Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bodrog és Bodrogzug vízitúrák (Tokajból induló, választhatóan 1-, vagy 2-napos kenutúrák)

vizitura-bodrogzug-bodrogzugi-piheno.jpgVálaszthatóan 1-, vagy 2-napos Bodrog-ártéri vízitúrák és klasszikus, 1-, vagy 2-napos nyári vízitúrák a bodrogzugi ártérben. A Bodrogközi ártér ideális vízitúra-helyszín a kisebb gyermekkel, vagy nagyszülőkkel, akár dédnagyszülővel (!) érkező vízitúrázóknak. Az ártérben nincs sodrás, a Bodrogon alig megyünk, annak a sodrása is bakfitty....


 

A Bodrogzugot látni kell. 

 

A Bodrog-ártér a zöld ár idején hihetetlen, de ha éppen nincs áradás, akkor is csodálatos. Mindjárt olvasod a 2-napos bodrogzugi kenutúrák leírását. bodrogkeresztur.jpgHa "csak" szombatra jössz, akkor a kétnapos vízitúra első napi programja, ha vasárnap evezel/eveztek, akkor a 2. nap leírása vonatkozik rád. Vagyis a mi vízitúráinkra jöhetsz, illetve jöhettek 1 napra is, bár természetesen a bodrog-ártéri kenutúra "megér" két napot. 

 


 

Vannak kenutúráink az áprilisi és/vagy májusi áradás idején a teljes Bodrog-ártérben, és vannak jó értelemben "hagyományos" 
vízitúráink május végétől szeptember végéig a Bodrogzugban.
bodrogzug-kenutura_20170819_12477.jpgA vízitúrába most először beleszerelmesedőket megtanítjuk kenuzni. Mi minőségi felszerelést adunk. Nem kapsz porckorong-sérvet, mert nem ólom nehéz hajót kell a vízre szenvedned, jók a lapátok és a mellények. 

 

 

 
 
Ha jó előre jelentkezel, és a jelentkezési lapon kéred, akkor foglalunk szállást. A szállás lehet faházat, vendégházi szoba, sátras szállás vagy akár wellness.
 
 
 
 
A szállás díját majd helyben kell fizetned a szállásadónak. 20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgTermészetesen Tokajban és Tokaj környékén az interneten keresztül 1 perc alatt találsz magadnak jobbnál jobb szállásokat, azaz mi nem is kellünk a szállásfoglaláshoz. Csak foglalj időben, egy héttel a vízitúra előtt nem biztos, hogy találsz Tokajban megfizethető és jó szállást.   

 

 


 

 

Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. szám alatti, és a képen látható "Bodrogzug" vendégházban a túravezetőt keresni sem kell, ezer kilométerről látható narancs színű MC Túravezető pólóban látod meg.
Kérjük, hogy 10:30-ra gyertek.

bodrogzug-vendeghaz.jpgHa még nem kenuztál, ügyes módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva, végeredményben rekordidő alatt megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. 

 


Bodrogzugi vízitúra turnusok 2 napban, de lehet jönni 1-napos bodrog-ártéri kenuzásra is!

 
 • 2022. április 2-3. Bodrog-ártéri kenutúra 
 • 2022. április 9-10. Bodrog-ártéri kenutúra 
 • 2022. április 15-16. Bodrog-ártéri kenutúra (húsvéti bodrogzugi vízitúra)
 • 2022. április 23-24. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. április 30.- május 1. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. május 7-8. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. május 14-15. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. május 21-21. Bodrog-ártéri kenutúra (lásd a külön menüpontot)
 • 2022. május 28-29. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. június 4-5- Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. június 11-12. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. június 13-14. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. június 18-19. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. június 20-21. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. június 25-26. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. június 28-29. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. július 2-3. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. július 9-10. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. július 16-17. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. július 23-24. Bodrog-ártéri kenutúra (lásd a külön menüpontot) 
 • 2022. július 30-31. Bodrog-ártéri kenutúra (lásd a külön menüpontot) 
 • 2022. augusztus 6-7. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. augusztus 13-14. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. augusztus 20-21. Bodrog-ártéri kenutúra (lásd a külön menüpontot) 
 • 2022. augusztus 27-28. Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. szeptember 3-4Bodrog-ártéri kenutúra
 • 2022. szeptember 10-11. Bodrog-ártéri kenutúra (Bodrogzug vízitúra)
 • 2022. szeptember 17-18. Bodrog-ártéri kenutúra (Bodrogzug vízitúra)
 • 2022. szeptember 24-25. Bodrog-ártéri kenutúra (Bodrogzug vízitúra)
 • 2022. október 1-2Bodrog-ártéri kenutúra (Bodrogzug vízitúra)
 • 2022. október 8-9Bodrog-ártéri kenutúra (Bodrogzug vízitúra)
 • 2022. október 15-16. Bodrog-ártéri kenutúra (Bodrogzug vízitúra)
 • 2022. október 22-23. Bodrog-ártéri kenutúra (Bodrogzug vízitúra)
 
  
A Budapestről érkező, átszállás nélküli IC vonat 9.47-re jön be, a vízre szállásig a Bp. felől intercity-vel érkezők is be tudnak futni. Aki vonattal jön, az Tokajon belül jöhet gyalog vagy busszal. 

  

 

1. napi bodrogzugi vízitúra:
Maximális biztonságban 16 km-es szuperkaland, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-viziturak-11.jpg10:30 Üdvözlés, tájékoztató, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak.

 

 

 

Amíg az először vízitúrázók is überprofivá válnak, a rutinos vízitúrázók bemelegítenek, úszkálnak, vízilabdáznak, stb. 

 

Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, naptejezés és még egy wc-látogatás után "hurrá"

 
 
 
A tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk.
bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpg
Az indulás után 1 kilométerre evezünk be egy festői oldalágba.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba.
 
Hamarosan a képen látható mini zsilipen haladunk át a kenukat szép libasorba rendezve. 
 
 
 
bodrogzug-vizitura-bodrog-arter-kenutura-22.jpgA zsilip mögött remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd.
 
 
 
 
 
 
 
Az ebéd saját "tarisznyából" történik. A tarisznyát nem kell szó szerint venni. Magyarán hozzatok magatokkal szendvicset ebédre és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok.
 
A 2 liter is jó eséllyel el fog fogyni. Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. 
 
 

bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpg
A hami után pedig elképesztő tájon lapátolunk. Felfedezzük a labirintust, vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. 
 
 
 
 
 
 
"Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz. Ha éppen nem teszi a dolgát, akkor lesz egy durván 200 méteres szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy egy fantasztikus innovációval az ún. mocsárjáró technikával átjussunk.

bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpgA mocsárjáró technika azt jelenti, hogy áthúzzuk egymást a vízi növényzeten. 
 
 
 
Miután megnyertük a vízi növényzettel folytatott csatát (ha megnyerjük...) szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova.
 
 
 
 
 
 


img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenuzas.jpgCsodahelyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 folyamkilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. 
A tempó függvényében 16:30 körül érünk vissza az indulási helyre, hajótisztítás. Akinek mi intéztük a szállást, az már eleve a támaszpontra érkezett.  
 
 
 
 

Aki pedig Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta vagy rövid autózás "haza" a városba. Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy gyors sétát a csak nevében kopasz Kopasz-hegy tetejére.
A vacsora önellátó. A tokaji szállások elsöprő többségében tudtok főzni és természetesen Tokajban "millió" helyen tudsz vacsorázni.
A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át. Az áprilisi, május eleji, ártér-bejárós vagy áradást követő bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 
 

 2. napi vízitúra a Bodrogzugban: ha nincs áradás, kb. 14 km non-stop varázslat, kalandos kanyargás egy mesekönyvben, ha pedig van sok víz, még őrületesebb kaland vár rád mezők felett és erdőben kenuzva....
arteri-evezes.jpg

Mind a többnapos vízitúrán résztvevőkkel, mind a "csak" erre a napra érkező vízitúrázókkal 10:30-kor találkozunk Tokajban a "Bodrogzug" vendégház kikötőjében.

 

 

 

(Bodrogkeresztúri út 3.) 

 

 

 


bodrogzug-zsaro-er-www.szigetkozvizitura.hu-001.jpgA csak egy napra jövő, és most érkezéskor még életükben először kenuzó túrabarátainkat a felszerelés kiadása megtanítjuk kenuzni, a kenut irányítani, kormányozni.

 

 

 

 

Amíg a kenuzással most ismerkedők is világbajnokká válnak, addig a profik bemelegítenek, naptejeznek, fotóznak. Amikor már minden hajó a zseniálisnál is ügyesebb, bepakolunk a kenukba és még egy wc-látogatás után vízre szállunk.

 


20170513_majus-12-en-sarospatak-294-295-296-kornyeken.jpgIndul a kaland! Hamarosan a Bodrogzugban vagyunk. Ha egy kétnapos túra második napján vagy, az út eleje megegyezik a tegnapival.

 

 

 

 

A képen is látható zsilipecske után már ismerősként fogsz kanyarodni balra az első uzsonna- és pisilési szünetet megejtendő.

 

 

A lábnyújtóztatás, fotózás, táblaolvasgatás után visszacihelődünk.

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenutura-1-vizitura.jpgBodrog-ártérben hamarosan keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé lapátolunk. Most és ma Zalkod irányában evezünk.

 

 

 

 

Akár tökéletes vízállás, akár már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk. Nézzük meg mindkét esetet. 

Ha a
z ártérben a mezők felett is van víz, a túravezető szerény mosollyal köszöni meg a spontán tapsot, amit azzal érdemel ki, hogy olyan eleganciával suhan át a kenukaraván a dzsungelen, mint kés a vajban. 

 

 

 

bodrogzugi-arter-bodrogzug-vizitura.jpgNéhol erdők, fák között, a légvonalnál is egyenesebben, fekete és fehér lyukak közötti féregjáratokat használva manőverezzük majd át magunkat a "Zalkodi partokra".

 

 

 

Pszt!!! Töredelmesen beismerjük. Még fiatalabb korunkban tévedtünk el az ártérben úgy, mint a pinty! És nem egyszer. Volt, hogy egész kemény lett a történet. Igen, volt olyan is, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből, a tokaji Kopasz-hegy tetején lévő és a repülőknek szóló lámpa volt a "világító torony", a megmentő ... 
bodrogkozi-vizitura-z-fele_20170819_.jpgDe mielőtt nagyon elijesztenénk a kenutúrától, megnyugtatunk, hogy ma már a túrák jelentős százalékában legkésőbb az első hóesés idején vissza szoktunk találni.

 

 

 

 

Ha viszont a kenutúra idején nem lesz magas vizünk, akkor egy eszméletlen jót kanyargunk az ártérben és valahol félúton egy kilátótorony és Zalkod között fordulunk majd vissza a karavánnal. Akár így, akár úgy, végtelenül nyugodt tájon tett, maximálisan biztonságos kalanddal gazdagodva, 16:30 és 16:45 között érünk vissza az indulási kikötőbe. 

Aki vonattal jött, az kényelmesen tud készülni, mivel 17:48-kor indul Bp-re átszállás nélküli intercity, ami fél kilenckor van Budapesten. Van idő átöltözni, Tokajon átsétálva, kimenni a pályaudvarra, jegyet váltani. Akik pedig kocsival jöttek, azoknak biztonságos, jó utat hazáig. 
Thank you for flying MC Tiszatúra Vízitúra.


 
 
A túra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.
 
 


Testre szabott Bodrogzugi vízitúra
bodrogzug-zsaro-er-3-bodrogzug-vizitura.jpgIgény szerint tervezett ártéri evezésre, külön csoportnak szóló bodrogzugi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat  az időpont, a szállás, étkezés igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 
Az ellátás önellátó, de már kisebb csoport is kérhet meleg reggelit és vacsorát, így csak a napközbeni szendvicsről kell gondoskodni. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
 
 
 

Jelentkezés bodrogzugi kenutúrára és a vízitúra díjfizetése: 
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára 
a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
 
Csak a vízitúra díja utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni, a kenutúra díja a szállás díját nem tartalmazza.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A banki közlemény rovat rövid és a név feleslegesen foglalja a helyet. A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát tudjuk, hogy "tőled", ha a közlemény rovatba is beírod, hogy tőled, nem fogjuk jobban tudni, hogy tőled, viszont éppen azt nem tudjuk majd, hogy bodrogzugi kenuzásra vagy Rába túrára jössz-e, és, hogy mikor.

 
(Pl. 4400 Nyíregyháza, Teleki u. 1.
2021. augusztus 28-29.
Bodrogzug vízitúra