Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5-napos Túr kenutúra, Túr vízitúra a családnak "végig" a Túron (hétfő-péntek)

img_1059.jpgTúr kenutúra, választhatóan 1-2-3-4-5-napos, családi, baráti vízitúra a Túron! Végig a Túron, aztán az Öreg-Túron, végül a Nagyari-Túron (Petőfi szavaival a Kis-Túron) Nagyarig. Kényelmes családi evezgetés, pompás lazulás, csodálatos vakáció, ahova a Nagyszülőket is hozhatjátok!

20190721_122440_resized.jpg

Jöhettek rövidebb időre is, mondjuk 3 napra, vagy akár csak egyetlen napra. Az 5 napból 2 napban Túristvándi "alatt" is evezünk, az őrületesen gyönyörű Túristvándi alatti szakaszokra CSAK mi szervezünk kenutúrákat.

Az Öreg-Túr vízitúra egy mese

oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-15.jpg

Egy elmondhatatlanul szép, maximálisan biztonságos vízitúra. 104 kanyar, a felfedezés izgalma. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence. Tökéletes a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek, céges csapatoknak. Néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, mintha vietnami dzsungelben, máshol mintha az Amazonas vidéken eveznénk. Itt a fentről lefelé vezető túrát olvashatod, de lehet, hogy éppen felfelé fogunk jönni. Az először kenuzókat szeretettel várjuk, oktatásmódszertanilag jól, percek alatt megtanítunk kenuzni.  

Öreg-Túr vízitúra költözködés nélkül, a szállás sátor, vagy akár apartmanok, vendégszobák, panziók
20140613_162121.jpgJöhettek vízitúrára klasszikus vándortáboros módon, vagy mondunk egy jobbat. Végig a "fix" támaszponton biztonságban van a sátrad, vagy a vendégszobában / apartmanban a mindened, nem költözöl, nincs macera, mégis minden nap a Túr más és más szakaszát csodálod meg. 
Túristvándiban és környékén sok szállásból mazsolázhatsz, csak kezdjétek el a keresést időben. 

 
Nulladik nap? Autóval és vonattal is! 
img_1782.jpg
Érdemes jönni a nulladik napon, ha valaki mondjuk Zala déli részéből érkezik, mert pontosan kezdünk. Az utazás Bp-ről legalább 4 óra, ne higgy az útvonaltervező 3 óra 13 perces becslésének. 
 
 
 

20150707_141346.jpgÉtkezés és logisztika az Öreg-Túr evezés idején

A kenutúra idején a "fix" szállásról  telekocsi rendszerben ugrunk ki az aznapi vízre szállás helyére és délután a fix "bázisra" térünk vissza. A legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, ill. lehet reggelit és vacsorát rendelni is. 
 
 

1. napi Túr kenutúra: Sonkád környéki barangolások a Sebes-Túron (12 km) 
img_1768.jpgTalálkozás Túristvándiban 10 óra 30 perckor a Vízi Malom kemping és panzióban. 

Bemutatkozás, rövid ismertető, mosdó szünet után Túristvándiból konvojban indulunk. Ha valakinek a szállása nem Túristvándiban van, akkor Sonkádon az ún. Kisbukónál (mindenki tudja Sonkádon, hogy hol van és mi külön küldünk a résztvevőknek egy itinert + térképet (!), tehát bébikönnyű lesz idetalálni... 
11:00-kor találkozunk. 

img_1059.jpgLogisztikáznunk nem kell, ez a vízitúrás nap csillagtúrás, tehát a kocsikhoz fogunk a túranap végén visszaérkezni. Vízre tesszük a hajókat és megtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kormányos, a vezérevezős és a legénység feladatát. Amikor minden kormányos, minden legénység fantasztikus, indulunk. 

A kenutúra során a csak nevében sebes, egyébként ma már a duzzasztása miatt kedves, jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló, konkrétan sok helyen az Öreg-Túrnál is lassabb, sőt, immár az év jelentős részében állóvíz Sebes-Túron evezgetünk.

img_1788.jpgRemek (vagy akárcsak vacak) kiszállási pontokkal a Sebes-Túr nagyon nem kényeztet el minket, (konkrétan a jó kiszállási lehetőségek száma közelít a nullához), de szerencsére viszont a vízbe viszont pompásan ki lehet szállni.
Amit meg is teszünk. 
Ha nagyon ügyesek és szorgalmasak leszünk, akkor oda-vissza akár 17.2 km-t is megteszünk, de a jellemző a 12 kilométer. 

img_20190809_111732.jpgMivel itt a meder jellemzően olyan értelemben "tisztább", hogy kevesebbet kerülgetünk bedőlt fákat, nem játszunk "limbó hintót", a pihenővel együtt is 5 óra megtesszük a távot. 

Ha csak ügyesek, de lustábbak leszünk, akkor csak 6 kilométerecskét evezünk fel és visszacsorgunk. 

A túranap a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, 16 óra körül ér véget.

Ezt követően kérjük, hogy a kenuk tisztítása után segíts a hajókat biztonságba helyezni, magyarán ki kell cipelnünk a kenukat a partra.  

 

2. napi Öreg-Túr-kenutúra: Sonkád - Kölcse (11 km) img_1862.jpg
 
A délelőtt első felében szabad program. Aki a túra napján érkezik, azokkal 11-kor találkozunk Túristvándiban a Vízi Malom Kemping és Panzióban. 
Túristvándiból a kocsikkal konvojban indulunk Sonkádra, a vízre szállás helyére. Úgy ügyeskedünk, hogy már menet közben hagyjunk autókat Kölcsén.
Sonkádon kiszáll minden utas a kocsikból.

 

Aki(k)nek nem Túristvándiban van a szállása, azokat is kérjük, hogy 11:30-kor legyenek Sonkádon, egészen pontosan Sonkád külterületén az ún. Kis-Bukó közelében az Öreg-Túr zsilipjénél. 
20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgSonkádon vízre tesszük a hajókat, kezdődik a kenuzás-tanulás, a profiknak a bemelegítés és a betanulás idejétől függően, "átlagos esetben" 12 óra körül / előtt indulunk.
 
 
 
 
20150707_tur-vizitura-kenutura-oreg-tur-evezes.jpgAz indulás után egy órával ebédszünettel kötjük össze a kellemes fürdőzést az öreg-túri "Copacabanán".
Íme a "plázs". A szatmári Cancun. 
A strandolás után ismét a vízen vagyunk, egy zsilipes átemelésnél rövid kenucipelés vár ránk.
Ha vannak bedőlt fák - igen a Túron vannak, még akkor is ha van olyan szolgáltató, aki ezt elhallgatja - akkor akadályokon történő átemelést követően 17 óra körül érkezünk a Túron a kenukkal Kölcsére.
Egyébként a Kölcséig tartó Öreg-Túr durván gyönyörű. Egészen bámulatos az amúgy is csodálatos Öreg-Túr. Érkezéskor tisztelettel még hajótisztításra fogunk kérni. img_1091.jpg
Kölcsén már ott várnak az autók.
Ahova érkezünk, ott a kikötési díj személyenként 200 Ft. Tehát pl. egy 5 fős család 1000 Ft-os, egy 4 fős család 800, egy 3 fős család 600 Ft-os költséggel számoljon. A kikötési díj tartalmazza a hiperkulturált mosdó használati díját és az egész napos biztonságos parkolás díját is. Ezt ott helyben dobjuk össze és fizetjük ki a vendégháznak. A kocsikkal Kölcséről megy mindenki vissza a saját szállására.
 

3. napi Öreg-Túr vízitúra: Kölcse - Túristvándi (15 km)
oreg-tur-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-kolcse-22.jpgA délelőtt első felében szabad program, pl. Nagyarban érdemes megnézni a rozáriumot. Aztán egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt!
11:00 Kezdődik a logisztika. Mindannyian felugrunk kocsikkal a vízre szállás helyére, Kölcsén fogunk parkolni. 

 

 

 

20190722_193934_resized_1.jpgWc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni. Amíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenek.

Felejthetetlen élményben részesít bennünket majd az itt kanyargó Öreg-Túr. Kegyetlenül szép. Abszolúte fenséges. (És minden olyan kifejezés, amely majd az eszedbe jut). Tényleg durva.

 

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpg16 és 17 óra között érkezünk Túristvándiba.
Innen a túravezető visszareppent néhány sofőrt Kölcsére, aztán már a néhány sofőr még 4-szer annyit tud fuvarozni.....

Este saját vagy éttermi vacsora, ha éttermi vacsora, akkor próbáld meg a Vízimalom Panzió és kemping házi finomságait.

 

 

4. napi Túr vízitúra: Túristvándi - Kömörő / Tapolnok-torkolat (10 km)
img_1107.jpgTúristvándiban 
a Vízimalom panzió és kempingben 
találkozunk. A vízitúrát csak ezen a napon kezdő túrázóknak oktatással kezdünk. Ha még nem kenuztál, gyere 10:00-ra, és megtanítjuk neked a kenuzás csínját-bínját. Ha pedig profi vagy, ha ez már a sokadik vízitúrád, akkor 11:00-re várunk és jöhet a logisztika.

 

A túranap során az Öreg-Túr egy mások által nem evezett részén lapátolunk.

20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgKonkrétan nem is ebben az univerzumban, de ha igen, tuti, hogy másik galaxisban evezgetünk. Ha néhol lesz olyan deja vu-d, hogy ez a táj, akár lehetne a Föld nevű bolygón is, akkor pedig minimum 65 millió évet (és egy kicsit) utaztál vissza az időben.

 

 

Itt a partra lejönnek inni a dinoszauruszok. img_140.jpg

Szóval szürreális helyen fogunk szlalomozni, és néhol  akadályokkal is meg kell küzdeni.

A Túr itt nem adja magát olyan könnyen, a sás, a gyékény tisztességesen be tudja nőni a medret, a bedőlt fák alatt gyakori a "limbo hintó", esetleg kellhet átemelés, és garantált a sok bújócska a behajló ágak alatt. 
2014.07.20.-oreg-tur-vizitura-kolcse-es-sonkad-kozott-2.jpgAmilyen szenzációs a Túr, annyira nem bővelkedik jó kiszállási helyekkel. Pisilj akkor, amikor éppen olyan a part, ahol ki lehet szállni. Ne várd meg amíg "kell". Ez az ajánlás természetesen a többi napra is vonatkozik. 

A mesés tájon történő evezgetést követően érkezünk a napi célba, egyúttal a kocsikhoz. A vízitúra után akár működés közben nézd meg Magyarország leghíresebb vízimalmát. A malom mellett megcsodálhatod Magyarország állítólag legnagyobb, szerintünk az egyik legnagyobb platánfáját.

 

5. napi Túr vízitúra: Kömörő / Tapolnok-torkolat - Nagyar (10 km)
20140613_161431.jpgAz előző napi kikötési ponton találkozunk 9:29-kor. És bemelegítésnek, vagy ha őrült nagy a kánikula, akkor bemelegítő lehűlésnek is kellemes fürdőzéssel kezdhetsz! Komoly!

A mai túranap során ISMÉT egy valószínűtlenül gyönyörű, és az Öreg-Túr mások által abszolúte nem evezett részén lapátolunk, itt SENKI nem fog szembe jönni, minket sem előz meg más kenu, de még pecások sem lesznek a parton. 

img_1474.jpg

Ma is benne van a pakliban, hogy akadályokkal is meg kell küzdeni. Lehet, hogy lesz sok bedőlt fa, ezeket folyamatosan kerülgetjük, az is lehet, hogy át kell emelni a hajókat, és bizony az sem lehetetlen, hogy ezt a vízből kell megoldani, át kell rakosgatnunk a cuccokat az egyik kenuból a másikba. De az esetleges nehézségek dacára a titkos Túr MEGÉRI. Tényleg életed egyik legszebb evezése vár rád. ​A végén még egy hajómosásra is szeretnénk megkérni és kérjük segítsetek a kenukat visszaemelni a trélerre. 

 

gemenc-vizitura-arteri-gemenc-15.jpgVéget ért a vízitúra, de ne sírj sokat, hiszen várunk Gemencen őrült izgi ártéri túrával (www.gemenc-vizitura.hu), jöhetsz velünk a Szigetközbe (nincsenek rá szavak, de azért olvasd el amit itt találsz: szigetkozvizitura.hu), ha pedig tényleg jól uraljátok a hajót, a Hernád (hernad-vizitura.hu) és a Rába is hívogató célpont (www.raba-vizitura.hu). A Tisza-tavon a nyár minden napján van szenzációs kenutúránk, oda non-stop jöhetsz vízitúrára. www.tisza-to-vizitura.hu. És, hogy teljes legyen a paletta, a Bodrogzugba is jöhetsz (www.hernad-vizitura.hu) 

A vízitúra túradíja


Igény szerinti Öreg-Túr vízitúra 
turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpgEgyedi Túr vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. +36209342760 vagy 
tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
Jelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára és utalás:
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpgJelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj utalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (a név nem szükséges, mivel azt látjuk) (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját és a "Túr" szót beírni. 

Pl. 1127 Bp., Regős u. 89., 2024. augusztus 16-20. Öreg-Túr vízitúra
 

5-napos, hétfő-péntek Öreg-Túr vízitúra időpontok 2024-ben:

 • 2024. április 1-5Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 8-12Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 15-19Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 22-26Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 29. - május 3. Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. május 6-10. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. május 13-17. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. május 20-24. Öreg-Túr vízitúra
 • (Pünkösdi hétfői Túr kenutúra, lehet jönni csak egy napra is)
 • 2024. május 27-31. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 3-7. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 10-14. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 17-21. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 24-28. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. július 1-5. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. július 8-12. Öreg-Túr vízitúra  - lásd a külön menüpontot
 • 2024. július 15-19. Öreg-Túr vízitúra  - lásd a külön menüpontot
 • 2024. július 22-26. Öreg-Túr vízitúra  - lásd a külön menüpontot
 • 2024. július 29. - aug. 2. Öreg-Túr vízitúra  - lásd a külön menüpontot
 • 2024. augusztus 5-9Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. augusztus 12-16. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. augusztus 19-23. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. augusztus 26-30. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 2-6. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 9-13. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 16-20. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 23-27. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 30. - október 4. Öreg-Túr vízitúra
 •  
 • 2024. október 7-11. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. október 16-20. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. október 23-27. Öreg-Túr vízitúra