Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3-napos, családi Tiszatúrák (péntek-vasárnap)

www.vizitura.org-vizitura-gyerkocosen.jpg3-napos, hosszú hétvégi tiszatúra péntek-szombat-vasárnap. Tiszatúrák Húsvét nagypéntektől októberig. Jöhetsz az evezés tetszőlegesen választott 1, vagy 2 napjára is! 
Gondosan tervezett és szervezett vízitúra a Tiszán. Tökéletes vízitúra a családnak, kulturált túratársakkal. 
Nálunk, nem a hangos böfögésen röhögő, tüc-tüct üvöltető "urakat" találod, mi az együttműködési normák betartását vállaló családoknak, társaságoknak szervezünk vízitúrákat, velünk a kenutúra örömét nem rontja el néhány ..... alak. Javasoljuk a nulladik napi érkezést, vagyis a gyere/gyertek a vízitúra előtti nap délután, ill. este! A kocsival érkezőknek remek logisztikájú kenuzást kínálunk, az autó minden este "veletek alszik", vagyis ott van, ahol te/ti. Nem vízitúráztál még? Sebaj!! Senki nem kenuban született, mindenkinek volt első alkalom! A vízitúrákat most kezdőknek megtanítjuk a kenuzás csínját-bínját, nagyon szépen megtanulsz majd evezni, kenut irányítani.

img_7545.jpgHa pedig a kenuzás tanulásával "biztosra akarsz menni", akkor egyeztessünk, és már a nulladik napon a bűbájos, a hihetetlen, a semmihez sem hasonlítható Öreg-Túron gyakorlatilag állóvíznek számító szinte nulla sodrás mellett tanulhatsz meg kenuzni. 
A vízitúra idején a szállás a választásod szerinti. 
i) Lehet végig "fix" helyen megszállni, vendégszobákban Tivadarban, Szatmárcsekén, Nagyarban, Kisarban, Túristvándiban
ii) lehet végig "fix" helyen sátrazni Tivadarban, Szatmárcsekén és Túristvándiban, ill. 
iii) lehet vándortúrázva az éppeni kikötési pontokon sátrazni, különösen ha "kidobós" sátrad van, és nem gond, hogy minden este máshol alszol.

 
 
img_7555.jpgA szállást, de természetesen magatok  választhatjátok, csak foglaljátok a szállást időben, azaz jóelőre. Ha már a nyár közepén vagytok, sokkal szerényebb lesz a választék. 
A Tiszán a vízitúra minden napján - értelemszerűen - minden nap más és más szakaszon vízitúrázunk.
A kenutúra idején az étkezés igény szerint vagy önellátó, (étterem és bolt van mindenhol), ill. a "fix" szállásos vendégeknek reggeli és álomvacsora is rendelhető. Kisebb gyerekekkel is laza vízitúra!
 
 

1. napi vízitúra a Tiszán: Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgHa a nulladik napon jöttök, akkor már a túra előtti napon összefutunk. Ha pedig a túra napján érkeztek, akkor találkozás 10:30-kor Szatmárcsekén, (e-mailben térképet, címet küldünk). 
Az autópálya már Vásárosnaményig tart. Az út, Bp. Lánchídtól 323 km és az útvonaltervező szerint 3 óra 21 perc. Budapest csak példa, de hasznos példa, ugyanakkor - szerintünk - a Budapest-Szatmárcseke táv autóval 4.5 óra az átlagembernek, aki megáll útközben, dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. Ha hozol romlandó élelmiszert, kalkulálj azzal is, hogy a vízitúra előtt még hűtőszekrénybe kell pakolnotok a húst, tejet, stb. 

tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgA kocsikat majd Szatmárcsekén hagyjuk, és Szatmárcsekéről  busszal megyünk „fel” Tiszabecsre. 
Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízi cipővel".

 

Tiszabecsen következik a kormányzás tanulása, a kenuzás tanulása és gyakorlása, majd rövid ebédszünet és toalett után vízre szállás. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

20150702_153322-1-.jpgLesz két-három rövidebb mosdó-szünet. Hosszabb, "uzsonnás" pihenőt az egyik kedvenc fövenyünkön tartjuk. Az egyik pihenőnk a Túr-bukónál lesz, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába. A Túr-bukó után a Tisza medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak, itt erős odafigyelést kérünk szépen, "szigorúan" a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni.

17:30 Érkezés Szatmárcsekére. Aki vándortáborozik, az a sátrát a parton lévő kempingben dobja ki, aki maga vett ki vendégszobát, apartmant, az beszáll a délelőtt már Szatmárcsekén hagyott autókba és visszagurul a szállására. 
20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpgA vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy eldobod az agy**at. Túristvándiban is rendelhető fincsi menü: pl. káposztás bab/paszuly füstölt hússal, 3, közöttük az egyik szatmári szilvás palacsinta.

 

 

 

2. napi Tisza vízitúra: Szatmárcseke-Tivadar (15 km)
tisza-vizitura-23.jpgDélelőtt gyülekező.
Mindjárt írjuk a találkozás helyét és idejét, de még előtte hadd reklámozzuk Szatmár egyik gyönyörű különlegességét, azoknak a családoknak, társaságoknak, vagy egyéni túrázóknak, ahol rutinos kormányos ül a kenuban és a hajó orrában is tapasztalt a vezérevezős. 
Ugyanis akkor is érdemes korábban jönni a találkozás idejénél, ha profi vízitúrások vagytok, mivel remek fakultatív programokat tudunk javasolni. 

szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgPéldául érdemes megtekinteni Szatmárcseke temetőjében a különleges "csónakos" fejfákat.

Nagyarban pedig a "Rozárium", alias a rózsa-kert mesés, és szintén Nagyarban érdemes benézni a Petőfi-fához. 

 

tiszai-kenutura-tisza-vizitura-66.jpgA vízitúrázást most kezdőknek (hiszen senki sem kenuban született és sokszor nyugdíjas korában van először valakinek ideje kenuba ülni) 8:30-kor kezdjük az oktatást Szatmárcseke egyetlen Tisza-partján. 

 

A GPS-be érdemes Szatmárcseke, Széchenyi utcát írni, mivel a falu felől a Tisza felé a Széchenyi utcán kell kijönni, aztán a Tisza töltése (egy gátat kell elképzelni) után jössz tovább a Tisza partjára, ill. a Tisza partjáig.  

tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpgA rutinos, a kenut biztosan irányító, tapasztalt kormányossal bíró "hajóegységeket", ill. vízitúrázókat kérjük, hogy 9:30-ig érkezzenek meg Szatmárcseke egyetlen Tisza-partjára (amely a Széchenyi u. folytatása). Üdvözlés, ismertető után következik a logisztika. Ez azt jelenti, hogy a sofőrök leugranak a kocsikkal az adott napi célba, ez esetünkben Tivadar és vagy visszahozzuk a sofőröket a vízre szállás helyére vagyis Szatmárcsekére, vagy telekocsi rendszerben oldjuk meg a visszajutást. 
 
www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgVízre szállást követően a Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végi magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. (Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)
 
 
 
14-15 óra között érkezünk Tivadarba
Szállás igény szerint. Lehet helyben sátorozni, vagy jössz a jellemzően többséggel együtt vissza a fix támaszpontra Túristvándiba vagy Szatmárcsekére. 
A sátrasoknak a tivadari szállás a Katica kempingben lesz. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén van klassz pizzéria, Túristvándiban szenzációs étterem vár, Tivadarban is számtalan étkezési lehetőség vár, és (ez nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz.
 
 
3. napi Tisza-vízitúra: Tivadar-Vásárosnamény (20 km)
tiszai-kenutura-tisza-vizitura-83.jpgReggel, sőt, nem is reggel, hanem hajnali (igen.... tudjuk) 8-kor már "hazamenősre" pakoljuk meg a kocsikat, hiszen nem fogunk (legalábbis nem szükséges) a szállásra visszajönni. Az utasok, a család szendvicset készít, naptejezik stb. közben a sofőrök leviszik a szállásokról a kocsikat az érkezési pontra, ami most esetünkben Vásárosnamény. A sofőrök pedig a transzferrel vagy teleautó-rendszerben jutnak vissza a vízre szállás helyére, azaz Tivadarba. Ez a kis logisztikázás lehetővé teszi, hogy a kenutúra végén, amikor a kenuból kiszálltok Gergelyiugornyán (Vásárosnaményben), rögtön be lehessen szállni az autókba. 

img_7561.jpgA Tivadar-Vásárosnamény szakasz kényelmes lapátolgatás, örömkenuzás, de mivel az utolsó napon a hazamenés miatt a többség be van sózva, ill. van, aki a vonat menetrendhez van kötve, már csak rövidebb pihiket tartunk a fövenyeken. A tiszai vízitúra végére pedig egy hiperjó poénnal tesszük fel a pontot, ugyanis a Krasznán felevezünk Vásárosnamény szívébe, nem mellesleg az ott parkoló autók mellé. Ezzel a vonattal jövőket gyakorlatilag - oké van benne túlzás - "feltesszük" a vonatra, ugyanis a vasúttól másfél kilométerre, azaz szinte a pályaudvar mellett szállunk ki a kenukból. A Tisza-vízitúra 13:30 körül ér véget. Aki autóval jött, az hajómosás után csak beszáll a reggel idehozott autókba, és uzsgyi, indulhat haza, biztonságos jó utat nektek. 
Aki pedig vonattal jött, az vagy

i) Vásárosnaményban felszáll a 14:27-es vonatra, vagy (nem akarjuk elkiabálni)
ii) jó eséllyel kapsz a vízitúrára kocsival érkezettektől  'stoppot'.
Mindenesetre ha vonattal mész haza, akkor a budapesti és dunántúli vendégek Nyíregyházán átszállnak az intercity-re és "hazarepülnek" Budapestre.  
 
 

Testre szabott vízitúra a Tiszán
Egyedi tiszai vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 

Jelentkezés a vízitúrára és a tiszai kenutúra díjának utalása:
20190807_tisza-vizitura-resized.jpgJelentkezés a tiszai vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre). A túradíj utalását az alábbiak szerint kérjük.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

 
 
 
A megjegyzés rovatba kérjük az irányítószámot nem elfelejtve a számlázási címet, a kenutúra idejét, valamint a "Tiszatúra" szót beírni. (A nevedet NE írd be a megjegyzés rovatba, úgyis látszik a banki utalásból a neved - azzal kezdődik a banki infó - és a megjegyzés rovatban csak foglalja a helyet)
(Pl. 1055 Budapest, Nyugati tér 9. 2024. 
március 29-31. Tiszatúra)
 

3-napos Tisza vízitúra időpontok 2024-ben:

 • 2024. március 29-31. Tisza vízitúra Húsvét
  húsvéti kenutúra a Tiszán, szezonnyító húsvéti tiszatúra
 • 2024. április 5-7. Tisza vízitúra 
 • 2024. április 12-14. Tisza vízitúra 
 • 2024. április 19-21. Tisza vízitúra 
 • 2024. április 26-28. Tisza vízitúra 
 • 2024. május 3-5. Tisza vízitúra 
 • 2024. május 10-12. Tisza vízitúra 
 • 2024. május 17-19. Tisza vízitúra Pünkösd
 • 2024. május 18-20. Tisza vízitúra Pünkösd
  (Pünkösdi kenutúra, szombat-hétfő)
 • 2024. május 24-26. Tisza vízitúra 
 • 2024. május 31. - június 2. Tisza vízitúra 
 • 2024. június 7-9. Tisza vízitúra 
 • 2024. június 14-16. Tisza vízitúra 
 • 2024. június 21-23. Tisza vízitúra 
 • 2024. június 28-30. Tisza vízitúra 
   
 • 2024. július 5-7. Tisza vízitúra 
 • 2024. július 12-14. Tisza vízitúra
 • 2024. július 19-21. Tisza vízitúra 
 • 2024. július 26-28. Tisza vízitúra 
   
 • 2024. augusztus 2-4Tisza vízitúra 
 • 2024. augusztus 9-11. Tisza vízitúra 
 • 2024. augusztus 16-18. Tisza vízitúra 
 • 2024. augusztus 23-25. Tisza vízitúra 
 • 2024. augusztus 30. - szeptember 1. Tisza vízitúra 
 • 2024. szeptember 6-8. Tisza vízitúra 
 • 2024. szeptember 13-15. Tisza vízitúra 
 • 2024. szeptember 20-22. Tisza vízitúra 
 • 2024. szeptember 27-29. Tisza vízitúra 
   
 • 2024. október 4-6. Tisza vízitúra 
 • 2024. október 11-13. Tisza vízitúra 
 • 2024. október 18-20. Tisza vízitúra 
 • 2024. október 25-27. Tisza vízitúra