Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5-napos Tisza + Szamos + Kraszna vízitúra (hétfő-péntek)

www.vizitura.org-gyerkocok-a-vizen-3.jpg5-napos Tisza + Szamos + Kraszna vízitúra hétfőtől péntekig. Könnyű kenutúra, gyermekes családoknak ideális. Iskolai, baráti és egyetemi társaságoknak egyenesen szuper. 

 

 Ha vonattal jössz vagy ha még nem kenuztál, javasoljuk a nulladik napi érkezést és kenuzás-tanulást, de aki kocsival jön és rutinos kenus, ahol van a hajóban jó kormányos, az ráér az első nap is befutni.

Autóval érkezőknek is tökéletes logisztika. A kezdőknek evezéstanítás, az étkezés: önellátó vagy félpanzió.

 
 
 
 
 

0. napi (vasárnapi) evezéstanulás azoknak, akik most kezdik a vízitúrázás nevű csodát

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpg
Találkozás 14:30-kor Túristvándiban.
E-mailben címet, térképet, GPS-koordinát küldünk. 
Kényelmesen megérkezhettek vonattal és Volán-busszal. Igény esetén - külön díj ellenében - a Fehérgyarmati vasútállomásra küldünk értetek egy buszt. 
Aki kocsival jön. Az autópálya gyakorlatilag Vásárosnaményig tart, az egyik útvonaltervező szoftver szerint a 323 km-es út Bp-től 3 óra 21 perc. Szerintünk Budapestről az út 4-4.5 óra az átlagembernek, aki szabálykövető, megáll útközben, dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. 
Az érkezést követően bemutatkozás, gyors "előorientáció", hűtőszekrényekbe pakolás. Délután a Túr egy gyakorlatilag NULLA sodrású részen megtanítunk kenuzni, kormányozni, majd - természetesen - meg is ejtjük az első vízitúrát, eszementen szép tájon és szinte állóvízen, biztonságban. 
 
 
 

Hétfői Tiszatúra: Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpg
A buszosok buszra szállnak, az autókkal átgurulunk a 7 km-re lévő Szatmárcsekére.
A kocsikat Szatmárcsekén hagyjuk és innen az autósok is busszal jönnek „fel” Tiszabecsre. 

Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízicipővel".

 

 


Tiszabecsen következik a kormányzás ismétlése sodró vízben, még egy kis gyakorlás, rövid ebédszünet, toalett után vízre szállás. Főleg a folyó közepétől balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 


20150702_153322-1-.jpgHosszabb, "uzsonnás" pihenőt Tiszacsécse magasságában, a képen látható fövenyen tartunk, és lesz egy másik hosszabb pihenőnk a cél előtt a Túr-bukónál, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.
 

 

 

 

17:00 Érkezés Szatmárcsekére. Aki nem a fix szállást választotta, annak a sátras szállást már foglaltuk itt a parti kempingben, aki vendégszobát akart kivenni Szatmárcsekén, az a szállására kocsikázik, aki szállás szempontból csillagtúrázik, az visszaugrik a bázisra Túristvándiba. 

A szatmárcsekei sátras szállás díját helyben kell fizetni Tóth Józsefnél. Semmilyen más díj nincs. Akiknek Túristvándiban akár a "bázison" van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal a már Szatmárcsekén lévő autókkal visszagurulunk Túristvándiba.
19:30 Vacsora önellátó vagy rendelhető menü: pl. káposztás bab/paszuly füstölt hússal, 3 szatmári szilvás palacsinta 1500 Ft.

 

 

Keddi evezés: Szatmárcseke-Tivadar (15)
szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura.jpgReggeli önellátó.
Délelőtti fakultatív program: azokkal, akiknek van kedve, megnézzük Szatmárcseke különlegességét, a "csónakos" fejfás temetőt.

 

 

 


11:00 A Túristvándiban fix szálláson "állomásozókkal" kezdjük a logisztikát, az autósok Szatmárcsekére hozzák az utasokat. A Szatmárcsekén alvók (főleg a kidobható sátorral vándortáborozók) és a túristvándi csapattest egyesül.
11:15 Miközben a kocsik utasai bepakolnak a kenukba, Szatmárcsekéről a sofőrök leviszik a kocsikat Tivadarba.
A sofőröket pedig a túravezető vagy fuvaros hozza vissza Szatmárcsekére, ez a transzfer. A transzfer díja 1490 Ft/fő.
12:00 Ebéd

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu--a-tisza-iszapos.jpg12:00 Vízre szállás. A Felső-Tisza vidékének újabb csodaszép táján evezgetünk, meg-megállunk, úszkálunk, a szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így már kiköthetünk mindkét oldalon. 

 


(Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)
Sok pihi, relax, strandolás, fakultatív játékos verseny után 16:00 órakor érkezés Tivadarba. A vándortáborozóknak (aki nem a fix szállást választotta), annak a sátras szállás a Katica kempingben lesz. A mi vendégeinknek a kemping díja 1000 Ft/fő.
Tarcza Katica a mi vendégeink felé nem számítja fel a személyenként fizetendő díjon felül az ún. sátorhelyi díja(ka)t.

 
vizitura-tisza-www.vizitura.org-tivadar-facilitasok.jpg
A vendégszobát kivenni szándékozó vándortáborozóknak Tivadar mellett a Tivadarral szemben található Kisart és leginkább egy Nagyari vendégházat ajánlunk: szuper hely Veress Zoltánék kempingje. 
Vacsora: aki nem szeret főzni, annak Tivadarban van "minden", ami szem-szájnak ingere. A giroszosok, lángosos, palacsintások és pizzériákon, éttermek, büfék. Sőt. Zöldségest is találunk :)
 
 
 
 
 
 

Szerdai tiszai vízitúra: Tivadar-Vásárosnamény 
www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgA vándortáborozó sátrasoknak és vándortáborozó vendégszobásoknak nincs dolguk, a Túristvándiban alvókkal pedig másodperc pontossággal reggel 7:30-kor ugrunk át Tivadarba, itt az utasok kiszállnak.

 

 

 

 


A sofőrök leviszik a kocsikat az érkezési pontra Vásárosnaménybe.

 


vizitura-tisza-www.tiszatura-vizitura.hu-a-homok.jpegA sofőrök pedig a transzferrel (1490 Ft/sofőr) jutnak vissza a vízre szállás helyére Tivadarba, hogy a nap végén, amikor a kenuból kiszálltok, be is lehessen szállni az autókba. 

 
 
 
 
 
A Tivadar- Vásárosnamény szakasz kényelmes 20 km-es lapátolgatás. A túra ebéd után ér véget. Innentől szabad program, akár a strand Gergelyiugornyán, akár élményfürdőzés az Atlantika vízividámparkban. 
 
 

atlantica.pngGergelyiugornya és Vásárosnamény a Tisza egyik és a másik oldala, mindegy, hogy mit mondunk, ráadásul Gergelyiugornya közigazgatásilag Vásárosnamény része.

 

 

 

 

 

 

A 4. napi kenutúra: Szamos vízitúra 
szamos-vizitura.jpgA túranap leírása előtt kezdjük egyfajta "előszóval". 2017-ben vált egyik napról a másikra közismertté a Szamost ért szennyezés. Ha lehet hinni a vízügyeseknek, akkor a helyzet nem (volt) olyan rossz, és már nincs vagy meg fog szűnni a szennyeződés. (Van, aki múlt, van, aki jelen, van, aki jövő időt használ...)

 


A jó helyzetben bizakodva hirdetjük meg a vízitúrát, ugyanakkor - tisztelve, a világért sem megsértve a vízügyi szakembereket, de lévén kaptuk már "füllentésen" egy meg nem nevezett vízügyi igazgatóság munkatársait a Túr medrének járhatóságával kapcsolatban - felkészülünk minden eshetőségre. Tehát, ha ne adj Isten újra lenne szennyez(őd)és, akkor más vízitúra-helyszíneinken biztosítunk alternatív kenutúrát, ezzel a vízitúrával azonos időtartamban. Remélve, hogy 2018-ban a szennyezést úgy felejtjük el, mint a 2000-es ciánszennyezést a Tiszán.... térjünk vissza a nap programjára: a vándortáborozó sátrasoknak és vándortáborozó vendégszobásoknak nincs dolguk, a Túristvándiban alvókkal pedig átgurulunk Vásárosnaményba. Logisztikai feladatunk ezen túlmenően nincs, mivel nemes egyszerűséggel beevezünk a Szamosba Panyola közelében egy szép helyen ebédelünk és leevezünk. 15 óra körül érkezünk vissza Vásárosnaményba (ha pontosak vagyunk Gergelyiugornyára).  


 
 
Pénteki vízitúra: Tisza + Kraszna kenutúra

kraszna-2.jpgAz utolsó nap reggele már a készülődés jegyében zajlik. Kora reggel a vándortáborozó sátrasoknak nincs dolguk, az autósokkal pedig "hazamenősre" pakoljuk meg a kocsikat, hiszen nem fogunk (legalábbis nem szükséges) a szállásra visszajönni. Az autósokkal következik a szokásos logisztika. 
 

 

 

Aztán....
R
övid, de fantasztikus evezgetés vár rád. Kenuzunk a Tiszán és fel-, ill. beevezünk a Krasznába. Vásárosnaményen belül egészen közel, szürreálisan közel evezünk a vasútállomáshoz, ha valaki tud másfél kilométerest köpni, akkor azt mondhatjuk, hogy a képen látható kiszállási pont a pályaudvartól egy köpésre van. Jóformán a vonathoz kenuzunk :)). Tényleg. (Átlagos tempóval és cuccal) 12-15 perc séta és a vonatnál vagy. 


kraszna-vasarosnamenyen-belul.jpgÉs persze, lévén, hogy a többség a tiszatúrákra már kocsival jön, a vízitúra végén a hajómosás után az autósoknak csak be kell szállni az autókba.

 

 

 

Aki pedig vonattal jött, az Vásárosnaményben felszáll a 14:27-es vonatra, bár jó eséllyel kapsz a vízitúrára kocsival érkezettektől  'stoppot'. Aztán a többségükben budapesti és dunántúli vendégek vagy mennek az autósokkal Pestig vagy Nyíregyházán átszállnak az intercity-re és "hazarepülnek".  


 

 

Egyedi vízitúra
tisza-tura-day-1-uzsonna-piheno.jpgEgyedi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk minőségi meleg étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 
 
 

Jelentkezés a kenutúrára és a vízitúra díjának utalása:
Jelentkezés a vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj utalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező nevét, címét (irányítószámmal!) a létszámot, a túra időpontját és a túra helyét beírni.
(Pl. Tisza Kálmán,
1126 Kiss János u. 22., 
június 19-23.)