Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4-napos, Túr + Tisza túrák vasárnaptól szerdáig az első nap evezéstanulással

img_1689.jpg1+3=4-napos vízitúra az Öreg-Túron és a Tiszán.
Vasárnap: evezéstanulás, és egy füst alatt remek, rövid vízitúra az Öreg-Túron! Az Öreg-Túr TÖKÉLETES a (be)tanulásra, így másnap a Felső-Tiszán már (kenuzásice) rutinos, tapasztalt (!) túrázóként tudtok majd vízre szállni!
Hétfő-kedd-szerda: 3-napos kenutúra a Tiszán hétfőtől szerdáig.
Gyermekes családoknak ideális kenuzás. Iskolai, baráti és egyetemi társaságoknak egyenesen szuper kis evezgetés. 

A kezdőknek evezéstanítás, az étkezés: önellátó vagy félpanzió.

 
 
 
Vasárnapi vízitúra: Érkezés, evezéstanulás és a tanulással egybekötve fenomenális Tour de Túr kenutúra 
 
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgTalálkozás 16 órakor Túristvándiban a Vízimalom Kemping és Panzióban. Az udvaron a neon színű, MC Túravezető feliratú, hosszú ujjú pólós túravezetőt nem lehet majd nem észre venni, mivel max. 10 méterre fogsz parkolni tőle. Érkezés előtt a romlandó élelmiszert helyezzétek el a szállásotokon hűtőszekrénybe és, ill. uzsonnázatok vagy ebédeljetek meg, amire Szatmárcsekén a Fratelli pizzériában és Túristvándiban helyben a Vízimalom panzó éttermében is lehetőséged van, hogy gyakorlatilag azonnal elkezdhessük a kenuzás megtanulását.
 
lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgKényelmesen megérkezhettek vonattal és Volán-busszal. Az M3-as autópálya majdnem Vásárosnaményig tart, az egyik útvonaltervező szoftver szerint a 323 km-es út Bp-től 3 óra 13 perc. Szerintünk Budapestről az út 4.5 óra az átlagembernek, aki szabálykövető, megáll útközben, dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. 
A délután második felében az Öreg-Túr gyakorlatilag NULLA sodrású részen megtanítunk kenuzni, kormányozni, majd meg is ejtjük az első (ezen a napon Öreg-Túr) vízitúrát, eszementen szép tájon és biztonságban. 
 
 

Hétfői vízitúra a Tiszán: Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgHa a nulladik napon érkezel/érkeztél, akkor a nulladik napon már mindent egyeztettünk, és tudod, hogy majd a 11:16-os buszra hol kell felszállnod. 
Ha pedig az első túranapon jöttök, akkor - tényleg pontosan mert nem lehet késni - 10:30-kor Szatmárcsekén, a Vasváry és Kölcsey utcák sarkán az Önkormányzat előtti parkolóban találkozunk.
A parkoló a Kölcsey utcán
, a református templomtól 40 méterre, a templommal szembeni oldalon van. Vagy írd be a GPS-be a Vasváry utcát. Figyelem: ha van, a találkozás előtt érdemes a szállásotokon a romlandó élelmiszert hűtőbe tenni. Minden utas kiszáll a kocsi(k)ból, bemutatkozunk. Kivesztek mindent a kocsi(k)ból, amire a túrán lesz szükség, itt már vízre késznek kell lennünk. Majd 10 percet logisztikázunk. 

img_1726.jpg

A logisztika idején az utasok átsétálhatnak megnézni Szatmárcseke különlegességét a csónakos fejfás temetőt. A sofőrökkel pedig a Szatmárcsekén belüli délutáni sétálást is rövidítendő, bekészítjük az autókat a kenutúra érkezési pontjára. Ez azt jelenti, hogy kiautóznak a sofőrök a Tisza-partra, ahol majd délután kikötünk a kenukkal, és a Tisza-parton a kemping parkolójában parkolunk. A parkolási díj 500 Ft/nap. Aztán Szatmárcsekén belül a sofőröket teleautó rendszerben (minél kevesebb kocsival) visszahozzuk a buszmegállóhoz. A Vasváry utcai buszmegálló hivatalosan a 'Szatmárcseke Posta' buszmegálló névre hallgat. Hozzál / hozzatok a buszra pénzt (a felnőtt buszjegy utoljára 465 forint volt). Lejjebb majd olvashatod, hogy mit kell hozni a tiszai vízitúrára. Szatmárcsekéről a 11:16-os busszal, vagy (csak eshetőség) részben busszal, részben minél kevesebb kocsival megyünk "fel" a vízre szállás helyére Tiszabecsre. Tiszabecsen belül majd kb. 13-14 percet sétálunk a buszmegállótól a vízig. A tiszaparti vízre szállás helyén már várnak rátok a kenuk, lapátok, mellények. 

tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgMit hozzatok? A buszjegyre hozzatok készpénzt. Készüljetek alkoholmentes innivalóval és elemózsiával, pl. szendviccsel, törölközővel, naptejjel. Az erős UV-sugárzás miatt célszerű a hosszú ujjú póló, a combot is fedő halásznadrág, a simléderes sapka, a napszemüveg. Kérjük a lábat stabilan tartó lábbelit, pl. hátul is pántos szandált, vagy "vízi cipőt". A flip-flop papucsot kérjük otthon hagyni, veszélyes. Slusszkulcsnak, mobilnak, kamerának hozzatok vízmentes csomagolást, de még hordót is fogtok kapni. Tiszabecsen el tudsz menni "normál" (angol) wc-re is, következik a kenuzás gyakorlása, majd újabb (javasolt) wc-vizit után szállunk vízre. Ha meg bírod állni, még érdemes nem ebédelni, mivel az első kikötési ponton lesz a "hivatalos" ebédszünet. 


20150702_153322-1-.jpgA Tisza ezen a szakaszon még folyik, a már-már giccsesen festői tájon a 25 km sajnos gyorsan elfogy. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon. Lesz négy mosdó szünet, "uzsonnás" pihenőnket (is) egy nagyon helyes fövenyen tartjuk, ha éppen nem magas a víz. Lesz rövid pihenőnk a Túr-bukónál is, ahol a (nevében sebes, egyébként a duzzasztása miatt kvázi állóvíz) Sebes-Túr bukik a Tiszába. A Túr-bukó után a Tisza medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak. Itt különösen erős odafigyelést kérünk szépen. Szigorúan a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni. 17:30 körül érkezünk Szatmárcsekére. Aki a nulladik napon érkezett, és a szatmárcsekei vízparti kempingben sátrazik, az a sátrától 100 méterre köt ki. 

20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpg

Akinek még a kocsiban van a sátra, az sátrat állít vagy sátrat dob. Akinek pedig Tivadarban, Kisaron, Nagyarban, Szatmárcsekén, Kölcsén, Túristvándiban, Sonkádon, Fehérgyarmaton van fix szállása, apartman vagy vendégszoba, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott kocsikba, és a szállásainkra autózunk. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy ... Sokan azt mondják, hogy Magyarország legjobb pizzériája. Mivel mi nem próbáltuk az összeset, pláne nem egyértelmű, hogy kinek mi a "jó", ebben nem foglalunk állást, de tény, hogy bármit rendelsz (legalábbis ízre) jó lesz. Hogy mennyire egészséges, ami benne, ill. rajta van, azt nem tudjuk, de legalább nem szokták megégetni, ami nagy szó. 

 

Keddi tiszai vízitúra: Szatmárcseke-Tivadar (15 km)
tisza-vizitura-23.jpgHa valaki "csak" a Tisza-túra második napján kezdi a vízitúrát, és a kenuzásban kezdő vagy, (senki sem kenuban született, és valakinek sokszor nyugdíjas korában van először ideje kenuba ülni) akkor 8:30-ra gyere. 8:30-kor kezdjük a kenuzással most ismerkedők oktatását Szatmárcseke egyetlen Tisza-partján. 

 

 

A GPS-be érdemes Szatmárcseke, Széchenyi utcát írni, mivel a falu felől a Tisza felé a Széchenyi utcán kell kijönni, aztán a Tisza töltése (egy gátat kell elképzelni, amelyre felvezet az ott már csak földút) után egyenesen gyere tovább. A parkolásban majd segítünk, a parkolás díja egész napra 500 Ft.


tiszai-kenutura-tisza-vizitura-66.jpgHa csak erre a túranapra jössz, de profi vagy, pl. azért, mert máshol korábban vízitúráztál, akkor 9-re gyere ki, ill. le a Tisza partra. Tehát (igen, kétszer írjuk le, mivel így a biztos(abb): a rutinos, a kenut biztosan irányító, tapasztalt kormányossal bíró "hajóegységeket", ill. vízitúrázókat kérjük, hogy 9:00-re érkezzenek meg Szatmárcseke egyetlen Tisza-partjára (amely a Széchenyi u. folytatása). A profiknak is kiadjuk a felszerelést. A biztonság kedvéért mindenkit megnézünk, hogy tényleg megy-e a kormányzás, természetesen nem kell kenu világbajnoknak lenni, de a kenut tudnotok kell irányítani. 

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgIndul a logisztika. Ez azt jelenti, hogy a sofőrök leugranak a kocsikkal a napi célba, ez esetünkben Tivadar, és telekocsi rendszerben oldjuk meg, hogy minden sofőr is visszajusson Szatmárcsekére, ahonnan a tiszai kenus túra indul. 
Vízre szállást követően a Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. (Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)

tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpg14 óra táján érkezünk Tivadarba. Táján? Igen, a érkezés ideje körülbelüli. Vétek sietni. A túrát meg kell élni, át kell élni. Ha valaki még nem veszi hazafelé az irányt, szállást Tivadarban is talál. Tivadarban van sok vendégház és a sátrasoknak jó hely a Katica kemping, ott a mi vendégeinknek a kemping díja 2000 Ft/fő. Tivadarban számtalan étkezési lehetőség vár és (ez nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz. Ha fix szállás mellett döntöttél, akkor a teleautó rendszerben megyünk vissza a szállás(ok)ra, aki vándortáborozik, az Tivadarban helyben száll meg, a sátrasoknak a tivadari szállás a Katica kempingben lesz.
A mi vendégeinknek a kemping díja 2000 Ft/fő. Tarcza Katica a Felső-Tisza egyik legudvariasabb vendéglátója, a mi vendégeink felé nem számítja fel a személyenként fizetendő díjon felül az ún. sátorhelyi díja(ka)t. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén van klassz pizzéria, Túristvándiban szenzációs étterem, Tivadarban is számtalan étkezési lehetőség vár és (ez nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz.
 
 
Szerdai Tisza-vízitúra: Tivadar-Vásárosnamény (20 km)
tiszai-kenutura-tisza-vizitura-83.jpgReggel, sőt, nem is reggel, hanem hajnali (igen.... tudjuk) 8-kor már "hazamenősre" pakoljuk meg a kocsikat, hiszen nem fogunk (legalábbis nem szükséges) a szállásra visszajönni. Az utasok, a család szendvicset készít, naptejezik stb. közben a sofőrök leviszik a szállásokról a kocsikat az érkezési pontra, ami most Vásárosnamény. A sofőrök pedig teleautó rendszerben jutnak vissza a vízre szállás helyére Tivadarba. 

Ez a kis logisztikázás lehetővé teszi, hogy a kenutúra végén, amikor a kenuból kiszálltok, rögtön be lehessen szállni az autókba. 

img_7561.jpgA Tivadar-Vásárosnamény szakasz kényelmes lapátolgatás, örömkenuzás. A tiszai vízitúra végére pedig egy hiperjó poénnal tesszük fel a pontont, ugyanis a Krasznán felevezünk Vásárosnamény szívébe.

Ezzel a vonattal jövőket gyakorlatilag - oké van benne túlzás - "feltesszük" a vonatra, ugyanis a vasúttól másfél kilométerre, azaz szinte a pályaudvar mellett, a parkoló kocsiknál szállunk ki a kenukból. A Tisza-vízitúra 14 órakor ér véget. Aki autóval jött, az hajómosás után csak beszáll a reggel idehozott autókba, és uzsgyi, indulhat haza, biztonságos jó utat nektek. 
Aki pedig vonattal jött, az vagy

i) Vásárosnaményban felszáll a 14:27-es vonatra, vagy (nem akarjuk elkiabálni)
ii) jó eséllyel kapsz a vízitúrára kocsival érkezettektől  'stoppot'.
Mindenesetre ha vonattal mész haza, akkor a gyakran budapesti és dunántúli vendégek Nyíregyházán átszállnak az intercity-re és "hazarepülnek" Budapestre.  
 
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
Jelentkezés a Tisza-túrára és a tiszai vízitúra fizetése: 
20150705_vizitura-kenutura.jpgJelentkezés a vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a kenutúra díjának utalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányító számmal a számlázási címet, a vízitúra időpontját, és a kenutúra helyét beírni. (Pl. 2083 Solymár, Szántó u. 6. augusztus 20-23. Tisza vízitúra)
 
Időpontok:
 • 2024. május 17-20. Túr + Tisza túra (Pünkösd hétfőig)
 • 2024. május 20-23. Túr + Tisza túra (Pünkösd hétfőtől)
 • 2024. május 26-29. Túr + Tisza túra
 • 2024. június 2-5. Túr + Tisza túra
 • 2024. június 9-12. Túr + Tisza túra
 • 2024. június 16-19. Túr + Tisza túra
 • 2024. június 23-26. Túr + Tisza túra
 • 2024. június 30. - július 3. Túr + Tisza túra
 • 2024. július 7-10. Túr + Tisza túra
 • 2024. július 14-17. Túr + Tisza túra
 • 2024. július 21-24. Túr + Tisza túra
 • 2024. július 28-31. Túr + tiszai vízitúra 
 • 2024. augusztus 4-7. Túr + Tisza túra
 • 2024. augusztus 11-14. Túr + Tisza túra
 • 2024. augusztus 18-21. Túr + Tisza túra
 • 2024. augusztus 25-28. Túr + Tisza túra
 • 2024. szeptember 1-4Túr + Tisza túra
 • 2024. szeptember 8-11. Túr + Tisza túra
 • 2024. szeptember 15-18. Túr + Tisza túra
 • 2024. szeptember 22-25. Túr + Tisza túra
 • 2024. szeptember 29.- okt. 2. Túr + Tisza túra
 • 2024. október 6-9. Túr + Tisza túra
 • 2024. október 13-16. Túr + Tisza túra
 • 2024. október 20-23. Túr + Tisza túra
 • 2024. október 27-30. Túr + Tisza túra