Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 22-28. Végig a Túron és az Öreg-Túron vízitúra, Tour de Túr

img_8100.jpgVálaszthatóan 1-7-napos (!) Túr + Öreg-Túr vízitúra: ilyen Öreg-Túr túrát, azzal, hogy 4 napban a Túristvándi ALATTI részeken is túrázunk, SENKI más nem kínál! 
Ha nincs 7 napotok, jöjjetek az Öreg-Túr kenutúra 6, vagy 5, vagy csak - mondjuk - két, vagy akár csak egy napjára. Panyoláról indulunk és a tisztaberki hídig evezünk! 
Iskoláknak, egyesületnek eszményi helyszín osztálykiránduláshoz. Baráti társaságoknak, családoknak TÖKÉLETES helyszín biztonságos, de eszementen vadregényes vízitúrához. Céges csapatépítéshez ideális adottságok, remek kiegészítő programok. A Túr vízitúra nagy részében erdőben evezhetsz, függetlenül attól, hogy néhány fénykép éppen strandolós részen készült.

Vízitúra költözködés nélkül, végig "fix" szállással

20150704_154419.jpgJó dolog a vízitúrát költözködés nélkül megúszni. Minden nap máshol evezünk, de a szállás lehet végig "fix",  megspórolható a költözködés vagy sátorverés, sátorbontás macerája. A "fix" szállásról megyünk ki az aznapi vízre szállás helyére, evezünk egy fantasztikusat és este ugyanazon szállásra térhetsz vissza. A vízitúra idején telekocsi rendszert használunk, így minden nap a vízitúra-szakasz végén a kocsid veled van. Mivel a szállás minden éjszaka ugyanaz, napközben elég egy-két szendvics és víz vagy üdítő (bármilyen alkoholmentes ital), amit érdemes vízhatlanul csomagolnotok. Hordóra nincs szükség, de szívesen adunk.  

1. napi kenuzás az Öreg-Túron: Panyola - Kisari kilátó 14 km

kisar-kilato.jpg11:30: találkozás Kisar és Fehérgyarmat között a Kisari-kilátónál, amely egyébként majdnem félúton van a két település között. Itt kezdjük a logisztikát, ami azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb autóval ugrunk át Panyolára. 
Vízre tesszük a kenukat és wc-látogatás után a vízitúrával most ismerkedőket megtanítjuk kenuzni. Jól, okosan és türelmesen tanítunk. Velünk nem lesz frusztráció a vízitúra, csak azért, mert nem arra megy a kenu, amerre te akarod. A vízre szállást követően több pihenővel, mosdó-szünettel lapátolgatunk. A kenutúra ezen szakaszáról a további részleteket is csak minimálisan superlativusokban lehetne regélni, kísérletet sem teszünk a zsibbasztó szakasz leírására. 
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpgÁlomszép helyen fogunk szlalomozni. Legyen elég ennyi, mivel sekélyes szótárunkban nincsenek szavak a leírhatatlanra. Viszont megemlítjük, hogy menta illatú túránk lesz! Ha most mosolyogsz magadban, akkor a vízre szállás előtt fogadjunk majd... Az első napos agyeldobás után a Kisaron hagyott kocsikhoz érkezünk. Az ott lévő autók sofőrjei segítenek abban, hogy felvegyük a Panyolán hagyott kocsikat, ők meg az utasaikat. 
 

2. napi Öreg-Túr kenuzás: Kisari-kilátó - Kömörő (9 km, tobzódás a szürrealitásban) 
20140613_kenutura-evezes.jpg10:30: találkozás ismét Kisar és Fehérgyarmat között a Kisari-kilátónál, amely egyébként majdnem félúton van a két település között. 

Itt kezdjük a logisztikát, ami azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb autóval megyünk át Kömörő "mellé", oda, ahova a kenukkal fogunk érkezni. Utána az összes sofőr is Kisarhoz jön.

 
img_1089.jpgVízre tesszük a kenukat és wc-látogatás után a vízitúrával most ismerkedőket megtanítjuk kenuzni. Lehet, hogy bennünk van a hiba, de nagyképűen megkockáztatjuk: LEHET, hogy az összes emberi nyelv összes jelzője szívszorítóan szegényes a túranap akárcsak megközelítő leírására. Jó eséllyel életed egyik top napja lesz. 100 éves korodban megkérdezünk majd, hogy bevált-e a jóslatunk. Emlékezz, hogy mit valószínűsítettünk most.  

 

3. napi Nagyari-Túr vízitúra: Kömörő - Petőfi-fa - Nagyar - Kömörő (11 km, mintha egy másik földrészen egy letűnt korban eveznél)

20140613_oreg-tur-vizitura-7-turistvandi-fele.jpg10:30-kor a tegnapi kiszállási ponton lesz a randevű, köszönjük a pontos érkezést. Ha valaki csak ma érkezik, az természetesen e-mailben térképet kap. Kömörő mellett / közelében a kömörői osztózsilipnél találkozunk. Bár a zsiliphez vezető utat történetesen bármelyik nem turista kömörői lakos szívesen megmutatja, tehát még úgy sem lenne bonyolult idetalálni, de a térképpel, itinerrel pofonegyszerű lesz. 

luby-rozsak.jpgHa az emberiség nem pusztítja el önmagát és egyszer megérkezünk más naprendszerekbe, semmihez sem hasonlítható érzés lesz az első belélegezhető levegőjű bolygón kiszállni az űrhajóból. Ha kiváncsi vagy az érzésre, itt a helyed. Ezen a Túr kenutúrán valami olyat érzel majd. Az, hogy állad le fog esni, az egy dolog. De ... Leírhatatlan lesz. Lesz egy hosszabb pihenőnk a Petőfi-fánál, ott úgy illik, hogy elolvassuk a Tisza c. verset, és lesz egy órás fakultatív program, aki akar e-mailezik, aki akar focizik, strandol, aki szeretne, az pedig besétál a Luby-kastélyhoz és megcsodálhat néhány EZER rózsát.20130730_152618.jpg

Ja... És természetesen ha van a kenutúrába ezen a napon becsatlakozó vízitúrázó, azokat is megtanítjuk kenuzni. 

Meg persze ma nem az Öreg-Túron, hanem a Nagyari-Túron fogunk evezni. Ez az a hely, ahol te is megállhatsz nagyon közel ahhoz, ahol anno Petőfi. Szinte a kanyargó Tiszánál, ott, hol a Kis Túr siet beléje. (Igen, a Nagyari-Túr régen Kis Túr névre hallgatott). 

 
4. napi Öreg-Túr vízitúra: Kömörő - Túristvándi (15 km a Tejútrendszeren és magadon kívül)
oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur14.jpgIsmét logisztikával kezdünk, mivel Túristvándiból a lehető legkevesebb kocsival megyünk át Kömörőbe, pontosabban Kömörő mellé.
 
Ha valaki csak most kapcsolódik be a túrába, term. a vízre szállás előtt megtanítjuk kenuzni, addig a többiek ezer örömmel pancsolnak, úszkálnak a zsilip előtti szinte olimpiai feszített víztükrű medencében.
 
2013-as-vizitura-15l.jpgAztán jön egy olyan Túr-szakasz, hogy TUTI nem felejted el. Sőt, az esti altatódalt is megspórolja neked majd a Kömörő és Túristándi közötti 15 km. Közben olyat látsz majd, amit a Túron már túrázottak közül is csak eszeveszetten kevesen - és a fenségesnél is szuperebb.  A túranap négy-öt pihenő- és mosdószünettel, benne természetesen ebédszünettel 16:30 körül ér véget. És bármennyire is csodálatos volt a táj, annyira nem leszel szomorú, amikor meglátod a vízen a Túristvándi Vízimalmot... (igen, egy kicsit el fogunk fáradni, de semmi vészes).
 
5. napi Túr-kenutúra: Túristvándi-Kölcse 15 km

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgA nulladik napon érkezetteknek a délelőtt első felében szabad program, pl. Nagyarban a Luby-kastély parkjában érdemes megnézni a rozáriumot, azaz a rózsakertet. Nem csak sok ezer rózsát látsz, hanem a rózsafajták száma is lenyűgöző.  

Aztán egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt! 


img_1350.jpgAz Öreg-Túr kenutúra napján pedig 10:30-kor találkozunk Túristvándi Vízimalom Kemping és Panzióban. 
Wc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni. Amíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenek

 

oreg-tur-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-kolcse-22.jpgKicsit logisztikázunk, autókat telepítünk a kenutúra napi céljába, vagyis Kölcsére. Aztán a sok-sok kanyargásos, "átlagos" tempó mellett (amiben a szünetek és a strandolás is benne van) hozzávetőleg 5-6 órás evezgetés után érkezünk Kölcsére a délelőtt már odatelepített kocsikhoz. 

 

 

20150707_141346.jpgEvidens, hogy a magyar, vagy bármilyen emberi nyelv jelzői kevesek, szegényesek, méltatlanok a Túristvándi és Kölcse közötti fenséges gyönyörűség, a fájdalmas szépség, az Öreg-Túr érzés visszaadására. Tényleg durva. A nap végén vegyes érzéseid lesznek, mivel felejthetetlen élményben részesített bennünket az itt kanyargó Öreg-Túr. Kegyetlenül szép volt, abszolúte fenséges. (És minden olyan kifejezés, amely majd az eszedbe jut). Tényleg durva. De sajnos mára vége.

Este saját vagy éttermi vacsora. 

6. napi Öreg-Túr-kenutúra: Kölcse - Sonkád (11 km) img_1862.jpg
A délelőtt első felében szabad program. 10:30-kor találkozunk Túristvándiban a Vízi Malom Kemping és Panzióban. 

Túristvándiból a kocsikkal konvojban indulunk Kölcsére, a vízre szállás helyére. Kölcsén kiszáll minden utas a kocsikból.

 

20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpg

Kölcséről - csak a sofőrök - "felviszik" az autókat Sonkádra. Természetesen oda is konvojban megyünk. Kölcséről minél kevesebb autóval (, hogy minél többet hagyhassunk Sonkádon) a sofőrök visszajönnek Kölcsére. Kölcsén vízre tesszük a hajókat, kezdődik a kenuzás-tanulás, a profiknak a bemelegítés és amikor mindenki nagyon ügyes, indulunk. 

20150707_tur-vizitura-kenutura-oreg-tur-evezes.jpgItt is egészen bámulatos az Öreg-Túr. Csodálatos szlalomozás után egy zsilipes átemelésnél rövid kenucipelés vár ránk. Vár ránk még egy 
kellemes fürdőzés az öreg-túri "Copacabanán".
Íme a "plázs". A szatmári Cancun. 
16 óra körül érkezünk a kenukkal Sonkádra.
Érkezéskor tisztelettel még hajótisztításra fogunk kérni. Mivel reggel ide telepítettük az autókat, csak beszálltok a kocsikba és huss.... 
 
7. napi Sebes-Túr kenutúra: Sonkád környéki barangolás

img_1768.jpgTalálkozás Túristvándiban 9 órakor a Vízi Malom kemping és panzióban.

Bemutatkozás, rövid ismertető, mosdó szünet után Túristvándiból konvojban indulunk, ha valakinek a szállása nem Túristvándiban van, akkor Sonkádon 9:30-kor találkozunk. Logisztikáznunk nem kell. Ha a társaság be van sózva (mert haza is kell érni), akkor "rövidet' megyünk, ha pedig nem, akkor a tisztaberki-hídig evezünk. Ez a vízitúrás nap csillagtúrás, a kocsikhoz fogunk a túranap végén visszaérkezni. 

img_1059.jpgVízre tesszük a hajókat, és ha van olyan résztvevő, akinek ez a nap az első napja, akkor oktatással kezdünk, de velük már 8:30-kor találkozunk. Megtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kormányos, a vezérevezős és a legénység feladatát. Amikor minden kormányos, minden legénység fantasztikus, indulunk. A kenutúra során a kedves, jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló, konkrétan sok helyen az Öreg-Túrnál is lassabb, sőt, immár az év jelentős részében állóvíz Túron evezgetünk.

img_1788.jpgRemek (vagy akárcsak vacak) kiszállási pontokkal a Túr nagyon nem kényeztet el minket, szerencsére a vízbe viszont pompásan ki lehet szállni.
Amit meg is teszünk. 

Mivel itt a meder jellemzően olyan értelemben "tisztább", hogy kevesebbet kerülgetünk bedőlt fákat, nem játszunk "limbó hintót", a pihenővel együtt is 5 óra megtesszük a távot.

img_20190809_111732.jpgHa csak ügyesek, de lustábbak leszünk, akkor 6 kilométerecskét evezünk fel és visszacsorgunk. 

A túranap a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, 14:30 körül ér véget.

 

 

Ezt követően kérjük szépen, hogy a kenuk tisztítása után segíts a hajókat biztonságba helyezni, ki kell cipelnünk a kenukat a partra.  

 

 
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

Jelentkezés a Túr vízitúrára: 
Jelentkezés az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet (irányítószám, település, utca, házszám, a kenutúra helyét, a vízitúra időpontját beírni.
(Pl. 2083 Solymár, Szépkilátás u. 102. 2024. július 22-28. Túr + Öreg-Túr vízitúra)