Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3 napos családi Tiszatúrák (minden péntek-vasárnap)

www.vizitura.org-vizitura-gyerkocosen.jpg3 napos, hétvégi Tiszatúra minden pénteken.
Gondosan tervezett és szervezett vízitúra a Tiszán. Tökéletes vízitúra a családnak, kulturált túratársakkal, nálunk, nem a hangos böfögésen röhögő, tüc-tüct üvöltető "urakat" találod, mi az együttműködési normák betartását vállaló családoknak szervezünk vízitúrákat, velünk a kenutúra örömét nem rontja el néhány részeg alak. 


 Javasolt a nulladik napi érkezés! A kocsival érkezőknek remek logisztika, az autó minden este "veletek alszik".
Nem vízitúráztál még? Sebaj!!

Senki nem kenuban született, mindenkinek volt első alkalom!
A vízitúrákat most kezdőknek evezéstanítás. Ha pedig a tanulással "biztosra akarsz menni", gyere csütörtökön és a Túron álló vízen tudsz megtanulni kenuzni. A szállás a választásod szerinti. tisza-tura-www.szigetkozvizitura.hu-tiszabecsnel-oktatas.jpg

i) Lehet végig "fix" helyen megszállni, vendégszobákban Túristvándiban
ii) lehet végig "fix" helyen sátrazni Túristvándiban, és 
iii) lehet vándortúrázva az éppeni kikötési pontokon sátrazni, ha "kidobós" sátrad van, és nem gond, hogy minden este máshol alszol.
A jelentkezési lapon jelöld, ha kéred, hogy foglaljuk neked a szállást, de természetesen magatok is választhatjátok és foglalhatjátok bárhol Túristvándiban. A folyón - értelemszerűen - mindig más szakaszon vízitúrázunk.
Az étkezés igény szerint vagy önellátó, étterem és bolt van mindenhol, ill. a "fix" szállásos vendégeknek reggeli és álomvacsora is rendelhető. Kisebb gyerekekkel is laza vízitúra!
 
 
A 3 napos Tisza vízitúra turnusok időpontjai:
 • 2020. április 10-12. Vízitúra Tisza, Húsvéti vízitúra a Tiszán, kizárólag gyakorlott, a kenut tökéletesen irányító kenusoknak
 • 2020. május 30. - június 1. Vízitúra Tisza (speciálisan a pünkösdi Tisza-túra ideje szombat-hétfő)
 • 2020. június 5-7. Vízitúra Tisza
 • 2020. június 12-14. Vízitúra Tisza
 • 2020. június 19-21. Vízitúra Tisza
 • 2020. június 26-28. Vízitúra Tisza
 • 2020. július 3-5. Vízitúra Tisza
 • 2020. július 10-13. Vízitúra Tisza
 • 2020. július 17-19. Vízitúra Tisza
 • 2020. július 24-26. Vízitúra Tisza
 • 2020. július 31. - augusztus 2. Vízitúra Tisza
 • 2020. augusztus 7-9. Vízitúra Tisza
 • 2020. augusztus 14-16. Vízitúra Tisza
 • 2020. augusztus 21-23. Vízitúra Tisza
 • 2020. augusztus 28-30. Vízitúra Tisza

 

 

1. napi vízitúra a Tiszán:
Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgAki nem jött meg a nulladik napon, azokkal találkozás 10-kor Túristvándiban, (e-mailben térképet, GPS-koordinákat küldünk). 


Az autópálya már Vásárosnaményig tart. Az út, 
Bp. Lánchídtól 323 km és az útvonaltervező szerint 3 óra 21 perc. Budapest csak példa, de hasznos példa, mivel a vendégek jelentős része dunántúli vagy budapesti vagy Németországban, Skandináviában élő/dolgozó magyar. Szerintünk a Budapest-Túristvándi táv autóval 4.5 óra az átlagembernek, aki megáll útközben, dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. 
 

Az érkezést követően bemutatkozás, gyors "előorientáció", hűtőszekrényekbe pakolás.tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgMajd az autókkal átgurulunk a 7 km-re lévő Szatmárcsekére.
A kocsikat Szatmárcsekén hagyjuk, és Szatmárcsekéről  busszal megyünk „fel” Tiszabecsre. 

Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízi cipővel".
Tiszabecsen következik a kormányzás tanulása, a kenuzás tanulása és gyakorlása, majd rövid ebédszünet és toalett után vízre szállás. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

20150702_153322-1-.jpgLesz két-három rövidebb mosdó-szünet. Hosszabb, "uzsonnás" pihenőt az egyik kedvenc fövenyünkön tartjuk. Másik hosszabb pihenőnk a Túr-bukónál lesz, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.
A Túr-bukó után a Tisza 
medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak, itt erős odafigyelést kérünk szépen, "szigorúan" a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni.

 

20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpg17:30 Érkezés Szatmárcsekére. Aki vándortáborozik, a sátrát a parton lévő kempingben dobja ki, aki maga vett ki vendégszobát, ill. akiknek Túristvándiban a bázison van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott autókba és visszagurulunk Túristvándiba.
19:30 Vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy eldobod az agy**at. Túristvándiban is rendelhető hihetetlenül fincsi menü: pl. káposztás bab/paszuly füstölt hússal, 3, közöttük az egyik szatmári szilvás palacsinta 1500 Ft.

 

 

 

2. napi Tisza vízitúra:
Szatmárcseke-Tivadar (15 km)

tisza-vizitura-23.jpgDélelőtt gyülekező.
Mindjárt írjuk a találkozás helyét és idejét, de még előtte hadd reklámozzuk Szatmár egyik gyönyörű különlegességét, azoknak a családoknak, társaságoknak, vagy egyéni túrázóknak, ahol rutinos kormányos ül a kenuban és a hajó orrában is tapasztalt a vezérevezős.

 

 

 

Ugyanis akkor is érdemes korábban jönni a találkozás idejénél, ha profi vízitúrások vagytok, mivel remek fakultatív programokat tudunk javasolni.

 

szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgPéldául érdemes megtekinteni Szatmárcseke temetőjében a különleges "csónakos" fejfákat.

 

 

Nagyarban pedig a "Rozárium", alias a rózsa-kert mesés, és szintén Nagyarban érdemes benézni a Petőfi-fához. 

 

 

tiszai-kenutura-tisza-vizitura-66.jpgA vízitúrázást most kezdőknek (hiszen senki sem kenuban született és sokszor nyugdíjas korában van először valakinek ideje kenuba ülni) 10:30-kor kezdjük az oktatást Szatmárcseke egyetlen Tisza-partján. A GPS-be érdemes Szatmárcseke, Széchenyi utcát írni, mivel a falu felől a Tisza felé a Széchenyi utcán kell kijönni, aztán a Tisza töltése (egy gátat kell elképzelni, amelyre felvezet az ott már csak földút) után homokos úton jössz tovább. 

 

 

 

 

 
www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgA rutinos, a kenut biztosan irányító, tapasztalt kormányossal bíró "hajóegységeket", ill. vízitúrázókat kérjük, hogy 11:30-ig érkezzenek meg, szintén Szatmárcseke egyetlen Tisza-partjára (amely a Széchenyi u. folytatása).  

Üdvözlés, ismertető után a "profiknak" is kiadjuk a felszerelést. A biztonság kedvéért mindenkit megnézünk, hogy tényleg megy-e a kormányzás, természetesen nem kell kenu világbajnoknak lenni, de a kenut tudnotok kell uralni. Következik a logisztika. Ez azt jelenti, hogy a sofőrök leugranak a kocsikkal az adott napi célba, ez esetünkben Tivadar és - a létszám függvényében - vagy a túravezető vagy fuvaros kisbusszal, busszal visszahozza a sofőröket a vízre szállás helyére vagyis Szatmárcsekére. Ez a transzfer szolgáltatás, (1500 Ft/sofőr/transzfer). A legtöbbször nem is fizetünk fuvarost, hanem telekocsi rendszerben oldjuk meg a visszajutást. 

 
tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpgVízre szállást követően a Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végi magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. (Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)
16:30 Érkezés Tivadarba

Szállás igény szerint. Lehet helyben sátorozni, vagy jössz a jellemzően többséggel együtt vissza a fix támaszpontra Túristvándiba vagy Szatmárcsekére. 
A sátrasoknak a tivadari szállás a Katica kempingben lesz.
A mi vendégeinknek a kemping díja 1000 Ft/fő. Tarcza Katica a Felső-Tisza egyik legudvariasabb vendéglátója, a mi vendégeink felé nem számítja fel a személyenként fizetendő díjon felül az ún. sátorhelyi díja(ka)t. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén van klassz pizzéria, Túristvándiban szenzációs étterem vár, Tivadarban is számtalan étkezési lehetőség vár és (ez nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz.
 
 
 
 
 

3. napi Tisza-vízitúra:
Tivadar-Vásárosnamény (20 km)

tiszai-kenutura-tisza-vizitura-83.jpgReggel 7-kor már "hazamenősre" pakoljuk meg a kocsikat, hiszen nem fogunk (legalábbis nem szükséges) a szállásra visszajönni. 

 

Az utasok, a család szendvicset készít, naptejezik stb. közben a sofőrök leviszik a szállásokról a kocsikat az érkezési pontra Vásárosnaménybe. A sofőrök pedig a transzferrel jutnak vissza a vízre szállás helyére Tivadarba, hogy a nap végén, amikor a kenuból kiszálltok, be is lehessen szállni az autókba. 

 
 
20130720_142057.jpgA Tivadar-Vásárosnamény szakasz kényelmes lapátolgatás, a Krasznán felevezünk Vásárosnaménybe és a vonattal jövök a vasúttal másfél kilométerre, azaz szinte a pályaudvar mellett szállnak ki.
A túra 13:30 órakor ér véget
. Aki pedig autóval jött, az hajómosás után csak beszáll a reggel idehozott autókba. 
Aki vonattal jött, az
i) Vásárosnaményban felszáll a 14:27-es vonatra, bár (nem akarjuk elkiabálni)
ii) jó eséllyel kapsz a vízitúrára kocsival érkezettektől  'stoppot'.
Mindenesetre ha vonattal mész, akkor a többségükben budapesti és dunántúli vendégek Nyíregyházán átszállnak az intercity-re és "hazarepülnek" Budapestre.  
 

 
 


Testre szabott vízitúra
Egyedi tiszai vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

Jelentkezés a vízitúrára és utalás:
20190807_tisza-vizitura-resized.jpgJelentkezés a tiszai vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre). A túradíj utalását az alábbiak szerint kérjük.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

 
 
A megjegyzés rovatba kérjük az irányítószámot nem elfelejtve a számlázási címet, a kenutúra idejét, valamint a "Tiszatúra" szót beírni. (A nevedet NE írd be a megjegyzés rovatba, úgyis látszik a banki utalásból a neved - azzal kezdődik a banki infó - és a megjegyzés rovatban csak foglalja a helyet)
(Pl. 1055 Budapest, Nyugati tér 9. 
2020. 
augusztus 28-30. 
Tiszatúra)