Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 3-4. Tiszatúra vízitúra, tiszai kenutúra

www.vizitura.org-vizitura-gyerkocosen.jpgGondosan tervezett és szervezett vízitúra a Tiszán. Választhatóan 1-, vagy 2-napos vízitúra!
Tökéletes tiszai kenutúra a családnak kulturált túratársakkal.
Nálunk, nem a hangos böfögésen röhögő, tüc-tüct üvöltető "urakat" találod, mi az együttműködési normák betartását vállaló családoknak, társaságoknak szervezünk vízitúrákat, velünk a kenutúra örömét nem rontja el néhány "hmmm" - mondjuk így - "úriember". Megtanítunk kenuzni. A betanításunk - bocsánat a szerénytelenségért - olyan más szintet jelent, hogy arra nincsenek szavak. 
Van egy nemes versenytársunk, ott a túravezetők, akik főiskolás, egyetemista fiúk, ha egyáltalán a parton vannak (!), a mobiljukat nyomkodják, a "betanítás" vagy 2 perces quicky, vegytiszta dilettantizmus, vagy annyit mond, hogy "csak ügyesen" (sic!).
Teleautó rendszerrel tesszük a lehető legolcsóbbá az utazást. 
A kocsival érkezőknek remek logisztikájú kenutúrát kínálunk. A túra idején az autó minden este "veletek alszik", vagyis ott van, ahol te. A Tiszán a vízitúra minden napján - értelemszerűen - más és más szakaszon vízitúrázunk.
 
 


Opcionális nulladik napi érkezés
img_7545.jpgBe lehet futni a tiszai vízitúra napján is, de sokaknak szimpatikus a kényelmes nulladik napi érkezés. 
Az út nagy részét Bp. felől meg lehet tenni autópályán, ami Vásárosnaményig tart. Bp-től 320 km-es út az útvonaltervező szerint 3 óra 21 perc. Indulási helyként Budapest csak példa, de hasznos példa, mivel a vendégek jelentős része dunántúli, vagy budapesti, vagy külföldön élő/dolgozó magyar. Szerintünk autóval az utazási idő 4.5 óra az átlagembernek, aki megáll útközben, aki dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. 
 

Szállás
Ha sátrazol, Szatmárcsekén és Túristvándiban találsz kempinget. Aki Szatmárcsekét választja, az a vízparton lévő kempingbe jöjjön. Ha pedig apartmant, vendégszobát veszel ki, akkor Tivadar, Nagyar, Szatmárcseke, Kölcse, Túristvándi, Sonkád településeken érdemes szállást keresni. 

 
img_7555.jpgÉtkezés
A kenutúra idején az étkezés igény szerint önellátó, étterem és bolt van, reggelit és vacsorát is tudsz rendelni több helyen.
Pl. Szatmárcsekén van egy szupi pizzéria, ahol nem csak pizzát tudsz kapni, ill. van olyan hely is a közelben, ahol a reggeli fenséges, a káposztás paszuly pedig egyenesen mennyei. 
.
 
 
Repülni fogsz a kenuval
Nem vízitúráztál még? Sebaj!! Senki nem kenuban született. Mindenkinek volt első alkalom! A vízitúrát most kezdőknek megtanítjuk a kenuzás csínját-bínját. Nagyon szépen megtanulsz evezni, ügyesen fogod a kenut irányítani.
 
 
 

1. napi vízitúra a Tiszán: Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgHol és mikor találkozunk?

Kezdjük a hol kérdéssel!

Szatmárcsekén, a Vasváry és Kölcsey utcák sarkán az Önkormányzat előtti parkolóban találkozunk. A parkoló a Kölcsey utcán, a református templomtól 40 méterre, a templommal szembeni oldalon van. Vagy írd be a GPS-be a Vasváry utcát. Figyelem: ha van, a találkozás előtt érdemes a szállásotokon a romlandó élelmiszert hűtőbe tenni. 
Mikor találkozunk?

  • Azokkal, akik a nulladik napon jöttek, 11:00-kor találkozunk a Kölcsey és Vasváry utcák sarkától pár méterre a Vasváry utcai buszmegállóban. A megálló hivatalosan a 'Szatmárcseke Posta' buszmegálló névre hallgat. Apropó. A posta is hasznos koordináta. Hozzál a buszra pénzt (a felnőtt buszjegy utoljára 465 forint volt). Már "vízre készen" gyertek. Lejjebb majd olvashatod, hogy mit kell hozni a tiszai vízitúrára. Mindenesetre, aki befutott a nulladik napon, az, ha jól be van naptejezve, egy hosszú ujjú pólóban, halásznadrágban, alatta fürdőruhával, egy másfél literes ásványvízzel, két szendviccsel, simléderes baseball sapkában, napszemüveggel és a buszjegyre elegendő pénzzel is kisétálhat a buszmegállóba. Persze ezt érdemes fokozni: a mobiltelefonnak vízmentes tárolás, papírzsebkendő, wc-papír, a fenék alá egy lapos párna, mivel a kenu ülése műanyag, biciklis kesztyű, hogy a kézfejed se égjen le, egy törölköző, amivel a vádlidat is tudod védeni az UV-sugárzástól, stb. 
  • Akik a vízitúra napján érkeznek, és át tudnak öltözni a kocsiban, vagy már eleve fürdőruha van az ideális öltözetet jelentő halásznadrág és hosszú ujjú póló alatt, azoknak elég 10:30-ra jönniük. De nem csak elég, kell is. Muszáj időben érkezni, az elkésőket nem tudjuk megvárni. 

Szatmárcsekéről Tiszabecsre
Az érkezést követően bemutatkozunk, aztán gyorsan egy kicsit logisztikázunk. Ez azt jelenti, hogy a Szatmárcsekén belüli sétálást is rövidítendő, bekészítünk autókat a kenutúra érkezési pontjára, aztán Szatmárcsekén belül a lehető legkevesebb autóval visszajövünk a 'Szatmárcseke Posta' buszmegállóba. Szatmárcsekéről a 11:16-os busszal, vagy - ezek csak eshetőségek - minél kevesebb autóval, vagy részben busszal, részben - minél kevesebb - kocsival megyünk "fel" a vízre szállás helyére Tiszabecsre. Ha busszal megyünk, akkor a
 busszal Tiszabecsre megyünk. 
Tiszabecsen belül a vízparton kb. 13-14 percet sétálunk. Elslattyogunk a buszmegállóból a tiszaparti vízre szállás helyére, ahol már várnak ránk a kenuk, lapátok, mellények.

 

tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgMit hozzunk a vízitúrára?
Mit hozzatok? A buszjegyre hozzatok készpénzt. Készüljetek alkoholmentes innivalóval és elemózsiával, pl. szendviccsel, valamint törölközővel, naptejjel. Célszerű viselet a leggyakrabban igen erős UV-sugárzás miatt a hosszú ujjú póló, a combot is fedő halásznadrág, legalább simléderes sapka, a napszemüveg és a lábat stabilan tartó lábbeli, pl. hátul is pántos szandál, vagy "vízi cipő". Ami tilos (mert veszélyes) a flip-flop papucs. Még egyszer. A flip-flop papucsot kérjük otthon hagyni. Slusszkulcsnak, mobilnak, kamerának hozzatok vízmentes csomagolást, de még hordót is fogtok kapni. 

 

Program
Tiszabecsen el tudsz menni "normál" (angol) wc-re is, majd következik a kenuzás tanulása és gyakorlása, majd újabb (javasolt) wc-vizit után szállunk vízre. Ha meg bírod állni, még érdemes nem ebédelni, mivel az első gyönyörűséges kikötési ponton lesz a "hivatalos" ebédszünet. 


20150702_153322-1-.jpgA Tisza (folyó) ezen a szakaszon még folyik, a már-már giccsesen festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon. Lesz két-három mosdó szünet, "uzsonnás" pihenőnket (is) egy nagyon helyes fövenyen tartjuk, ha éppen nem magas a víz. Lesz rövid pihenőnk a Túr-bukónál is, ahol a (nevében sebes, egyébként a duzzasztása miatt kvázi állóvíz) Sebes-Túr bukik a Tiszába. A Túr-bukó után a Tisza medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak. Itt erős odafigyelést kérünk szépen. Szigorúan a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni.

 

17:30 körül érkezünk Szatmárcsekére. Aki a nulladik napon érkezett, és a szatmárcsekei vízparti kempingben sátrazik, az a sátrától 100-150 méterre köt ki. Akinek még a kocsiban van a sátra, az sátrat állít vagy sátrat dob. Akinek pedig Tivadarban, Kisaron, Nagyarban, Szatmárcsekén, Kölcsén, Túristvándiban, Sonkádon, Fehérgyarmaton van a szállása, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott kocsikba, és a szállásainkra autózunk. 


20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpgA vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy ... Sokan azt mondják, hogy Magyarország legjobb pizzériája. Mivel mi nem próbáltuk az összeset, pláne nem egyértelmű, hogy kinek mi a "jó", ebben nem foglalunk állást, de tény, hogy bármit rendelsz (legalábbis ízre) jó lesz. Hogy mennyire egészséges, ami benne, ill. rajta van, azt nem tudjuk, de legalább nem szokták megégetni, ami Magyarországon nagy szó. 

 

2. napi tiszai vízitúra: Szatmárcseke-Tivadar (15 km)

Azoknak, akik "korán" kelnek, hadd reklámozzuk Szatmár egy-két gyönyörű különlegességét. A vízitúra előtt nézz meg valamit, ami az országban sehol máshol nincs! Pontosabban ne azért, mert máshol nincs, hanem mert nagyon érdekes ÉS máshol nincs.

 

szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgÉrdemes megtekinteni Szatmárcseke temetőjében a különleges "csónakos" fejfákat.

Nagyarban pedig mesés a "Rozárium", alias a rózsa-kert, és szintén Nagyarban érdemes benézni a Petőfi-fához. 

 


tisza-vizitura-23.jpgJellemzően a többség 2-napos vízitúrán vesz részt, de van olyan túrázó, aki csak erre a napra jön, hiszen ez egy választhatóan 1-, vagy 2-napos vízitúra. 

Ha valaki "csak" a Tisza-túra második napján kezdi a vízitúrát, és a kenuzásban kezdő vagy, (senki sem kenuban született, és valakinek sokszor nyugdíjas korában van először ideje kenuba ülni) akkor 9:30-ra gyere. 9:30-kor kezdjük a kenuzás oktatását Szatmárcseke egyetlen Tisza-partján. 

A GPS-be érdemes Szatmárcseke, Széchenyi utcát írni, mivel a falu felől a Tisza felé a Széchenyi utcán kell kijönni, aztán a Tisza töltése (egy gátat kell elképzelni, amelyre felvezet az ott már csak földút) után homokos úton jössz tovább. A parkolásban majd segítünk, a parkolás díja egész napra 500 Ft.


tiszai-kenutura-tisza-vizitura-66.jpgHa csak erre a túranapra jössz, de profi vagy, pl. azért, mert máshol korábban vízitúráztál, akkor 10-re gyere ki, ill. le a Tisza partra. Tehát (igen, kétszer írjuk le, mivel így a biztos(abb): a rutinos, a kenut biztosan irányító, tapasztalt kormányossal bíró "hajóegységeket", ill. vízitúrázókat kérjük, hogy 10:00-re érkezzenek meg Szatmárcseke egyetlen Tisza-partjára (amely a Széchenyi u. folytatása).
Az először vízitúrázókat (bocs. "kezdőket"), tehát ha még meg kell tanulnod kenuzni, 9:30-ra várjuk.

 

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpg10:30-kor indul a logisztika. Ez azt jelenti, hogy a sofőrök leugranak a kocsikkal a napi célba, ez esetünkben Tivadar, és telekocsi rendszerben oldjuk meg, hogy minden sofőr visszajusson Szatmárcsekére, ahonnan a tiszai kenus túra indul. Illetve, azoknak a sofőröknek, akik transzfert kérnek/kértek, nem kell "logisztikázniuk", mivel őket a nap végén visszarepítjük a kenutúra végpontjából, Tivadarból, a vízitúra starthelyére, Szatmárcsekére.

 
Vízre szállást követően a Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végi magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. (Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)

tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpg14-15 óra táján érkezünk Tivadarba. Táján? Igen, kb. Vétek sietni. Meg kell élni, át kell élni. 
Ha valaki még nem veszi hazafelé az irányt, szállást Tivadarban is talál. 
Tivadarban van sok vendégház és a sátrasoknak jó hely a Katica kemping, ott a mi vendégeinknek a kemping díja 2000 Ft/fő. Tivadarban számtalan étkezési lehetőség vár és (ez nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz.
 
 
 

Testre szabott vízitúra a Tiszán
Egyedi tiszai vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 

Jelentkezés a vízitúrára, és a tiszai kenutúra díjának utalása: 
20190807_tisza-vizitura-resized.jpgJelentkezés a tiszai vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre). A túradíj utalását az alábbiak szerint kérjük.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük az irányítószámot nem elfelejtve a számlázási címet, a kenutúra idejét, valamint a "Tiszatúra" szót beírni. (A nevedet NE írd be a megjegyzés rovatba, úgyis látszik a banki utalásból a neved - azzal kezdődik a banki infó - és a megjegyzés rovatban csak foglalja a helyet). Nézzük meg a közlemény rovat jó kitöltését egy példán keresztül!

1025 Budapest, Hortenzia sor 3., 2024. július 3-4. Tiszatúra