Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5-napos Tisza túrák a családnak: szerda-vasárnap és hétfő-pénteki turnusok

tiszatura-janossal-versenyben.jpg5-napos Tiszatúrák indulnak hétfőnként és szerdán is. A hétfőn kezdődő tiszai kenutúrák hétfőtől péntekig tartanak, a szerdán kezdődő kenutúrák pedig értelemszerűen vasárnap érnek véget, de jöhetsz rövidebb időre is. Ki is szállhatsz korábban, mint az 5. nap, és be is csatlakozhatsz bármikor, mondjuk (de ez csak példa) a 2. napon. Tőled függ. A Felső-Tisza tökéletes vízitúra a családnak, kulturált túratársakkal. Nálunk, nem a hangos böfögésen röhögő, tüc-tüct üvöltető "urakat" találod, mi az együttműködési normák betartását vállaló családoknak, társaságoknak szervezünk vízitúrákat, velünk a kenutúra örömét nem rontja el néhány részeg alak. 
 

20190811_165029_resized.jpgKezdőbarát és családi vízitúra!
Senki nem kenuban született, mindenkinek volt első alkalom! Megtanítjuk a kenuzás csínját-bínját, nagyon szépen megtanulsz majd evezni, kenut irányítani. Jöhetsz egyedül is, jöhettek párban, jöhet a baráti társaság és legfőképpen hozzátok a cseméteket, mivel a Tiszatúra családi túrának is remek. Nem kötelező, de hasznos a nulladik napi érkezés; nehogy lekésd a pontosan induló vízitúrát. 

Logisztika és szállás

img_7545.jpgA kocsival érkezőknek remek logisztikájú kenuzást kínálunk, az autó minden este ott van, ahol te/ti. A vízitúra idején a szállás a választásod szerinti. Lehet végig "fix" helyen megszállni, vendégszobákban célszerűen Szatmárcsekén vagy Tivadarban vagy Nagyarban vagy Kisarban és lehet vándortúrázva az éppeni kikötési pontokon sátrazni vagy a kikötési pontokon venni ki szállást, amelyet önállóan kérünk szépen intézni. 

img_7555.jpg A Tiszán a vízitúra minden napján minden nap más és más szakaszon vízitúrázunk. A kenutúra idején étkezés igény szerint vagy önellátó, (étterem és bolt van mindenhol), ill. a "fix" szállásos vendégeknek reggeli és vacsora is rendelhető. Kisebb gyerekekkel is laza vízitúra!
 
 

1. napi vízitúra a Tiszán: Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgHa a nulladik napon érkezel/érkeztél, akkor a nulladik napon már mindent egyeztettünk, és tudod, hogy majd a 11:16-os buszra hol kell felszállnod. 
Ha pedig az első túranapon jöttök, akkor - tényleg pontosan mert nem lehet késni - 10:30-kor Szatmárcsekén, a Vasváry és Kölcsey utcák sarkán az Önkormányzat előtti parkolóban találkozunk. 
A parkoló a Kölcsey utcán
, a református templomtól 40 méterre, a templommal szembeni oldalon van. Vagy írd be a GPS-be a Vasváry utcát. Figyelem: ha van, a találkozás előtt érdemes a szállásotokon a romlandó élelmiszert hűtőbe tenni. Minden utas kiszáll a kocsi(k)ból, bemutatkozunk. Kivesztek mindent a kocsi(k)ból, amire a túrán lesz szükség, itt már vízre késznek kell lennünk. Majd 10 percet logisztikázunk. 

img_1726.jpg

A logisztika idején az utasok átsétálhatnak megnézni Szatmárcseke különlegességét a csónakos fejfás temetőt. A sofőrökkel pedig a Szatmárcsekén belüli délutáni sétálást is rövidítendő, bekészítjük az autókat a kenutúra érkezési pontjára. Ez azt jelenti, hogy kiautóznak a sofőrök a Tisza-partra, ahol majd délután kikötünk a kenukkal, és a Tisza-parton a kemping parkolójában parkolunk. A parkolási díj 500 Ft/nap. Aztán Szatmárcsekén belül a sofőröket teleautó rendszerben (minél kevesebb kocsival) visszahozzuk a buszmegállóhoz. A Vasváry utcai buszmegálló hivatalosan a 'Szatmárcseke Posta' buszmegálló névre hallgat. Hozzál / hozzatok a buszra pénzt (a felnőtt buszjegy utoljára 465 forint volt). Lejjebb majd olvashatod, hogy mit kell hozni a tiszai vízitúrára. Szatmárcsekéről a 11:16-os busszal, vagy (csak eshetőség) részben busszal, részben minél kevesebb kocsival megyünk "fel" a vízre szállás helyére Tiszabecsre. Tiszabecsen belül majd kb. 13-14 percet sétálunk a buszmegállótól a vízig. A tiszaparti vízre szállás helyén már várnak rátok a kenuk, lapátok, mellények. 

tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgMit hozzatok? A buszjegyre hozzatok készpénzt. Készüljetek alkoholmentes innivalóval és elemózsiával, pl. szendviccsel, törölközővel, naptejjel. Az erős UV-sugárzás miatt célszerű a hosszú ujjú póló, a combot is fedő halásznadrág, a simléderes sapka, a napszemüveg. Kérjük a lábat stabilan tartó lábbelit, pl. hátul is pántos szandált, vagy "vízi cipőt". A flip-flop papucsot kérjük otthon hagyni, veszélyes. Slusszkulcsnak, mobilnak, kamerának hozzatok vízmentes csomagolást, de még hordót is fogtok kapni. Tiszabecsen el tudsz menni "normál" (angol) wc-re is, következik a kenuzás gyakorlása, majd újabb (javasolt) wc-vizit után szállunk vízre. Ha meg bírod állni, még érdemes nem ebédelni, mivel az első kikötési ponton lesz a "hivatalos" ebédszünet. 


20150702_153322-1-.jpgA Tisza ezen a szakaszon még folyik, a már-már giccsesen festői tájon a 25 km sajnos gyorsan elfogy. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon. Lesz négy mosdó szünet, "uzsonnás" pihenőnket (is) egy nagyon helyes fövenyen tartjuk, ha éppen nem magas a víz. Lesz rövid pihenőnk a Túr-bukónál is, ahol a (nevében sebes, egyébként a duzzasztása miatt kvázi állóvíz) Sebes-Túr bukik a Tiszába. A Túr-bukó után a Tisza medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak. Itt különösen erős odafigyelést kérünk szépen. Szigorúan a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni. 17:30 körül érkezünk Szatmárcsekére. Aki a nulladik napon érkezett, és a szatmárcsekei vízparti kempingben sátrazik, az a sátrától 100 méterre köt ki. 

20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpg

Akinek még a kocsiban van a sátra, az sátrat állít vagy sátrat dob. Akinek pedig Tivadarban, Kisaron, Nagyarban, Szatmárcsekén, Kölcsén, Túristvándiban, Sonkádon, Fehérgyarmaton van fix szállása, apartman vagy vendégszoba, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott kocsikba, és a szállásainkra autózunk. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy ... Sokan azt mondják, hogy Magyarország legjobb pizzériája. Mivel mi nem próbáltuk az összeset, pláne nem egyértelmű, hogy kinek mi a "jó", ebben nem foglalunk állást, de tény, hogy bármit rendelsz (legalábbis ízre) jó lesz. Hogy mennyire egészséges, ami benne, ill. rajta van, azt nem tudjuk, de legalább nem szokták megégetni, ami nagy szó. 

 

2. napi tiszai vízitúra: Szatmárcseke-Tivadar (15 km)
tisza-vizitura-23.jpgHa valaki "csak" ezen a napon kezdi a Tisza-túrát (lehet!) és még nem kenuztál, (senki sem kenuban született, valakinek sokszor nyugdíjas korában van először ideje kenuba ülni) akkor 8:30-ra gyere. 8:30-kor kezdjük a kenuzással most ismerkedők oktatását Szatmárcseke egyetlen Tisza-partján, vagy - egyeztetjük - ha az előző nap érkeztek, akkor már az első nap késő délután megtanítunk kenuzni. 
A Tisza-part megtalálásához a GPS-be érdemes Szatmárcseke, Széchenyi utcát írni, mivel a falu felől a Tisza felé a Széchenyi utcán kell kijönni, aztán a Tisza töltése (egy gátat kell elképzelni, amelyre felvezet az út) után egyenesen gyere tovább, kövesd a meglepően jó minőségű aszfalt borítást és amikor az véget ér, már gyakorlatilag a Tisza-parton vagy, megérkeztél. 
tiszai-kenutura-tisza-vizitura-66.jpgHa csak erre a túranapra jössz, vagy most kezded a tiszai vízitúrát, de profi kenusok vagytok, pl. azért, mert máshol korábban vízitúráztál, vagy voltál ugyanezen túrának az első napján, akkor 9-re gyere ki, ill. le a Tisza partra. Tehát (igen, kétszer írjuk le, mivel így  biztosabb: a rutinos, a kenut biztosan irányító, tapasztalt kormányossal bíró "hajóegységeket", ill. vízitúrázókat kérjük, hogy 9:00-re érkezzenek meg Szatmárcseke egyetlen Tisza-partjára (amely a Széchenyi u. folytatása). A rutinos vízitúrázóknak is kiadjuk a felszerelést. A biztonság kedvéért mindenkit megnézünk, hogy tényleg megy-e a kormányzás, természetesen nem kell kenu világbajnoknak lenni, de a kenut tudnotok kell uralni. 

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgIndul a logisztika. Ez azt jelenti, hogy a sofőrök leugranak a kocsikkal a napi célba, ez esetünkben Tivadar, és telekocsi rendszerben oldjuk meg, hogy minden sofőr is visszajusson Szatmárcsekére, ahonnan a tiszai kenus túra indul. Vízre szállást követően a Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. (Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)

tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpgA vízitúra végén Tivadarba érkezünk. Ha indulsz haza, jó utat, ha még maradsz, és fix szállásod van, akkor a teleautó rendszert használva megyünk vissza a szállás(ok)ra. Aki vándortáborozik, az Tivadarban helyben száll meg. A sátrasoknak a tivadari szállás a Katica kempingben lesz. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén van klassz pizzéria, Túristvándiban szenzációs étterem, Tivadarban is több étterem vár, és (nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz. 
 
 
3. napi Tisza-vízitúra: Tivadar-Vásárosnamény (20 km)
tiszai-kenutura-tisza-vizitura-83.jpgLogisztikával kezdünk, az utasok, a család ebédre szendvicset készít, naptejezik stb. közben a sofőrök leviszik a szállásokról a kocsikat a kenutúra érkezési pontjára, ami most Vásárosnamény. 
 
 
A sofőrök pedig teleautó rendszerben jutnak vissza a vízre szállás helyére Tivadarba. 
 
 
 
img_7561.jpgEz a kis logisztikázás lehetővé teszi, hogy a kenutúra végén, amikor a kenuból kiszálltok, rögtön be lehessen szállni az autókba. 
 

A Tivadar-Vásárosnamény szakasz kényelmes lapátolgatás, örömkenuzás.

 

 

 
4. napi kenutúra a Tiszán: Vásárosnamény - Tiszaadony 17 km
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-beeveztunk-a-krasznara.jpgA reggeli szentbeszéd, tájékoztató után immár bejáratottan működik a telekocsis logisztika. Vízre szállás után lehet, hogy beevezünk a Vásárosnaményba. Komoly! Ugyan a lehetőség n
agyon erősen vízállás-függő, de lehet, hogy a napi szakasz elején a Krasznán felevezünk Vásárosnamény szívébe. A Tisza mentén pedig Gergelyiugornyát követően már egészen selymes a tiszai homok. Minden zátony, föveny megállásra, lubickolásra, úszásra csábít. Néha nem lehet ellenállni. 

Önellátó vagy rendelt vacsora.

 

5. napi Tiszatúra: Tiszaadony - Tiszamogyorós (17 km)  
20130720_142057.jpgLogisztika után 9-kor vízre szállás és indulás! 
Kicsit szomorúan faljuk az utolsó nap kilométereit, a pozitív lelkek persze nem azon búslakodnak, hogy vége, hanem a félelmetesen nyugis táj minden szépségét kiélvezik. Érkezés Tiszamogyorósra 13 óra körül. Logisztikánknak hála az autók az érkezési helyen állnak, csak kell szállni és irány haza. Aki pedig vonattal jött, az szinte bizonyosan kap legalább Nyíregyházáig stoppot, felszáll az intercity-re és 'hazarepül'. Aki még maradna az a tiszamogyorósi Phönix-kempingben piheni ki az 5 nap fáradalmait és másnap Phönix-madárként revitalizálódva folytatja a nyarát. 

A vízitúra túradíja

Testre szabott vízitúra a Tiszán
Egyedi tiszai vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 

Jelentkezés a vízitúrára és a tiszai kenutúra díjának utalása: 
20190807_tisza-vizitura-resized.jpgJelentkezés a tiszai vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre). A túradíj utalását az alábbiak szerint kérjük.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

 
 
 
A megjegyzés rovatba kérjük az irányítószámot nem elfelejtve a számlázási címet, a kenutúra idejét, valamint a "Tiszatúra" szót beírni. (A nevedet NE írd be a megjegyzés rovatba, úgyis látszik a banki utalásból a neved - azzal kezdődik a banki infó - és a megjegyzés rovatban csak foglalja a helyet)

Pl.
2094 Budajenő, Telki út 26. 2024. augusztus 16-20. Tiszatúra
 
5-napos hétfő-pénteki, és 5-napos szerda-vasárnapi Tisza-vízitúrák 2024-ben:
 • 2024. május 20-24. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. május 22-26. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. május 27-31. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. május 29. - jún. 2. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. június 3-7. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. június 5-9. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. június 10-14. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. június 12-16. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. június 17-21. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. június 19-23. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. június 24-28. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. június 26-30. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. július 1-5. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. július 3-7. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. július 8-12. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. július 10-14. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. július 15-19. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. július 17-21. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. július 22-26. Tisza túra, tiszai vízitúra ​
 • 2024. július 24-28. Tisza túra, tiszai vízitúra ​
 • 2024. július 29. - aug. 2. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. július 31. - aug. 4. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. augusztus 5-9. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. augusztus 7-11. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. augusztus 12-16. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. augusztus 14-18. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. augusztus 19-23Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. augusztus 21-25Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. augusztus 26-30Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. augusztus 28. - szeptember 1. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. szeptember 2-6. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. szeptember 9-13. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. szeptember 16-20. Tisza túra, tiszai vízitúra 
 • 2024. szeptember 23-27. Tisza túra, tiszai vízitúra
 • 2024. szeptember 30. - október 4. Tisza-vízitúra
 • 2024. október 7-11. Tisza túra, tiszai vízitúra
 • 2024. október 16-20. Tisza túra, tiszai vízitúra
 • 2024. október 23-27. Tisza túra, tiszai vízitúra