Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 22-28. Hernád vízitúra + Hernád-völgy + Zemplén túra

hernad-kenutura-33.jpgHernád vízitúra 2024. július 22-28. választhatóan 1-2-3-4-5-7 napban. Vagy kérjétek a 7-napos Zemplénnel, zempléni várakkal, Hernád-völgyi túrákkal kombinált vízitúrát bármikorra! Kizárólag akkor jelentkezz a Hernád kenuzás mind a 7 napjára, ha magabiztosan és hiba nélkül tudjátok irányítani a hajót. Ha nem vagy(tok) nagyon gyakorlottak, kérjük, hogy a 3. napon kezdjetek. hernad-12.jpgA biztonság érdekében javasoljuk, hogy hagyd ki az első két napot! Ezt kérjük szépen komolyan venni. Ha nem vagytok tényleg gyakorlott kenusok, akkor a 3. nap programjánál kezdd az olvasást. Az 5-4-3-2-1-napos Hernád vízitúra esetén már nem eszik ANNYIRA forrón a kását, ott elég a komoly rutin. 

 

20190618_142255_resized.jpgSzállás, logisztika, étkezés
A Hernádon jövünk lefelé, és mindenhol ott folytatjuk, ahol előző nap kiszálltunk. A 7-, és 6-napos túrák esetén egyszer költözünk, vagyis két szállásunk lesz. Az 1-5-napos túrázóknak a szállás lehet végig ugyanaz, nem kell költözni. Megtervezzük, megszervezzük a teleautós logisztikát, így tesszük olcsóvá a közlekedést. 

Étkezés: önellátó vagy rendelt. Főzési lehetőség, jól felszerelt konyha áll a rendelkezésedre, és a "támaszponton" van rendelhető, (mégpedig finom!) reggeli és vacsora. A napközbeni elemózsiát neked kell hozni, vagyis kell készítened szendvicset. Vagy (akár pizzériából) rendelhetsz előre ebédet. Minden infóval segítünk majd. 

 

Első napi vízitúra a Hernádon: 15 km agyszakadás - kizárólag a kenut tökéletesen uraló legénységeknek (ZSA)
hernad-vizitura-kenutura-09.jpg10:59-kor találkozunk Hidasnémetiben.
A találkozás helye: 3876, Hidasnémeti. Hidasnémetin belül a Gönci úton, a Nepomuki Szent János-szobor melletti parkolóhelyen találkozunk, amely a Hernád hídjának a folyásirány szerinti bal oldalán, a híd keleti oldalán található. 
Bemutatkozás után logisztikázunk. A logisztika függ majd attól, hogy kinek mennyi romlandó élelme van az autóban, ha "sok", akkor először a támaszpontot jelentő "fő" szállásra megyünk, és hűtőszekrény-pakolás után kezdjük a vízitúrás logisztikát. Jelesül autókat "készítünk be" (hagyunk) a kenutúra első napi céljában, végül közösen (minél kevesebb kocsival) autózunk fel a vízre szállás helyére, a magyar-szlovák határ közelébe. Ismertető, szabályok, a hajók vízre tevése és indulás. 
12:30 Hipp-hipp-hurrá, indul a Hernád-vízitúra! 
A nap során őrülten vadregényes útvonalon jövünk "le", amely maximális odafigyelést igényel. Gyönyörű a Hernád, tényleg lélegzetelállító, de a túravezető instrukcióira figyelj, arra, hogy a túravezetői kenut 
pontosan libasorban kövessétek. Bármennyire is szép a táj, muszáj koncentrálni. A kenuval a Hernádon mindig jól helyezkedni. 

Ahol lehet megállunk, diszkrét, "hölgyek jobbra, urak balra" rendszerben tartjuk a wc-szüneteket. Ez igaz a vízitúra többi napjára is. Természetesen lesz ebédszünetünk is.  
15:00 körül érkezünk a célba. Indul a délután logisztika, ezzel párhuzamosan a kenuk mosása, biztonságba helyezése, 
és mindenki a szállásra / szállására jön / megy. Az első szálláshelyen 2 éjszakát töltünk. 
Figyelem! Ez a Hernád-szakasz veszélyes, biztonsággal csak a tökéletesen kormányzott kenuk legénysége számára teljesíthető.

Szállás: A sátrasoknak 1500-2000 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 3000 Ft/fő/éjszaka, ha mi foglaljuk, egyszerű turista szálláson. Színvonalas szálláshelyeket is tudsz találni, készséggel adunk tippeket, de azok már a 8-10.000 Ft/fő/éj árkategóriában vannak.
Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 
  
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora 

 

2. napi Hernád vízitúra: 13 vagy 17 km-es hiperkaland a kenut tökéletes uraló legénységeknek (ASZ)

Ünneprontóak leszünk: ez a Hernád-szakasz is veszélyes, a nem tökéletesen uralt kenuk legénysége nincs biztonságban. 

10:59-kor Hidasnémetiben, a "tegnapi" helyen találkozunk. Ha valakinek ez az első napja, és nem tudja, hogy mi is a "tegnapi" hely.... A Hernád folyásirány szerinti bal partján, Hidasnémeti egyetlen hídjának keleti oldalán, a hídtól 250 méterre, a Nepomuki Szent János szobor melletti parkolóban találkozunk. Logisztikázunk, ami azt jelenti, hogy minél kevesebb kocsival autózunk fel a vízre szállás helyére. A kenuk pakolása után indulás. Határozottan izgalmas és ELMONDHATATLANUL gyönyörű vízitúra vár rád. Olyan HIPERKALAND, hogy eldobod az ***ad!
De tényleg - ismét - óvatosnak kell lenni. 

Amit a túravezető mond, azt azonnal végre kell hajtani. Ha van rá idő, a túravezető előre felkészít arra, hogy mi fog majd elhangzani. Pl. A túravezető előre, az "akció" előtt el fogja mondani, hogy 'azt fogom majd mondani, hogy a vezérevezős a bal oldalon balra húzza be a kenu orrát, a kormányos bal oldalon hátra evezzen kettőt, a kettes és hármas pedig jobb oldalon erősen húzzon előre. Amint megvan az éles bal forduló, mindenki előre hármat. A három húzás után visszaáll a halszálka, vagyis a vezérevezős és a hármas, ill. a kettes és a kormányos eveznek azonos oldalon'. 

És ezt akkor is muszáj megcsinálnod, ha az ösztöneid mást diktálnak, vagy ha nem ez tűnik a legjobb döntésnek. Ugyanis van úgy, hogy ha a jobbnak tűnő megoldást választjuk "ebben" a kanyarban, akkor szinte tuti a borulás a következő (még éppen be NEM látott) kanyarban, hiszen ez a Hernád..... De nyugi. Pont azért mondunk el mindig mindent, hogy ne legyen baj. 

2011-0815-hernad-18.jpgA képen látható kajakos úriember finoman szólva tapasztalt vízitúrázóŐ volt a Hernád túrán a csapat mentő (!) hajója a természetbarátok honlapja szerint. A képet onnan másoltuk. Óriási szerencséjére egy tönkrement kajakkal megúszta a dolgot. De az ilyen fába akadás nagyobb árat is követelhet. Állítólag videózott és így történt, hogy "átesett az eseményhorizonton". Ezért szippantotta be - ha nem is egy fekete lyuk - de a torlaszba száguldó sodorvonal. 

15:00 Érkezés a napi célba, aztán a szokásos logisztikával, begyűjtjük a délelőtti indulási helyen hagyott kocsikat. 

Délután - ha van kedved - kisebb gyalogtúrára is invitálunk. Megnézzük a Grand Canyont... ha már itt vagyunk Utah és Abaúj határán. Nem lőjük le a poént, de meglepően szép helyen fogunk egy jót sétálni. 

Szállás: A sátrasoknak 1500-2000 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 3000 Ft/fő/éjszaka, ha mi foglaljuk, egyszerű turista szálláson. Kifejezetten színvonalas szálláshelyeket is tudsz találni, de azok már a 8-10.000 Ft/fő/éj árkategóriában vannak.
Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 
  
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora     

 

3. napi vízitúra a Hernádon: 22 vagy 25 km-es evezés gyors vízen (Hn/SzC)

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-3.jpg8 óra 59-re várjuk az érkezőket. Hidasnémetiben a Nepomuki Szent János-szobornál a Hernád partján találkozunk. Hidasnémetiben egyetlen Hernád-híd van. A szobor ezen egyetlen Hernád-híd keleti oldalán, a víztől is kb. 250, ill. a hídtól is cca 250 méterre van.

Üdvözlés, ha vannak a Hernád-túrába ezen a napon becsatlakozók, akkor nekik bemutatkozás, tájékoztató után kezdjük a logisztikát. Csak a sofőrök a kenutúra napi céljába viszik a kocsikat, majd a sofőrök minél kevesebb kocsival visszajönnek a vízitúra starthelyére. 


Bemelegítés, wc, napi tájékoztató után tesszük vízre a hajókat és hamarosan szépséges tájon lapátolgatunk. Áramlástan tankönyvek illusztrációit készíthetjük arról, hogy a kanyarok belső oldalát hogyan építi a folyó, a külső oldalon pedig hogyan bontja a partot. A fövenyeken természetesen néhol megállunk, és hölgyek jobbra, urak balra ...

Hamarosan egyik kedvenc részünkhöz érünk, ebédszünetünket a természet lágy ölén tartjuk. 
A kb. 4-órás Hernád-túra végén érkezünk a napi célba, következik ismét a logisztika.


Délután fakultatív kirándulás a füzéri várhoz. A vár 1285 körül épült egy 624 méter magas vulkanikus szirten, a történetét majd ott. Füzér után még egy várhoz (!) vezet majd bakancsos túránk - persze csak ha van kedved - Regéc következik!
Autókkal megyünk és a vár közelében szállunk ki, innen 
rövid gyalogtúra vezet fel a várhoz. Legalább edző- vagy tornacipő kell. 

 

Szállás: A sátrasoknak 1500-2000 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 3000 Ft/fő/éjszaka, ha mi foglaljuk, egyszerű turista szálláson, de természetesen színvonalas szálláshelyeket is tudsz találni, de azok már a 8-10.000 Ft/fő/éj árkategóriában vannak.
Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 
  
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora 

 

Csütörtöki vízitúra a Hernádon: 14 km kenutúra Pandorán (CP)
A reggeli önellátó vagy rendelt. A délelőtt első felében lehet - ismét csak fakultatív programként - kirándulást tenni Boldogkőváraljára, érdemes megnézi az eszméletlenül jó várat. A váron kívül Boldogkőváralja sajnos egyre kevésbé mutat vidám arcot, ill. a mi szubjektív biztonsági értékelésünk szerint van Boldogkőváraljánál biztonságosabb település az országban, ezért nem is gond, hogy csak a várra lesz idő. 
11 óra 59-kor találkozunk és tulajdonképpen ebéddel kezdünk... A találkozás helyét természetesen e-mailben elküldjük azoknak a résztvevőknek, akik ezen a napon kezdik a Hernád-túrát. Ha vannak újak, akkor bemutatkozás, tájékoztató után kezdjük a teleautós logisztikát, ami azt jelenti, hogy egy ponton az utasok kiszállnak a kocsikból, a sofőrök a kenutúra napi céljába viszik a kocsikat, majd a sofőröket minél kevesebb autó visszahozza a kenutúra starthelyére. A vízre szállás után egy jó órával lassulunk, "megfog" a víz, a Hernádhoz képest érdekesen lassan lapátolgatunk a szenzációs tájon.

vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-magaspart.jpgAz esetek 95%-ában senki mással nem találkozunk a vízen, még pecás sem ül a parton. Itt átvitt értelemben igaz, hogy a madár se jár, viszont szó szerint meg szerencsére nem.
Itt például megtörténhet, hogy egy uhu (nem az erdei, hanem a népi nevén "nagy fülesbagoly", a bubo bubo) száll el előtted. 

Laza, akár 180 centis fesztávolságával nem egy pici madár, konkrétan egy halászsasnál is nagyobb. Jajveszékelsz, hogy mekkora hiba volt eddig kihagyni a vízitúráid közül ezt a szenzációsnál is pompásabb folyót. Ebédszünetünket érdekes kultúrprogrammal kötjük össze, a XX. század elejére repülünk vissza és sok érdekeset hallunk majd a Hernádon épített vízi erőművekről. Ebéd után jön a túratáv második fele, amit a Hernád sodrásával segítve egy bő óra alatt is megtennénk, ha nem lennének bizonyos vízállásoknál trükkös részek, izgi kihívások, ahol - tuti, ami sicher - inkább egy szigeten sétálunk, és a kötőféken magunk mellett csorog le a kenu, mint, hogy kockáztassunk. 

Miután becsapunk vagy becsaptunk a napi célba, a teleautós rendszerrel felvesszük a még indulási ponton lévő kocsikat és visszakocsikázunk a szállás(ok)ra.

Szállás: A sátrasoknak 1500-2000 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 7500 Ft/fő/éjszaka, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.  

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 
5. napi vízitúra a Hernádon: 12 km vadregényes izgalom 
20150531_hernad-vizitura.hu25.jpgA reggeli önellátó vagy rendelt. A délelőtt során egy kicsit a lábainkat is használjuk, felugrunk egy jópofa kilátóba, ahonnan elméletileg még a Tátrát is láthatjuk. Vagy őszintén: láthatnánk, de ha átlagosan nyárias és párás a levegő, akkor nem fogjuk. Innen nyáron még soha nem láttuk, pedig tudjuk, hogy mit és hol kell nézni, mivel csekély 30 éve járunk a Nyugati-, az Alacsony-, a Magas-és Bélai Tátrába hótalpas és bakancsos túrákra, van olyan turistaház, ahol cakkumpakk életünk során már 300-nál több éjszakát töltöttünk... Viszont a Zemplén és a Bükk pazar lesz. 
10:59-kor pedig elkezdjük logisztikát, a kocsik a napi célba indulnak, a sofőrökkel teleautóst játszunk. Aki csak ezen a napon kapcsolódik be a Hernád vízitúrába, azt arra kérjük, hogy pontosan érkezzen meg az e-mailben megküldött helyre és időben, mivel náluk a logisztika - egy kis amortizációt és üzemanyagot spórolva nektek - más lesz, mint azoknak, akiknek a szállása a vízre szállás helyéhez képest "fent" (északabbra van). 


Aztán jöhet a Hernád. Megállunk majd a hívogató lapajokon, ott lehet pihizni, mindent szabad, jöhet a foci, a röpi, szundikálás, úszkálás, vízilabda vagy meditáció, jóga.
 
Lesz a napi programban még óvatosságot igénylő átemelés is. 

 

Logisztika: A telekocsi rendszert működtetjük tovább

Szállás: A sátrasoknak 1500-2000 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 7500 Ft/fő/éjszaka, ha mi foglaljuk.

Az utolsó két-három-x hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.   
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 

6. napi Hernád kenutúra: mintha Új-Zélandon evezgetnél 20 km-t 
a-hernad--02.jpgA reggeli lehet önellátó, de lehet rendelni is, és természetesen tudsz vásárolni is a saját reggelihez friss péksüteményt stb. Reggel fogunk ajánlani egy fogadást, a tét lényegtelen, a fogadás tárgya az lesz, hogy megkérdezitek majd a nap során, hogy mi az a tátorján. Logisztika, naptejezés, wc, popsivédők stb. után vízre szállás. Ha van a Hernád-vízitűrát ezen a napon kezdő, a csapatban új túrázónk, akkor ő is, ők is mindenről tudni fognak, minden részletet ismernek majd, nekik eleve más lesz a logisztika. Ma is szebbnél szebb vidékeken evezünk, Új-Zéland, egy alpesi folyó vagy a Sziklás-hegység csoda folyói a mai napi Hernádhoz képest labdába se rúgnak. Na jó... de érted.

Ha túloztunk is, itt tényleg hihetetlen a Hernád-völgy, amikor az egyik szünetben felmászunk a magas partra fotózni, azt látod majd, mint itt a képen. De a valóság és a fotó közötti különbség ugyebár elég erős. És itt az is kiderül, hogy ki nyerte a reggeli fogadást.... Ami persze lényegtelen, mert "MINDENT" tudni fogsz a tátorjánról. 


Logisztika: Telekocsi rendszer

Szállás: A sátrasoknak 1500-2000 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 7500 Ft/fő/éjszaka, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három-x hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 

7. napi (rövid) Hernád kenutúra: itt a vége, fuss el véle (ÓG)

www.herndad-vizitura.eoldal.hu-007.jpgÖnellátó vagy rendelt reggeli után logisztikázunk, pakoljatok be mindent az autókba, majd a kocsik lemennek a napi célba, ahol őrzött helyen fognak parkolni. A kiszállási és a parkolás díj 1000 Ft/autó, ezt ott helyben kell majd fizetni, a mi túradíjunk nem tartalmazza.

 

A vízitúra napi céljából "vissza-teleautózunk" a sofőrökkel a vízre szállás helyére, a Hernádra tesszük a hajókat, és könnyes szemmel bólogatunk a tényhez: minden egyes kanyarral rohamosan fogy a hátralévő szépség. Déli 12 órakor már megérkezünk a célba. Nem mellesleg az utolsó napi 10 km is übercsúcs. A kenutúra végén világvége-bánat lesz úrrá a csapaton. A vigasztalhatatlan sírás-rívást csak a hajómosás lehetőségével tudjuk csitítani és utalunk a tényre, a nyár összes többi napján jöhetsz még "millió" vízitúrára velünk. 
A tisza-to-vizitura.hu oldalon találod a tisza-tavi, a tiszatura-vizitura.hu oldalon a tiszai, Öreg-Túr, bodrogközi, a szigetkozvizitura.hu oldalon a szigetközi, a gemenc-vizitura.hu oldalon a gemenci, a drava-vizitura.hu-n a Mura-Dráva vízitúráinkat! 

Hazautazás a reggel idehozott és biztonságban hagyott kocsikkal vagy - azoknak, akik a vízitúrára közösségi közlekedéssel jöttek - busszal és vonattal. 

 

Hernád vízitúrák túradíjai


Úszni tudás: kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük.

Mentőmellény: A mentőmellény viselése kötelező. 

Még egyszer! Kiknek? Erre a Hernád vízitúrára a hajót magabiztosan irányító, a kenut "nagyon jól" kormányzó legénységek jelentkezését várjuk. 
Mi van, ha még nem vagy gyakorlott vízitúrázó? Gyere más kenutúrá(i)nkra! A tisza-to-vizitura.hu oldalon találod a tisza-tavi, a tiszatura-vizitura.hu oldalon a tiszai, Öreg-Túr, bodrog-ártéri, a szigetkozvizitura.hu oldalon a szigetközi, a gemenc-vizitura.hu oldalon a gemenci vízitúráinkat! 

 

 

Jelentkezés Hernád-vízitúrára és a túradíj fizetése: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezési lap kitöltés
3. Visszaigazolás
4. Díjfizetés


1. Kérjük hívj, egyeztessünk: +36209342760
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök és különösen az, hogy mennyire tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, lesz-e elég kormányos, szükséges-e kenuzás tanulás? Sok mindent kell tudnunk: az esetleges darázscsípés-allergiától, a vérzékenységtől és cukorbetegségtől kezdve azon keresztül, hogy kinek milyen szállásra van szüksége, odáig, hogy kinek mekkora a súlya, magassága.

 

2. Jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése
A honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a 
jelentkezesi-lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot.
 

3. A Hernád kenutúra visszaigazolása
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk.
 

4. A visszaigazolást követő 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását. 
Kérjük, hogy kizárólag visszaigazolt Hernád-túra díját utaljátok.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint a "Hernád kenutúrát" beírni. 

Pl. 5621 Híresmonok, Krókuszos u. 16. 2024. július 22-28. ​Hernád vízitúra