Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. március 23-24. Bodrog-ártér kenutúra, vízitúra Bodrogzug

arteri-evezes-23.jpg.jpg2024. március 23-24. 

Bodrogzug vízitúra, amely bodrog-ártéri evezés a választásod szerint lehet egynapos, és lehet többnapos kenutúra is.


A Bodrogzug fogalom. A Bodrogzug a Tisza és a Bodrog által határolt természetvédelmi terület, 
egyedülállóan vadregényes táj. Áradás, vagy árhullám idején a Bodrog árterét jelentősen vagy egészén elöntheti a víz, “erdők közötti tengerré” változtatva ilyenkor a tájat. A nagyobb víz, ill. az ár levonulása után is leírhatatlan a vidék, a víziösvények, csatornák, morotvák, mocsarak, mocsárrétek páratlan élővilágnak adnak otthont. Az áradások között, így a forró nyári hónapok jelentős részében a Bodrogzug másként különleges, de ilyenkor is kalandos vízi paradicsom. Alacsonyabb víz idején harsogóan zöld rétek, vízitök és tündérrózsa szigetek, part menti cserje-, és fasorok, tavacskák és holtágak, káprázatos lagúnák üdvözlik a vízitúrázót!

A bodrogzugi vízitúra

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgIzgalmas kenutúránkon felfedezzük a Bodrogzug eldugott kincseit. Egy kicsit a természet részévé válunk. Megfigyeljük ragadozó, vízi és gázlómadarak életét, magas víz esetén erdőkben, ligetekben evezünk. Semmihez sem hasonlítható a látvány és az érzés. A Bodrogzug az a hely, ahol SOHA senki nem kérdezi, hogy mikor vesszük visszafelé az irányt, olyan megrendítő erejű a pozitív sokk, hogy a fáradtságot észre sem veszi a kar, vagy nem érzékeli az agyunk.


A bodrogzugi vízitúra első napja
bodrogkeresztur.jpgMár hetekkel a vízitúra előtt és a Tokajba történő indulás előtti héten is többször nézd át a mit kell hozni a túrára menüpontot! 
Találkozás
Tokaj, Bodrogzug vendégház, 10 óra 30 perc.
Túratáv (kb.): 14 km.
Időtartam (kb.) 5-5.5 óra (a megállókkal, pisilési szünetekkel együtt).
Szállás: ha időben kéritek (ez néha az előző évet jelenti!) segítünk a szállás foglalásában, de az utolsó hónapokban a legjobb helyek már rég elkeltek, ilyenkor a szállásfoglalás egyénileg történik. Tokajban és Tokaj környékén foglald magatoknak a szállást, és csak gyere ki a vízitúra starthelyére (lásd fent). A vendégház udvarán tudsz parkolni. P
arkolás, wc, tájékoztató, a felszerelés kiadása, és a kenuk vízre tevését követően különlegesen jó módszertan mentén megtanítunk kenuzni. Amikor mindenki tökéletesen irányítja a kenukat, indulunk.

bodrogzug-12.jpgTokajon belül a Bodrogzug vendégház kikötőjéből indulva a Bodrogon kezdjük a kenutúrát. Egy jó kilométer megtétele után egy vadregényes csatornán evezünk be egy, az ártér határát jelentő zsiliphez. A zsilip mögött lesz egy rövid pihenőnk, hölgyek jobbra, urak balra technikai szünet, és kezdjük is a vadregényes vízi labirintus felfedezését. Tündérrózsa és vízitök-mezők szegélyezik utunkat, kolokán borítja be a partközeli vízfelszínt, jégmadarakat riasztunk fel, kócsagok, bakcsók, szürke gémek kelnek szárnyra, tőlünk 10 méterre vált irányt a leszállni készülő fekete gólya, mivel a kedvenc fáján éppen egy méretes réti sas csücsül. Agyament. Tényleg brutál. Érted, hogy hogyan. Vagy majd megérzed.p1250454.jpg Hamarosan egy madárlesnél (ha a víz engedi) kikötünk és nem tudunk betelni az egzotikus látvánnyal, ahogyan a Zemplén legdélebbi bástyája, a tokaji Kopasz-hegy fest különleges hátteret a bodrogzugi ártérnek. És folytatjuk utunkat. Íme a tavaszi, nyári vagy őszi berek. Bokros, cserjés, facsoportos rétek, mocsári ingovány, nádasok mellett, között, fölött suhannak a kenuk. Többször megállunk, még a szalmabála szigeteket is remekül kihasználjuk pisilésre, hogy ne kelljen spórolni a vízívással, elvégre nem szomjazni jöttünk. Bozótos területek, bercelek között halad a vízitúra, és észre sem veszitek az ármányt, ha magas a víz, úgy tekeregtünk, hogy csak az utolsó pillanatban tűnik fel, elszállt a nap. Ha magas a víz, Bodrogkeresztúrral szemben vagyunk, átemelünk a Bodrogra, és lecsorgunk Tokajba. Ha pedig alacsony a víz, ismét a zsilipnél vagyunk. Megejtük az utolsó kiszállást, hölgyek jobbra, urak balra pisilési szünetet. Egy kilométert csorgunk a Bodrogon és hajómosás után kérjük, hogy segítsetek a kenukat visszatenni a helyükre. Ha csak egy napra jöttél, ill. jöttetek, biztonságos, jó utat haza, ha pedig két-, vagy többnapos vízitúrán vagytok, a holnapi viszontlátásra.

 

A bodrogzugi vízitúra második napja
-meseorszag-45.jpgTalálkozásTokaj, Bodrogzug vendégház, 9 óra 30 perc.
Túratáv (kb.): 16 km.
Időtartam (kb.) 5 óra (a megállókkal, pisilési szünetekkel együtt).

Parkolás, wc, tájékoztató, a felszerelés kiadás és a kenuk vízre tevését követően, ha van olyan túrázónk, aki ezen a napon kezdi vízitúrás karrierjét, azt (bocsánat a szerénytelenségért) különlegesen jó módszertan mentén rekord idő alatt megtanítjuk kenuzni. Amikor mindenki nagyon ügyesen irányítja a hajókat, indulunk. A kétnapos túrázóknak az első 45 perc ismerős lesz, már rutinosan kanyarodtok a zsilip mögötti pihenőhöz.


kilato.pngAztán ahol tegnap egy elágazásnál (ha láttál egyáltalán bármit az "erdős óceánon", amit elágazásnak tekinthetünk) balra mentünk, ma jobbra folytatjuk az utat. Egy erős félóra múlva kilátóhoz érkezünk. Naná, hogy felmegyünk. Ha a vízállás lehetővé teszi, Zalkodnál szállunk partra, kicsit olyan lesz, mintha elértük volna a Húsvét-szigeteket vagy Ausztráliát. Olyan lesz az érzés, mint amikor Vasco Da Gama elérte Indiát. Rövid pihi és lapátolgatunk vissza, vagy kanyargunk vagy nyílegyenesen (amennyire az erdőcskék engedik) tartunk Tokaj felé. Ma is a zsilipnél ejtjük meg az utolsó kiszállást. A hajómosás után kérjük, hogy segítsetek a kenukat visszatenni a helyükre. Köszönjük, hogy jöttetek!

 
4seconds.jpgA bodrogzugi kenuzás díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 1700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a kenutúra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.
 
 
Jelentkezés bodrogzugi kenutúrára és a túradíj utalása 
Jelentkezni a Bodrogzug-vízitúrára 
a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és általános szerződési feltételek, valamint a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével lehet. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 24 órán belül kérjük a túradíjat utalni. 
Csak a vízitúra díja utalandó, a szállás díját helyben a szállásadó(k)nak kell fizetni.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A banki közlemény rovatba kérjük a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát tudjuk, hogy "tőled", de a lényegnek nem marad hely. Nézzük meg a közlemény rovat helyes kitöltését egy példán keresztül. 

Pl. 8633 Zalafurfő, Süllő u. 14. 2024. március 23-24. Bodrogzug vízitúra