Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4-napos Tisza túrák (csütörtök-vasárnap, az első nap evezéstanulás a Túron)

img_7550.jpg4-napos vízitúra az Öreg-Túron és a Tiszán csütörtöktől vasárnapig. Csütörtökön az Öreg-Túron megtanítunk kenuzni, és péntektől-vasárnapig 3 napban jöhet a TiszatúraAz egyik legnépszerűbb vízitúra! 

A szállás igény szerint sátor vagy vendégszoba! Kérjük, hogy a szállást bárhol Szatmárcseke, Tivadar, Nagyar, Kisar, környékén foglald magad.
Étkezés: önellátó, reggeli és vacsora rendelhető.
 

1. napi Öreg-Túr vízitúra: Érkezés, evezéstanulás és az első kenutúra

oreg-tur-kenutura-betanitas.jpgTúristvándiban a Vízi Malom Kemping és Panzióban 11:30-kor találkozunk. Az evezés előtt célszerűen a romlandó élelmiszert tegyétek a szállásotokon hűtőszekrénybe. Mivel szinte mindig van a vízitúrázást most kezdő túrázónk, (senki nem kenuban született), oktatással kezdünk. 
Ha a nulladik napon jöttök, kényelmesen megérkezhettek vonattal és Volán-busszal. Nagyobb csoport, osztály igénye esetén - külön díj ellenében - a Fehérgyarmati vasútállomásra küldünk értetek egy buszt. 
 
dsc01581.jpgAki kocsival jön. Az autópálya gyakorlatilag Vásárosnaményig tart, az egyik útvonaltervező szoftver szerint az út Bp-től 3 óra 21 perc.
Szerintünk Budapestről az út 4 óra vagy több az átlagembernek, aki szabálykövető, megáll útközben, dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. 
Az érkezést követően bemutatkozás, gyors "előorientáció", hűtőszekrényekbe pakolás. 
 
20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgA Túr gyakorlatilag NULLA sodrású részen megtanítunk kenuzni, kormányozni, majd az ebédszünet után meg is ejtjük az első vízitúrát, eszementen szép tájon, szinte állóvízen, biztonságban. 
 
 
 
2. napi vízitúra a Tiszán: Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgHa a nulladik napon érkezel/érkeztél, akkor a nulladik napon már mindent egyeztettünk, és tudod, hogy majd a 11:16-os buszra hol kell felszállnod. 
Ha pedig az első túranapon jöttök, akkor - tényleg pontosan mert nem lehet késni - 10:30-kor Szatmárcsekén, a Vasváry és Kölcsey utcák sarkán az Önkormányzat előtti parkolóban találkozunk.
A parkoló a Kölcsey utcán
, a református templomtól 40 méterre, a templommal szembeni oldalon van. Vagy írd be a GPS-be a Vasváry utcát. Figyelem: ha van, a találkozás előtt érdemes a szállásotokon a romlandó élelmiszert hűtőbe tenni. Minden utas kiszáll a kocsi(k)ból, bemutatkozunk. Kivesztek mindent a kocsi(k)ból, amire a túrán lesz szükség, itt már vízre késznek kell lennünk. Majd 10 percet logisztikázunk. 

img_1726.jpg

A logisztika idején az utasok átsétálhatnak megnézni Szatmárcseke különlegességét a csónakos fejfás temetőt. A sofőrökkel pedig a Szatmárcsekén belüli délutáni sétálást is rövidítendő, bekészítjük az autókat a kenutúra érkezési pontjára. Ez azt jelenti, hogy kiautóznak a sofőrök a Tisza-partra, ahol majd délután kikötünk a kenukkal, és a Tisza-parton a kemping parkolójában parkolunk. A parkolási díj 500 Ft/nap. Aztán Szatmárcsekén belül a sofőröket teleautó rendszerben (minél kevesebb kocsival) visszahozzuk a buszmegállóhoz. A Vasváry utcai buszmegálló hivatalosan a 'Szatmárcseke Posta' buszmegálló névre hallgat. Hozzál / hozzatok a buszra pénzt (a felnőtt buszjegy utoljára 465 forint volt). Lejjebb majd olvashatod, hogy mit kell hozni a tiszai vízitúrára. Szatmárcsekéről a 11:16-os busszal, vagy (csak eshetőség) részben busszal, részben minél kevesebb kocsival megyünk "fel" a vízre szállás helyére Tiszabecsre. Tiszabecsen belül majd kb. 13-14 percet sétálunk a buszmegállótól a vízig. A tiszaparti vízre szállás helyén már várnak rátok a kenuk, lapátok, mellények. 

tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgMit hozzatok? A buszjegyre hozzatok készpénzt. Készüljetek alkoholmentes innivalóval és elemózsiával, pl. szendviccsel, törölközővel, naptejjel. Az erős UV-sugárzás miatt célszerű a hosszú ujjú póló, a combot is fedő halásznadrág, a simléderes sapka, a napszemüveg. Kérjük a lábat stabilan tartó lábbelit, pl. hátul is pántos szandált, vagy "vízi cipőt". A flip-flop papucsot kérjük otthon hagyni, veszélyes. Slusszkulcsnak, mobilnak, kamerának hozzatok vízmentes csomagolást, de még hordót is fogtok kapni. Tiszabecsen el tudsz menni "normál" (angol) wc-re is, következik a kenuzás gyakorlása, majd újabb (javasolt) wc-vizit után szállunk vízre. Ha meg bírod állni, még érdemes nem ebédelni, mivel az első kikötési ponton lesz a "hivatalos" ebédszünet. 


20150702_153322-1-.jpgA Tisza ezen a szakaszon még folyik, a már-már giccsesen festői tájon a 25 km sajnos gyorsan elfogy. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon. Lesz négy mosdó szünet, "uzsonnás" pihenőnket (is) egy nagyon helyes fövenyen tartjuk, ha éppen nem magas a víz. Lesz rövid pihenőnk a Túr-bukónál is, ahol a (nevében sebes, egyébként a duzzasztása miatt kvázi állóvíz) Sebes-Túr bukik a Tiszába. A Túr-bukó után a Tisza medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak. Itt különösen erős odafigyelést kérünk szépen. Szigorúan a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni. 17:30 körül érkezünk Szatmárcsekére. Aki a nulladik napon érkezett, és a szatmárcsekei vízparti kempingben sátrazik, az a sátrától 100 méterre köt ki. 

20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpg

Akinek még a kocsiban van a sátra, az sátrat állít vagy sátrat dob. Akinek pedig Tivadarban, Kisaron, Nagyarban, Szatmárcsekén, Kölcsén, Túristvándiban, Sonkádon, Fehérgyarmaton van fix szállása, apartman vagy vendégszoba, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott kocsikba, és a szállásainkra autózunk. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy ... Sokan azt mondják, hogy Magyarország legjobb pizzériája. Mivel mi nem próbáltuk az összeset, pláne nem egyértelmű, hogy kinek mi a "jó", ebben nem foglalunk állást, de tény, hogy bármit rendelsz (legalábbis ízre) jó lesz. Hogy mennyire egészséges, ami benne, ill. rajta van, azt nem tudjuk, de legalább nem szokták megégetni, ami nagy szó. 

 

3. napi vízitúra: a Tiszán Szatmárcsekétől Tivadarig evezgetünk
szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgSzatmárcsekén reggel megnézheted Szatmárcseke és Magyarország egyik különlegességét, a temetőben a "csónakos" fejfákat, ill. aki szeretne, az elvitelre is kérhet pizzát, ami ebédre tökéletes...

 

20190811_165029_resized.jpgAmíg 9 órától megtanítjuk a vízitúrát ezen a napon kezdőket is kenuzni, addig használd ki, hogy Szatmárcsekén remekül tudsz a Tisza-parton strandolni. 9:30 Logisztika, először is minden utassal az összes kocsi eljön Szatmárcsekére a szatmárcsekei Tisza-partra, és kiszállnak az utasok, aztán minden autó a sofőrökkel lemegy Tivadarba, végül minél kevesebb autóval az összes sofőr visszajön Szatmárcsekére. Mire a sofőrök visszaérnek Szatmárcsekére, az aznap reggel még kezdők is világbajnok kenusokká váltnak / váltak. 

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpg

A Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk és nem a kenuban alszunk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így ezen a napon már kiköthetünk mindkét oldalon, amit természetesen meg fogunk tenni. A fövenyeken még szabaduló művészeti kompetenciáidat is gyakorolhatod, és a versenyben leggyorsabb gyermek értékes tárgyjutalmat (nutellás, diós, lekváros... stb.) palacsintát is nyerhet. 

20190808_150256_resized.jpgÉrdekes lesz a nap olyan szempontból is, hogy mire Tivadarba érünk, nem, hogy a Tiszabecsen még kavicsos talaj, de a Szatmárcsekére jellemző sóderszerű talaj is eltűnik. A part homokossá változik. Ha megkérdezed az átlagos vízitúrázót, hogy meddig tart a Felső-Tisza, a legtöbben Tokajt válaszolják, holott... Holott a határnak Vásárosnaményt, pontosabban a Szamos-torkolatot tekintik.

img_1709.jpgDe :)) Ha valaki tudja azt is, hogy mik egy folyó FELSŐ szakaszának jellemzői, akkor tudja, hogy ahol már ilyen szép homokossá változik a part, az bizony (voltaképpen) már a folyónak nem a felső szakasza.

De a lényeg. Klassz. Nyugis. Békés. Szép.

Zéró stressz. Álom. Érkezés Tivadarba, ahol szeretnénk segítséget kérni, a hajómosást követően fel kell hozni a kenukat, amiket 6-8 fős csapatokban oldunk meg, hogy könnyű legyen. 
img_1721.jpgVacsora: a vacsorához már Tivadarban is minden adott, a girosztól, lángostól a palacsintásokon és pizzériákon át éttermek, büfék.
Zöldségest is találunk.

Vagy vár rád a saját vacsorád Szatmárcsekén vagy Túristvándiban, ill. a szálláshelyeden a vacsorát önállóan oldjátok meg. 

 
 
A tiszai vízitúra 4. napja: Tivadar-Vásárosnamény 
img_7929.jpgKora reggel a vándortáborozó sátrasoknak nincs dolguk, a fix bázison alvó autósok pedig már "hazamenősre" pakolják a kocsikat, hiszen nem fognak (legalábbis nem szükséges) a szállásra visszajönni. A Túristvándiban alvókkal másodperc pontossággal reggel 7:30-kor ugrunk át Tivadarba, itt az utasok kiszállnak. A sofőrök leviszik a kocsikat az érkezési pontra Vásárosnaménybe.
A sofőrök pedig a teleautó rendszerrel jutnak vissza a vízre szállás helyére Tivadarba, hogy a nap végén, amikor a kenuból kiszálltok, be is lehessen szállni az autókba. 

tiszai-kenutura-tisza-vizitura-226.jpgA Tivadar - Vásárosnamény szakasz kényelmes 20 km-es lapátolgatás, amely a romantikus Krasznába történő beevezéssel a vasútállomástól 1,5 kilométerre ér végetHajómosás után az autósoknak csak be kell szállni a reggel idehozott autókba. 
Aki vonattal jött, az
i) Vásárosnaményban felszáll a 14:27-es vonatra
ii) jó eséllyel kapsz a vízitúrára kocsival érkezettektől  'stoppot'.
Aztán a többségükben budapesti és dunántúli vendégek Nyíregyházán átszállnak az intercity-re és "hazarepülnek" Budapestre.  


Kérdéseidre készséggel válaszolunk, hívj!
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 


Jelentkezés a tiszai vízitúrára és a túradíj utalása: 
www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-tiszatura-vizitura-1.jpgJelentkezés a vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj utalásával.

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (a nevet NEM kell, az amúgy is látszik az utaláson) irányító számmal és a kenutúra időpontját, valamint helyét beírni.
(Pl.
2083 Solymár, Szántó u. 6. 2024. augusztus 25-28. Tiszatúra)