Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3-napos Öreg-Túr vízitúra családoknak, kultúrlényeknek (szerda-péntek)

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgÖreg-Túr vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, normális pároknak, természetszerető egyéni kenutúrázóknak a Túron. Választhatóan 1-2-3-napos vízitúra az Öreg-Túron. 

 

A Túr-vízitúrára miért velünk gyertek? 
oreg-tur-vizitura-924625.jpgTanítunk és jól tanítunk. Megtanítunk evezni. Megtanítunk kenut kormányozni. Megtanítjuk a vezérevezős munkáját. A túravezető megtanulta, hogy a tudását hogyan adja át. Velünk a kenuzás nem frusztráló szenvedés. Ha velünk jössz, nagyon nagy eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol. Velünk a Túr-vízitúrán a madarak énekét, és nem alkoholisták dajdaját hallgatod, nálunk nincs tüc-tüc a kenuban, a vízitúra vízitúra. A mi túráinkat vízitúra-vezető vezeti, aki ott van a közeledben, aki folyamatosan segít, és nem a csapatát előre küldve órákkal később száll vízre. Nálunk a kulturált dohányos kivárja a pihenőket, kiszállási szüneteket, nem fogja tőled senki megkérdezni: ugye nem zavar, ha rágyújtok? 
A kenutúra-szervezés nálunk szervezés. 
oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpgVelünk nem vársz órákat pontatlan emberekre, elkéső buszra, trélerre. Nálunk nem motiválatlan, nemtörődöm emberek non-stop válság-menedzsmentjébe cseppensz bele. Nálunk a lehető legjobb a logisztika, minimalizált a benzinköltség. Velünk nem muszáj csak azért, nap mint nap, akár órákat elveszteni, mert vissza "kell" buszozni egy saját tulajdonú kempingbe, amelybe (ahh minő véletlen) már a vízitúra előtti napon meg kell érkezni. dsc01576.jpgMielőtt nemes versenytársunk busza indulna vissza Tiszabecsre, a busz egy órán keresztül járatja a motort és megfullad az ember a kipufogó gázban. Nálunk kötelező a mentőmellény, és tilos a flip-flop papucs, mivel a flip-flop bokaficam- és csúszásveszélyes. Nem "lazázunk", a nemtörődömséget nem magyarázzuk ki azzal, hogy "hát felnőtt ember a túrázó, ez az ő döntése", mivel honnan tudná valaki, aki soha nem volt itt, hogy sok helyen mennyire meredek a Túr partja, hogy őrülten könnyű vízes flip-flop papuccsal megcsúszni, bokát ficamítani, egy csúszással felnyársalódni, stb. 

20180707_135310_resized.jpg

A mi kenutúráinkon kenuval jöttök. Normális kenukkal. Nálunk nem ezerszer javított, agyonfoltozott, a javítások során milliószor rávitt anyag miatt őrült nehéz roncsokba ülsz bele, aminek a pereme, lepattogzó festéke (!) szétvághatja a kezed, amiből szivaccsal állandóan merni kell a beszivárgó vizet. Nálunk nincsenek FELÁR ellenében kínált "új" hajók.... mindenki döntse el: etikus-e többezer forintos felárat kérni azért, mert szimplán használható a mondjuk 5 éves  - minden relatív - újnak mondott kenu.  

 

Az Öreg-Túr vízitúra egy mese
oreg-tur-kenutura-betanitas.jpgEgy Túr kenuzás elmondhatatlan szépségű, biztonságos vízitúra. 104 kanyarjával tizedjére is megunhatatlan, folyamatosan izgalomban tart, hogy mit fedezünk majd fel. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence. A Túr a tökéletes folyó a gyermekes vízitúrázóknak, az iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek és olyan csapatoknak, akik már 50 éve eveznek! A Túr néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, minta vietnami dzsungelben, máshol mintha az Amazonas vidéken eveznénk. Itt a "fentről lefelé" vezető túrát olvashatod, de lehet, hogy éppen felfelé fogunk menni. 

img_1939.jpg

Ezt a csapat összetétele és a meder állapota alapján, valamint azt figyelembe véve döntjük el, hogy ne kelljen más vízitúrázó csoportokkal osztozni a kiszállási helyeken, hogy kihasználjuk az erdőt, mint természetes "UV-esernyőt". Kihasználjuk, hogy a sodrás rendkívül csekély. Mindenki elkezdte valamikor a vízitúrát, az először kenuzókat szeretettel várjuk, türelmesen, odafigyeléssel és jól tanítunk meg kenuzni. Lehet jönni autóval és tömegközlekedéssel is. 

Túr-vízitúra költözködés nélkül!
20140613_162121.jpgJöhettek vízitúrára klasszikus vándortáboros módon (ez főleg akkor jó, ha nem autóval jöttök és kidobható, gyorsan felállítható sátratok van) vagy mondunk egy jobbat. Végig a "fix" támaszponton biztonságban van a sátrad, ill. a vendégszobában mindened, nem költözöl, nincs macera, semmi sátorverési vagy költözési kényelmetlenség, mégis minden nap az Öreg-Túr más és más szakaszát csodálod meg. 


Autóval és vonattal is! Nulladik nap? 
20150707_tur-oreg-tur-kenutura-vizitura-evezes.jpgÉrdemes jönni a nulladik napon, ha valaki mondjuk Zala déli részéből érkezik, de a többségnek ennél a vízitúránál a nulladikról első napra virradó éjszaka szállásköltsége megspórolható. Budapestről még kényelmesen be lehet futni. Az utazás Bp-ről legalább 4 óra, vagy inkább számolj 4 óra 30 perccel. A Google útvonal-tervező 3 óra 13 perce felejtős, egyetlen sávelhúzás az M3-ason.... és lekésted a túrát. 
 
Szállás az Öreg-Túr kenuzás idején
20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgA szállás igény szerint sátor vagy szoba. Támaszpontunk Túristvándi, ill. Túristvándi környéke. Szatmárcsekén, Túristvándiban, Kölcsén, Sonkádon, Nagyarban, Kisarban, Fülesden szép számú szállás közül mazsolázhatsz. Egyik kedvenc helyünkön nem olcsó, de szuper az étterem. Van olyan szállás, ahol a saját főzés lehetősége remek. Ha nem a kenus túra előtt egy-két hónappal, pláne nem az utolsó pillanatban jelentkeztek, szívesen foglaljuk nektek a szállást. Az árkülönbségek minimálisak.
 
20130731_oreg-tur-vizituran-egesz-jo-kep-a-turistvandi-vizimalomrol.jpg
Javasoljuk, hogy kezdd el a szállás keresését jóval a szezon előtt. Ha Kölcsén foglalsz szállást, és a szállásadó hölgy keresztneve i-vel kezdődik, ne elégedj meg az írásos visszaigazolással, köss ki a szolgáltató általi lemondás esetére kötbért. Ezen egyetlen kivételtől eltekintve, az összes többi szállásadóval a tapasztalat jó, és a túrázóink is jókat mondanak. 
 
Logisztika a Túr vízitúrán
20150707_tur-vizitura-kenutura-oreg-tur-evezes.jpgA kenutúra idején a "fix" szállásról ugrunk ki telekocsi rendszerben az aznapi vízre szállás helyére és délután a fix "bázisra" térünk vissza.
 
Teleautós rendszerű kalákára állunk össze. A legolcsóbb, leggyorsabb és még egy kis benzint is spórolunk.
 
 
Étkezés az Öreg-Túr evezésen
img_1063.jpgVannak olyan szállások, ahol minden adott a saját főzéshez, és van Túristvándiban remek étterem, ahol klasszikus rántottás, bundás kenyeres, "kontinentális" stb. reggelik mellett lehet kérni kenyérlángost, ami egy kis szalonnával a tetején, tejföllel félelmetes. Vacsorára és/vagy búcsúebédre pedig ilyenekből választhatsz: 
A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta - ha ránk hallgatsz, hagyod a csudába a kakaós, nutellás stb. palacsintát és ITT házi szatmári szilvával kéred, na jó meg egy dióst és egy vaníliás túróst. 

B) Bográcsgulyás és 3 palacsinta. 
C) Harcsa paprikás túrós csuszával 
D) Töltött káposzta plusz 3 palacsinta. Aztán. Van Szatmárcsekén egy pizzéria, a Fratelli. Nagyon durva. Ha nincs asztalfoglalásod, be sem tudsz ülni, még a vízitúrára érkezés előtt foglalj asztalt, vagy rendelj elvitelre. 

 

1. napi Túr kenutúra: Sonkád környéki barangolások a Sebes-Túron (12 km) 
img_1768.jpgTalálkozás a Sonkád község külterületén található sonkádi Kisbukónál 10 óra 30 perckor.

Sonkádon a Kisbukónál találkozunk. Mit jelent az, hogy a Kisbukónál? A Kisbukó egy kisebb duzzasztás a Túr medrében és, hogy könnyű legyen idetalálni, természetesen minden résztvevő a túradíj utalását követő e-mailünkben térképet kap. Egyébként Sonkádon mindenki ismeri a Kisbukót, plusz ki is van táblázva, hogy a 491-es úton hol kell (ha Bp. felől jössz, akkor jobbra) fordulni a Kisbukó felé.

img_1059.jpgLogisztikáznunk nem kell, ez a vízitúrás nap csillagtúrás, tehát a kocsikhoz fogunk a túranap végén visszaérkezni. Vízre tesszük a hajókat és megtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kormányos, a vezérevezős és a legénység feladatát. Amikor minden kormányos, minden legénység fantasztikus, indulunk. A kenutúra során a Túron, ha úgy vesszük, a csak nevében sebes, egyébként kedves, jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló, konkrétan sok helyen az Öreg-Túrnál is lassabb, sőt, immár az év jelentős részében állóvíz Túron evezgetünk.

img_1788.jpgRemek kiszállási pontokkal a Túr nagyon nem kényeztet el minket, de szerencsére a vízbe viszont pompásan ki lehet szállni.
Amit meg is teszünk. 
Ha nagyon ügyesek és szorgalmasak leszünk, akkor a tisztabereki-hídig evezünk és oda-vissza akár 17.2 km-t is megteszünk, de a jellemző a 12 kilométer. 

Itt a meder jellemzően olyan értelemben "tisztább", hogy kevesebbet kerülgetünk bedőlt fákat. Ezen a szakaszon soha nem játszunk "limbó hintót", így a pihenővel együtt is max. 5 óra alatt megtesszük a távot. 

img_20190809_111732.jpgTehát ha lazára vesszük a figurát, ami gyakori, mivel a legtöbb túravendégünk gyermekes család, akkor csak 6 kilométerecskét evezünk fel és visszacsorgunk. 

A túranap a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, 17 óra körül ér véget.

Ezt követően kérjük, hogy a kenuk tisztítása után segíts a hajókat biztonságba helyezni, magyarán ki kell cipelnünk a kenukat a partra és át is visszük őket az Öreg-Túr mellé. A kocsikkal innen indul mindenki vissza a szállására, pl. Szatmárcsekére, Túristvándiba, Kölcsére, stb. Fakultatív programént a délután második felében érdemes megnézni Nagyarban a rozáriumot, azaz a rózsakertet, majd (útba esik) egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt! Tényleg érdekes.  

 

2. napi Túr-kenutúra: Sonkád - Kölcse (11 km) 

img_1862.jpg
Aki már tegnap is volt, azzal mindent egyeztettünk. Akinek ez az első túranapja, tehát "most" kezdi az Öreg-Túros kenutúrát, azzal, ill. azokkal találkozás a Túristvándiban található Vízimalom Kemping és Panzió udvarán 10 óra 30 perckor. 
Túristvándiból a kocsikkal konvojban indulunk Sonkádra, a vízre szállás helyére. Sonkádra menet már annyi kocsit Kölcsén hagyunk, amennyit csak lehet, és szó szerint tele (lévő) autókkal ugrunk "fel" Sonkádra. (Kb. 10 percet fogunk autózni.)
Aki(k)nek nem Túristvándiban van a szállása, azokat is kérjük, hogy 11-kor legyenek Sonkádon, egészen pontosan Sonkád külterületén az ún. Kis-Bukó közelében az Öreg-Túr zsilipjénél. 
 
20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgSonkádon vízre tesszük a hajókat, kezdődik a kenuzás-tanulás, a profiknak a bemelegítés, és a betanulás idejétől függően, "átlagos esetben" 11:30 körül indulunk. 
12:30-kor ebédszünettel kötjük össze a kellemes fürdőzést az öreg-túri "Copacabanán".
Íme a "plázs", alias, (régen) itató. A strandolás után ismét a vízen vagyunk, egy zsilipes átemelésnél  20 méter kenucipelés vár ránk.
Ha vannak bedőlt fák - igen az Öreg-Túron gyakran vannak, még akkor is, ha van olyan szolgáltató, aki ezt elhallgatja - akkor akadályokon történő átemelést követően 17 óra körül érkezünk a Túron a kenukkal Kölcsére. 
20180720_140918_resized.jpgEgyébként a zsilip és a Kölcse közötti szakasz durván gyönyörű. Itt egészen bámulatos az amúgy is csodálatos Öreg-Túr. 
Érkezéskor még tisztelettel egy hajótisztításra fogunk kérni. Kölcsén már részben ott vannak az autók. Amíg a család apraja kenut tisztít, wc-re megy, addig most a Kölcsén lévő autók vezetői segítenek abban, hogy visszaugranak a Sonkádon hagyott autók sofőrjeivel Sonkádra. Most ők adják a fuvart. 
 
img_1091.jpgAhova Kölcsén a kenukkal érkezünk, ott az ún. kikötési díj személyenként 200 Ft. Tehát pl. egy 5 fős család 1000 Ft-os, egy 4 fős család 800, egy 3 fős család 600 Ft-os költséggel számoljon. A kikötési díj tartalmazza a hiperkulturált mosdó használati díját és az egész napos biztonságos parkolás díját is. 
Ezt ott helyben dobjuk össze és fizetjük ki a vendégháznak. A kocsikkal innen, tehát Kölcséről megy mindenki vissza a szállására, pl. Szatmárcsekére, Túristvándiba, ahol szállást vetettek ki. 
 
 
3. napi vízitúra: Kölcse - Túristvándi (15 km)

oreg-tur-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-kolcse-22.jpgA délelőtt első felében szabad program, pl. Nagyarban érdemes megnézni a rozáriumot, ami egy hihetlen rózsakert. Aztán egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt! 

A kenus túra napján pedig 10:30-kor találkozunk Túristvándiban a Vízimalom Kemping és Panzióban. 


2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgKezdődik a logisztika, ami azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb autóval ugrunk át Kölcsére és Kölcsén fogunk parkolni.

Wc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni. Amíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenek

 

20150707_141346.jpg

A kenuzás gyakorlása után javasolt még egyszer ellátogatni a wc-re, és következik egy egészen káprázatos, félelmetesen vadregényes, leírhatatlanul gyönyörű Öreg-Túr szakasz. 

Abszolúte fenséges. (És minden olyan kifejezés, amely majd az eszedbe jut). Tényleg durva. Például fogunk evezni olyan tölgyerdőben is, hogy lehidalsz tőle.

20150704_154419.jpg

A szépségtől csak azért nem ájulunk el, hogy azért már mégse kenuból essünk vízbe, ha egyszer a borulás annyira fehér holló, hogy az Öreg-Túron több, mint 10 éve a MI VENDÉGEINK KÖZÜL - beleértve a gyerekcsoportokat (!) - soha, senki nem borult, kivéve ha olyan játékos versenyt tartunk, ami pont arról szól, hogy ki tudja a túravezetőt vagy túravezetőket beborítani. 

20190721_122440_resized.jpg

Meg sem merjük tippelni, hogy T. versenytársunknál az oktatás "minősége" és a túlterhelt hajók miatt milyen a borulási arány, de látjuk, hogy nagy.

Fogunk strandolni olyan helyen, hogy ehhez képest az Adria a fasorban sincs. Képletesen és szó szerint is (pontosabban sem), mivel itt van a víz mellett (erdő) tehát fasor, az Adrián meg ritka...Hozzávetőleg 5-6 órás utunk végén érkezünk Túristvándiba. Innen a telekocsi rendszernek hála a sofőrök 10 perc alatt visszarepülnek Kölcsére, és elhozzák az ott hagyott kocsikat. Este saját vagy éttermi vacsora. 

 

 

turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpg

Véget ért a vízitúra, de ne sírj sokat, hiszen várunk Gemencen őrült izgi ártéri túrával (www.gemenc-vizitura.hu), jöhetsz velünk a Szigetközbe (nincsenek rá szavak, de azért olvasd el amit itt találsz: szigetkozvizitura.hu), ha pedig tényleg jól uraljátok a hajót, a Hernád (hernad-vizitura.hu) és a Rába is hívogató célpont (www.raba-vizitura.hu). A bodrogzugi túráinkat is a hernad-vizitura.hu oldalon találod.

A Tisza-tavon pedig a nyár minden napján van szenzációs kenutúránk, oda non-stop jöhetsz vízitúrára. www.tisza-to-vizitura.hu
 

A vízitúra túradíja


Igény szerinti Öreg-Túr vízitúra 
20150707_141346.jpgEgyedi Túr vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. 

Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben: +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
Jelentkezés a vízitúrára és a túradíj utalása:oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpg
Jelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével.
A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni. 
img_1355.jpgKedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját, és azt, hogy "Túr vízitúra" beírni. 

(Pl. 1088 Bp., Csermely M. u. 6., március 27-29. Túr és Öreg-Túr kenutúra

A név nem szükséges, mivel az utalásból a nevet amúgy is látjuk, de a kenutúra helye azaz, hogy "Túr vízitúra" annál inkább kell, hogy ne egy másik vízitúrán várjunk!
 
2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgA vízitúra előtt kérjük (akár többször) nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot".  különös tekintettel arra, hogy kérjük a flip-flop papucs használatának szíves mellőzését (tilos). Továbbá kérjük, hogy a hajóban senki ne gyújtson rá. A mentőmellény viselése kötelező a kenuban. Kérjük, hogy az UV-sugárzás elleni védelemről mindenki gondoskodjon (lehetőleg napszemüveg, simléderes sapka, naptej, hosszú ujjú póló, halásznadrág vagy egy törölköző a combokra). 
 

3-napos, szerda-pénteki Öreg-Túr vízitúra időpontok 2024-ben:

 • 2024. március 27-29Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 3-5Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 10-12Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 17-19Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 24-26Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. május 1-3. Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. május 8-10. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. május 15-17. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. május 22-24. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. május 29-31. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 5-7. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 12-14. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 19-21. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 26-28. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. július 3-5. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. július 10-12. Öreg-Túr vízitúra  - lásd a külön menüpontot
 • 2024. július 17-19. Öreg-Túr vízitúra  - lásd a külön menüpontot
 • 2024. július 24-26. Öreg-Túr vízitúra  - lásd a külön menüpontot
 • 2024. július 31. - aug. 2. Öreg-Túr vízitúra  - külön menüpont!
 • 2024. augusztus 7-9Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. augusztus 14-16. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. augusztus 21-23. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. augusztus 28-30. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 4-6. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 11-13. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 18-20. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 25-27. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. október 2-4. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. október 9-11. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. október 18-20. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. október 25-27. Öreg-Túr vízitúra