Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3-napos családi Túr vízitúra minden hétfőn (hétfő-szerda)

20150707_134157.jpgVálaszthatóan 1-, 2-, vagy 3-napos vízitúra az Öreg-Túron hétfőnként is. 

 

 

 

 

 

Minden hétfő-szerda. Kenutúra 3 fantasztikus napban. 

 


Az elképesztő hangulatú Öreg-Túr 104 kanyarjával rabul ejt. Iskoláknak, egyesületnek eszményi helyszín osztálykiránduláshoz.
 

 
oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-19.jpg

Családoknak ideális vízitúra-terep biztonságos, de őrülten vadregényes vízitúrához. 

 

 

 

 

A kenutúra nagy részében erdőben evezhetsz. (Még akkor is, ha néhány fénykép a strandolós, ill. napfényes helyeken készült.)

 

 

 

 
 

Kenutúra a Túron
20150704_154419.jpgA Túr egy mesebeli folyó. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence.
 
 
 
 
 
 
 
Tökéletes a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is, ráadásul lehet jönni autóval és tömegközlekedéssel is. Érezd meg a békésen kanyargó Túr különleges varázsát, hogy a mesére a valóság rátesz egy (kenu)lapáttal.

 

 

Nulladik napi érkezés a Túr kenuzásra? 
Rád van bízva. A tapasztalat az, hogy senki sem szokta megbánni, hogy a vízitúra első napja előtt már befutnak és kényelmesen lehet kezdeni a vízitúrát, ill. esetleges késés miatt nem mulasztja el a család az Öreg-Túr-vízitúrát. 

 

 

Vízitúra költözködés nélkül!

20180720_120239_resized_1.jpgJó dolog a vízitúrát költözködés nélkül megúszni. Minden nap máshol evezünk, de a szállás végig "fix", akár magadnak foglaltad, akár mi foglaltuk, ugyanazon a helyen alhatsz, megspórolható a költözködés vagy sátorverés, sátorbontás macerája. 

 

 

 

A "fix" szállásról megyünk ki az aznapi vízre szállás helyére, evezünk egy fantasztikusat és este ugyanazon szállásra térhetsz vissza. A vízitúra idején telekocsi rendszert használunk, így minden nap a vízitúra-szakasz végén a kocsid veled van. Mivel a szállás minden éjszaka ugyanaz, napközben elég egy-két szendvics és víz vagy üdítő (bármilyen alkoholmentes ital), amit érdemes neylonba (pl. szemetes zsák) tenni (vízhatlanul csomagolnotok). Itt hordóra nincs szükség, de szívesen adunk.  

 

 

Szállás az Öreg-Túr vízitúrán

turistvandi-szallas-tur-vizitura_01.jpgA szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Támaszpontunk Túristvándin belül három hely valamelyike annak függvényében, hogy melyik hétvégén van a vízitúra. Ha kéred, szívesen foglaljuk nektek a szállást.
 
 
 
Aki magának foglalja a szállást (ezt mi legalább annyira szívesen vesszük, mint amilyen szívesen foglaljuk nektek a szállást) Túristvándiban és környékén a kandallós panziótól az egyszerű, de korrekt turistaszállásokig mazsolázhat a szállások között, csak kezdjétek el a keresést időben. 
 
 
 
 
 
Étkezés az Öreg-Túr kenutúra idején

20190721_oreg-tur-vizitura-_resized.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz, vagy lehet reggelit és vacsorát rendelni is. Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundáskenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni made by Marikáék kenyérlángost. Brutál. A kenyérlángos önmagában is szuper, de szalonnával és tejföllel a tetején, kegyetlen. Vacsorára és ebédre pedig válassz! Négy a lehetőségek közül. 
A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik mondjuk házi szatmári szilvával, egy túrós és egy kakaós...).

B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta. 

 

 
 

1. napi Túr-kenutúra: 
Túristvándi-Kölcse 11 + x :) km

20180707_135310_resized.jpgA nulladik napon érkezetteknek a délelőtt első felében szabad program, pl. Nagyarban érdemes megnézni a rozáriumot. Ha esetleg nem találkoztál még a rozárium szóval, akkor légy szíves ne öngyilkold meg magad, mert Nagyar megismerése előtt a mi szókincsünkben is maximum az akvárium, tepidárium, honorárium, equilibrium, szanatórium, herbárium és társai szerepeltek. 

 

 

 

 

A "rózsakert" olyan műveltül, hogy "rozárium", bizony "nem volt meg". Aztán egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt! 10:30-kor találkozunk Túristvándiban a Vízimalom Kemping és Panzióban.

 

 

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgWc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni. Amíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenek.

 

 

 

A sok-sok kanyargásos, "átlagos" tempót feltételező, hozzávetőleg 4.5-5 órás evezgetés után a túravezető visszaviszi a sofőröket az indulási pontot jelentő Túristvándiba, majd a sofőrök az autókkal eljönnek / elmennek a családokért, utasokért. 
Evidens, hogy az emberi nyelv jelzői kevesek a Túristvándi és Kölcse között Öreg-Túr érzés visszaadására. 


oreg-tur-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-kolcse-22.jpg

 

 

 

 

 

 

Felejthetetlen élményben részesít bennünket majd az itt kanyargó Öreg-Túr. Kegyetlenül szép. Abszolúte fenséges. (És minden olyan kifejezés, amely majd az eszedbe jut). Tényleg durva.

Este saját vagy éttermi vacsora. 

 


Keddi Túr-kenutúra: Kölcse - Sonkád (11+1 km) img_1862.jpg
 

A nulladik napon érkezetteknek a délelőtt első felében szabad program. Aki a túra napján érkezik, azokkal 10-kor találkozunk Túristvándiban a Vízi Malom Kemping és Panzióban. 
 
 
 
 
 
Túristvándiból a kocsikkal konvojban indulunk Kölcsére, a vízre szállás helyére.
Kölcsén kiszáll minden utas a kocsikból.

 

Aki(k)nek nem Túristvándiban van a szállása, azokat is kérjük, hogy jöjjenek a találkozási pontra. 
 
 
20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgKölcsére - csak a sofőrök - "felviszik" az autókat Sonkádra.
Természetesen oda is konvojban megyünk.
 
 
Sonkádról transzfert biztosítunk a sofőröknek vissza Kölcsére. A transzfer díja 490-990 Ft/sofőr, amelyet transzfert adó kisbusz vezetőjének fizetünk.
 
Kölcsén vízre tesszük a hajókat, kezdődik a kenuzás-tanulás, a profiknak a bemelegítés és a betanulás idejétől függően, "átlagos esetben" 12-kor indulunk. 
Egészen bámulatos itt az amúgy is csodálatos Öreg-Túr. 
Csodálatos szlalomozás után egy zsilipes átemelésnél rövid kenucipelés vár ránk. A zsilip és a Kölcse közötti szakasz tényleg durván gyönyörű.
 
20150707_tur-vizitura-kenutura-oreg-tur-evezes.jpg15 órakor kellemes fürdőzés az öreg-túri "Copacabanán".
 
 
 
 
Íme a "plázs". A szatmári Cancun. 
 
 
 
 
16 óra körül érkezünk a kenukkal Sonkádra.
 
Érkezéskor tisztelettel még hajótisztításra fogunk kérni. 
 
Mivel reggel ide telepítettük az autókat, csak beszálltok a kocsikba és huss.... 
 
 
20180720_140918_resized.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Szerdai Túr kenutúra: Sonkád környéki barangolások a Sebes-Túron (12-16 km) 
img_1768.jpgTalálkozás Túristvándiban 10 óra 30 perckor a Vízi Malom kemping és panzióban.

 

 

 

 

 

Bemutatkozás, rövid ismertető, mosdó szünet után Túristvándiból 11 órakor (tehát 11 óra nulla nullakor, sőt, még pontosabban 10 óra 59 perc 59 másodperckor) konvojban indulunk, ha valakinek a szállása nem Túristvándiban van, akkor Sonkádon 11:30-kor találkozunk.

 

 

img_1059.jpgLogisztikáznunk nem kell, ez a vízitúrás nap csillagtúrás, tehát a kocsikhoz fogunk a túranap végén visszaérkezni. 

 

 

 

Vízre tesszük a hajókat és megtanulunk kenuzni. Illetve megtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kormányos, a vezérevezős és a legénység feladatát. Amikor minden kormányos, minden legénység fantasztikus, indulunk. 

 

A kenutúra során a csak nevében sebes, egyébként kedves, jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló, konkrétan sok helyen az Öreg-Túrnál is lassabb, sőt, immár az év jelentős részében állóvíz Sebes-Túron evezgetünk.

 

 

 

img_1788.jpgRemek (vagy akárcsak vacak) kiszállási pontokkal a Sebes-Túr nagyon nem kényeztet el minket, (konkrétan a jó kiszállási lehetőségek száma közelít a nullához), de szerencsére viszont a vízbe viszont pompásan ki lehet szállni.
Amit meg is teszünk. 

 


 

Ha nagyon ügyesek és szorgalmasak leszünk, akkor oda-vissza akár 17.2 km-t megteszünk. 

Mivel itt a meder jellemzően olyan értelemben "tisztább", hogy kevesebbet kerülgetünk bedőlt fákat, nem játszunk "limbó hintót", a pihenővel együtt is 5 óra megtesszük a távot.

img_20190809_111732.jpgHa csak ügyesek, de lustábbak leszünk, akkor csak 6 kilométerecskét evezünk fel és visszacsorgunk. 

A túranap a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, 16 óra körül ér véget.

 

 

Ezt követően kérjük szépen, hogy a kenuk tisztítása után segíts a hajókat biztonságba helyezni, ki kell cipelnünk a kenukat a partra.  

 


A vízitúra túradíja

 

(+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 

Jelentkezés a Túr-kenutúrára: 
img_8003.jpgJelentkezés az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet (irányítószám, település, utca, házszám, a kenutúra helyét és a vízitúra időpontját beírni.
(Pl. 8646 Balatonfenyves, Part sétány 4/b.
Öreg-Túr vízitúra,
2023. augusztus 21-23.)