Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3 napos családi Tiszatúrák hétfői kezdéssel (hétfő-szerda)

www.vizitura.org-vizitura-gyerkocosen.jpg3 napos, Tiszatúra minden hétfőn. 
Gondosan tervezett és szervezett vízitúra a Tiszán. 

 


Javasolt a nulladik napi érkezés! A kocsival érkezőknek remek logisztika, az autó minden este "veletek alszik".
Nem vízitúráztál még? Sebaj!! Mindenkinek volt első alkalom!
A vízitúrákat most kezdőknek felkészült és türelmes evezéstanítás. Igény szerinti szállás: 

i) lehet végig "fix" helyen megszállni, vendégszobá(k)ban
ii) lehet végig "fix" helyen sátrazni, és 
iii) lehet az éppeni kikötési pontokon sátrazni.

tisza-tura-www.szigetkozvizitura.hu-tiszabecsnel-oktatas.jpg
A jelentkezési lapon jelöld, hogy milyen szállást szeretnétek. A szállást - ha kéred, hogy foglaljuk - foglaljuk neked, de természetesen magatok is foglalhatjátok. Foglalhattok Szatmárcsekén, foglalhattok Túristvándiban. A lényeg, hogy szállás szempontból velünk csillagtúrázhatsz is, miközben a folyón - értelemszerűen - mindig más szakaszon vízitúrázunk.
Az étkezés igény szerint vagy önellátó, étterem és bolt van mindenhol, ill. a csillagtúrás (más néven "fix" szállásos) vendégeknek 1300 Ft-os áron vacsora rendelhető. Kisebb gyerekekkel is laza vízitúra!
 
 
A 3 napos Tisza vízitúra turnusok időpontjai:
 
 • 2020. június 1-3. Tisza vízitúra
 • 2020. június 8-10. Tisza vízitúra
 • 2020. június 15-17. Tisza vízitúra
 • 2020. június 22-24. Tisza vízitúra
 • 2020. június 29. - július 1. Tisza vízitúra
 • 2020. július 6-8. Tisza vízitúra
 • 2020. július 13-15. Tisza vízitúra
 • 2020. július 20-22. Tisza vízitúra
 • 2020. július 27-29. Tisza vízitúra
 • 2020. augusztus 3-5. Tisza vízitúra
 • 2020. augusztus 10-12Tisza vízitúra
 • 2020. augusztus 17-19. Tisza vízitúra
 • 2020. augusztus 24-26 Tisza vízitúra

 

 

1. napi vízitúra a Tiszán:
Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgAki nem jött meg a nulladik napon, azokkal találkozás 10-kor Túristvándiban, (e-mailben térképet, GPS-koordinákat küldünk). 


Az autópálya már Vásárosnaményig tart. Az út, 
Bp. Lánchídtól 323 km és az útvonaltervező szerint 3 óra 21 perc. Budapest csak példa, de hasznos példa, mivel a vendégek jelentős része dunántúli vagy budapesti vagy Németországban, Skandináviában élő/dolgozó magyar. Szerintünk a Budapest-Túristvándi táv autóval 4.5 óra az átlagembernek, aki megáll útközben, dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. 
 

Az érkezést követően bemutatkozás, gyors "előorientáció", hűtőszekrényekbe pakolás.tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgMajd az autókkal átgurulunk a 7 km-re lévő Szatmárcsekére.
A kocsikat Szatmárcsekén hagyjuk, és Szatmárcsekéről  busszal megyünk „fel” Tiszabecsre. 

Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízi cipővel".
Tiszabecsen következik a kormányzás tanulása, a kenuzás tanulása és gyakorlása, majd rövid ebédszünet és toalett után vízre szállás. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

20150702_153322-1-.jpgLesz két-három rövidebb mosdó-szünet. Hosszabb, "uzsonnás" pihenőt az egyik kedvenc fövenyünkön tartjuk. Másik hosszabb pihenőnk a Túr-bukónál lesz, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.
A Túr-bukó után a Tisza 
medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak, itt erős odafigyelést kérünk szépen, "szigorúan" a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni.

 

20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpg17:30 Érkezés Szatmárcsekére. Aki vándortáborozik, a sátrát a parton lévő kempingben dobja ki, aki maga vett ki vendégszobát, ill. akiknek Túristvándiban a bázison van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott autókba és visszagurulunk Túristvándiba.
19:30 Vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy eldobod az agy**at. Túristvándiban is rendelhető hihetetlenül fincsi menü: pl. káposztás bab/paszuly füstölt hússal, 3, közöttük az egyik szatmári szilvás palacsinta 1500 Ft.

 

 

 

2. napi Tisza vízitúra:
Szatmárcseke-Tivadar (15 km)

tisza-vizitura-23.jpgDélelőtt gyülekező.
Mindjárt írjuk a találkozás helyét és idejét, de még előtte hadd reklámozzuk Szatmár egyik gyönyörű különlegességét, azoknak a családoknak, társaságoknak, vagy egyéni túrázóknak, ahol rutinos kormányos ül a kenuban és a hajó orrában is tapasztalt a vezérevezős.

 

 

 

Ugyanis akkor is érdemes korábban jönni a találkozás idejénél, ha profi vízitúrások vagytok, mivel remek fakultatív programokat tudunk javasolni.

 

szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgPéldául érdemes megtekinteni Szatmárcseke temetőjében a különleges "csónakos" fejfákat.

 

 

Nagyarban pedig a "Rozárium", alias a rózsa-kert mesés, és szintén Nagyarban érdemes benézni a Petőfi-fához. 

 

 

tiszai-kenutura-tisza-vizitura-66.jpgA vízitúrázást most kezdőknek (hiszen senki sem kenuban született és sokszor nyugdíjas korában van először valakinek ideje kenuba ülni) 10:30-kor kezdjük az oktatást Szatmárcseke egyetlen Tisza-partján. A GPS-be érdemes Szatmárcseke, Széchenyi utcát írni, mivel a falu felől a Tisza felé a Széchenyi utcán kell kijönni, aztán a Tisza töltése (egy gátat kell elképzelni, amelyre felvezet az ott már csak földút) után homokos úton jössz tovább. 

 

 

 

 

 
www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgA rutinos, a kenut biztosan irányító, tapasztalt kormányossal bíró "hajóegységeket", ill. vízitúrázókat kérjük, hogy 11:30-ig érkezzenek meg, szintén Szatmárcseke egyetlen Tisza-partjára (amely a Széchenyi u. folytatása).  

Üdvözlés, ismertető után a "profiknak" is kiadjuk a felszerelést. A biztonság kedvéért mindenkit megnézünk, hogy tényleg megy-e a kormányzás, természetesen nem kell kenu világbajnoknak lenni, de a kenut tudnotok kell uralni. Következik a logisztika. Ez azt jelenti, hogy a sofőrök leugranak a kocsikkal az adott napi célba, ez esetünkben Tivadar és - a létszám függvényében - vagy a túravezető vagy fuvaros kisbusszal, busszal visszahozza a sofőröket a vízre szállás helyére vagyis Szatmárcsekére. Ez a transzfer szolgáltatás, (1500 Ft/sofőr/transzfer). A legtöbbször nem is fizetünk fuvarost, hanem telekocsi rendszerben oldjuk meg a visszajutást. 

 
tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpgVízre szállást követően a Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végi magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. (Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)
16:30 Érkezés Tivadarba

Szállás igény szerint. Lehet helyben sátorozni, vagy jössz a jellemzően többséggel együtt vissza a fix támaszpontra Túristvándiba vagy Szatmárcsekére. 
A sátrasoknak a tivadari szállás a Katica kempingben lesz.
A mi vendégeinknek a kemping díja 1000 Ft/fő. Tarcza Katica a Felső-Tisza egyik legudvariasabb vendéglátója, a mi vendégeink felé nem számítja fel a személyenként fizetendő díjon felül az ún. sátorhelyi díja(ka)t. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén van klassz pizzéria, Túristvándiban szenzációs étterem vár, Tivadarban is számtalan étkezési lehetőség vár és (ez nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz.
 
 
 
 
 

3. napi Tisza-vízitúra:
Tivadar-Vásárosnamény (20 km)

tiszai-kenutura-tisza-vizitura-83.jpgReggel 7-kor már "hazamenősre" pakoljuk meg a kocsikat, hiszen nem fogunk (legalábbis nem szükséges) a szállásra visszajönni. 

 

Az utasok, a család szendvicset készít, naptejezik stb. közben a sofőrök leviszik a szállásokról a kocsikat az érkezési pontra Vásárosnaménybe. A sofőrök pedig a transzferrel jutnak vissza a vízre szállás helyére Tivadarba, hogy a nap végén, amikor a kenuból kiszálltok, be is lehessen szállni az autókba. 

 
 
20130720_142057.jpgA Tivadar-Vásárosnamény szakasz kényelmes lapátolgatás, a Krasznán felevezünk Vásárosnaménybe és a vonattal jövök a vasúttal másfél kilométerre, azaz szinte a pályaudvar mellett szállnak ki.
A túra 13:30 órakor ér véget
. Aki pedig autóval jött, az hajómosás után csak beszáll a reggel idehozott autókba. 
Aki vonattal jött, az
i) Vásárosnaményban felszáll a 14:27-es vonatra, bár (nem akarjuk elkiabálni)
ii) jó eséllyel kapsz a vízitúrára kocsival érkezettektől  'stoppot'.
Mindenesetre ha vonattal mész, akkor a többségükben budapesti és dunántúli vendégek Nyíregyházán átszállnak az intercity-re és "hazarepülnek" Budapestre.  
 
 

 
 


Testre szabott vízitúra 
Egyedi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

Jelentkezés a vízitúrára és utalás: 
Jelentkezés a vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre). A t
úradíj utalását az alábbiak szerint kérjük.
vizitura-tisza-a-komp-vasarosnameny-utan-a-tiszan.jpgKedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük az irányítószámot nem elfelejtve a számlázási címet, a kenutúra idejét, valamint a "Tiszatúra" szót beírni. (A nevet NEM kell, úgyis látszik)
(Pl. 1055 Budapest, Nyugati tér 9. 3. em. 
2.
2020. szeptember 7-9.
Tiszatúra)