Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 25-28. Tisza + Túr vízitúra, családi kenutúra választhatóan 1-2-3-4-napban

20190722_193934_resized_1.jpg2+2 = 4-napos vízitúra a Tiszán és a Túron, amely túrára lehet jönni "csak" 3 vagy 2 vagy 1 napra is. 

 

 

Az Öreg-Túr olyan tünemény, hogy na... a Tisza pedig az örök klasszikus... 

 
 
 
A hihetetlen Öreg-Túron bújócskázni feledhetetlen élmény. Szerintünk Mo-on a legjobb vízitúra-terep a Szigetköz és a Tisza-tó, ha pedig magas a vízállás és be lehet evezni a fák közé, akkor Gemenc. De. DE! Ha az egy ágat, ha az egy medret, ha egy folyót nézünk, akkor holtversenyben az aranyérmes a Hernád néhány szakasza, a Rába Csákánydoroszló felett - és az Öreg-Túr. Az Öreg-Túr - nagyon nagy A-betűvel - "A" vízitúra-nirvána.
 
 
 
 
20180711_oreg-tur-vizitura-kenutura-oreg-tur.jpgA Túr az olyan családoknak is ideális vízitúra terep, ahol még egészen aprók a csemeték. Magyarország egyik legtüneményesebb és "a világ egyik legbiztonságosabb" folyócskája. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az Öreg-Túr + Tisza kenutúrát az először vízitúrázóknak evezéstanítással kínáljuk. 
oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpg
Okos módszertannal, (civilben tanárok, trénerek vagy a kenukormányzás tanítását tanult túravezetők vagyunk) 50-80 centis vízen megtanítunk kenuzni. Velünk a kenuzás nem az első félóra után feladott kínos és frusztráló szenvedés. Bocsánat a szerénytelenségért, de tényleg jól tanítunk, az pedig evidens, hogy nálunk nincs limes 90-es IQ-jú túravezető, aki fába szorult féregként csak ordítja, hogy jobbra, de képtelen tanítani, sőt, meg sem mutatja, hogy hogyan kell....így aztán marad a rejtély, hogy HOGYAN is jöjjön az a fránya kenu jobbra. 
 
 
 
 


 

 

img_1434.jpgVálaszthatóan 2-, vagy 3-, vagy 4-napos Öreg-Túr + Tisza "kombó" vízitúra.

 

 

 

 

 

 

Az Öreg-Túr + Tisza kenutúrára miért velünk gyertek? 

oreg-tur-vizitura-924625.jpg

Megtanítunk evezni. Kenut kormányozni. Megtanítjuk a vezérevezős munkáját. A túravezető oktatási szakember, aki tanulta, hogy a tudását hogyan adja át, velünk a kenuzás nem frusztráló szenvedés. 

 

 


 

 

 

Ha velünk jössz, nagyon nagy eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol. Velünk a madarak énekét és nem "feltűnően vidám urak" dajdaját hallgatod, nálunk nincs tüc-tüc a kenuban, mert a vízitúra vízitúra. Nálunk a kulturált dohányos kivárja a pihenőket, kiszállási szüneteket, nem fogja tőled a hajóban kérdezni: ugye nem zavar, ha rágyújtok? 

 


dsc01577.jpgA kenutúra-szervezés pedig szervezés. Velünk nem órákat vársz pontatlan, az idődet, ezzel téged semmibe vevő, mindenkivel tiszteletlen emberekre. Nálunk nem motiválatlan, nemtörődöm emberek non-stop válság-menedzsmentjébe cseppensz bele. Nálunk a lehető legjobb a logisztika, minimalizált a benzinköltség.

 

 

 

Velünk nem muszáj csak azért, nap mint nap oda-vissza egy órát elveszteni, mert vissza "kell" menni Tiszabecsre, lévén ott van a saját tulajdonú kempingünk, amit meg kell tölteni.

 

img_7505.jpgMi nem hallgatjuk el, hogy az Öreg-Túr gyönyörűségének "ára van", azaz kevés a kényelmes kiszállási lehetőség, szerény a jó pihenő pontok kis száma. Azt sem hallgatjuk el, amikor a Túr is lehet veszélyes. Például, ha a bedőlt fák miatt át kell átemelni. Nálunk kötelező a mentőmellény és tilos a flip-flop papucs, mivel a flip-flop bokaficam- és csúszásveszélyes, ami balesetveszélyes. Próbálj ki minket!

 

 

 

 

Az Öreg-Túr egy mese; a Tisza pedig pedig a Tisza-tó és a Szigetköz mellett a magyar vízitúrázás "Mekkája"....
oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpgÍme egy elmondhatatlanul szép, maximálisan biztonságos vízitúra. 104 kanyarjával folyamatosan izgalomban tart, a felfedező lelkületűeknek vízitúra-éden. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence, tökéletes evezgetési lehetőség a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, minta vietnami dzsungelben, máshol mintha az Amazonas vidéken eveznénk. 

 

 

 

 

Vízitúra az Öreg-Túron és a Tiszán költözködés nélkül, igény szerinti szállással!
turistvandi_299.jpgA "fix" támaszponton biztonságban van mindened, nem költözöl, nincs macera, sátorverési vagy költözési kényelmetlenség.
A szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Ha kéred, szívesen foglaljuk nektek. 
A vendégszobás szállások díja jellemzően 2500-3000 Ft/fő/éjszaka a helytől függően, amelyet a túradíj nem tartalmaz. Aki magának foglalja a szállást, Túristvándiban és környékén a kandallós panziótól az egyszerű, de korrekt turistaszállásokig mazsolázhat a szállások között. Csak kezdjétek el a keresést időben, vagyis jóval a nyári szünet kezdete előtt.  
 
 
 
 


Jöhetsz a vízitúrára autóval és vonattal is! 
img_1651.jpgÉrdemes a nulladik napon jönni, ha valaki mondjuk Zala déli részéből érkezik, de pl. Budapestről kényelmesen be lehet futni a vízitúra első napján is.
Az utazás Bp-től például (szerintünk) 4 óra, az útvonaltervezők 3 óra 13 perce (nekünk) irreális. 
 
 

 
 
 
 
Étkezés az Öreg-Túrral "kombinált" Tisza-kenutúra idején

20140613_162121.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz, vagy lehet reggelit és vacsorát rendelni is.

 

 

 

 

Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundás kenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. Önmagában is szuper, de szalonnával és tejföllel a tetején, kegyetlen. Vacsorára és ebédre pedig válassz a helyi gasztronómiai szimfóniákból:

 


20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgA) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik mondjuk házi szatmári szilvával, egy túrós, és egy kakaós...).
B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta. 

 
 
 
 
 

1. napi vízitúra a Tiszán: 
Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)

tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgTúristvándiból, a Vízi Malom kempingből indulva, 9:59-kor, egészen pontosan 9 óra 59 perc kor autókkal "felmegyünk" Tiszabecsre. Fontos. Ha valaki nem "1000%-ig biztos abban, hogy pontosan érkezik és 9:59-re "menetkész", akkor mindenképpen a nulladik napon jöjjön, mivel sajnos nem tudunk várni az elkésőkre.
 

 

 

 

 

Ha a szállásod Kölcsén, Sonkádon stb. van (vagy bárhol azaz nem a konvojjal jössz Túristvándiból), akkor Tiszabecsen 10:29-kor az "egyetlen" Tisza-parton találkozunk. 
tiszabecs-talalkozas.jpg

 

 

 

 A sofőrök kiteszik Tiszabecsen az utasokat és leviszik a kocsikat Szatmárcsekére. Mi a sofőrökkel teleautó rendszerben ugrunk fel Tiszabecsre. 

Magyarul a kenutúra tiszabecsi indulása pillanatában már "sok" (vagy akár az összes) kocsi "lent" van Szatmárcsekén, és "kevés" autó lesz "fent" Tiszabecsen.

 

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgA vízitúrára készüljetek alkoholmentes innivalóval, szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire, és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízi cipővel". 

 

 

 

 

 

Ami TILOS, az a flip-flop, alias bokatörő papucska. 
Tiszabecsen a biztonság kedvéért következik a kormányzás 
tanulása. Úgy megtanultok kenuzni, hogy ihaj. 

 

 

A kenu irányításának gyakorlása, és toalett után következik a vízre szállás.
20150702_153322-1-.jpgAhol lehet és tudunk, a Tisza közepétől kicsit balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.

 

 

 

 

 

Ami persze nem jelenti azt, hogy a várhatóan sekély vízállás és zátonyok miatt ne cikk-cakkoznánk sokat, és néha ne az ukrán part menti sáv jelentené a biztonságosabb vagy az egyetlen biztonságos útvonalat. 

A Tisza itt még "folyik", a sodrás jelentősen besegít a kenuzásba, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

 

 

 

 

 

dsc01460.jpgKét hosszabb, egy "ebédlős" és egy "uzsonnás" pihenőt fogunk kellemes fövenyeken tartani.

 

 

 

 

 

 

És lesz egy, nem kiszállós pihenőnk a Túr-bukónál, ahol a nevében sebes, voltaképpen csiga lassan folydogáló Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.

 

 

 


20190807_142255.jpg16 óra körül érkezünk Szatmárcsekére.  

 

 

 

 

 

 

 

Mivel már Szatmárcsekén vannak az autók, teleautó rendszerben visszareppentjük azokat a sofőröket Tiszabecsre, akik Tiszabecsen hagyták a kocsijukat, esetleg a sofőrök busszal ugranak fel a Tiszabecsen hagyott kocsikhoz. 

Végül, azokkal, akiknek Túristvándiban vagy Kölcsén vagy Nagyarban, Kisarban, Tivadarban van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal hazagurulunk. Aki pedig a vízitúra idején éppen Szatmárcsekén lakik, az "haza" érkezett. 

 

 


A vacsora önellátó, Szatmárcsekén érdemes megkóstolni a szatmárcsekei pizzéria pizzáit. tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpgAz átlagos budapesti pizzériákat pillanatok alatt minősíted fasorban-sincs-alsó-gagyinak, ha ezeket a pizzákat megkóstolod. Ha pedig szupervacsit szeretnéd, gyere Túristvándiba és megnyalod mind a tíz ujjadat....

 

 

 

 

 

 

2. napi vízitúra a Tiszán: Szatmárcsekétől Tivadarig evezgetünk (15 km)
szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgDélelőtt szabad program. 
 

 

 

 

 

Aki akar, már 10:30-kor átjöhet Szatmárcsekére, megnézzük Szatmárcseke különlegességét, a temetőben a "csónakos" fejfákat, ill. aki szeretné, az elvitelre is kérhet pizzát.


 

 

20190811_165029_resized.jpgAmíg 11:30-tól megtanítjuk kenuzni a vízitúrát ezen a napon kezdőket, addig használd ki, hogy Szatmárcsekén remekül tudsz a Tisza-parton strandolni. 

 

 

 

 

12.00: Logisztikázunk, először is minden utassal az összes kocsi eljön Szatmárcsekére a szatmárcsekei Tisza-partra, Csekén kiszállnak az utasok, aztán minden autó a sofőrökkel lemegy Tivadarba, végül minél kevesebb autóval az összes sofőr visszajön Szatmárcsekére. 

 

 

 


13:00 Vízre szállás Szatmárcsekén

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpg

A Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk és nem a kenuban alszunk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így ezen a napon már kiköthetünk mindkét oldalon, amit természetesen meg fogunk tenni. 

Itt még szabaduló művészeti kompetenciáidat is gyakorolhatod, és a versenyben leggyorsabb gyermek értékes tárgyjutalmat, pl. (nutellás, diós, lekváros... stb.) palacsintát is nyerhet.

 

 

 

20190808_150256_resized.jpgÉrdekes lesz a kenutúrás nap olyan szempontból is, hogy mire Tivadarba érünk, nem, hogy a Tiszabecsen még kavicsos talaj, de a Szatmárcsekére jellemző sóderszerű talaj is eltűnik. A part homokossá változik. Ha megkérdezed az átlagos vízitúrázót, hogy meddig tart a Felső-Tisza, a legtöbben Tokajt válaszolják, holott...

 

 

 

Holott a határnak Vásárosnaményt, pontosabban a Szamos-torkolatot tekintik.

img_1709.jpgDe :)) Ha valaki tudja azt is, hogy mik egy folyó FELSŐ szakaszának jellemzői, akkor tudja, hogy ahol már ilyen szép homokossá változik a part, az bizony (voltaképpen) már a folyónak nem a felső szakasza.

De a lényeg. Klassz. Nyugis. Békés. Szép.

Zéró stressz. Álom. 
 

 

 

 

16:00 Érkezés Tivadarba, ahol szeretnénk segítséget kérni, a hajómosást követően a trélerhez fel kell hozni a kenukat, amiket 8 fős csapatokban oldunk meg, hogy könnyű legyen.  

 

 

3. napi Túr kenutúra: Túristvándi körül evezgetünk
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgTúristvándiban 
kor találkozunk a Vízimalom panzió és kempingben. 
Mivel szinte mindig van a vízitúrázást most kezdő túrázónk, (senki nem kenuban született), oktatással kezdünk. Ha még nem kenuztál, gyere 9:30-ra, és megtanítjuk Neked a kenuzás csínját-bínját. Ha pedig profi vagy, ha ez már a sokadik vízitúrád, akkor 10-re várunk. 

 

 

 

 

 

Ha valaki csak ezen a napon kapcsolódik be a vízitúrába, érdemes még valamit tenni, az evezés előtt a romlandó élelmiszert tegyétek a szállásotokon hűtőszekrénybe, ha a kocsiban hagyod.....

 

20150707_141346.jpgBemutatkozás, beköltözés előtti, gyors hűtőszekrénybe pakolás mellett mindenki el tud menni wc-re, majd rövid tájékoztató.

 
 
 
 
 
 
 
 
A tájékoztatóra már "beöltözve" gyertek. Az ismertető alatt/közben nyugodtan lehet naptejezni.

És következik a sokak szerint Best of Túr szakasz, benne olyan nyalánkságok, mint, hogy 2 méterre fogsz elevezni a barna rétihéja fészkétől és komplett biológia órát tart neked a Túr, a gyékénytől a vízi harmatkásán át a mocsári mentáig jóformán minden vízinövényünkkel meg fogsz ismerkedni. 


20190721_122440_resized.jpgPancsolási szünetet Túristvándi világhírű strandján tartunk, amihez képest a Riviéra, a Copacabana és Cancun bakfitty. 

 

 

 

 

 

A kellemes fürdőzést, mesés szép tájon történő evezgetést követően érkezünk a napi célba, egyúttal a kocsikhoz. 

Még egy hajómosásra szeretnénk megkérni.

2014.07.20.-oreg-tur-vizitura-kolcse-es-sonkad-kozott-2.jpgA vízitúra után akár működés közben nézd meg Magyarország leghíresebb vízimalmát. 

 

 

A malom mellett megcsodálhatod Magyarország állítólag legnagyobb, szerintünk az egyik legnagyobb platánfáját.

 

 
 
 

4. napi Öreg-Túr vízitúra:
kalandozás a Tejút galaxison kívül.

Psszt! Titkos helyen kenuzunk majd, az Öreg-Túrnak egy olyan részét fedezzük fel, ahol a madár se jár
20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgTúristvándiban a Vízimalom Kemping és Panzióban találkozunk. 


 

 

 

 

 

Ha valaki csak erre a napra érkezett, és korábban még nem vízitúrázott, azoknak 9 óra 29-kor megtanítjuk a kenu irányításának rejtelmeit. 

A rutinos vízitúrázókat 9:59-re várjuk. Egy kis kenucipelés és átemelés, majd mosdó után 10:29-kor szállunk vízre. 

oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-19.jpgA túranap során az Öreg-Túr egy mások által nem evezett, szinte csak a mitológiában létező részén evezgetünk.

 
 
 
 
 
 
 
Minimum 65 millió évet utazunk vissza az időben, hiszen a partra lejönnek inni a dinoszauruszok.
 
 
 
Vagy majdnem. img_1355.jpgSzóval szürreális helyen fogunk szlalomozni és néhol  akadályokkal is meg kell küzdeni, a Túr itt NAGYON nem adja magát könnyen.
 
 
 
 
 
 
Bedőlt fák, limbo hintó, esetleg átemelés, bújócska a behajló ágak alatt, megannyi megpróbáltatás vár rád.  

 

 

A túranap több pihenő és mosdószünettel 13-14 óra körül ér véget, amelyhez képest nagy eltérés is lehetséges, hiszen az Öreg-Túr az Öreg-Túr, és egy-egy új akadály legyőzése finoman szólva időigényes is lehet. 

 

 

img_1939.jpg

Figyelem! Amilyen szenzációs a Túr, annyira nem bővelkedik fenomenális kiszállási helyekkel, sokszor a szendvicseket a hajóban esszük meg. 

 

Ha van kedved agyeldobó finomságokhoz - megrendelheted előre a finom búcsúebédet. 

 

 


Állunk rendelkezés(ed)re! Hívj vagy küldj e-mailt!
(+36) 209 342 760 vagy 
tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
 
 
Jelentkezés az Öreg-Túr + Tisza kenutúrára, és a túradíj utalása 
turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpgJelentkezés a vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, a részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre), majd a visszaigazolást követően az evezés díjának utalásával.
 
 
 
 
 
 

20180720_120239_resized_1.jpgKedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a Túr + Tisza vízitúra időpontját, és a Túr+Tiszát, mint "helyszínt" beírni. A megjegyzés rovatba a nevet nem kell beírni, sőt, kérjük, hogy ne írd be. Felesleges, hiszen látjuk, hogy honnan érkezik az utalás, ráadásul a megjegyzés rovatban elveszi a helyet az értékes információtól!
(Pl. 2083 Solymár, Kutyatejes u. 32.
július 27-30. 
Tisza + Túr vízitúra)
 
 
2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgA vízitúra előtt kérjük (akár többször) nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot".  különös tekintettel arra, hogy kérjük a flip-flop papucs használatának szíves mellőzését (tilos), kérjük, hogy a hajóban senki ne gyújtson rá. A mentőmellény viselése kötelező a kenuban. Kérjük, hogy az UV-sugárzás elleni védelemről mindenki gondoskodjon (lehetőleg napszemüveg, simléderes sapka, naptej, hosszú ujjú póló, halásznadrág vagy egy törölköző a combokra).