Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. 08. 7-8. Bodrog-ártér kenutúra

bodrogzug-nagy-to_20170819_114145.jpgKenutúra Bodrog-ártér. Vízitúra a Bodrogzugban. Választhatóan 2-, vagy 1-napos vízitúra a Bodrogzugban.
1-2-napos bodrogzugi evezés.

Ügyes módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva, végeredményben rekordidő alatt megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. 


bodrogkeresztur.jpgA Bodrogzugot látni kell. 

A Bodrog-ártér a zöld ár idején hihetetlen, de ha éppen nincs áradás, akkor is csodálatos. A vízitúrázást (nagyon helyesen most) kezdőknek evezésoktatás! Mi minőségi felszerelést adunk. Nem kapsz porckorong-sérvet, mert nem ólom nehéz hajót kell a vízre szenvedned, jók a lapátok és a mellények.

 

 
20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpg
Ha jó előre jelentkezel, és a jelentkezési lapon kéred, akkor "stoppolunk" neked, nektek szállást (faházat, vendégházi szobát, sátorhelyet).A szállás foglalását nektek kell véglegesíteni és a szállás árát nektek kell fizetni / utalni a szállásadónak. Természetesen a legjobb szállás az, amit te magadnak foglalsz, hiszen ti ismeritek a legjobban a saját igényeiteket és Tokajban az interneten keresztül tényleg 1 perc alatt találsz magadnak szállást, azaz mi nem kellünk a szállásfoglaláshoz. 
 
 

 


1. napi bodrogzugi vízitúra: maximális biztonságban 16 km-es szuperkaland, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-viziturak-11.jpgTokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt, a Bodrogzug vendégházban találkozunk. 
10:30 Ha nem pénteken érkeztél, üdvözlés, tájékoztató, miközben mi beszélünk, ti nyugodtan naptejezzetek. Kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat, és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Amíg az először vízitúrázók is profi kormányosokká, ügyes vezérevezősökké válnak, a rutinos vízitúrázók bemelegítenek, sőt, ha a vízhőmérséklet lehetővé teszi, úszkálnak a Bodrogban. Amikor a pár perce még kezdők befejezik a tanulást és a gyakorlást, érdemes még egy wc-látogatást megejteni és utána: "hurrá". A tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk.

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpg
Az indulás után 1 kilométerre evezünk be egy festői oldalágba.
 
 
Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba.
Hamarosan a képen látható mini zsilipen haladunk át a kenukat libasorba rendezve. 
 
 
bodrogzug-vizitura-bodrog-arter-kenutura-22.jpgA zsilip mögött remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd. Az ebéd önellátó, hozzatok magatokkal szendvicset ebédre és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok. Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. A hami után pedig elképesztő tájon lapátolunk.
 
 
bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpgFelfedezzük az ilyenkor már nem is olyan bonyolult labirintust, vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. 
"Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. Aztán készülj egy kis csatára! Ugyanis átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz.
 
De lehet, hogy lesz egy erős, akár 200 méteres szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy az ún. mocsárjáró technikát használva átjussunk.

bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpgA mocsárjáró technika szakkifejezés Balázs kolléga szavajárása, nem plagizáljuk csak úgy.... Szinte (fontos a mondatban a szinte) légpárnásként csúszik majd a kenud a növényzet felett, miután a kolokánmezőbe fagyott és előtted két sorban felsorakozott kenuk legénysége áthúz titeket, ti pedig húzzátok magatokat előre az ő hajójukat fogva.
Ahogy a tiéd lesz az első hajó, "hátulsó pár előre fuss", azaz az éppen leghátul lévő hajó fogja magát előre húzni a sűrű kolokánfőzelékbe merevedett előtte lévő hajókon. Miután - sőt, legyünk szerényebbek - ha megnyerjük a csatát, szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova. Érdekes érzés lesz, hogy a vízen evezni is lehet és csodák csodája, csak úgy repül a kenu... 

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenuzas.jpgNagyon kellemes helyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 kilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. 
A tempó függvényében 16:30 körül érünk vissza az indulási helyre, hajótisztítás. Akinek mi foglaltuk a szállást, az jó eséllyel már eleve a támaszpontra érkezett.  Aki pedig Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta vagy rövid autózás "haza" a városba. Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy gyors sétát a csak nevében kopasz Kopasz-hegy tetejére. A vacsora önellátó. A tokaji szállások elsöprő többségében tudtok főzni és természetesen Tokajban "millió" helyen tudsz vacsorázni.
A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át. A bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 
 

Vasárnapi vízitúra a Bodrogzugban: ha nincs áradás, kb. 14 km non-stop varázslat, kalandos kanyargás egy mesekönyvben, ha pedig van sok víz, még őrületesebb kaland vár rád mezők felett és erdőben kenuzva....
arteri-evezes.jpgA reggeli önellátó vagy - de ez csak példa a számos lehetőség közül - a Horgony nevű derék műintézményben lehet reggelizni, pl. nagyon finom szalonnás vagy sonkás rántottát (v)enni.

Mind a többnapos vízitúrán résztvevőkkel, mind a "csak" erre a napra érkező vízitúrázókkal 10:30-kor találkozunk Tokajban a "Bodrogzug" vendégház kikötőjében. (Bodrogkeresztúri út 3.)

 
bodrogzug-zsaro-er-www.szigetkozvizitura.hu-001.jpgA csak egy napra jövő, és most érkezéskor még életükben először kenuzó túrabarátainkat a parkolás, wc, üdvözlés, tájékoztató és a felszerelés kiadása megtanítjuk kenuzni, kenut irányítani, kormányozni. Amíg a kenuzással most ismerkedők is világbajnokká válnak, addig a profik bemelegítenek, naptejeznek, fotóznak. Amikor már minden hajó a zseniálisnál is ügyesebb, bepakolunk a kenukba és még egy wc-látogatás után vízre szállunk.


20170513_majus-12-en-sarospatak-294-295-296-kornyeken.jpgIndul a kaland! Hamarosan a Bodrogzugban vagyunk. Ha egy túra második napján vagy, az út eleje megegyezik a tegnapival. A képen is látható zsilip után már ismerősként fogsz kanyarodni balra az első uzsonna- és pisilési szünetet megejtendő.

 

A lábnyújtóztatás, fotózás, táblaolvasgatás után visszacihelődünk.

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenutura-1-vizitura.jpgBodrog-ártérben hamarosan keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé lapátolunk. Most és ma Zalkod irányában evezünk. Akár tökéletes, azaz áradás idején magas a vízállás, akár a zöld-ár levonultával már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk. Nézzük meg mindkét esetet. 

Ha az ártérben a mezők felett is van víz, a túravezető szerény mosollyal köszöni meg a spontán tapsot, amit azzal érdemel ki, hogy olyan eleganciával suhan át a kenukaraván a dzsungelen, mint kés a vajban. 

bodrogzugi-arter-bodrogzug-vizitura.jpgNéhol erdők, fák között, a légvonalnál is egyenesebben, fekete és fehér lyukak közötti féregjáratokat használva manőverezzük majd át magunkat a "Zalkodi partokra". Naná, hogy meghajlítjuk a teret és a Möbius-szalagot átszúrva, csak úgy lazán, egy másik univerzumba jutunk. Pszt!!! Töredelmesen beismerjük. Még fiatalabb korunkban tévedtünk el az ártérben úgy, mint a pinty! És nem egyszer. Volt, hogy egész kemény lett a történet. Igen, volt olyan is, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből, a tokaji Kopasz-hegy tetején lévő, és a repülőknek szóló lámpa volt a "világító torony", a megmentő ... 


bodrogkozi-vizitura-z-fele_20170819_.jpgDe mielőtt nagyon elijesztenénk a kenutúrától, megnyugtatunk, hogy ma már a túrák jelentős százalékában legkésőbb az első hóesés idején vissza szoktunk találni. Ha viszont a kenutúra idején nem lesz magas vizünk, akkor egy eszméletlen jót kanyargunk az ártérben és valahol félúton egy kilátótorony és Zalkod között fordulunk majd vissza a karavánnal. Akár így, akár úgy, végtelenül nyugodt tájon tett, maximálisan biztonságos kalanddal gazdagodva, 16:30 és 16:45 között érünk vissza az indulási kikötőbe. 


A vízitúra túradíja

 
A kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 1700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat. 


Testre szabott bodrogzugi vízitúra 
bodrogzug-zsaro-er-3-bodrogzug-vizitura.jpgIgény szerint tervezett ártéri evezésre, külön csoportnak szóló bodrogzugi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat  az időpont, a szállás, étkezés igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 
Az ellátás önellátó, de már kisebb csoport is kérhet meleg reggelit és vacsorát, így csak a napközbeni szendvicsről kell gondoskodni. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
Jelentkezés bodrogzugi kenutúrára és a Bodrog-ártéri vízitúra fizetése: 
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára 
a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a vízitúra díját utalni.
 
Csak a kenutúra díja utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni, a kenutúra díja a szállás díját nem tartalmazza.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A banki közlemény rovat rövid és a név feleslegesen foglalja a helyet. A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát tudjuk, hogy "tőled", ha a közlemény rovatba is beírod, hogy tőled, nem fogjuk jobban tudni, hogy tőled, viszont éppen azt nem tudjuk majd, hogy bodrogzugi kenuzásra vagy Rába túrára jössz-e, és, hogy mikor.
Pl. 2083 Solymár, Akácos köz 101. 2024. augusztus 7-8. Bodrogzug vízitúra
 
A vízitúra előtt kérjük (akár többször) nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot".  különös tekintettel arra, hogy kérjük a flip-flop papucs használatának szíves mellőzését (tilos), kérjük, hogy a hajóban senki ne gyújtson rá. A mentőmellény viselése kötelező a kenuban. Kérjük, hogy az UV-sugárzás elleni védelemről mindenki gondoskodjon (lehetőleg napszemüveg, simléderes sapka, naptej, hosszú ujjú póló, halásznadrág vagy egy törölköző a combokra).