon, szinte állóvízen, biztonságban. 
 
 
 
 
 
 
 
 

2. napi vízitúra a Tiszán: Tiszabecstől Szatmárcsekéig kenuzunk
tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgTúristvándiból, a Vízi Malom kempingből indulva, 9:00-kor autókkal "felmegyünk" Tiszabecsre. Ha a szállásod Kölcsén, Sonkádon stb van, Tiszabecsen az "egyetlen" Tisza-parton találkozunk, amihez természetesen itinert adunk, tényleg tökéletesen könnyűvé tesszük a találkozási pont megtalálását. 

 

 

 

 

Ekkor a túravezető kocsija már Szatmárcsekén lesz. 

Magyarul a kenutúra tiszabecsi indulása pillanatában "sok" kocsi van "lent" Szatmárcsekén, és "kevés" automobil "fent" Tiszabecsen.

 

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgKészüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire, és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízi cipővel". 

 

 

 

 

 

 

Ami TILOS, az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Tiszabecsen a biztonság kedvéért következik a kormányzás (ismételt) tanulása.

 

 

 

Még egy kis gyakorlás, és toalett után következik a vízre szállás.
20150702_153322-1-.jpgAhol lehet és tudunk, a Tisza közepétől kicsit balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
 

 

 

 

 


A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

 

 

 

 

 

dsc01460.jpgKét hosszabb, egy "ebédlős" és egy "uzsonnás" pihenőt fogunk kellemes fövenyeken tartani.

 

 

 

 

 

 

És lesz egy, nem kiszállós pihenőnk a Túr-bukónál, ahol a nevében sebes, voltaképpen csiga lassan folydogáló Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.

 

 

 


20190807_142255.jpg16 óra körül érkezünk Szatmárcsekére.  

 

 

 

 

 

Mivel már Szatmárcsekén van a túravezetői autó, a túravezető két-három fordulóval kireppenti a sofőröket a partól a buszmegállóba, így a sofőrök rövid buszozással máris a kocsijaiknál vannak, ill. 4 sofőrt a túravezető fel is visz Tiszabecsre. 

Akiknek Túristvándiban vagy Kölcsén van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal visszagurulunk Túristvándiba vagy Kölcsére, aki éppen Szatmárcsekén lakik, az "haza" érkezett. 

 


tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpgA vacsora önellátó, illetve Szatmárcsekén érdemes megkóstolni a szatmárcsekei pizzéria pizzáit. Az átlagos budapesti pizzériákat pillanatok alatt minősíted fasorban-sincs-alsó-gagyinak, ha ezeket a pizzákat megkóstolod.

 

 

 

 

 

3. napi vízitúra: a Tiszán Szatmárcsekétől Tivadarig evezgetünk
szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgDélelőtt szabad program. 
 

 

 

 

 

Aki akar, már 10:30-kor átjöhet Szatmárcsekére, megnézzük Szatmárcseke különlegességét, a temetőben a "csónakos" fejfákat, ill. aki szeretné, az elvitelre is kérhet pizzát.


 

 

20190811_165029_resized.jpgAmíg 11:30-tól megtanítjuk a vízitúrát ezen a napon kezdőket is kenuzni, addig használd ki, hogy Szatmárcsekén remekül tudsz a Tisza-parton strandolni. 

 

 

 

 

12.00: Logisztikázunk, először is minden utassal az összes kocsi eljön Szatmárcsekére a szatmárcsekei Tisza-partra, és kiszállnak az utasok, aztán minden autó a sofőrökkel lemegy Tivadarba, végül minél kevesebb autóval az összes sofőr visszajön Szatmárcsekére. 

 


13:00 Vízre szállás Szatmárcsekén

 

 

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpg

A Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk és nem a kenuban alszunk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így ezen a napon már kiköthetünk mindkét oldalon, amit természetesen meg fogunk tenni. 

 

 

 

 

 

Itt még szabaduló művészeti kompetenciáidat is gyakorolhatod, és a versenyben leggyorsabb gyermek értékes tárgyjutalmat (nutellás, diós, lekváros... stb.) palacsintát is nyerhet.

 

20190808_150256_resized.jpgÉrdekes lesz a nap olyan szempontból is, hogy mire Tivadarba érünk, nem, hogy a Tiszabecsen még kavicsos talaj, de a Szatmárcsekére jellemző sóderszerű talaj is eltűnik.

 

 

 

 

A part homokossá változik. Ha megkérdezed az átlagos vízitúrázót, hogy meddig tart a Felső-Tisza, a legtöbben Tokajt válaszolják, holott...

 

Holott a határnak Vásárosnaményt, pontosabban a Szamos-torkolatot tekintik.

 

 

 

img_1709.jpgDe :)) Ha valaki tudja azt is, hogy mik egy folyó FELSŐ szakaszának jellemzői, akkor tudja, hogy ahol már ilyen szép homokossá változik a part, az bizony (voltaképpen) már a folyónak nem a felső szakasza.

De a lényeg. Klassz. Nyugis. Békés. Szép.

Zéró stressz. Álom. 

 

 


 

16:00 Érkezés Tivadarba, ahol szeretnénk segítséget kérni, a hajómosást követően a trélerhez fel kell hozni a kenukat, amiket 6-8 fős csapatokban oldunk meg, hogy könnyű legyen.  

 

 

 


img_1721.jpgVacsora: a vacsorához már Tivadarban is minden adott, a girosztól, lángostól a palacsintásokon és pizzériákon át éttermek, büfék.
Zöldségest is találunk.

 

 

 


Vagy vár rád a saját vacsorád a bázison Túristvándiban, ill. a szálláshelyeden a vacsorát önállóan oldjátok meg. 

 
 
 
 
 
 
A tiszai vízitúra 4. napja: Tivadar-Vásárosnamény 
img_7929.jpgKora reggel a vándortáborozó sátrasoknak nincs dolguk, a fix bázison alvó autósok pedig már "hazamenősre" pakolják a kocsikat, hiszen nem fognak (legalábbis nem szükséges) a szállásra visszajönni.
 
 
 
 


A Túristvándiban alvókkal másodperc pontossággal reggel 7:30-kor ugrunk át Tivadarba, itt az utasok kiszállnak. A sofőrök leviszik a kocsikat az érkezési pontra Vásárosnaménybe.
A sofőrök pedig a transzferrel (1490 Ft/sofőr) jutnak vissza a vízre szállás helyére Tivadarba, hogy a nap végén, amikor a kenuból kiszálltok, be is lehessen szállni az autókba. 
 
 

tiszai-kenutura-tisza-vizitura-226.jpgA Tivadar - Vásárosnamény szakasz kényelmes 24 km-es lapátolgatás, amely a romantikus Krasznába történő beevezéssel a vasútállomástól 1,5 kilométerre 13 óra körül ér véget
 
 
 
 
 
 
 

Hajómosás után az autósoknak csak be kell szállni a reggel idehozott autókba. 
Aki vonattal jött, az
i) Vásárosnaményban felszáll a 14:27-es vonatra
ii) jó eséllyel kapsz a vízitúrára kocsival érkezettektől  'stoppot'.
Aztán a többségükben budapesti és dunántúli vendégek Nyíregyházán átszállnak az intercity-re és "hazarepülnek" Budapestre.  

 Kérdéseidre készséggel válaszolunk, hívj!
(+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

 

 
 

Jelentkezés a tiszai vízitúrára és a túradíj utalása: 
www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-tiszatura-vizitura-1.jpgJelentkezés a vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj utalásával.
 
 
 

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (a nevet NEM kell, az amúgy is látszik az utaláson) irányító számmal és a kenutúra időpontját, valamint helyét beírni.
(Pl.
2083 Solymár, Szántó u. 6.
augusztus 27-30.
Tiszatúra)