Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3-napos Túr vízitúrák a családnak péntek-vasárnap

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpg3-napos Öreg-Túr vízitúrák péntektől vasárnapig - vagy kérjétek ezt a Túr-vízitúrát bármilyen más időpontra. Ha nincs három napod, gyere "csak" két napra. A túra egyik napján Túristvándi "alatt" is evezünk, ahova kizárólag mi szervezünk túrákat!
 

A Túr-vízitúrára miért velünk gyertek? 
oreg-tur-vizitura-924625.jpgTanítunk és jól tanítunk. Okos módszertannal, (civilben tanárok, trénerek vagy a kenukormányzás tanítását tanult túravezetők vagyunk) 50-centis vízen megtanítunk kenuzni. Megtanítunk kenut kormányozni. Megtanítjuk a vezérevezős munkáját. A túravezető megtanulta, hogy a tudását hogyan adja át. Velünk a kenuzás nem az első félóra után feladott kínos és frusztráló szenvedés. Bocsánat a szerénytelenségért, de tényleg jól tanítunk, az pedig evidens, hogy nálunk nincs olyan túravezető, aki fába szorult féregként csak ordítja, hogy jobbra, de meg sem mutatja, hogy hogyan kell jönni jobbra.Ha velünk jössz, nagyon nagy eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol. Velünk a Túr-vízitúrán a madarak énekét, és nem alkoholisták dajdaját hallgatod, nálunk nincs tüc-tüc a kenuban, a vízitúra vízitúra. 

oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpg

A mi túráinkat vízitúra-vezető vezeti, aki ott van a közeledben, aki folyamatosan segít, és nem a csapatát előre küldve órákkal később száll vízre. Nálunk a kulturált dohányos kivárja a pihenőket, kiszállási szüneteket, nem fogja tőled senki megkérdezni: ugye nem zavar, ha rágyújtok? 


A kenutúra-szervezés nálunk szervezés. 

dsc01576.jpg

Velünk nem vársz órákat pontatlan emberekre, elkéső buszra, trélerre. Nálunk nem motiválatlan, nemtörődöm emberek non-stop válság-menedzsmentjébe cseppensz bele. Nálunk a lehető legjobb a logisztika, minimalizált a benzinköltség. Velünk nem muszáj csak azért, nap mint nap, akár órákat elveszteni, mert vissza "kell" buszozni egy saját tulajdonú kempingbe, amelybe (ahh minő véletlen) már a vízitúra előtti napon meg kell érkezni. 

20140613_kenutura-evezes.jpg

Mielőtt nemes versenytársunk busza indulna vissza Tiszabecsre, a busz egy órán keresztül járatja a motort és megfullad az ember a kipufogó gázban. Nálunk kötelező a mentőmellény, és tilos a flip-flop papucs, mivel a flip-flop bokaficam- és csúszásveszélyes. Nem "lazázunk", a nemtörődömséget nem magyarázzuk ki azzal, hogy "hát felnőtt ember a túrázó, ez az ő döntése", mivel honnan tudná valaki, aki soha nem volt itt, hogy mennyire meredek a Túr partja, hogy őrülten könnyű vízes flip-flop papuccsal megcsúszni, bokát ficamítani, egy csúszással felnyársalódni, stb. 

20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgA mi kenutúráinkon kenuval jöttök. Normális kenukkal. Nálunk nem ezerszer javított, agyonfoltozott, a javítások során milliószor rávitt anyag miatt őrült nehéz roncsokba ülsz bele, aminek a pereme, lepattogzó festéke (!) szétvághatja a kezed, amiből szivaccsal állandóan merni kell a beszivárgó vizet. Nálunk nincsenek FELÁR ellenében kínált "új" hajók.... mindenki döntse el: etikus-e többezer forintos felárat kérni azért, mert szimplán használható a mondjuk 5 éves  - minden relatív - újnak mondott kenu.  

 

Az Öreg-Túr csapatépítő vízitúrához, vízitúrás osztálykiránduláshoz szuper helyszín

oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpg

Egy elmondhatatlan szépségű, biztonságos vízitúra. A Túr 104 kanyarjával folyamatosan izgalomban tart, hogy mit fedezünk majd fel. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence. Ideális céges csapatépítéshez, tökéletes a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, minta vietnami dzsungelben, máshol mintha az Amazonas vidéken eveznénk. A Túr sodrása a szinte semmi, lehet, hogy lefelé, lehet, hogy felfelé evezünk a Túrocskán.

 

Vízitúra a Túron fix szállással, azaz költözködés nélkül!
20140613_162121.jpgÚgy vízitúrázunk, hogy a "fix" támaszponton biztonságban van a sátrad, ill. ha vendégszobát vettél  ki bárhol Szatmárcsekén, Kölcsén, Sonkádon vagy Túristvándiban vagy ezek környékén van a szállásod, de a túra idején nem kell költözni, mégis a Túr különböző szakaszain evezhetsz. Az egyszerű szállásoktól a nagyon cool apartmanokig mazsolázhatsz a szállások között, csak foglalj időben. 

 
 
Nulladik napi érkezés a Túr-túrára? 
20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura-2.jpgÉrdemes a nulladik napon jönni, ha valaki "messziről", mondjuk Zala déli részéből érkezik. Budapestről az utazás általában 4-4,5 óra, a Google útvonaltervező 3 óra 11 perces becslése felettébb karcsú. Ha vonattal és busszal jöttök, akkor viszont a nulladik napon kell jönni. 
 
 
 
Étkezés a Túr kenutúra idején

20170709_125132.jpgA legtöbb szálláson minden adott a főzéshez, a másik lehetőség, hogy rendelsz reggelit és/vagy vacsorát. Az egyik kedvenc helyünkön lehet kérni kenyérlángost. Kegyetlen. Vacsorára pedig válassz: 

A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta ( mondjuk szatmári szilvával, egy túrós és egy kakaós)
B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta
C) Harcsapaprikás túrós csuszával (mennyei)
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta 

 
1. napi Túr-kenutúra: Hiperkaland Túristvándihoz közel, de a Tejút-galaxison kívül 
20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpg10:30-kor találkozunk Túristvándiban a Vízimalom kemping és panzió udvarán. Mielőtt erre veszed az irányt a romlandó élelmiszert a szállásodon mindenképpen tegyétek hűtőszekrénybe. Amikor bekanyarodsz a kemping és panzió udvarára, parkolj a fák alatt, hogy a kocsid kevésbé forrjon fel a napsütésben.

img_140.jpgA túravezetők vagy túravezető intelligensen neon színű, Holdról is látható, hosszú ujjú pólóját az MC vízitúravezető felirattal a nem túl nagy udvaron NEM lehet nem észrevenni. 
Üdvözlés után el tudsz menni mosdóba, amelynek a használati díját kérjük, hogy a büfében becsületkasszásan rendezd. Egy kis kenucipelést (átemelést) követően úgy megtanítunk kenut kormányozni, úgy elsajátítjátok a vezérevős munkáját, hogy ihaj. Egy gyors leltár (senki ne felejtse el a vizet, elemózsiát, naptejet, stb. hozni) és máris vízre szállunk. 
 
2014.07.20.-oreg-tur-vizitura-kolcse-es-sonkad-kozott-2.jpg
A vízre szállás hivogató öble után másodpercekkel, tehát átmenet nélkül, 
már olyan "kimaxolt vadregényben" kenuzol, amit elképzelni sem tudtál. Már olyan a víziösvény, hogy eldobod az elmédet tároló szervedet. Aztán a fokozhatatlan fokozódik. A csodálatos is tud még hihetetlenebb lenni, a kimondhatatlan is négyzetre, majd sokadik hatványra emelhető.
 
A túranap során az Öreg-Túr egy másik galaxisba eső részén evezgetünk. Nem mellesleg itt SENKI nem fog szembe jönni, senki nem előtted, mögöttünk. Itt CSAK MI evezünk. Az Öreg-Túrnak ez a szakasza (nem tulajdonjogi értelemben) CSAK A MIÉNK. 
 
 
img_1355.jpg
Amikor visszakanyarodunk a Tejútrendszerbe, akkor pedig időutazunk. 
Vagy majdnem. De szürreális helyen fogunk szlalomozni, és lehet, hog néhol akadályokkal is meg kell majd küzdeni. A (jó öreg) Öreg-Túr nem feltétlenül adja magát könnyen, lehetnek bedőlt fák, kellhet limbo hintó, esetleg átemelés, bújócska a behajló ágak alatt, a kenu aljába kuporodás. Az Öreg-Túr már csak ilyen...
 
 
img_1939.jpg
Még néhány megjegyzés. Amilyen szenzációs a Túr, annyira nem bővelkedik fenomenálisan klassz kiszállási helyekkel. Ez erre a napra is igaz.

Ezért ezen a szakaszon a pisilést úgy oldjuk meg, hogy ahol van egy kenunyi "parkolóhely" a part mentén, ott egy, vagy egy-két (néhány) kenu megáll, a kenukaraván többi része megy egy kicsit tovább, és diszkrét távolságban, mondjuk 142 méterre megáll, és bevárjuk a wc-szünetes hajó(ka)t.


20180711_114921_resized.jpgMeg van úgy, hogy - lévén valamilyen rejtélyes okból az átlagosnál is éhesebb leszel - sokszor a szendvicseket a hajóban esszük meg. A zugevés tulajdonképpen minden olyan helyen felüti a fejét, ahol van valamilyen kihívásocska. Ugyanis lehet majd néhány Túr gyártotta TÚRnaóra, akarjuk mondani tornaóra, ahol, amíg a hajók egyenként átjönnek a tű fokán, addig várunk a többiekre. Adja magát, hogy a szendvics (vagy sushi-tál / szarvasgomba, kinek mi) felé nyúlsz majd. A Túr-túra a több pihenővel és wc-szünettel 16 és 17 óra között ér véget, amelyhez képest eltérés lehetséges, hiszen az Öreg-Túr az Öreg-Túr, és egy-egy akadály legyőzése időigényes is lehet. 

 

2. napi Túr-kenutúra: Túristvándi-Kölcse 15 km

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgA délelőtt első felében szabad program, pl. Nagyarban érdemes megnézni a rozáriumot, alias rózsakertet. Aztán egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt! 

A kenus túra napján pedig 10:30-kor találkozunk Túristvándiban a Vízimalom Kemping és Panzióban.

 

Wc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni. oreg-tur-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-kolcse-22.jpgAmíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenek. Kicsit logisztikázunk, aztán hajrá, "Hajrá" vezényszavak nélkül. 

A kenuzás gyakorlása után javasolt még egyszer ellátogatni a wc-re, és következik egy egészen káprázatos, félelmetesen vadregényes, leírhatatlanul gyönyörű Öreg-Túr vízitúra. 

 

20150707_141346.jpg

Például kapásból a bal part egy olyan tölgyerdő lesz, hogy lehidalsz tőle. A szépségtől csak azért nem ájulunk el, hogy azért már mégse kenuból essünk vízbe, ha egyszer a borulás annyira fehér holló, hogy az Öreg-Túron több, mint 10 éve a MI VENDÉGEINK KÖZÜL - beleértve a gyerekcsoportokat (!) - soha, senki nem borult. Miközben T. versenytársunknál nem mernénk leírni, hogy az oktatás "minősége" és a túlterhelt hajók miatt milyen a borulási arány. Visszatérve. Egészen bámulatos az amúgy is csodálatos Öreg-Túr. Lesznek ebben a szakaszban olyan nyalánkságok, mint, hogy 2 méterre fogsz elevezni a barna rétihéja fészkétől és komplett biológia órát tart neked a Túr, a gyékénytől a vízi harmatkásán át a mocsári mentáig jóformán minden vízinövényünkkel meg fogsz ismerkedni. 

 

20190721_122440_resized.jpgPancsolási szünetet Túristvándi (majdnem) világhírű strandján tartunk, amihez képest a Riviéra, az Adria, Bali, ill. a Seychelles-szigetek is bakfitty. Evidens, hogy a magyar, vagy bármilyen emberi nyelv jelzői kevesek, szegényesek és méltatlanok a Túristvándi és Kölcse közötti fájdalmas szépség, az Öreg-Túr érzés visszaadására. Tényleg durva. Arany János is elnémulna. 

20150704_154419.jpg
A sok-sok kanyargást, fürdést, pancsolást, ebédszünetet, ilyen pihit, olyan szünetet, amolyan megállást, és egy minizsilipnél szükséges átemelést is beleértve hozzávetőleg 5-6 órás evezgetés után érkezünk Kölcsére, a délelőtt már odatelepített kocsikhoz. 
 
Még egy hajómosásra szeretnénk megkérni.
 
 
 
turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpg
Ha van kedved, a vízitúra után akár működés közben nézd meg Magyarország leghíresebb vízimalmát. A malom mellett megcsodálhatod Magyarország állítólag legnagyobb, szerintünk az egyik legnagyobb platánfáját, ill. mutatunk majd kaukázusi szárnyasdiót is neked. Hogy hogyan került ide...? Este saját vagy éttermi vacsora, vagy pizzéria (a szatmárcsekei Fratelli külön fogalom, ha majd itt leszel, megérted, hogy miért) ahol persze nem csak pizzát tudsz rendelni. 

 

3. napi Öreg-Túr-kenutúra: Kölcse - Sonkád (11 km) img_1862.jpg
9:30-kor találkozunk Túristvándiban a Vízi Malom Kemping és Panzióban. 

Túristvándiból a kocsikkal konvojban indulunk Kölcsére, a vízre szállás helyére. Kölcsén kiszáll minden utas a kocsikból.
Kölcséről - csak a sofőrök - "felviszik" az autókat Sonkádra. Természetesen oda is konvojban megyünk. Sonkádról minél kevesebb kocsival a sofőrök is visszamennek / visszajönnek Kölcsére. 

20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpg
Kölcsén vízre tesszük a hajókat, ha van ezen a napon először vízitúrázó vendég, kezdődik a kenuzás-tanulás, a profiknak a bemelegítés.
A Kölcse és Sonkád közötti szakasz is sokkolóan gyönyörű. Reménytelen lenne bármit írni róla. 14 óra körül jöhet a kellemes fürdőzés az öreg-túri "Copacabanán". Íme a "plázs". A szatmári Cancun. A beach után 15 óra körül érkezünk a kenukkal Sonkádra. Érkezéskor tisztelettel még hajótisztításra fogunk kérni. Mivel reggel ide telepítettük az autókat, csak beszálltok a kocsikba és huss.... 
 
gemenc-vizitura-arteri-gemenc-15.jpg
Véget ért a vízitúra, de ne sírj sokat, hiszen várunk Gemencen őrült izgi ártéri túrával (www.gemenc-vizitura.hu), jöhetsz velünk a Szigetközbe (nincsenek rá szavak, de azért olvasd el amit itt találsz: szigetkozvizitura.hu), ha pedig tényleg jól uraljátok a hajót, a Hernád (hernad-vizitura.hu) és a Rába is hívogató célpont (www.raba-vizitura.hu). A bodrogzugi túráinkat is a hernad-vizitura.hu oldalon találod.

A Tisza-tavon pedig a nyár minden napján van szenzációs kenutúránk, oda (is) non-stop jöhetsz vízitúrára. www.tisza-to-vizitura.hu

Igény szerinti Öreg-Túr vízitúra
20150707_141346.jpgEgyedi Túr vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
Jelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára és a Túr-kenutúra díjának utalása:
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpgJelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj utalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az Öreg-Túr vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (a név nem szükséges, mivel azt látjuk) (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját és az "Öreg-Túr" szót beírni.
Pl.
1121 Bp., Zugligeti út 79, 2024. augusztus 23-25., Öreg-Túr kenuzás

3-napos, hosszú hétvégi Öreg-Túr vízitúra időpontok 2024-ben:

 • 2024. március 29-31. Húsvéti Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 4-6. (csütörtök-szombat!) Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 12-14Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 19-21Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. április 26-28Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. május 3-5. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. május 10-12. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. május 17-19. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. május 18-20. Öreg-Túr vízitúra
  (Pünkösdi kenutúra, szombat-hétfő)
 • 2024. május 24-26. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. május 31. - június 2. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 7-9. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 14-16. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 21-23. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. június 28-30. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. július 5-7. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. július 12-14. Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. július 19-21. Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. július 26-28. Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. augusztus 2-4Öreg-Túr vízitúra 
 • 2024. augusztus 9-11. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. augusztus 16-18. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. augusztus 23-25. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. aug. 30. - szept. 1. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 6-8. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 13-15. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 20-22. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. szeptember 27-29. Öreg-Túr vízitúra
 •  
 • 2024. október 4-6. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. október 11-13. Öreg-Túr vízitúra
 • 2024. október 18-20. Öreg-Túr vízitúra
 
 
 
 
 
 
 

img_1355.jpg