Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4-napos, Túr + Tisza túrák vasárnaptól szerdáig az első nap evezéstanulással

img_1689.jpg1+3=4-napos vízitúrák a Túron és a Tiszán.

Vasárnap: evezéstanulás, és egy füst alatt remek, 1-napos, kora délután kezdődő vízitúra az Öreg-Túron!

Hétfő-kedd-szerda: 3-napos kenutúra a Tiszán hétfőtől szerdáig.
Könnyű vízitúra, gyermekes családoknak ideális kenuzás. Iskolai, baráti és egyetemi társaságoknak egyenesen szuper kis evezgetés. 

A kezdőknek evezéstanítás, az étkezés: önellátó vagy félpanzió.

Időpontok:
 • 2023. július 9-12. Túr + Tisza túra
 • 2023. július 16-19. Túr + Tisza túra
 • 2023. július 23-26. Túr + Tisza túra
 • 2023. július 30. - aug. 2. Túr + tiszai vízitúra 
 • 2023. augusztus 6-9. Túr + Tisza túra
 • 2023. augusztus 13-16. Túr + Tisza túra
 • 2023. augusztus 20-23. Túr + Tisza túra
 • 2023. augusztus 27-30. Túr + Tisza túra
 
 
Vasárnapi vízitúra: Érkezés, evezéstanulás és a tanulással egybekötve fenomenális Tour de Túr kenutúra Túristvándi körül 
 
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgTalálkozás 14 órakor Túristvándiban. Kérjük, hogy 14 órakor már legyél menetkész. Azaz 14 óra előtt a romlandó élelmiszert helyezzétek el a szállásotokon hűtőszekrénybe és ebédeljetek meg, amire Szatmárcsekén a Fratelli pizzériában és Túristvándiban is szuper lehetőséged van, ha szereted a házias tájjellegű ételeket. 
A találkozás helyéről e-mailben címet, térképet küldünk. Kényelmesen megérkezhettek vonattal és Volán-busszal. Az autópálya gyakorlatilag Vásárosnaményig tart, az egyik útvonaltervező szoftver szerint a 323 km-es út Bp-től 3 óra 21 perc. Szerintünk Budapestről az út 4.5 óra az átlagembernek, aki szabálykövető, megáll útközben, dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. 

 
lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpg
Délután a Túr gyakorlatilag NULLA sodrású részen megtanítunk kenuzni, kormányozni, majd - természetesen - meg is ejtjük az első vízitúrát, eszementen szép tájon és biztonságban. 
 
 
 
 
 
 
 

Hétfői vízitúra a Tiszán: Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgHol és mikor találkozunk?

Kezdjük a hol kérdéssel!

Szatmárcsekén, a Vasváry és Kölcsey utcák sarkán az Önkormányzat előtti parkolóban találkozunk. A parkoló a Kölcsey utcán, a református templomtól 40 méterre, a templommal szembeni oldalon van. Vagy írd be a GPS-be a Vasváry utcát. Figyelem: ha van, a találkozás előtt érdemes a szállásotokon a romlandó élelmiszert hűtőbe tenni. 


Mikor találkozunk?

 • Azokkal, akik a nulladik napon jöttek, 11:00-kor találkozunk a Kölcsey és Vasváry utcák sarkától pár méterre a Vasváry utcai buszmegállóban. A megálló hivatalosan a 'Szatmárcseke Posta' buszmegálló névre hallgat. Apropó. A posta is hasznos koordináta. Hozzál a buszra pénzt (a felnőtt buszjegy idén elvileg 370 forint). Már "vízre készen" gyertek. Lejjebb majd olvashatod, hogy mit kell hozni a tiszai vízitúrára. Mindenesetre, aki befutott a nulladik napon, az, ha jól be van naptejezve, egy hosszú ujjú pólóban, halásznadrágban, alatta fürdőruhával, egy másfél literes ásványvízzel, két szendviccsel, simléderes baseball sapkában, napszemüveggel és a buszjegyre elegendő pénzzel is kisétálhat a buszmegállóba. Persze ezt érdemes fokozni: a mobiltelefonnak vízmentes tárolás, papírzsebkendő, wc-papír, a fenék alá egy lapos párna, mivel a kenu ülése műanyag, biciklis kesztyű, hogy a kézfejed se égjen le, egy törölköző, amivel a vádlidat is tudod védeni az UV-sugárzástól, stb. 
 • Akik a vízitúra napján érkeznek, és át tudnak öltözni a kocsiban, vagy már eleve fürdőruha van az ideális öltözetet jelentő halásznadrág és hosszú ujjú póló alatt, azoknak "elég" 10:30-ra jönniük. De nem csak elég, kell is. Muszáj időben érkezni, az elkésőket nem tudjuk megvárni, köszönjük mindenki pontosságát.
   

Szatmárcsekéről Tiszabecsre
Az érkezést követően bemutatkozunk, aztán gyorsan egy kicsit logisztikázunk. Ez azt jelenti, hogy a Szatmárcsekén belüli sétálást is rövidítendő, bekészítünk autókat a kenutúra érkezési pontjára, aztán Szatmárcsekén belül a lehető legkevesebb autóval visszajövünk a 'Szatmárcseke Posta' buszmegállóba. Szatmárcsekéről a 11:16-os busszal, vagy - ezek csak eshetőségek - minél kevesebb autóval, vagy részben busszal, részben - minél kevesebb - kocsival megyünk "fel" a vízre szállás helyére Tiszabecsre. Ha busszal megyünk, akkor 11:50-kor érünk Tiszabecsre, és 
Tiszabecsen belül, ill. a vízparton még egy negyedórát sétálunk. Elbattyogunk a buszmegállóból a tiszaparti vízre szállás helyére, ahol már várnak ránk a kenuk, lapátok, mellények.

 

tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgMit hozzunk a vízitúrára?
Mit hozzatok? A buszjegyre hozzatok készpénzt. Készüljetek alkoholmentes innivalóval és elemózsiával, pl. szendviccsel, valamint törölközővel, naptejjel. Célszerű viselet az erős UV-sugárzás miatt a hosszú ujjú póló, a combot is fedő halásznadrág, legalább simléderes sapka, a napszemüveg és a lábat stabilan tartó lábbeli, pl. hátul is pántos szandál, vagy "vízi cipő". Ami tilos (mert veszélyes) a flip-flop papucs. Még egyszer. A flip-flop papucsot kérjük otthon hagyni. Slusszkulcsnak, mobilnak, kamerának hozzatok vízmentes csomagolást.

 

Program
20150702_153322-1-.jpgTiszabecsen el tudsz menni "normál" (angol) wc-re is, majd következik a kenuzás tanulása és gyakorlása, majd újabb (javasolt) wc-vizit után szállunk vízre. Ha meg bírod állni, még érdemes nem ebédelni, mivel az első gyönyörűséges kikötési ponton lesz a "hivatalos" ebédszünet. Wc után vízre szállás. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon. A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 
Lesz két-három rövidebb mosdó-szünet. Hosszabb, "uzsonnás" pihenőt az egyik kedvenc fövenyünkön tartjuk. Másik hosszabb pihenőnk a Túr-bukónál lesz, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába. A Túr-bukó után a Tisza medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak, itt erős odafigyelést kérünk szépen, "szigorúan" a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni.

20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpg17:30-18.00 körül érkezünk Szatmárcsekére. Aki vándortáborozik, a sátrát a parton lévő kempingben dobja ki, aki maga vett ki vendégszobát, ill. akiknek máshol van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott autókba és visszagurulunk a szállás(ok)ra. 
Vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy eldobod az agy**at.

 

 

Keddi tiszai vízitúra: Szatmárcseke-Tivadar (15 km)
tisza-vizitura-23.jpgHa valaki "csak" a Tisza-túra második napján kezdi a vízitúrát, és a kenuzásban kezdő vagy, (senki sem kenuban született, és valakinek sokszor nyugdíjas korában van először ideje kenuba ülni) akkor 8:30-ra gyere. 8:30-kor kezdjük a kenuzással most ismerkedők oktatását Szatmárcseke egyetlen Tisza-partján. 

 

 

A GPS-be érdemes Szatmárcseke, Széchenyi utcát írni, mivel a falu felől a Tisza felé a Széchenyi utcán kell kijönni, aztán a Tisza töltése (egy gátat kell elképzelni, amelyre felvezet az ott már csak földút) után egyenesen gyere tovább. A parkolásban majd segítünk, a parkolás díja egész napra 500 Ft.


tiszai-kenutura-tisza-vizitura-66.jpgHa csak erre a túranapra jössz, de profi vagy, pl. azért, mert máshol korábban vízitúráztál, akkor 9-re gyere ki, ill. le a Tisza partra. Tehát (igen, kétszer írjuk le, mivel így a biztos(abb): a rutinos, a kenut biztosan irányító, tapasztalt kormányossal bíró "hajóegységeket", ill. vízitúrázókat kérjük, hogy 9:00-re érkezzenek meg Szatmárcseke egyetlen Tisza-partjára (amely a Széchenyi u. folytatása). A profiknak is kiadjuk a felszerelést. A biztonság kedvéért mindenkit megnézünk, hogy tényleg megy-e a kormányzás, természetesen nem kell kenu világbajnoknak lenni, de a kenut tudnotok kell uralni.

 

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgIndul a logisztika. Ez azt jelenti, hogy a sofőrök leugranak a kocsikkal a napi célba, ez esetünkben Tivadar, és telekocsi rendszerben oldjuk meg, hogy minden sofőr is visszajusson Szatmárcsekére, ahonnan a tiszai kenus túra indul. 
 
 
 
 
 
 
Vízre szállást követően a Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. (Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)

tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpg14 óra táján érkezünk Tivadarba. Táján? Igen, a érkezés ideje körülbelüli. Vétek sietni. A túrát meg kell élni, át kell élni. Ha valaki még nem veszi hazafelé az irányt, szállást Tivadarban is talál. Tivadarban van sok vendégház és a sátrasoknak jó hely a Katica kemping, ott a mi vendégeinknek a kemping díja 2000 Ft/fő. Tivadarban számtalan étkezési lehetőség vár és (ez nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz. Ha fix szállás mellett döntöttél, akkor a teleautó rendszerben megyünk vissza a szállás(ok)ra, aki vándortáborozik, az Tivadarban helyben száll meg, a sátrasoknak a tivadari szállás a Katica kempingben lesz.
A mi vendégeinknek a kemping díja 2000 Ft/fő. Tarcza Katica a Felső-Tisza egyik legudvariasabb vendéglátója, a mi vendégeink felé nem számítja fel a személyenként fizetendő díjon felül az ún. sátorhelyi díja(ka)t. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén van klassz pizzéria, Túristvándiban szenzációs étterem, Tivadarban is számtalan étkezési lehetőség vár és (ez nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz.
 
 
 
Szerdai Tisza-vízitúra: Tivadar-Vásárosnamény (20 km)
tiszai-kenutura-tisza-vizitura-83.jpgReggel, sőt, nem is reggel, hanem hajnali (igen.... tudjuk) 8-kor már "hazamenősre" pakoljuk meg a kocsikat, hiszen nem fogunk (legalábbis nem szükséges) a szállásra visszajönni. Az utasok, a család szendvicset készít, naptejezik stb. közben a sofőrök leviszik a szállásokról a kocsikat az érkezési pontra, ami most Vásárosnamény. A sofőrök pedig teleautó rendszerben jutnak vissza a vízre szállás helyére Tivadarba. 

Ez a kis logisztikázás lehetővé teszi, hogy a kenutúra végén, amikor a kenuból kiszálltok, rögtön be lehessen szállni az autókba. 

 

 
 

img_7561.jpgA Tivadar-Vásárosnamény szakasz kényelmes lapátolgatás, örömkenuzás. A tiszai vízitúra végére pedig egy hiperjó poénnal tesszük fel a pontont, ugyanis a Krasznán felevezünk Vásárosnamény szívébe.

Ezzel a vonattal jövőket gyakorlatilag - oké van benne túlzás - "feltesszük" a vonatra, ugyanis a vasúttól másfél kilométerre, azaz szinte a pályaudvar mellett, a parkoló kocsiknál szállunk ki a kenukból. 

A Tisza-vízitúra 14 órakor ér véget
. Aki autóval jött, az hajómosás után csak beszáll a reggel idehozott autókba, és uzsgyi, indulhat haza, biztonságos jó utat nektek. 
Aki pedig vonattal jött, az vagy

i) Vásárosnaményban felszáll a 14:27-es vonatra, vagy (nem akarjuk elkiabálni)
ii) jó eséllyel kapsz a vízitúrára kocsival érkezettektől  'stoppot'.
Mindenesetre ha vonattal mész haza, akkor a gyakran budapesti és dunántúli vendégek Nyíregyházán átszállnak az intercity-re és "hazarepülnek" Budapestre.  
 
 
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 

 

Jelentkezés a Tisza-túrára és a tiszai vízitúra fizetése: 
20150705_vizitura-kenutura.jpgJelentkezés a vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a kenutúra díjának utalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányító számmal a számlázási címet, a vízitúra időpontját, és a kenutúra helyét beírni. (Pl. 2083 Solymár, Szántó u. 6. augusztus 20-23. Tisza vízitúra)