Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


8-napos Tisza vízitúrák a családnak (Tiszabecs-Tokaj)

20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpgTiszatúrák! Tiszai, választható időtartamú, akár 8-napos vízitúrák bármikor, amikorra csak kéritek. A 8-napos tiszatúra egy békés, csendes vizeken zajló, hihetetlenül nyugis kenutúra, amelyre egészen minimanó gyerekekkel is jöhettek. Természetesen jöhettek rövidebb időtartamra is. Az autóval érkezők minden este a kocsijuk mellett lehetnek. Napközben a kenuban nem kell a sátrat, teljes poggyászt magaddal vinned! Így reggelenként teleaautó logisztikával kezdünk, amit külön már az egyes vízitúrás napok programjánál már nem tüntetünk fel. Senki sem kenuban született, mindenki elkezdi valamikor a vízitúrázást, az 20150702_tisza-kenus-tura-vizitura.jpgelőször kenuzókat türelmes, alapos és szakszerű oktatással várjuk. "Kezdők" gyertek nyugodtan, tisztelettel várunk, úgy megtanítjuk nektek a kenu irányítását, hogy "ihaj", kvázi világbajnok leszel a gyakorlás kezdetétől számított 30 percen belül. 

Szállás
A szállás a Tisza mentén minden állomáshelyen igény szerint, sátor vagy vendégszoba, ill. apartman, panzió.


tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgÉtkezés
A tiszai kajak-kenu túrán a reggeli, napközbeni elemózsia, tehát a tízórai, ebéd, uzsonna önellátó. Ha vacsorára nem, vagy nem mindenhol szeretnétek főzni, sütni, grillezni, bográcsolni, szalonnát sütni, tárcsázni, stb. mindenhol tudsz rendelni vacsorát, vannak éttermek, pizzériák. 
Ezt a Tisza-túrát átlagos kondícióval bárki végig tudja evezni, nem véletlen, hogy a 200 km-es távot 8 napra osztottuk el.

 

20190808_150256_resized.jpgRáadásul a fenti szakaszokon, ahol a Tisza még folyik, nem csak szinte láthatatlanul csordogál, mint mondjuk a Tisza-tónál, hanem ahol a sodrás is besegít, ott a nagyobb távok is csak kényelmes lapátolgatások. Egyszóval jó szívvel bátorítunk, nincs mitől tartani. A külön rendelésre induló vízitúrák időtartama attól függ, hogy mit szeretnétek, mit kértek. Kérhetitek a Tiszatúrát bárhogy, mondjuk - de ez csak példa - három napra. Vagy négyre. Vagy keddtől keddig, vagy szerdától szerdáig 8 napra.

20190807_tiszatura-23.jpgÉs természetesen jöhettek "csak" - mondjuk - 2 napra. Vagy kérhettek 3-napos tiszai evezést. Vagy kipróbálhatjátok a Tiszát csak egy napra is. De ha éppen 5-napos, x-napos kenutúrához van kedvetek, azt is lehet. Ahogy jól esik. Reméljük túlbeszéltük és fogtad: lehet kérni bármit, jó eséllyel meg tudjuk oldani. A szombattól szombatig tartó - hívjuk úgy, hogy "turnus" kenutúrák - tehát tiszai turnus vízitúrák 2024-es időpontjai az alábbiak:

 • 2024. május 25. - június 1. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. június 1-8. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. június 8-15. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. június 15-22. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. június 22-29. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. jún. 29. - július 6. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. július 6-13. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. július 13-20. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. július 20-27. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. július 27. - augusztus 3. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. augusztus 3-10. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. augusztus 10-17. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. augusztus 17-24. Vízitúra Tisza, Tiszatúra
 • 2024. augusztus 24-31. Vízitúra Tisza, Tiszatúra

 

1. napi vízitúra a Tiszán: Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgHa a nulladik napon érkezel/érkeztél, akkor a nulladik napon már mindent egyeztettünk, és tudod, hogy majd a 11:16-os buszra hol kell felszállnod. 
Ha pedig az első túranapon jöttök, akkor - tényleg pontosan mert nem lehet késni - 10:30-kor Szatmárcsekén, a Vasváry és Kölcsey utcák sarkán az Önkormányzat előtti parkolóban találkozunk. A parkoló a Kölcsey utcán, a református templomtól 40 méterre, a templommal szembeni oldalon van. Vagy írd be a GPS-be a Vasváry utcát. Figyelem: ha van, a találkozás előtt érdemes a szállásotokon a romlandó élelmiszert hűtőbe tenni. Minden utas kiszáll a kocsi(k)ból, bemutatkozunk. Kivesztek mindent a kocsi(k)ból, amire a túrán lesz szükség, itt már vízre késznek kell lennünk. Majd 10 percet logisztikázunk. 


A parkoló a Kölcsey utcán, a református templomtól 40 méterre, a templommal szembeni oldalon van. Vagy írd be a GPS-be a Vasváry utcát. Figyelem: ha van, a találkozás előtt érdemes a szállásotokon a romlandó élelmiszert hűtőbe tenni. Minden utas kiszáll a kocsi(k)ból, bemutatkozunk. Kivesztek mindent a kocsi(k)ból, amire a túrán lesz szükség, itt már vízre késznek kell lennünk. Majd 10 percet logisztikázunk. 

img_1726.jpg

A logisztika idején az utasok átsétálhatnak megnézni Szatmárcseke különlegességét a csónakos fejfás temetőt. A sofőrökkel pedig a Szatmárcsekén belüli délutáni sétálást is rövidítendő, bekészítjük az autókat a kenutúra érkezési pontjára. Ez azt jelenti, hogy kiautóznak a sofőrök a Tisza-partra, ahol majd délután kikötünk a kenukkal, és a Tisza-parton a kemping parkolójában parkolunk. A parkolási díj 500 Ft/nap. Aztán Szatmárcsekén belül a sofőröket teleautó rendszerben (minél kevesebb kocsival) visszahozzuk a buszmegállóhoz. 

20150702_tisza-vizitura-tiszai-kenu-tura.jpgA Vasváry utcai buszmegálló hivatalosan a 'Szatmárcseke Posta' buszmegálló névre hallgat. Hozzál / hozzatok a buszra pénzt (a felnőtt buszjegy utoljára 465 forint volt). Lejjebb majd olvashatod, hogy mit kell hozni a tiszai vízitúrára. Szatmárcsekéről a 11:16-os busszal, vagy (csak eshetőség) részben busszal, részben minél kevesebb kocsival megyünk "fel" a vízre szállás helyére Tiszabecsre. Tiszabecsen belül majd kb. 13-14 percet sétálunk a buszmegállótól a vízig. A tiszaparti vízre szállás helyén már várnak rátok a kenuk, lapátok, mellények. 

tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgMit hozzatok? A buszjegyre hozzatok készpénzt. Készüljetek alkoholmentes innivalóval és elemózsiával, pl. szendviccsel, törölközővel, naptejjel. Az erős UV-sugárzás miatt célszerű a hosszú ujjú póló, a combot is fedő halásznadrág, a simléderes sapka, a napszemüveg. Kérjük a lábat stabilan tartó lábbelit, pl. hátul is pántos szandált, vagy "vízi cipőt". A flip-flop papucsot kérjük otthon hagyni, veszélyes. Slusszkulcsnak, mobilnak, kamerának hozzatok vízmentes csomagolást, de még hordót is fogtok kapni. Tiszabecsen el tudsz menni "normál" (angol) wc-re is, következik a kenuzás gyakorlása, majd újabb (javasolt) wc-vizit után szállunk vízre. Ha meg bírod állni, még érdemes nem ebédelni, mivel az első kikötési ponton lesz a "hivatalos" ebédszünet. 


20150702_153322-1-.jpgA Tisza ezen a szakaszon még folyik, a már-már giccsesen festői tájon a 25 km sajnos gyorsan elfogy. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon. Lesz négy mosdó szünet, "uzsonnás" pihenőnket (is) egy nagyon helyes fövenyen tartjuk, ha éppen nem magas a víz. Lesz rövid pihenőnk a Túr-bukónál is, ahol a (nevében sebes, egyébként a duzzasztása miatt kvázi állóvíz) Sebes-Túr bukik a Tiszába. A Túr-bukó után a Tisza medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak. Itt különösen erős odafigyelést kérünk szépen. Szigorúan a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni. 17:30 körül érkezünk Szatmárcsekére. Aki a nulladik napon érkezett, és a szatmárcsekei vízparti kempingben sátrazik, az a sátrától 100 méterre köt ki. 

20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpg

Akinek még a kocsiban van a sátra, az sátrat állít vagy sátrat dob. Akinek pedig Tivadarban, Kisaron, Nagyarban, Szatmárcsekén, Kölcsén, Túristvándiban, Sonkádon, Fehérgyarmaton van fix szállása, apartman vagy vendégszoba, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott kocsikba, és a szállásainkra autózunk. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy ... Sokan azt mondják, hogy Magyarország legjobb pizzériája.

tur-buko.jpgMivel mi nem próbáltuk az összeset, pláne nem egyértelmű, hogy kinek mi a "jó", ebben nem foglalunk állást, de tény, hogy bármit rendelsz (legalábbis ízre) jó lesz. Hogy mennyire egészséges, ami benne, ill. rajta van, azt nem tudjuk, de legalább nem szokták megégetni, ami nagy szó. 

 

2. napi evezés a Tiszán: Szatmárcseke-Tivadar (15 km)

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgDélelőtt (fakultatív programként) megnézheted Szatmárcseke különlegességét, a "csónakos" fejfákat.

11:00-12:00 Előkészületek, bemelegítés, ebéd
13.00: Vízre szállás. A Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezgetünk. A képen látható rebellis, a kenuban alvó, napozó és egyéb dekadens pihenés gyűjtőfogalomba tartozó tevékenységeket (nem) végző egyénekről kérünk NEM példát venni. 

 

A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. 
17:00 Érkezés Tivadarba

20190807_142255_resized_1.jpg

Szállás igény szerint. Lehet sátorozni a kempingben, lehet kivenni vendégszobát (Tivadarral szemben a Tisza másik oldalán Kisaron), lehet szabadon táborozni. Ki melyiket kéri. A vadkempinget magadnak kell intézned :)), de arra kérünk, hogy szemetet NE hagyj sehol, bár ez "alap". Vacsora: önellátó. Az önellátó vacsora "outsource-ingolható" is, ehhez minden adott, a giroszosoktól, lángostól, palacsintásokon és pizzériákon át éttermek, büfék tömege. Zöldségest is találunk.

 
A tiszai vízitúra 3. napja: Tivadar-Vásárosnamény (20 km)
20150702_tiszatura-vizitura-kenutura-tisza.jpg

Délelőtt lazulás, strand, szabad program, benne egy fantasztikus sport :)) ugyanis legaktívabbakkal felevezünk a Túr-zsilip közelébe, kikötjük a kenukat, és megnézzük a Kis-Túrt, amely - a zsilip miatt - egyáltalán nem siet beléje....  
A délelőtt pihenők és a hiperaktívak egyesülnek, majd a teljes csapattal ebéd után 12:30-kor indulunk. 

 

 

img_1728.jpgGergelyiugornyáig megyünk.  Gergelyiugornya meg Vásárosnamény "ugyanaz", az egyik a Tisza egyik, a másik a másik oldala. A Tivadar-Ugornya táv rövid, a délután is kényelmesen elég ahhoz, hogy a napi túratávot kiélvezzük. A leglelkesebbekkel beevezünk a Szamosba és felmegyünk a forrásáig :)). Komolyra fordítva. Annyit megyünk, amennyihez kedvünk lesz, ha csak 2 km-t megyünk felfelé, akkor a napi távunk 20+(2*2)=24 km lesz. 
Vásárosnaményban minden létező bolthálózat megtalálható, lehet vásárolni.
Gergelyiugornyánál a kemping nem túl csendes, aki nyugalomra vágyik, annak a vendégszobás megoldást javasoljuk ("bent") Vásárosnaményben.  
19:00 Vacsora önellátó vagy rendelt vacsora. 

 
Tiszatúra 4. nap: Vásárosnamény - Tiszamogyorós (34 km)
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-beeveztunk-a-krasznara.jpgA napi szentbeszéd után indulás 11:30-kor. Közvetlen Vásárosnamény után egy kicsit bekalandozunk a Krasznára is, majd visszaevezünk a Tiszára. A Tiszán Gergelyiugornyát követően már egészen selymes a tiszai homok. Minden zátony, föveny megállásra, lubickolásra, úszásra csábít - és néha engedünk a kísértésnek.

 
 
 
img_7550.jpgTiszaadonynál a komp kötelére kell vigyáznunk. A napi túratáv vége előtt óvatosnak kell lenni, újra a komp, (ill. ha össze van téve) akkor pontonhíd. Mivel a pontonhídba nem szabad belesodródunk, ezek előtt szállunk partra.
17:00 Érkezés Tiszamogyorósra
19:00 Vacsora önellátó vagy rendelt bográcsétel velünk. Szállás nomád vagy a Phönix-kempingben sátrazás vagy vendégszoba.
 
5. napi tiszatúra: Tiszamogyorós - Tuzsér (34 km)
20130720_142057.jpgReggeli önellátó vagy rendelt
Indulás "hajnali" 9 órakor! Ez az a nap, amikor sok országot látunk, mivel a Záhony környéki ebéd után az ukrán-szlovák-magyar hármashatár mellett is ellapátolunk. 
15:30: Érkezés Tuzsérra
A kempingeseknek sátorverés, a vendégházasoknak a szállás elfoglalása 

19:00 Vacsora önellátó vagy rendelt

 
6. napi vízitúra a Tiszán: Tuzsér-Dombrád (24-25 km)
tiszai-kenutura-tisza-vizitura-66.jpg9:00 Reggeli önellátó vagy rendelt. A napi tájékoztató és rituálék után indulás 10:00-kor. Sok pihenőnk lesz, lehet sokat úszkálni. Bulis, laza nap, komótosan evezgetünk.
15:30-kor érkezünk, közben megcsodáljuk a  partifecskés magas partokat, úszkálunk, jégkrémezünk, aki akar, ehet finomakat.
Szállás: kemping vagy szabad sátrazás (vadkemping)
Sátorverés vagy a szállás elfoglalása után 19:00-kor vacsora (saját vagy rendelt)

7. napi tiszai vízitúra:
img_7561.jpgDombrád - Ibrány (17 km)
A reggeli önellátó, a Tiszatúra 9:30-kor indul, az érkezés ideje pedig az aznapi játékok, mókák, játékos versenyek időtartamától függ.
 
De röviddel ebéd után azaz kora délután érkezünk, hogy ha valaki csak péntekig akar maradni, akkor még kényelmesen aznap haza tudjon utazni.

 
Tiszai evezésünk 8. napja: Ibrány-Tokaj (31 km)
20190807_tisza-vizitura-resized.jpgA napi tájékoztató, wc, naptejezés után vízre szállás, majd indulhat a kenutúra, de sajnos ez már az utolsó nap.
Délben büszkén konstatáljuk: megtettünk 200 km-t!
Az autók sofőrjeit visszavisszük a kocsikért (a transzfer díja a létszámtól függ). 
A sofőrök Tokajban felkapják utasaikat és irány haza, aki pedig vonattal jött, az felszáll az intercity-re és hazarepül.
 
 
Egyedi és egyéni vízitúrák a Tiszán 
Egyedi igények szerint tervezett tiszai vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk minőségi meleg étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 
Legalább 10 fős csoportnak a kenutúrát bármikor indítjuk. 

Jelentkezés a tiszai vízitúrára és fizetés:
dsc01448.jpgJelentkezés a tiszai vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj utalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a vízitúra kezdő és záró időpontját, valamint a kenuzás helyét (esetünkben mivel a Tiszán leszel, a "tiszatúra" szót) beírni. A nevet a megjegyzés rovatba viszont NE írd be!

www.vizitura.org-gyerkocok-a-vizen-2.jpg(Pl.
4485 Nagyhalász, Kossuth u. 4.
augusztus 12-19.
Tiszatúra)