Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5-napos Tisza túrák a család minden tagjának: szerda-vasárnap

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgA klasszikus Tiszatúra 5 napban; kenutúra szerdától vasárnapig a Tiszán.

 

 

 

 

Mutasd meg egyetemista korod vízitúra-helyszíneit a gyerekeidnek! Ha nincs 5 napotok, gyertek evezni 4 napra vagy pattanj kenuba 3 napra. 

Vonattal és autóval érkezőknek is tökéletes logisztika. 
A vízitúrázást most kezdőknek "megtanítjuk a kenuzás csínját-bínját. Sőt, ha a Tiszára eleve mint rutinos profi akarsz érkezni, akkor a vízitúra előtti nap délutánján az Öreg-Túron, sodrás nélküli békés, sekély (mint mondjunk még) vizen megtanítjuk a kenu irányítását. Ebben az esetben kattints át a 6 napos túrára. 

 

A szállás igény szerint, sátor vagy vendégszoba! 
Étkezés: a vízitúra olyan napjain, ahol nem olyan helyre érkezünk, hogy "millió" helyen tudsz enni, ott vacsora rendelhető.
 

 

1. napi vízitúra a Tiszán: Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgAki nem jött meg a nulladik napon, azokkal találkozás 10-kor Túristvándiban, (e-mailben térképet, GPS-koordinákat küldünk). 

 

  

Az autópálya már Vásárosnaményig tart. Az út, Bp. Lánchídtól 323 km és az útvonaltervező szerint 3 óra 21 perc. Budapest csak példa, de hasznos példa, mivel a vendégek jelentős része dunántúli vagy budapesti vagy Németországban, Skandináviában élő/dolgozó magyar. Szerintünk a Budapest-Túristvándi táv autóval 4.5 óra az átlagembernek, aki megáll útközben, dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. Az érkezést követően bemutatkozás, gyors "előorientáció", hűtőszekrényekbe pakolás. Majd az autókkal átgurulunk a 7 km-re lévő Szatmárcsekére.
A kocsikat Szatmárcsekén hagyjuk, és Szatmárcsekéről  busszal megyünk „fel” Tiszabecsre. 

Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire, és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízicipővel".
Tiszabecsen következik a kormányzás, a kenuzás tanulása és gyakorlása, majd rövid ebédszünet és toalett után vízre szállás. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.

 


A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 
20150702_153322-1-.jpgLesz két-három rövidebb mosdó-szünet. Hosszabb, "uzsonnás" pihenőt az egyik kedvenc fövenyünkön tartjuk. Másik hosszabb pihenőnk a Túr-bukónál lesz, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.

 

 

 


A Túr-bukó után a Tisza medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak, itt erős odafigyelést kérünk szépen, "szigorúan" a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni.

17:30 Érkezés Szatmárcsekére. Aki vándortáborozik, a sátrát a parton lévő kempingben dobja ki, aki maga vett ki vendégszobát, ill. akiknek Túristvándiban a bázison van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott autókba és visszagurulunk Túristvándiba.
19:30 Vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy eldobod az agy**at. Túristvándiban is rendelhető hihetetlenül fincsi menü: pl. káposztás bab/paszuly füstölt hússal, 3, közöttük az egyik szatmári szilvás palacsinta.

 

 

 

 

2. napi Tisza-evezés: Szatmárcseke-Tivadar (15)
szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura.jpgReggeli önellátó vagy álomreggeli rendelhető a 3-ból két támaszpontunkon. (Pl. kenyérlángos.... júj). 
 

Délelőtt fakultatív program (ha van kedved): megnézheted Szatmárcseke különlegességét, a "csónakos" fejfás temetőt.

 

 


11:00 A Túristvándiban fix szálláson "állomásozókkal" kezdjük a logisztikát, az autósok Szatmárcsekére hozzák az utasokat. A Szatmárcsekén alvók (főleg a kidobható sátorral vándortáborozók) és a túristvándi csapattest egyesül.
11:15 Miközben a kocsik utasai bepakolnak a kenukba, Szatmárcsekéről a sofőrök leviszik a kocsikat Tivadarba.
A sofőröket pedig a túravezető vagy fuvaros hozza vissza Szatmárcsekére, ez a transzfer. 
12:00 Ebéd
12:30 Vízre szállás. A Felső-Tisza vidékének újabb csodaszép táján evezgetünk, meg-megállunk, úszkálunk, a szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így már kiköthetünk mindkét oldalon. 

 


(Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)
Sok pihi, relax, strandolás, fakultatív játékos verseny után 16:00 órakor érkezés Tivadarba. A vándortáborozóknak (aki nem a fix szállást választotta), a sátras szállás a Katica kempingben lesz. A mi vendégeinknek a kemping díja 1500 Ft/fő.
Aki pedig a fix bázison van, azzal visszagurulunk Túristvándiba. 

 

 


Vacsora: aki vándortáborozik és Tivadarban alszik, annak a vacsora egyszerű, Tivadarban vannak giroszosok, lángosos, palacsintások, pizzériák, éttermek, büfék. Sőt. Zöldségest is találunk :) Aki pedig jön vissza Túristvándiba a bázisra, annak leírunk négyet az agyeldobó házi(as) vacsorák közül. 
A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (házi szatmári szilvával).

B) Bográcsgulyás és 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz palacsinta. 

 
 
 
 
A tiszai vízitúra 3. napja: Tivadar-Vásárosnamény 

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgReggel/délelőtt a vándortáborozó sátrasoknak nincs dolguk, csak lejönnek a Tisza-partra. 
A túristvándi támaszponton alvókkal 
reggel átugrunk Tivadarba, itt az utasok kiszállnak. A sofőrök leviszik a kocsikat az érkezési pontra Vásárosnaménybe.

 

 

A sofőrök pedig a transzferrel jutnak vissza a vízre szállás helyére Tivadarba, hogy a napi Tiszatúra végén, amikor a kenuból Vásárosnaményben kiszállunk, rögtön be is lehessen szállni az autókba. 
Egyébként pedig békés 24 km vár ránk, kikötés előtt kicsit beevezünk a Szamosba és a napi hajómosás után, aki akar, tehet egy látogatást a helyi Aquaparkban. 
 
 

 
4. napi kenutúra a Tiszán: Vásárosnamény - Tiszamogyorós (közben minikalandozás a Krasznán)
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-beeveztunk-a-krasznara.jpgA reggeli szentbeszéd, tájékoztató után immár önálló telekocsis logisztika. 

 

 


Vízre szállás 10:30-kor.
 

Ha a meder éppen járható, akkor közvetlen Vásárosnamény után egy szép szakasz kedvéért egy kis bekalandozás a Krasznára is, majd vissza a Tiszára.

A Tiszán Gergelyiugornyát követően már egészen selymes a tiszai homok. Minden zátony, föveny megállásra, lubickolásra, úszásra csábít.

Néha nem lehet és nem is kell ellenállni.

17:30 Érkezés Tiszamogyorósra, szállás az igényes Phönix-kempingben, igény szerint sátrazás vagy vendégszoba.
19:00 Önellátó vagy rendelt vacsora.
 
 

 
 

5. napi Tiszatúra: Tiszamogyorós - Záhony / Tuzsér 
20130720_142057.jpgA reggeli lehet önellátó és Tiszamogyoróson lehet reggelit is rendelni. Logisztika után 9-kor vízre szállás és indulás! 
 

 

 


Ez az a nap, amikor elmondhatod: "sok országot láttam", mivel - ha a döntés az, hogy még Záhonyon túl evezünk - a Záhony környéki ebéd után az ukrán-szlovák-magyar hármashatár mellett is ellapátolunk, sőt, Schengent kihasználva a szlovák oldalon partra is szállunk.  

 

 


Érkezés az időterv alakulásának tükrében Záhonyba vagy Tuzsérra. .
Lévén logisztikánknak hála az autók az érkezési helyen állnak, csak be kell pakolni, be kell szállni és irány haza.

Aki pedig vonattal jött, az szinte bizonyosan kap legalább Nyíregyházáig stoppot, felszáll az intercity-re és 'hazarepül'.

 
 
 
 
 
 
Jelentkezés a Tiszatúrára és fizetés: 
Jelentkezés a vízitúrára a részvételi és szerződési feltételek, tudnivalók, mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj utalásával.
 

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a tiszai vízitúrára számlázási címét irányító számmal (a jelentkező nevét NE, hiszen csak FELESLEGESEN foglalja a helyet) a vízitúra idejét és helyét ("Tiszatúra") időpontját beírni.
 
Pl.
2083 Solymár, Szántó u. 6.
augusztus 16-20.
Tiszatúra