Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


7-napos Körös vízitúrák a családnak (szombat-péntek)

two-captains-to-be-captains.jpgKörös vízitúra a család aprajának és nagyjának! Városerdőtől Csongrádig végigevezünk a Körös(ök)ön.

 

 

 

 

A román-magyar határtól a Tisza torkolatig  a Körös(ök) teljes hazai szakasza.  
7-napos Körös vízitúra
szombat délutántól péntek délig. 

 


Vonattal és autóval érkezőknek is tökéletes logisztika. 
A vízitúrázást most kezdőknek megtanítjuk a kenuzás csínját-bínját.

 


koros-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-cibakhazi-holt-ag-02.jpgA szállás a teljes vízitúra idején igény szerint, sátor vagy vendégszoba! A szállást - főleg a szobákat, mivel a sátorhely nem fogy el - foglaljuk nektek ha kéritek, ha nem kéritek, akkor úgy vesszük, hogy a szállást magatok intézitek.

 

 

 


Étkezés: a vízitúra olyan napjain, ahol nem olyan helyre érkezünk, hogy "millió" helyen tudsz enni, ott vacsora rendelhető, csoportoknak félpanziós ellátást is szervezünk.

Körös vízitúrák a családnak 7 napban szombat délutántól péntek délig 

 
 
 
1. napi Körös kenutúra: Városerdő - Békés (19 km) 
gyula-varoserdo-szabadstrand-koros-vizitura.jpgHa autóval jöttök, a Körös-túra indulási pontjára gyertek. Természetesen e-mailben olyan térképet kaptok, hogy könnyű lesz ide találni, ettől függetlenül a találkozási pont az autósokkal a Városerdei szabadstrand, amelyhez a Gyula-Sarkad közötti híd Gyula oldalán lévő tövéből, a gáton kell jönni 600 métert kelet - észak-keleti irányban. 
A nap végén a túravezető vissza fogja hozni a sofőröket az autókért. Ez a transzfer szolgáltatás (1490 Ft).
Ha vonattal érkezel, nézd meg, hogy a menetrendben van-e változás, ha nincs, akkor a Bukarest felé menő Traianus intercity vonat Budapestről 7 óra 10-kor indul, arról Békéscsabán kell átszállnotok Vésztő felé, majd a Vésztő felől jövő (mi hívjuk így) minivonatocskáról leszállás a "József szanatóriumnál". Trükkös a dolog, könnyű elhibázni.
 
 
gyula-varoserdo-jozsef-attila-szanatoriumnal-hid.jpgBeszélj(etek) a kalauzzal és legyen tuti, hogy Gyulán még NE szálljatok le!!! 10 óra 14 perc előtt minden megállóhely legyen gyanús :).
Ha viszont a kisvonattal átjöttetek a képen is látható hídon, akkor rögtön következik a megálló, itt kell leszállni.

Érkezés után séta a gáton, de előtte poggyász logisztika, ami praktikusan azt jelenti, hogy minden, a vízitúra vizes részén nem szükséges cuccot, pl. sátrakat egy bizonyos helyre tegyetek. Majd rövid séta a szabadstrandhoz.  
 
 
 
11:00
Köszöntő, szabályok, az evezés, kormányzás tanulása, a rutinos profiknak bemelegítés és felfelé evezés, ebéd, 
wc, naptejezés

13:00 Vízre szállás

 

14:30 Első szünetünk rögtön a jól megérdemeltkoros-vizitura_szanazug_011.jpg

ebédszünet Szanazugnál, itt strandolunk, úszkálunk egy kicsit.
 

 

 

 

17:30 Békésen és óvatosan megérkezünk Békésre, Békés városán belül Dánfokhoz. Tekintetünkkel keressük a dánokat.
Érdekes módon, nem mindig találjuk az echte vikingeket, nem csoda. ők nem kenukkal közlekedtek.....

 


Transzfer szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy az autókért visszarepítjük a sofőröket Városerdőre.
koros-vizitura-bekes-danfok-kishajo-kikoto.jpg

A transzfer díja 1490 Ft/sofőr.
Sátorverés, ill. a vendégházi szobát kérőknek a szobák elfoglalása.
18:30 Vacsora önellátó vagy rendelt

 
 
 

2. napi Körös-evezés: Békés - Köröstarcsa vízitúra (20 km) 
koros-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-hosszufoki-csatorna-korostarcsa-elott-09.jpg10:30 Logisztika, benne transzfer szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy az autókat minden autós leviszi a napi célba és a visszahozzuk a sofőröket. A transzfer díja 1490 Ft/sofőr.
 
 
 
 
 
 

Napi tájékoztató, wc, naptejezés után "Körösre szállás".
Indulhat a kenutúra. A nap fénypontja, hogy némi "Barba-trükk" után beevezünk a Hosszúfoki-csatornába, amire a maximalista vízitúrázó is azt mondja: "ez már döfi".
 
 
 
korostarcsa-kikoto-koros-vizitura.jpgA Hosszúfoki-csatornában (óvatos duhajként mivel egyhetes vízitúrán vagyunk) valamennyit lapátolgatunk, hívjuk ezt a távolságot X-nek. Ha már itt vagyunk, beugrunk a Bodoki Károly Vízügyi Múzeumba is, ugyanis egész érdekes.  
 
 
 
 

16:30 Érkezés Köröstarcsára a kikötőbe, sátorverés, ill. a vendégházi szobát kérőknek a szobák elfoglalása. 
Vacsora igény szerint önellátó vagy közös főzés, ha a főzés közös, akkor Körös tárcsában sült tarja   
 
 
 

3. napi vízitúra: Köröstarcsa-Gyomaendrőd (y+26 km) 
10:30 Immár teleautós, vagyis a benzintől elvonatkoztatva kvázi ingyenes logisztika, túravezetői búcsú és napi tájékoztató, wc, naptejezés után vízre szállás, majd indulhat a vízitúra a Kettős-Körösön. Ma is turbózzuk a túrát. Felevezünk kicsit (legyen ez Y kilométer) a Sebes-Körösön.
Csak azért fordulunk vissza "hamar", mert a mai távot (pláne augusztusban, amikor a Körös már csak vánszorog) nem akarjuk túlnyújtani, a plusz kilométerekkel csínján bánunk, mivel - említettük - ez egy pihenő nap nélküli 7 napos túra és ha nem vigyáznánk (de vigyázunk), akkor a negyedik, ötödik nap tájékán hirtelen állna be fáradtság azoknál, akik nem olyan gyakran vízitúráznak. Amit így is garantálunk, hogy bőven, bőven sokkal többet látunk, megyünk, mint az egyetlen normális és általunk pontosan emiatt tisztelt versenytársunk. 
16:30 Érkezés Gyomaendrődre, a mai vízitúra vége, sátorverés, ill. a vendégházi szobát kérőknek a szobák elfoglalása
18:30 Vacsora önellátó vagy közös bográcsétel
 
 
 
 

4. napi Körös vízitúra: Gyomaendrőd - Szarvas (29 km)  
koros-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-szarvas-folott-06.jpg
A napi logisztika után indulás 10:30-kor. A mai nap sem múlik el beevezéses kaland nélkül, mai áldozatunk a Hortobágy-Berettyó. Felevezünk a Mezőtúri árvíz-kapuig, és itt lesz egy hosszabb ebédszünetes pihenőnk is. 
 
 
 
 
 
 
Lesz egy olyan rész, ahol kiszállhattok a kenuból és két kilométert is lehet úszva jönni. A megható vallomást követően sátorverés, ill. a vendégházi szobát kérőknek a szobák elfoglalása
17:00 Érkezés Szarvasra 
18:30 Vacsora önellátó vagy rendelt bográcsétel velünk. 
 
 

 

5. napi Körös-túra: Szarvas - Békésszentandrás (z+16 km)
koros-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-mocsarciprus-06.jpgReggeli önellátó, majd arborétumi séta "hajnali" 10 órakor! Délelőtt pihentetheted karjaidat, de a szád járhat és az állad is leeshet, mivel az arborétum tényleg gyönyörű. 
 
 
 
 
 

Ja és cédrust is nézünk. A helyiek azt mondják majd, hogy libanoni cédrus, hát nem, ez echte virginiai lesz, de ez szinte mindegy.
11:30 Az Arborétum után logisztika és ebéd
13:00 A vízen
15:00 Szorgos lapátolás után egy tisztességes hurkot megtéve a vízen Szarvasról Szarvasra érkezik a csapat :)) (komolyan!!) aztán 
17:30 Érkezés Békésszentandrásra
18:30 Vacsora

 
 

6. napi vízitúra: Békésszentandrás-Kunszentmárton (30 km) 
koros-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-harcsasi-ud-01.jpg
09:00 Reggeli önellátó.

A napi, már kívülről fújt rituálék és logisztika után indulás a Körösön 10:30-kor.

 

 

 

 

 

A nap során lesz sok pihenő, lehet sokat úszkálni.
Közepes a táv, van benne evezgetés is.
17:00 Érkezés Kunszentmártonba, sátorverés és/vagy a szobák elfoglalása (kinek mi). 

 
 

7. napi vízitúra a Hármas-Körösön: Kunszentmárton-Csongrád 25 km
Ébresztő kakasszóra, (azért nem), a reggeli hajnali 8:00-kor (önellátó vagy rendelt), aztán startol a Körös-evezés, de csak azért kell sietni, mert vár rád 25 km a vízen. Időben célba akarunk érni. Több okból, pl. mert pontosak vagyunk és mert jó eséllyel vannak a csapatban olyanok is, akik vonattal jöttek és mennek. Akkor is pontosak vagyunk ha minden vonatos kap "stop" ajánlatot és végül mindenki autóval indul Békéscsaba, Szeged vagy Budapest felé. A célban hajótakarítás és a búcsú után Csongrádon a vonathoz egy nem vészes séta. Ha kocsival jöttél - értelemszerűen és a reggeli logisztikának hála - csak be kell szállnotok az autókba és indulhattok haza.

Hazautazás 
Aki vonattal jött, annak Csongrádból (Csongrád városból) "jó" közlekedése van hazáig. A menetrend: www.elvira.hu
 

Köszönjük, hogy jöttetek.
 

A vízitúra túradíja

 

Egyedi Körös-vízitúra?
Ha valami speciálisat álmodtatok meg, testre szabott Körös-vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezési igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk vacsorát, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 

Jelentkezés Körös-túrára és fizetés: 
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően jelentkezés a Körös-vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a Körös vízitúrára jelentkező nevét, számlázási címét (az irányítószámát kérjük-kérjük-kérjük nem elfelejteni) a létszámot, a túra időpontját és a túra helyét, esetünkben azt, hogy "Körös" beírni.