Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2-napos Bodrogzug vízitúrák, vas-hétfő, hétfő-kedd, kedd-szerda, szerda-csüt.

vizitura-bodrogzug-bodrogzugi-piheno.jpg2-napos Bodrog-ártéri vízitúrák nem csak szombat-vasárnap, hanem
vasárnap-hétfői, 
hétfő-keddi,
kedd-szerdai,
szerda-csütörtöki,
csütörtök-péntek* és
péntek*-szombati napokon is.
(*A pénteki túrákat lásd a 3-napos hosszú hétvégi túrák leírásánál!)

 

A bodrogzugi ártér ideális vízitúra-helyszín a kisebb gyermekkel, vagy nagyszülőkke érkező vízitúrázóknak. Az ártérben nincs sodrás. A Bodrog-ártere áradás idején, amikor a rétek felett, erdők fái között is lehet evezgetni hihetetlen, de ha éppen nincs áradás, akkor is csodálatos. Mindjárt olvasod a 2-napos bodrogzugi kenutúrák leírását, de tudd, hogy jöhettek csak 1 napra is. Pl. ha bodrogkeresztur.jpg"csak" hétfőre jössz, akkor a kétnapos vízitúra első napi programja, ha pedig - mondjuk - kedden evezel/eveztek, akkor a 2. nap leírása vonatkozik rád. Vagy (még egy példa), ha szerdai vízitúrában gondolkodsz, akkor az 1. nap leírását nézd meg. És "működik" úgyis egy túra, hogy vasárnaptól-hétfőig kéritek a két napot vagy éppen keddtől szerdáig. Magyarán. Bárhogy lehet. 

 A vízitúrába most először kóstolókat megtanítjuk kenuzni. Minőségi felszerelést adunk. Ha jó előre jelentkezel, akkor segítünk a szállás kapcsán, de csak annyiban, hogy vagy mondunk tippeket, vagy a "központi" szálláson jelezzük, hogy tartsanak nektek fenn X db. 2-ágyas, n db. 3-ágyas és Y db. 4-ágyas szobát, de a tényleges foglalást nektek kell megtennetek. 

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpg

A szállás díját majd helyben kell fizetned a szállásadónak. Természetesen Tokajban és Tokaj környékén az interneten keresztül 1 perc alatt találsz magadnak jobbnál jobb szállásokat, azaz mi még tipp erejéig sem kellünk a szállásfoglaláshoz.

Csak foglalj időben, egy héttel a vízitúra előtt nem biztos, hogy találsz Tokajban megfizethető és jó szállást.   

 

 


Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. szám alatti, és a képen látható "Bodrogzug" vendégházban a túravezetőt keresni sem kell, ezer kilométerről látható neon színű MC Túravezető pólóban látod meg.
Kérjük, hogy 10:30-ra gyertek.

bodrogzug-vendeghaz.jpgHa még nem kenuztál, ügyes módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva, végeredményben rekordidő alatt megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. A Budapestről érkező, átszállás nélküli IC vonat 9.47-re jön be, a vízre szállásig a Bp. felől intercity-vel érkezők is be tudnak futni. Aki vonattal jön, az Tokajon belül jöhet gyalog vagy busszal. 

 

 

 

A hétfői, szerdai és a szombati bodrogzugi vízitúrákról
Maximális biztonságban 16 km-es szuperkaland, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-viziturak-11.jpg10:30 Üdvözlés, tájékoztató, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak.

Amíg az először vízitúrázók is überprofivá válnak, a rutinos vízitúrázók bemelegítenek, úszkálnak, vízilabdáznak, stb. 

 

Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, naptejezés és még egy wc-látogatás után "hurrá"

A tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk.
 
bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpg
Az indulás után 1 kilométerre evezünk be egy festői oldalágba.
 
Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba.
 
Hamarosan a képen látható mini zsilipen haladunk át a kenukat szép libasorba rendezve. 
 
 
A zsilip mögött remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd.
Az ebéd saját "tarisznyából" történik. A tarisznyát nem kell szó szerint venni. Magyarán hozzatok magatokkal szendvicset ebédre és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok. A 2 liter is jó eséllyel el fog fogyni. Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. 

bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpgA hami után pedig elképesztő tájon lapátolunk. Felfedezzük a labirintust, vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. 
 
 
 
 
 
 
 
"Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz. De lehet, hogy lesz egy szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy egy fantasztikus innovációval az ún. mocsárjáró technikával átjussunk.
 


bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpgA mocsárjáró technika azt jelenti, hogy áthúzzuk egymást a vízi növényzeten. 
 
 
 
Miután megnyertük a vízi növényzettel folytatott csatát (ha megnyerjük...) szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova. Csodahelyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 folyamkilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. A tempó függvényében nagyon durván (lehet, hogy igen erősen túllépjük az időt) 16:30 körül érünk vissza az indulási helyre. Hajótisztítás. Akinek mi intéztük a szállást, az már eleve a "támaszpontra" érkezett.  
Aki Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta vagy rövid autózás "haza" a városba. Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy gyors sétát a csak nevében kopasz Kopasz-hegy tetejére. A vacsora önellátó. A tokaji szállások elsöprő többségében tudtok főzni és természetesen Tokajban "millió" helyen tudsz vacsorázni.
A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át. Az áprilisi, május eleji, ártér-bejárós vagy áradást követő bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 
 arteri-evezes.jpgA keddi, a csütörtöki és a vasárnapi vízitúrák a Bodrogzugban

Ha magas a víz, akkor a vízitúra szürreális álom. Rétek, mezők felett, erdőkben szlalomozgatunk. Ha pedig nincs áradás, akkor 14 km varázslat vár rád.

Mind a többnapos vízitúrán résztvevőkkel, mind a "csak" erre a 

napra érkező vízitúrázókkal 10:30-kor találkozunk Tokajban a "Bodrogzug" vendégház kikötőjében. (Bodrogkeresztúri út 3.) A csak egy napra jövő, és most érkezéskor még életükben először kenuzó túrazókat megtanítjuk kenuzni. Amíg ők is világbajnokká válnak, addig a profik, pl. akik már tegnap is voltak túrán, bemelegítenek. Amikor minden hajó a zseniálisnál is ügyesebb, bepakolunk a kenukba, és még egy wc-látogatás után vízre szállunk.

 

 


20170513_majus-12-en-sarospatak-294-295-296-kornyeken.jpgIndul a kaland! Hamarosan a Bodrogzugban vagyunk. Ha egy kétnapos túra második napján vagy, az út eleje megegyezik a tegnapival.

 

A képen is látható zsilipecske után már ismerősként fogsz kanyarodni balra az első uzsonna- és pisilési szünetet megejtendő.

 

 

A lábnyújtóztatás, fotózás, táblaolvasgatás után visszacihelődünk.

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenutura-1-vizitura.jpgBodrog-ártérben hamarosan keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé lapátolunk. Most és ma Zalkod irányában evezünk.

 

Akár tökéletes vízállás, akár már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk. Nézzük meg mindkét esetet. 

Ha az ártérben a mezők felett is van víz, a túravezető szerény mosollyal köszöni meg a spontán tapsot, amit azzal érdemel ki, hogy olyan eleganciával suhan át a kenukaraván a dzsungelen, mint kés a vajban. Néhol erdők, fák között, a légvonalnál is egyenesebben, fekete és fehér lyukak közötti féregjáratokat használva manőverezzük majd át magunkat a "zalkodi partokra". Pszt!!! Töredelmesen beismerjük. Még fiatalabb korunkban tévedtünk el az ártérben úgy, mint a pinty! És nem egyszer. Volt, hogy egész kemény lett a történet. Igen, volt olyan is, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből, a tokaji Kopasz-hegy tetején lévő és a repülőknek szóló lámpa volt a "világító torony", a megmentő ... 

bodrogkozi-vizitura-z-fele_20170819_.jpgDe mielőtt nagyon elijesztenénk a kenutúrától, megnyugtatunk, hogy ma már a túrák jelentős százalékában legkésőbb az első hóesés idején vissza szoktunk találni. Ha viszont a kenutúra idején nem lesz magas vizünk, akkor egy eszméletlen jót kanyargunk az ártérben és valahol félúton egy kilátótorony és Zalkod között fordulunk majd vissza a karavánnal. Akár így, akár úgy, végtelenül nyugodt tájon tett, maximálisan biztonságos kalanddal gazdagodva, 16:30 és 16:45 között érünk vissza az indulási kikötőbe. 

Aki vonattal jött, az kényelmesen tud készülni, mivel 17:48-kor indul Bp-re átszállás nélküli intercity, ami fél kilenckor van Budapesten. Van idő átöltözni, Tokajon átsétálva, kimenni a pályaudvarra, jegyet váltani. Akik pedig kocsival jöttek, azoknak biztonságos, jó utat hazáig. 


 
 
A kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.
 
 
 

Jelentkezés bodrogzugi kenutúrára és a vízitúra díjfizetése: 
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára 
a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
 
Csak a vízitúra díja utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni, a kenutúra díja a szállás díját nem tartalmazza.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A banki közlemény rovat rövid és a név feleslegesen foglalja a helyet. A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát tudjuk, hogy "tőled", ha a közlemény rovatba is beírod, hogy tőled, nem fogjuk jobban tudni, hogy tőled, viszont éppen azt nem tudjuk majd, hogy bodrogzugi kenuzásra vagy Rába túrára jössz-e, és, hogy mikor.

 
Pl. 4400 Nyíregyháza, Hidas u. 171.
augusztus 28-29.
Bodrogzug vízitúra