Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2-napos Tisza-túra, tiszai kenutúra szombatonként Tiszabecstől

www.vizitura.org-vizitura-gyerkocosen.jpgGondosan tervezett és szervezett vízitúra a Tiszán. Választhatóan 1-, vagy 2-napos vízitúra!
Tökéletes tiszai kenutúra a családnak kulturált túratársakkal.
Nálunk, nem a hangos böfögésen röhögő, tüc-tüct üvöltető "urakat" találod, mi az együttműködési normák betartását vállaló családoknak, társaságoknak szervezünk vízitúrákat, velünk a kenutúra örömét nem rontja el néhány "hmmm" - mondjuk így - "úriember". 
kis-kenus-uj.jpgMegtanítunk kenuzni. A betanításunk - bocsánat a szerénytelenségért - olyan más szintet jelent, hogy arra nincsenek szavak. Van egy nemes versenytársunk, ott a túravezetők, akik főiskolás, egyetemista fiúk, ha egyáltalán a parton vannak (!), a mobiljukat nyomkodják, a "betanítás" vagy 2 perces quicky, vegytiszta dilettantizmus, vagy annyit mond, hogy "csak ügyesen" (sic!).
Teleautó rendszerrel tesszük a lehető legolcsóbbá az utazást. 
A kocsival érkezőknek remek logisztikájú kenutúrát kínálunk. A túra idején az autó minden este "veletek alszik", vagyis ott van, ahol te. A Tiszán a vízitúra minden napján - értelemszerűen - más és más szakaszon vízitúrázunk.
 

Opcionális nulladik napi érkezés
img_7545.jpgBe lehet futni a tiszai vízitúra napján is, de sokaknak szimpatikus a kényelmes nulladik napi érkezés. 
Az út nagy részét Bp. felől meg lehet tenni autópályán, ami Vásárosnaményig tart. Bp-től 320 km-es út az útvonaltervező szerint 3 óra 21 perc. Indulási helyként Budapest csak példa, de hasznos példa, mivel a vendégek jelentős része dunántúli, vagy budapesti, vagy külföldön élő/dolgozó magyar. Szerintünk autóval az utazási idő 4.5 óra az átlagembernek, aki megáll útközben, aki dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. 
 
Szállás
Ha sátrazol, Szatmárcsekén és Túristvándiban találsz kempinget. Aki Szatmárcsekét választja, az a vízparton lévő kempingbe jöjjön. Ha pedig apartmant, vendégszobát veszel ki, akkor Tivadar, Nagyar, Szatmárcseke, Kölcse, Túristvándi, Sonkád településeken érdemes szállást keresni. 
 
img_7555.jpgÉtkezés
A kenutúra idején az étkezés igény szerint önellátó, étterem és bolt van, reggelit és vacsorát is tudsz rendelni több helyen.
Pl. Szatmárcsekén van egy szupi pizzéria, ahol nem csak pizzát tudsz kapni, ill. van olyan hely is a közelben, ahol a reggeli fenséges, a káposztás paszuly pedig egyenesen mennyei. 
.
 
Repülni fogsz a kenuval
Nem vízitúráztál még? Sebaj!! Senki nem kenuban született. Mindenkinek volt első alkalom! A vízitúrát most kezdőknek megtanítjuk a kenuzás csínját-bínját. Nagyon szépen megtanulsz evezni, ügyesen fogod a kenut irányítani.
 
 

1. napi vízitúra a Tiszán: Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgHa a nulladik napon érkezel/érkeztél, akkor a nulladik napon már mindent egyeztettünk, és tudod, hogy majd a 11:16-os buszra hol kell felszállnod. 
Ha pedig az első túranapon jöttök, akkor - tényleg pontosan mert nem lehet késni - 10:30-kor Szatmárcsekén, a Vasváry és Kölcsey utcák sarkán az Önkormányzat előtti parkolóban találkozunk.
A parkoló a Kölcsey utcán
, a református templomtól 40 méterre, a templommal szembeni oldalon van. Vagy írd be a GPS-be a Vasváry utcát. Figyelem: ha van, a találkozás előtt érdemes a szállásotokon a romlandó élelmiszert hűtőbe tenni. Minden utas kiszáll a kocsi(k)ból, bemutatkozunk. Kivesztek mindent a kocsi(k)ból, amire a túrán lesz szükség, itt már vízre késznek kell lennünk. Majd 10 percet logisztikázunk. 

img_1726.jpg

A logisztika idején az utasok átsétálhatnak megnézni Szatmárcseke különlegességét a csónakos fejfás temetőt. A sofőrökkel pedig a Szatmárcsekén belüli délutáni sétálást is rövidítendő, bekészítjük az autókat a kenutúra érkezési pontjára. Ez azt jelenti, hogy kiautóznak a sofőrök a Tisza-partra, ahol majd délután kikötünk a kenukkal, és a Tisza-parton a kemping parkolójában parkolunk. A parkolási díj 500 Ft/nap. Aztán Szatmárcsekén belül a sofőröket teleautó rendszerben (minél kevesebb kocsival) visszahozzuk a buszmegállóhoz. A Vasváry utcai buszmegálló hivatalosan a 'Szatmárcseke Posta' buszmegálló névre hallgat. Hozzál / hozzatok a buszra pénzt (a felnőtt buszjegy utoljára 465 forint volt). Lejjebb majd olvashatod, hogy mit kell hozni a tiszai vízitúrára. Szatmárcsekéről a 11:16-os busszal, vagy (csak eshetőség) részben busszal, részben minél kevesebb kocsival megyünk "fel" a vízre szállás helyére Tiszabecsre. Tiszabecsen belül majd kb. 13-14 percet sétálunk a buszmegállótól a vízig. A tiszaparti vízre szállás helyén már várnak rátok a kenuk, lapátok, mellények. 

tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgMit hozzatok? A buszjegyre hozzatok készpénzt. Készüljetek alkoholmentes innivalóval és elemózsiával, pl. szendviccsel, törölközővel, naptejjel. Az erős UV-sugárzás miatt célszerű a hosszú ujjú póló, a combot is fedő halásznadrág, a simléderes sapka, a napszemüveg. Kérjük a lábat stabilan tartó lábbelit, pl. hátul is pántos szandált, vagy "vízi cipőt". A flip-flop papucsot kérjük otthon hagyni, veszélyes. Slusszkulcsnak, mobilnak, kamerának hozzatok vízmentes csomagolást, de még hordót is fogtok kapni. Tiszabecsen el tudsz menni "normál" (angol) wc-re is, következik a kenuzás gyakorlása, majd újabb (javasolt) wc-vizit után szállunk vízre. Ha meg bírod állni, még érdemes nem ebédelni, mivel az első kikötési ponton lesz a "hivatalos" ebédszünet. 


20150702_153322-1-.jpgA Tisza ezen a szakaszon még folyik, a már-már giccsesen festői tájon a 25 km sajnos gyorsan elfogy. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon. Lesz négy mosdó szünet, "uzsonnás" pihenőnket (is) egy nagyon helyes fövenyen tartjuk, ha éppen nem magas a víz. Lesz rövid pihenőnk a Túr-bukónál is, ahol a (nevében sebes, egyébként a duzzasztása miatt kvázi állóvíz) Sebes-Túr bukik a Tiszába. A Túr-bukó után a Tisza medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak. Itt különösen erős odafigyelést kérünk szépen. Szigorúan a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni. 17:30 körül érkezünk Szatmárcsekére. Aki a nulladik napon érkezett, és a szatmárcsekei vízparti kempingben sátrazik, az a sátrától 100 méterre köt ki. 

20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpg

Akinek még a kocsiban van a sátra, az sátrat állít vagy sátrat dob. Akinek pedig Tivadarban, Kisaron, Nagyarban, Szatmárcsekén, Kölcsén, Túristvándiban, Sonkádon, Fehérgyarmaton van fix szállása, apartman vagy vendégszoba, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott kocsikba, és a szállásainkra autózunk. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy ... Sokan azt mondják, hogy Magyarország legjobb pizzériája. Mivel mi nem próbáltuk az összeset, pláne nem egyértelmű, hogy kinek mi a "jó", ebben nem foglalunk állást, de tény, hogy bármit rendelsz (legalábbis ízre) jó lesz. Hogy mennyire egészséges, ami benne, ill. rajta van, azt nem tudjuk, de legalább nem szokták megégetni, ami nagy szó. 

 

2. napi tiszai vízitúra: Szatmárcseke-Tivadar (15 km)
tisza-vizitura-23.jpgHa valaki "csak" ezen a napon kezdi a Tisza-túrát (lehet!) és még nem kenuztál, (senki sem kenuban született, valakinek sokszor nyugdíjas korában van először ideje kenuba ülni) akkor 8:30-ra gyere. 8:30-kor kezdjük a kenuzással most ismerkedők oktatását Szatmárcseke egyetlen Tisza-partján, vagy - egyeztetjük - ha az előző nap érkeztek, akkor már az első nap késő délután megtanítunk kenuzni. 
A Tisza-part megtalálásához a GPS-be érdemes Szatmárcseke, Széchenyi utcát írni, mivel a falu felől a Tisza felé a Széchenyi utcán kell kijönni, aztán a Tisza töltése (egy gátat kell elképzelni, amelyre felvezet az út) után egyenesen gyere tovább, kövesd a meglepően jó minőségű aszfalt borítást és amikor az véget ér, már gyakorlatilag a Tisza-parton vagy, megérkeztél. 
tiszai-kenutura-tisza-vizitura-66.jpgHa csak erre a túranapra jössz, vagy most kezded a tiszai vízitúrát, de profi kenusok vagytok, pl. azért, mert máshol korábban vízitúráztál, vagy voltál ugyanezen túrának az első napján, akkor 9-re gyere ki, ill. le a Tisza partra. Tehát (igen, kétszer írjuk le, mivel így  biztosabb: a rutinos, a kenut biztosan irányító, tapasztalt kormányossal bíró "hajóegységeket", ill. vízitúrázókat kérjük, hogy 9:00-re érkezzenek meg Szatmárcseke egyetlen Tisza-partjára (amely a Széchenyi u. folytatása). A rutinos vízitúrázóknak is kiadjuk a felszerelést. A biztonság kedvéért mindenkit megnézünk, hogy tényleg megy-e a kormányzás, természetesen nem kell kenu világbajnoknak lenni, de a kenut tudnotok kell uralni. 

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgIndul a logisztika. Ez azt jelenti, hogy a sofőrök leugranak a kocsikkal a napi célba, ez esetünkben Tivadar, és telekocsi rendszerben oldjuk meg, hogy minden sofőr is visszajusson Szatmárcsekére, ahonnan a tiszai kenus túra indul. Vízre szállást követően a Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. (Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)

tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpgA vízitúra végén Tivadarba érkezünk. Ha indulsz haza, jó utat, ha még maradsz, és fix szállásod van, akkor a teleautó rendszert használva megyünk vissza a szállás(ok)ra. Aki vándortáborozik, az Tivadarban helyben száll meg. A sátrasoknak a tivadari szállás a Katica kempingben lesz. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén van klassz pizzéria, Túristvándiban szenzációs étterem, Tivadarban is több étterem vár, és (nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz. 
 
 
 

Testre szabott vízitúra a Tiszán
Egyedi tiszai vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

Jelentkezés a vízitúrára, és a tiszai kenutúra díjának utalása: 
20190807_tisza-vizitura-resized.jpgJelentkezés a tiszai vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre). A túradíj utalását az alábbiak szerint kérjük.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük az irányítószámot nem elfelejtve a számlázási címet, a kenutúra idejét, valamint a "Tiszatúra" szót beírni. (A nevedet NE írd be a megjegyzés rovatba, úgyis látszik a banki utalásból a neved - azzal kezdődik a banki infó - és a megjegyzés rovatban csak foglalja a helyet). Nézzük meg a közlemény rovat jó kitöltését egy példán keresztül!

1016 Bp., Bakcsó u. 12. 2024. augusztus 17-18. Tisza-tó vízitúra

A 2-napos, hétvégi tiszai vízitúra turnusok időpontjai:

 • 2024. március 30-31Tisza vízitúra, Húsvéti Tiszatúra 
 • 2024. április 6-7Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. április 13-14Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. április 20-21Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. április 27-28Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. május 4-5. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. május 11-12. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. május 18-19. Tisza vízitúra, Pünkösdi Tiszatúra 
 • 2024. május 25-26. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. június 1-2. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. június 8-9. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. június 15-16. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. június 22-23. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. június 29-30. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. július 6-7. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. július 13-14. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. július 20-21. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. július 27-28. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
   
 • 2024. augusztus 3-4Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. augusztus 10-11Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. augusztus 17-18. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. augusztus 24-25. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. aug. 31. - szept. 1Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. szeptember 7-8Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. szeptember 14-15Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. szeptember 21-22Tisza vízitúra, Tiszatúra
 • 2024. szeptember 28-29Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. október 5-6Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. október 12-13. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. október 19-20. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. október 26-27. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. november 2-3. Tisza vízitúra, Tiszatúra 
 • 2024. november 9-10. Tisza vízitúra, Tiszatúra