Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5 nap TÜNDÉRMESE; 3 nap Túr és Öreg-Túr vízitúra + 2 nap Tiszatúra

20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpg5-napos vízitúrás tündérmese. 3 nap Túr, és Öreg-Túr + 2 nap Tiszatúra = 5 nap nirvána. 

Az első 3 nap (szerda-péntek) Öreg-Túr, szombat-vasárnap pedig 2 nap Tisza. És rendelésre ugyanezen 3+2 nap = 5-napos Túr + Tisza kenutúra BÁRMIKOR.

20180711_oreg-tur-vizitura-kenutura-oreg-tur.jpg

A hihetetlen Öreg-Túron bújócskázni feledhetetlen élmény. A Felső-Tisza pedig az örök klasszikus. Mint Európának a Notre-Dame, a Brandenburgi kapu és a Big Ben. Aki nem vízitúrázott még a Felső-Tiszán, az nem is vízitúrázott...

 

A Túr-vízitúrára miért velünk gyertek? 
oreg-tur-vizitura-924625.jpgTanítunk és jól tanítunk. Megtanítunk evezni. Megtanítunk kenut kormányozni. Megtanítjuk a vezérevezős munkáját. A túravezető megtanulta, hogy a tudását hogyan adja át. Velünk a kenuzás nem frusztráló szenvedés. Ha velünk jössz, nagyon nagy eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol. Velünk a Túr-vízitúrán a madarak énekét, és nem alkoholisták dajdaját hallgatod, nálunk nincs tüc-tüc a kenuban, a vízitúra vízitúra. A mi túráinkat vízitúra-vezető vezeti, aki ott van a közeledben, aki folyamatosan segít, és nem a csapatát előre küldve órákkal később száll vízre. Nálunk a kulturált dohányos kivárja a pihenőket, kiszállási szüneteket, nem fogja tőled senki megkérdezni: ugye nem zavar, ha rágyújtok? 
A kenutúra-szervezés nálunk szervezés. 
oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpgVelünk nem vársz órákat pontatlan emberekre, elkéső buszra, trélerre. Nálunk nem motiválatlan, nemtörődöm emberek non-stop válság-menedzsmentjébe cseppensz bele. Nálunk a lehető legjobb a logisztika, minimalizált a benzinköltség. Velünk nem muszáj csak azért, nap mint nap, akár órákat elveszteni, mert vissza "kell" buszozni egy saját tulajdonú kempingbe, amelybe (ahh minő véletlen) már a vízitúra előtti napon meg kell érkezni. dsc01576.jpgMielőtt nemes versenytársunk busza indulna vissza Tiszabecsre, a busz egy órán keresztül járatja a motort és megfullad az ember a kipufogó gázban. Nálunk kötelező a mentőmellény, és tilos a flip-flop papucs, mivel a flip-flop bokaficam- és csúszásveszélyes. Nem "lazázunk", a nemtörődömséget nem magyarázzuk ki azzal, hogy "hát felnőtt ember a túrázó, ez az ő döntése", mivel honnan tudná valaki, aki soha nem volt itt, hogy sok helyen mennyire meredek a Túr partja, hogy őrülten könnyű vízes flip-flop papuccsal megcsúszni, bokát ficamítani, egy csúszással felnyársalódni, stb. 

20180707_135310_resized.jpg

A mi kenutúráinkon kenuval jöttök. Normális kenukkal. Nálunk nem ezerszer javított, agyonfoltozott, a javítások során milliószor rávitt anyag miatt őrült nehéz roncsokba ülsz bele, aminek a pereme, lepattogzó festéke (!) szétvághatja a kezed, amiből szivaccsal állandóan merni kell a beszivárgó vizet. Nálunk nincsenek FELÁR ellenében kínált "új" hajók.... mindenki döntse el: etikus-e többezer forintos felárat kérni azért, mert szimplán használható a mondjuk 5 éves  - minden relatív - újnak mondott kenu.  

Az Öreg-Túr vízitúra egy mese, a Felső-Tisza pedig fogalom
oreg-tur-kenutura-betanitas.jpgA Túr elmondhatatlan szép és biztonságos. 104 kanyarjával tizedjére is megunhatatlan, folyamatosan izgalomban tart, hogy mit fedezünk majd fel. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence. A Túr tökéletes a gyermekes vízitúrázóknak, az iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek, de az olyan csapatoknak, akik már 20-150 éve (de sok) eveznek! A Túr néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, minta vietnami dzsungelben, máshol mintha az Amazonas vidéken eveznénk. Itt a "fentről lefelé" vezető túrát olvashatod, de lehet, hogy éppen felfelé fogunk menni. 

Ezt a csapat összetétele és a meder állapota alapján, valamint azt figyelembe véve döntjük el, hogy ne kelljen más vízitúrázó csoportokkal osztozni a kiszállási helyeken, hogy kihasználjuk az erdőt, mint természetes "UV-esernyőt". Kihasználjuk, hogy a sodrás rendkívül csekély. Lehet jönni autóval és tömegközlekedéssel is. 


Túr + Tisza vízitúra költözködés nélkül is! Nulladik nap?
20140613_162121.jpgJöhettek vízitúrára klasszikus vándortáboros módon vagy mondunk jobbat. Végig a "fix" támaszponton biztonságban van a sátrad, ill. a vendégszobában mindened, nem költözöl, nincs macera, mégis minden nap az Öreg-Túr más és más szakaszát csodálod meg, mert teleautós rendszert használunk és végig ugyanaz a szálláshelyedet. 

20150707_tur-oreg-tur-kenutura-vizitura-evezes.jpgÉrdemes jönni a nulladik napon, ha valaki távolról, mondjuk Zala déli részéből érkezik, de korai keléssel és indulással egy éjszaka szállásköltsége megspórolható, viszont muszáj pontosan érkezni. Budapestről az utazás Bp-ről legalább 4 óra, vagy inkább számolj 4 óra 30 perccel. A Google útvonal-tervező 3 óra 13 perce felejtős, egyetlen sávelhúzás az M3-ason.... és lekésted a túrát. 

 
Szállás és logisztika az Öreg-Túr + Tisza kenuzás idején
20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgA szállás igény szerint sátor vagy szoba. Támaszpontunk Túristvándi, ill. Túristvándi környéke. Szatmárcsekén, Túristvándiban, Kölcsén, Sonkádon, Nagyarban, Kisarban, Fülesden szép számú szállás közül mazsolázhatsz. Egyik kedvenc helyünkön nem olcsó, de szuper az étterem.
Van olyan szállás, ahol a saját főzés lehetősége remek. Javasoljuk, hogy kezdd el a szállás keresését jóval a szezon előtt. 
 
Logisztika és étkezés a Túr + Tisza vízitúrán
20150707_tur-vizitura-kenutura-oreg-tur-evezes.jpgA kenutúra idején a "fix" szállásról ugrunk ki telekocsi rendszerben az aznapi vízre szállás helyére és délután a fix "bázisra" térünk vissza. 
Teleautós rendszerű kalákára állunk össze. A legolcsóbb, leggyorsabb, és még egy kis benzint is spórolunk.

img_1063.jpgVannak olyan szállások, ahol minden adott a saját főzéshez, ill. van a környéken több remek étterem. Aztán. Van Szatmárcsekén egy pizzéria, a Fratelli. 
Ha nincs asztalfoglalásod, be sem tudsz ülni.
 
 

1. napi Túr kenutúra: Sonkád környéki barangolások a Túron (12 km) 
img_1768.jpgTalálkozás a Sonkád község külterületén található sonkádi Kisbukónál 10 óra 30 perckor.

Sonkádon a Kisbukónál találkozunk. Mit jelent az, hogy a Kisbukónál? A Kisbukó egy kisebb duzzasztás a Túr medrében és, hogy könnyű legyen idetalálni, természetesen minden résztvevő a túradíj utalását követő e-mailünkben térképet kap. Egyébként Sonkádon mindenki ismeri a Kisbukót, plusz ki is van táblázva, hogy a 491-es úton hol kell (ha Bp. felől jössz, akkor jobbra) fordulni a Kisbukó felé.

img_1059.jpgLogisztikáznunk nem kell, ez a vízitúrás nap csillagtúrás, tehát a kocsikhoz fogunk a túranap végén visszaérkezni. Vízre tesszük a hajókat és megtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kormányos, a vezérevezős és a legénység feladatát. Amikor minden kormányos, minden legénység fantasztikus, indulunk. A kenutúra során a Túron, ha úgy vesszük, a csak nevében sebes, egyébként kedves, jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló, konkrétan sok helyen az Öreg-Túrnál is lassabb, sőt, immár az év jelentős részében állóvíz Túron evezgetünk.

img_1788.jpgRemek kiszállási pontokkal a Túr nagyon nem kényeztet el minket, de szerencsére a vízbe viszont pompásan ki lehet szállni.
Amit meg is teszünk. 
Ha nagyon ügyesek és szorgalmasak leszünk, akkor a tisztabereki-hídig evezünk és oda-vissza akár 17.2 km-t is megteszünk, de a jellemző a 12 kilométer. 

Itt a meder jellemzően olyan értelemben "tisztább", hogy kevesebbet kerülgetünk bedőlt fákat. Ezen a szakaszon soha nem játszunk "limbó hintót", így a pihenővel együtt is max. 5 óra alatt megtesszük a távot. 

img_20190809_111732.jpgTehát ha lazára vesszük a figurát, ami gyakori, mivel a legtöbb túravendégünk gyermekes család, akkor csak 6 kilométerecskét evezünk fel és visszacsorgunk. 

A túranap a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, 17 óra körül ér véget.

Ezt követően kérjük, hogy a kenuk tisztítása után segíts a hajókat biztonságba helyezni, magyarán ki kell cipelnünk a kenukat a partra és át is visszük őket az Öreg-Túr mellé. A kocsikkal innen indul mindenki vissza a szállására, pl. Szatmárcsekére, Túristvándiba, Kölcsére, stb. Fakultatív programént a délután második felében érdemes megnézni Nagyarban a rozáriumot, azaz a rózsakertet, majd (útba esik) egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt! Tényleg érdekes.  

2. napi Túr-kenutúra: Sonkád - Kölcse (11 km) 

img_1862.jpg
Aki már tegnap is volt, azzal mindent egyeztettünk. Akinek ez az első túranapja, tehát "most" kezdi az Öreg-Túros kenutúrát, azzal, ill. azokkal találkozás a Túristvándiban található Vízimalom Kemping és Panzió udvarán 10 óra 30 perckor. 
Túristvándiból a kocsikkal konvojban indulunk Sonkádra, a vízre szállás helyére. Sonkádra menet már annyi kocsit Kölcsén hagyunk, amennyit csak lehet, és szó szerint tele (lévő) autókkal ugrunk "fel" Sonkádra. (Kb. 10 percet fogunk autózni.)
Aki(k)nek nem Túristvándiban van a szállása, azokat is kérjük, hogy 11-kor legyenek Sonkádon, egészen pontosan Sonkád külterületén az ún. Kis-Bukó közelében az Öreg-Túr zsilipjénél. 
 
20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgSonkádon vízre tesszük a hajókat, kezdődik a kenuzás-tanulás, a profiknak a bemelegítés, és a betanulás idejétől függően, "átlagos esetben" 11:30 körül indulunk. 
12:30-kor ebédszünettel kötjük össze a kellemes fürdőzést az öreg-túri "Copacabanán".
Íme a "plázs", alias, (régen) itató. A strandolás után ismét a vízen vagyunk, egy zsilipes átemelésnél  20 méter kenucipelés vár ránk.
Ha vannak bedőlt fák - igen az Öreg-Túron gyakran vannak, még akkor is, ha van olyan szolgáltató, aki ezt elhallgatja - akkor akadályokon történő átemelést követően 17 óra körül érkezünk a Túron a kenukkal Kölcsére. 
 
20180720_140918_resized.jpgEgyébként a Kölcséig tartó szakasz is durván gyönyörű. Itt is egészen bámulatos az amúgy is csodálatos Öreg-Túr. 
Érkezéskor még tisztelettel egy hajótisztításra fogunk kérni. Kölcsén már részben ott vannak az autók. Amíg a család apraja kenut tisztít, wc-re megy, addig most a Kölcsén lévő autók vezetői segítenek abban, hogy visszaugranak a Sonkádon hagyott autók sofőrjeivel Sonkádra. Most ők adják a fuvart. 
 
 
img_1091.jpgAhova Kölcsén a kenukkal érkezünk, ott az ún. kikötési díj személyenként 200 Ft. Tehát pl. egy 5 fős család 1000 Ft-os, egy 4 fős család 800, egy 3 fős család 600 Ft-os költséggel számoljon. A kikötési díj tartalmazza a hiperkulturált mosdó használati díját és az egész napos biztonságos parkolás díját is. 
Ezt ott helyben dobjuk össze és fizetjük ki a vendégháznak. A kocsikkal innen, tehát Kölcséről megy mindenki vissza a szállására, pl. Szatmárcsekére, Túristvándiba, ahol szállást vetettek ki. 
 
3. napi Öreg-Túr vízitúra: Kölcse - Túristvándi (15 km)

oreg-tur-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-kolcse-22.jpgA délelőtt első felében szabad program, pl. Nagyarban érdemes megnézni a rozáriumot, ami egy hihetlen rózsakert. Aztán egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt! 

A kenus túra napján pedig 10:30-kor találkozunk Túristvándiban a Vízimalom Kemping és Panzióban. 


2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgKezdődik a logisztika, ami azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb autóval ugrunk át Kölcsére és Kölcsén fogunk parkolni.

Wc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni. Amíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenek

 

20150707_141346.jpg

A kenuzás gyakorlása után javasolt még egyszer ellátogatni a wc-re, és következik egy egészen káprázatos, félelmetesen vadregényes, leírhatatlanul gyönyörű Öreg-Túr szakasz. 

 

Abszolúte fenséges. (És minden olyan kifejezés, amely majd az eszedbe jut). Tényleg durva. Például fogunk evezni olyan tölgyerdőben is, hogy lehidalsz tőle.

20150704_154419.jpg

A szépségtől csak azért nem ájulunk el, hogy azért már mégse kenuból essünk vízbe, ha egyszer a borulás annyira fehér holló, hogy az Öreg-Túron több, mint 10 éve a MI VENDÉGEINK KÖZÜL - beleértve a gyerekcsoportokat (!) - soha, senki nem borult, kivéve ha olyan játékos versenyt tartunk, ami pont arról szól, hogy ki tudja a túravezetőt vagy túravezetőket beborítani. 

 

20190721_122440_resized.jpg

Meg sem merjük tippelni, hogy T. versenytársunknál az oktatás "minősége" és a túlterhelt hajók miatt milyen a borulási arány, de látjuk, hogy nagy.

Fogunk strandolni olyan helyen, hogy ehhez képest az Adria a fasorban sincs. Képletesen és szó szerint is (pontosabban sem), mivel itt van a víz mellett (erdő) tehát fasor, az Adrián meg ritka...Hozzávetőleg 5-6 órás utunk végén érkezünk Túristvándiba. Innen a telekocsi rendszernek hála a sofőrök 10 perc alatt visszarepülnek Kölcsére, és elhozzák az ott hagyott kocsikat. Este saját vagy éttermi vacsora. 
 

4. napi vízitúra a Tiszán: Tiszabecstől Szatmárcsekéig kenuzunk (25 km)
Érdemes a nulladik napon jönni, ha valaki mondjuk Zala déli részéből érkezik, de pl. Budapestről be lehet futni a vízitúra első napján is. Az utazás Bp-től például (szerintünk) alsó hangon (minimum) 4 óra, az útvonaltervezők 3 óra 13 perce (szerintünk és nekünk) irreális. 

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgHol és mikor találkozunk?

Kezdjük a hol kérdéssel!

Szatmárcsekén, a Vasváry és Kölcsey utcák sarkán az Önkormányzat előtti parkolóban találkozunk. A parkoló a Kölcsey utcán, a református templomtól 40 méterre, a templommal szembeni oldalon van. Vagy írd be a GPS-be a Vasváry utcát. Figyelem: ha van, a találkozás előtt érdemes a szállásotokon a romlandó élelmiszert hűtőbe tenni. Fontos. Ha valaki nem "1000%-ig biztos abban, hogy pontosan érkezik és 9:59-re "menetkész", akkor mindenképpen a nulladik napon jöjjön, mivel sajnos nem tudunk várni az elkésőkre.

Mikor találkozunk?

szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpg

11:00-kor találkozunk a Kölcsey és Vasváry utcák sarkától pár méterre a Vasváry utcai buszmegállóban. A megálló hivatalosan a 'Szatmárcseke Posta' buszmegálló névre hallgat. Apropó. A posta is hasznos koordináta. Hozzál a buszra pénzt (a felnőtt buszjegy idén elvileg 370 forint). Már "vízre készen" gyertek. Lejjebb majd olvashatod, hogy mit kell hozni a tiszai vízitúrára. (A legfontosabbak... a vízitúrára készüljetek alkoholmentes innivalóval, szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire, és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízi cipővel". Mindenesetre, aki befutott a nulladik napon, az, ha jól be van naptejezve, egy hosszú ujjú pólóban, halásznadrágban, alatta fürdőruhával, egy másfél literes ásványvízzel, két szendviccsel, simléderes baseball sapkában, napszemüveggel és a buszjegyre elegendő pénzzel is kisétálhat a buszmegállóba. Persze ezt érdemes fokozni: a mobiltelefonnak vízmentes tárolás, papírzsebkendő, wc-papír, a fenék alá egy lapos párna, mivel a kenu ülése műanyag, biciklis kesztyű, hogy a kézfejed se égjen le, egy törölköző, amivel a vádlidat is tudod védeni az UV-sugárzástól, stb. 

 Szatmárcsekéről Tiszabecsre
dsc01460.jpgAz érkezést követően bemutatkozunk, aztán gyorsan egy kicsit logisztikázunk. Ez azt jelenti, hogy a Szatmárcsekén belüli sétálást is rövidítendő, bekészítünk autókat a kenutúra érkezési pontjára, aztán Szatmárcsekén belül a lehető legkevesebb autóval visszajövünk a 'Szatmárcseke Posta' buszmegállóba. Szatmárcsekéről a 11:16-os busszal, vagy - ezek csak eshetőségek - minél kevesebb autóval, vagy részben busszal, részben - minél kevesebb - kocsival megyünk "fel" a vízre szállás helyére Tiszabecsre. img_1709.jpgHa busszal megyünk, akkor 11:50-kor érünk Tiszabecsre, és Tiszabecsen belül, ill. a vízparton még egy negyedórát sétálunk.

Elbattyogunk a buszmegállóból a tiszaparti vízre szállás helyére, ahol már várnak ránk a kenuk, lapátok, mellények.

 

tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgMit hozzunk a vízitúrára?
Mit hozzatok? A buszjegyre hozzatok készpénzt. Készüljetek alkoholmentes innivalóval és elemózsiával, pl. szendviccsel, valamint törölközővel, naptejjel. Célszerű viselet az erős UV-sugárzás miatt a hosszú ujjú póló, a combot is fedő halásznadrág, legalább simléderes sapka, a napszemüveg és a lábat stabilan tartó lábbeli, pl. hátul is pántos szandál, vagy "vízi cipő". Ami tilos (mert veszélyes) a flip-flop papucs. Még egyszer. A flip-flop papucsot kérjük otthon hagyni. Slusszkulcsnak, mobilnak, kamerának hozzatok vízmentes csomagolást.

Program
Tiszabecsen el tudsz menni "normál" (angol) wc-re is, majd következik a kenuzás tanulása és gyakorlása, majd újabb (javasolt) wc-vizit után szállunk vízre. Ha meg bírod állni, még érdemes nem ebédelni, mivel az első gyönyörűséges kikötési ponton lesz a "hivatalos" ebédszünet. 
20150702_153322-1-.jpgA Tisza (folyó) ezen a szakaszon még folyik, a már-már giccsesen festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. Ami persze nem jelenti azt, hogy a várhatóan sekély vízállás és zátonyok miatt ne cikk-cakkoznánk sokat, és néha ne az ukrán part menti sáv jelentené a biztonságosabb vagy az egyetlen biztonságos útvonalat. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon. Lesz két-három mosdó szünet, "uzsonnás" pihenőnket (is) egy nagyon helyes fövenyen tartjuk, ha éppen nem magas a víz. Lesz rövid pihenőnk a Túr-bukónál is, ahol a (nevében sebes, egyébként a duzzasztása miatt kvázi állóvíz) Sebes-Túr bukik a Tiszába. A Túr-bukó után a Tisza medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak. Itt erős odafigyelést kérünk szépen. Szigorúan a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni.

20190811_165029_resized.jpg

17:30 körül érkezünk Szatmárcsekére. Aki a nulladik napon érkezett, és a szatmárcsekei vízparti kempingben sátrazik, az a sátrától 100-150 méterre köt ki. Akinek még a kocsiban van a sátra, az sátrat állít vagy sátrat dob. Akinek pedig Tivadarban, Kisaron, Nagyarban, Szatmárcsekén, Kölcsén, Túristvándiban, Sonkádon, Fehérgyarmaton van a szállása, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott kocsikba, és a szállásainkra autózunk. 
20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpgA vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy ... Sokan azt mondják, hogy Magyarország legjobb pizzériája. Mivel mi nem próbáltuk az összeset, pláne nem egyértelmű, hogy kinek mi a "jó", ebben nem foglalunk állást, de tény, hogy bármit rendelsz (legalábbis ízre) jó lesz. Hogy mennyire egészséges, ami benne, ill. rajta van, azt nem tudjuk, de legalább nem szokták megégetni, ami Magyarországon nagy szó. 

 

5. napi tiszai vízitúra: Szatmárcseke-Tivadar (15 km)
tisza-vizitura-23.jpgJellemzően a többség 2-napos vízitúrán vesz részt, de ha valaki "csak" ezen a napon kezdi a vízitúrát, és a kenuzásban kezdő vagy, (senki sem kenuban született, és valakinek sokszor nyugdíjas korában van először ideje kenuba ülni) akkor 8:30-ra gyere. 

8:30-kor kezdjük a kenuzással most ismerkedők oktatását Szatmárcseke egyetlen Tisza-partján. A GPS-be érdemes Szatmárcseke, Széchenyi utcát írni, mivel a falu felől a Tisza felé a Széchenyi utcán kell kijönni, aztán a Tisza töltése (egy gátat kell elképzelni, amelyre felvezet az ott már csak földút) után homokos úton jössz tovább. A parkolásban majd segítünk, a parkolás díja egész napra 500 Ft. 
tiszai-kenutura-tisza-vizitura-66.jpgHa csak erre a túranapra jössz, de profi vagy, pl. azért, mert máshol korábban vízitúráztál, akkor 9-re gyere ki, ill. le a Tisza partra. Tehát (igen, kétszer írjuk le, mivel így a biztos(abb): a rutinos, a kenut biztosan irányító, tapasztalt kormányossal bíró "hajóegységeket", ill. vízitúrázókat kérjük, hogy 9:00-re érkezzenek meg Szatmárcseke egyetlen Tisza-partjára (amely a Széchenyi u. folytatása). 

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgIndul a logisztika. Ez azt jelenti, hogy a sofőrök leugranak a kocsikkal a napi célba, ez esetünkben Tivadar, és telekocsi rendszerben oldjuk meg, hogy minden sofőr is visszajusson Szatmárcsekére, ahonnan a tiszai kenus túra indul. 
 
 
 
 
20190808_150256_resized.jpgVízre szállást követően a Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. (Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)
A megállások során még szabaduló művészeti kompetenciáidat is gyakorolhatod, és a versenyben leggyorsabb gyermek értékes tárgyjutalmat (nutellás, diós, lekváros... stb.) palacsintát is nyerhet. 
tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpg14-15 óra táján érkezünk Tivadarba. Táján? Igen, a érkezés ideje körülbelüli. Vétek sietni. A kenutúrát meg kell élni, át kell élni. Tivadarban még szeretnénk segítséget kérni, a hajómosást követően a trélerhez fel kell hozni a kenukat, amit 8-fős csapatokban oldunk meg, hogy könnyű legyen. Ha valaki még nem veszi hazafelé az irányt, szállást Tivadarban is talál. Tivadarban van sok vendégház és a sátrasoknak jó hely a Katica kemping, ott a mi vendégeinknek a kemping díja 2000 Ft/fő. Tivadarban számtalan étkezési lehetőség vár és (ez nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz.
20190807_142255.jpgÉrdekes lesz a kenutúrás nap olyan szempontból is, hogy mire Tivadarba érünk, nem, hogy a Tiszabecsen még kavicsos talaj, de a Szatmárcsekére jellemző sóderszerű talaj is eltűnik. A part homokossá változik. Ha megkérdezed az átlagos vízitúrázót, hogy meddig tart a Felső-Tisza, a legtöbben Tokajt válaszolják, holott... Holott a határnak Vásárosnaményt, pontosabban a Szamos-torkolatot tekintik. De :)) Ha valaki tudja azt is, hogy mik egy folyó FELSŐ szakaszának jellemzői, akkor tudja, hogy ahol már ilyen szép homokossá változik a part, az bizony (voltaképpen) már a folyónak nem a felső szakasza. De a lényeg. Klassz. Nyugis. Békés. Szép. Zéró stressz. Álom. 

 

turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpg

Véget ért a vízitúra, de ne sírj sokat, hiszen várunk Gemencen őrült izgi ártéri túrával (www.gemenc-vizitura.hu), jöhetsz velünk a Szigetközbe (nincsenek rá szavak, de azért olvasd el amit itt találsz: szigetkozvizitura.hu), ha pedig tényleg jól uraljátok a hajót, a Hernád (hernad-vizitura.hu) és a Rába is hívogató célpont (www.raba-vizitura.hu). A bodrogzugi túráinkat is a hernad-vizitura.hu oldalon találod.

A Tisza-tavon pedig a nyár jóformán minden napján van szenzációs kenutúránk, oda non-stop jöhetsz vízitúrára. www.tisza-to-vizitura.hu


Állunk rendelkezés(ed)re! Hívj vagy küldj e-mailt!

+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
Jelentkezés az Öreg-Túr + Tisza kenutúrára és a túradíj utalása 
turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpgJelentkezés a vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, a részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre), majd a visszaigazolást követően az evezés díjának utalásával.
 
 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
img_1434.jpgA számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a Túr + Tisza vízitúra időpontját és a Túr+Tiszát, mint "helyszínt" beírni. A megjegyzés rovatba a nevet nem kell beírni, sőt, kérjük, hogy ne írd be. Felesleges, hiszen látjuk, hogy honnan érkezik az utalás, ráadásul a megjegyzés rovatban elveszi a helyet az értékes információtól!
(Pl. 2083 Solymár, Róka u. 12. 2024. augusztus 14-18. Túr + Tisza vízitúra)
 
2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgA vízitúra előtt kérjük (akár többször) nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot".  különös tekintettel arra, hogy kérjük a flip-flop papucs használatának szíves mellőzését (tilos), kérjük, hogy a hajóban senki ne gyújtson rá. A mentőmellény viselése kötelező a kenuban. Kérjük, hogy az UV-sugárzás elleni védelemről mindenki gondoskodjon (lehetőleg napszemüveg, simléderes sapka, naptej, hosszú ujjú póló, halásznadrág vagy egy törölköző a combokra). A vízitúrára készüljetek alkoholmentes innivalóval, szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire, és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízi cipővel". 
 
2024-es, 5-napos, Túr + Öreg-Túr + Felső-Tisza vízitúra időpontok,
i) egyrészt hétfői indulással (tehát hétfőtől péntekig, másrészt
ii) szerdától vasárnapig:
 • 2024. március 27-31. húsvéti Öreg-Túr + Tisza víztúra
 • 2024. április 3-7. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. április 8-12. Öreg-Túr + Tisza vízitúra (h-p.)
 • 2024. április 10-14. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. április 15-19. Öreg-Túr + Tisza vízitúra (h-p.)
 • 2024. április 17-21. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. április 22-26. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. április 24-28. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. április 29.- 3. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. május 1-5Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. május 8-12Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. május 13-17Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. május 15-19. Pünkösdi Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. május 22-26Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. május 27-31Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. május 29. - jún. 2. Öreg Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. június 3-7Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. június 5-9Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. június 10-14Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. június 12-16Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. június 17-21Öreg-Túr + Tisza vízitúra (h-p.)
 • 2024. június 19-23Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. június 24-28Öreg-Túr + Tisza vízitúra (h-p.)
 • 2024. június 26-30Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. július 1-5Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. július 3-7Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. július 8-12Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. július 10-14Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. július 15-19Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. július 17-21Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. július 22-26. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. július 24-28. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. július 29. - aug. 2. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. július 31. - aug. 4. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. augusztus 5-9. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. augusztus 7-11. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. augusztus 12-16Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. augusztus 14-18Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. augusztus 16-20Öreg-Túr + Tisza vízitúra (péntek-kedd)
 • 2024. augusztus 19-23Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. augusztus 21-25Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. augusztus 26-30Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. augusztus 28. - szeptember 1Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. szeptember 2-6Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. szeptember 4-8Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. szeptember 11-15Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. szeptember 18-22Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. szeptember 25-29Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. október 2-6. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. október 9-13. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. október 16-20. Öreg-Túr + Tisza vízitúra
 • 2024. október 23-27. Öreg-Túr + Tisza vízitúra