Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4-napos családi Túr + Tisza vízitúra (péntek-hétfő)

img_1068.jpg4 napos evezés. 3 nap Öreg-Túr + 1 nap Tisza vízitúra. 
Péntektől vasárnapig 3 nap Öreg-Túr, hétfőn pedig 1 nap Tiszatúra.
Vagyis a kenuzás első 3 napjában az Öreg-Túron evezünk, hétfőn pedig a Tiszán evezünk. Vagy kérjétek ugyanezt a 4 napos vízitúrát bármilyen más időpontra. 
A szállás igény szerint vendégszoba vagy sátor. Ha nincs négy napod, gyere "csak" 3 vagy 2 vagy 1 napra! 
 

 

Az Öreg-Túr + Tisza kenutúrára miért velünk gyertek? 

oreg-tur-vizitura-924625.jpg

Megtanítunk evezni. Kenut kormányozni. Megtanítjuk a vezérevezős munkáját. A túravezető oktatási szakember, aki tanulta, hogy a tudását hogyan adja át, velünk a kenuzás nem frusztráló szenvedés. Ha velünk jössz, nagyon nagy eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol. Velünk a madarak énekét és nem "feltűnően vidám urak" dajdaját hallgatod, nálunk nincs tüc-tüc a kenuban, mert a vízitúra vízitúra. Nálunk a kulturált dohányos kivárja a pihenőket, kiszállási szüneteket, nem fogja tőled a hajóban kérdezni: ugye nem zavar, ha rágyújtok? 

 


dsc01577.jpgA kenutúra-szervezés pedig szervezés. Velünk nem órákat vársz pontatlan, az idődet, ezzel téged semmibe vevő, mindenkivel tiszteletlen emberekre. Nálunk nem motiválatlan, nemtörődöm emberek non-stop válság-menedzsmentjébe cseppensz bele.

 

 

 

Nálunk a lehető legjobb a logisztika, minimalizált a benzinköltség. Velünk nem muszáj csak azért, nap mint nap oda-vissza egy órát elveszteni, mert vissza "kell" menni Tiszabecsre, lévén ott van a saját tulajdonú kempingünk, amit meg kell tölteni.

 

img_7505.jpgMi nem hallgatjuk el, hogy az Öreg-Túr gyönyörűségének "ára van", azaz kevés a kényelmes kiszállási lehetőség, szerény a jó pihenő pontok kis száma. Azt sem hallgatjuk el, amikor a Túr is lehet veszélyes. Például, ha a bedőlt fák miatt át kell átemelni. Nálunk kötelező a mentőmellény és tilos a flip-flop papucs, mivel a flip-flop bokaficam- és csúszásveszélyes, ami balesetveszélyes. Próbálj ki minket!

 

 

 

 

Az Öreg-Túr egy mese; a Tisza pedig pedig a Tisza-tó és a Szigetköz mellett a magyar vízitúrázás "Mekkája"....
oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpgÍme egy elmondhatatlanul szép, maximálisan biztonságos vízitúra. 104 kanyarjával folyamatosan izgalomban tart, a felfedező lelkületűeknek vízitúra-éden. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence, tökéletes evezgetési lehetőség a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, minta vietnami dzsungelben, máshol mintha az Amazonas vidéken eveznénk. 

 

 

 

 

Vízitúra az Öreg-Túron és a Tiszán költözködés nélkül, igény szerinti szállással!
oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-19.jpg
A "fix" támaszponton biztonságban van mindened, nem költözöl, nincs macera, sátorverési vagy költözési kényelmetlenség.
A szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Ha kéred, szívesen foglaljuk nektek. 
A vendégszobás szállások díja jellemzően 2500-3000 Ft/fő/éjszaka a helytől függően, amelyet a túradíj nem tartalmaz. Aki magának foglalja a szállást, Túristvándiban és környékén a kandallós panziótól az egyszerű, de korrekt turistaszállásokig mazsolázhat a szállások között. Csak kezdjétek el a keresést időben, vagyis jóval a nyári szünet kezdete előtt.  
 
 
 
 


Jöhetsz a vízitúrára autóval és vonattal is! 
img_1651.jpgÉrdemes a nulladik napon jönni, ha valaki mondjuk Zala déli részéből érkezik, de pl. Budapestről kényelmesen be lehet futni a vízitúra első napján is.
Az utazás Bp-től például (szerintünk) 4 óra, az útvonaltervezők 3 óra 13 perce (nekünk) irreális. 
 
 

 
 
 
 
Étkezés az Öreg-Túrral "kombinált" Tisza-kenutúra idején

20140613_162121.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz, vagy lehet reggelit és vacsorát rendelni is.

 

 

 

 

 

Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundás kenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. Önmagában is szuper, de szalonnával és tejföllel a tetején, kegyetlen. Vacsorára és ebédre pedig válassz a helyi gasztronómiai szimfóniákból:

 


20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgA) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik mondjuk házi szatmári szilvával, egy túrós, és egy kakaós...).
B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta. 

 
 
 
 
 
 

Pénteki Öreg-Túr vízitúra: Kölcse - Túristvándi (11 km + 1 km)
oreg-tur-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-kolcse-22.jpgHa valaki korán megérkezik vagy a nulladik napon jött a vízitúrára, azoknak a délelőtt első felében szabad program, pl. Nagyarban érdemes megnézni a rozáriumot.

 

 

 

 

Ha esetleg nem találkoztál még a rozárium szóval, akkor légy szíves ne öngyilkold halomra magad, mert Nagyar megismerése előtt a mi szókincsünkben is maximum az akvárium, tepidárium, honorárium, equilibrium, szanatórium, herbárium és társai szerepeltek. A "rózsakert" úgy, hogy "rozárium", bizony "nem volt meg". 

 

 

20180707_135310_resized.jpgAztán egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt! 10:30-kor találkozunk Túristvándiban a Vízimalom kemping és Panzióban. 

 

 

 

 

 

 

11:00 Kezdődik a logisztika. Mindannyian felugrunk kocsikkal a vízre szállás helyére, Kölcsén fogunk parkolni. Wc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni.

Amíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenek.


 

Felejthetetlen élményben részesít bennünket majd az itt kanyargó Öreg-Túr. Kegyetlenül szép. Abszolúte fenséges. (És minden olyan kifejezés, amely majd az eszedbe jut). Tényleg durva.

 

 

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpg16 és 17 óra között érkezünk Túristvándiba.
 

 

 

 

 

 

Innen a túravezető visszareppent néhány sofőrt Kölcsére, aztán már a néhány sofőr még 4-szer annyit tud fuvarozni.....

Este saját vagy éttermi vacsora, ha éttermi vacsora, akkor próbáld meg a Vízimalom Panzió és kemping házi finomságait.

 

 

Szombati Túr vízitúra:
kalandozás a Tejút galaxison kívül

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgTúristvándiból a Vízimalom Kemping és Panzióból indulunk, ennek megfelelően Túristvándiban 
a Vízimalom panzió és kempingben 
találkozunk.

 

 

 

Mindjárt írjuk azt is, hogy mikor. De a "mikor" attól függ, hogy rutinos vízitúrázó vagy-e, vagy még kevésbé tapasztalt. (Ha még életedben nem ültél kenuban, akkor "kevésbé vagy tapasztalt", csak ezt mi ilyen szépen fejezzük ki :)). Ugyanis mindenkinek volt első vízitúrája és mivel szinte mindig van a vízitúrázást most kezdő, a vízitúrát csak ezen a napon kezdő túrázónk, (senki nem kenuban született), oktatással kezdünk. 

 

 

oreg-tur-vizitura-924625.jpgHa még nem kenuztál, gyere 10:00-ra, és megtanítjuk Neked a kenuzás csínját-bínját. Ha pedig profi vagy, ha ez már a sokadik vízitúrád, akkor 11:00-re várunk. Persze a Túr-evezés előtt a romlandó élelmiszert tegyétek a szállásotokon hűtőszekrénybe.


A vízitúra során az Öreg-Túr egy mások által nem evezett részén lapátolunk.

 

 

 

 

 

img_140.jpgKonkrétan nem is ebben az univerzumban, de ha igen, tuti, hogy másik galaxisban evezgetünk. Ha néhol lesz olyan deja vu-d, hogy ez a táj, akár lehetne a Föld nevű bolygón is, akkor minimum 65 millió évet utaztál vissza az időben.

 

 

Itt lejönnek inni a dinoszauruszok. 

Szürreális helyen fogunk szlalomozni, és néhol  akadályokkal is meg kell küzdeni.

 

 

 

2014.07.20.-oreg-tur-vizitura-kolcse-es-sonkad-kozott-2.jpgA Túr itt nem adja magát olyan könnyen, a sás, a gyékény tisztességesen be tudja nőni a medret, a bedőlt fák alatt gyakori a "limbo hintó", esetleg kellhet átemelés, és garantált a sok bújócska a behajló ágak alatt. Ezen szakaszon izgi a vízitúra. 

 

 

 

 

 

A kenutúra több pihenő és mosdószünettel, benne természetesen ebédszünettel 16 óra körül ér véget. Figyelem.
Amilyen szenzációs a Túr, annyira nem bővelkedik jó kiszállási helyekkel. Pisilj akkor, amikor éppen olyan a part, ahol ki lehet szállni.

Ne várd meg, amíg "kell". Ez az ajánlás természetesen a többi napra is vonatkozik. 

 

 

 

Vasárnapi Túr-kenutúra: Túristvándi körül evezünk egy olyan szenzációs szakaszon, hogy agylágyulás (yeeeeee). Ok. Ezt lehetett volna líraibban is, de tény ...
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgLogisztikáznunk nem kell, a kenuzást most kezdőkkel 9-kor kezdjük a kenuzás tanulását. A rutinos vízitúrázókat 9:30-ra várjuk és 10-kor szállunk vízre. 

 

 

 

 

 

 

És következik a sokak szerint Best of Túr szakasz.

 

Benne olyan nyalánkságok, mint, hogy 2 méterre fogsz elevezni a barna rétihéja fészkétől és komplett biológia órát tart neked a Túr.
 

 

img_1661.jpg

A gyékénytől a vízi harmatkásán át a mocsári mentáig jóformán mindevízinövényünkkel meg fogsz ismerkedni. 

 

 

 

 

 

Pancsolási szünetet Túristvándi világhírű strandján tartunk, amihez képest a Riviéra, a Copacabana és Cancun bakfitty. A kellemes fürdőzést, mesés szép tájon történő evezgetést követően 13:30-kor érkezünk vissza a napi célba, egyúttal a kocsikhoz. 

20190722_193934_resized_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Még egy "szokásos" hajómosásra, és a kenuk helyre cipelésére szeretnénk megkérni. 

 

 

Hétfői vízitúra a Tiszán: Tiszabecs- Szatmárcseke (25 km)
tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgTúristvándiból, a Vízi Malom kempingből indulva, 9:59-kor, egészen pontosan 9 óra 59 perc kor autókkal "felmegyünk" Tiszabecsre. Fontos. Ha valaki nem "1000%-ig biztos abban, hogy pontosan érkezik és 9:59-re "menetkész", akkor mindenképpen a nulladik napon jöjjön, mivel sajnos nem tudunk várni az elkésőkre.
Ha a szállásod Kölcsén, Sonkádon stb. van (vagy bárhol azaz nem a konvojjal jössz Túristvándiból), akkor Tiszabecsen 10:29-kor az "egyetlen" Tisza-parton találkozunk, amihez e-mailben térképet, itinert adunk, tényleg viccesen könnyűvé tesszük a találkozási pont megtalálását. 

Ekkor a túravezető kocsija már Szatmárcsekén lesz. A sofőrök kiteszik Tiszabecsen az utasokat és leviszik, lehozzák a kocsikat Szatmárcsekére. Mi a sofőrökkel busszal ugrunk fel Tiszabecsre. 

Magyarul a kenutúra tiszabecsi indulása pillanatában már "sok" (vagy akár az összes) kocsi "lent" van Szatmárcsekén, és "kevés" autó van (vagy éppen már egy sincs) "fent" Tiszabecsen.

 

 

 

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgA vízitúrára készüljetek alkoholmentes innivalóval, szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire, és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízi cipővel". 

 

 

 

 

 

 

 

Ami TILOS, az a flip-flop, alias bokatörő papucska. 
Tiszabecsen a biztonság kedvéért következik a kormányzás 
tanulása. Úgy megtanultok kenuzni, hogy ihaj. 

 

A kenu irányításának gyakorlása, és toalett után következik a vízre szállás.
20150702_153322-1-.jpgAhol lehet és tudunk, a Tisza közepétől kicsit balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.

 

 

 

 

 

 

Ami persze nem jelenti azt, hogy a várhatóan sekély vízállás és zátonyok miatt ne cikk-cakkoznánk sokat, és néha ne az ukrán part menti sáv jelentené a biztonságosabb vagy az egyetlen biztonságos útvonalat. 

A Tisza itt még "folyik", a sodrás jelentősen besegít a kenuzásba, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

 

 

 

dsc01460.jpgKét hosszabb, egy "ebédlős" és egy "uzsonnás" pihenőt fogunk kellemes fövenyeken tartani.

 

 

 

 

 

 

És lesz egy, nem kiszállós pihenőnk a Túr-bukónál, ahol a nevében sebes, voltaképpen csiga lassan folydogáló Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.

 

 

 


20190807_142255.jpg16 óra körül érkezünk Szatmárcsekére.  

Mivel már Szatmárcsekén vannak az autók, visszareppentjükazokat a sofőröket Tiszabecsre, aki esetleg Tiszabecsen hagyta a kocsiját. (Transzfer). 
 

 

 

 

 

Akiknek Túristvándiban vagy Kölcsén van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal visszagurulunk Túristvándiba vagy Kölcsére. Aki a vízitúra idején éppen Szatmárcsekén lakik, az "haza" érkezett. 

 


A vacsora önellátó, Szatmárcsekén érdemes megkóstolni a szatmárcsekei pizzéria pizzáit. tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpgAz átlagos budapesti pizzériákat pillanatok alatt minősíted fasorban-sincs-alsó-gagyinak, ha ezeket a pizzákat megkóstolod. Ha pedig szupervacsit szeretnéd, gyere Túristvándiba és megnyalod mind a tíz ujjadat....

 

 
 
 
 
 
A vízitúra túradíja

 

 


Igény szerinti vízitúra 
20150707_141346.jpgEgyedi Túr vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 

 
 

Jelentkezés a Túr + Tisza vízitúrára 
20150707_tur-vizitura-kenutura-oreg-tur-evezes.jpgJelentkezés az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet (irányítószámmal), a vízitúra időpontját és helyét (Túr) beírni. 
(Pl.  1238 Bp., Malom út 101.
szeptember 20-23.
Túr+Tisza kenutúra)