Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3-napos, családi Tiszatúrák (minden péntek-vasárnap)

www.vizitura.org-vizitura-gyerkocosen.jpg3-napos, hétvégi Tiszatúra minden pénteken. 
Gondosan tervezett és szervezett vízitúra a Tiszán. Tökéletes vízitúra a családnak, kulturált túratársakkal.

 
 
 

Nálunk, nem a hangos böfögésen röhögő, tüc-tüct üvöltető "urakat" találod, mi az együttműködési normák betartását vállaló családoknak, társaságoknak szervezünk vízitúrákat, velünk a kenutúra örömét nem rontja el néhány részeg alak. Javasoljuk a nulladik napi érkezést, vagyis a gyere/gyertek a vízitúra előtti nap délután, ill. este! A kocsival érkezőknek remek logisztikájú kenuzást kínálunk, az autó minden este "veletek alszik", vagyis ott van, ahol te/ti. 
.
Nem vízitúráztál még? Sebaj!! Senki nem kenuban született, mindenkinek volt első alkalom!
A vízitúrákat most kezdőknek megtanítjuk a kenuzás csínját-bínját, nagyon szépen megtanulsz majd evezni, kenut irányítani.

img_7545.jpgHa pedig a kenuzás tanulásával "biztosra akarsz menni", akkor egyeztessünk, és már a nulladik napon a bűbájos, a hihetetlen, a semmihez sem hasonlítható Öreg-Túron gyakorlatilag állóvíznek számító szinte nulla sodrás mellett tanulhatsz meg kenuzni. 
A vízitúra idején a szállás a választásod szerinti. 
i) Lehet végig "fix" helyen megszállni, vendégszobákban Tivadarban, Szatmárcsekén, Nagyarban, Kisarban, Túristvándiban
ii) lehet végig "fix" helyen sátrazni Tivadarban, Szatmárcsekén és Túristvándiban, ill. 
iii) lehet vándortúrázva az éppeni kikötési pontokon sátrazni, különösen ha "kidobós" sátrad van, és nem gond, hogy minden este máshol alszol.

 
 
img_7555.jpgA jelentkezési lapon jelöld, ha kéred, hogy foglaljuk neked a szállást, de természetesen magatok is választhatjátok, és foglalhatjátok a szállást. 
A Tiszán a vízitúra minden napján - értelemszerűen - minden nap más és más szakaszon vízitúrázunk.
A kenutúra idején étkezés igény szerint vagy önellátó, (étterem és bolt van mindenhol), ill. a "fix" szállásos vendégeknek reggeli és álomvacsora is rendelhető. 
Kisebb gyerekekkel is laza vízitúra!
 
 
 
 

 

1. napi vízitúra a Tiszán:
Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgAki nem jött meg a nulladik napon, azokkal találkozás 10-kor Túristvándiban, (e-mailben térképet, GPS-koordinákat küldünk). 


 


 

 

 

Az autópálya már Vásárosnaményig tart. Az út, Bp. Lánchídtól 323 km és az útvonaltervező szerint 3 óra 21 perc. Budapest csak példa, de hasznos példa, mivel a vendégek jelentős része dunántúli vagy budapesti vagy Németországban, Skandináviában élő/dolgozó magyar. Szerintünk a Budapest-Túristvándi táv autóval 4.5 óra az átlagembernek, aki megáll útközben, dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. 
 

Az érkezést követően bemutatkozás, gyors "előorientáció", hűtőszekrényekbe pakolás.tisza-vizitura-tiszatura-82.jpgMajd az autókkal átgurulunk a 7 km-re lévő Szatmárcsekére.
A kocsikat Szatmárcsekén hagyjuk, és Szatmárcsekéről  busszal megyünk „fel” Tiszabecsre. 

Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízi cipővel".

 

 

 


Tiszabecsen következik a kormányzás tanulása, a kenuzás tanulása és gyakorlása, majd rövid ebédszünet és toalett után vízre szállás. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

20150702_153322-1-.jpgLesz két-három rövidebb mosdó-szünet. Hosszabb, "uzsonnás" pihenőt az egyik kedvenc fövenyünkön tartjuk. Másik hosszabb pihenőnk a Túr-bukónál lesz, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.

 

 

 


A Túr-bukó után a Tisza medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak, itt erős odafigyelést kérünk szépen, "szigorúan" a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni.

 

17:30 Érkezés Szatmárcsekére. Aki vándortáborozik, a sátrát a parton lévő kempingben dobja ki, aki maga vett ki vendégszobát, ill. akiknek Túristvándiban a bázison van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott autókba és visszagurulunk Túristvándiba.


20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpg19:30 Vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy eldobod az agy**at. Túristvándiban is rendelhető hihetetlenül fincsi menü: pl. káposztás bab/paszuly füstölt hússal, 3, közöttük az egyik szatmári szilvás palacsinta 1500 Ft.

 

 

 

 

 

 

2. napi Tisza vízitúra:
Szatmárcseke-Tivadar (15 km)

tisza-vizitura-23.jpgDélelőtt gyülekező.
Mindjárt írjuk a találkozás helyét és idejét, de még előtte hadd reklámozzuk Szatmár egyik gyönyörű különlegességét, azoknak a családoknak, társaságoknak, vagy egyéni túrázóknak, ahol rutinos kormányos ül a kenuban és a hajó orrában is tapasztalt a vezérevezős.

 

 

 

Ugyanis akkor is érdemes korábban jönni a találkozás idejénél, ha profi vízitúrások vagytok, mivel remek fakultatív programokat tudunk javasolni.

 

 

 

szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgPéldául érdemes megtekinteni Szatmárcseke temetőjében a különleges "csónakos" fejfákat.

 

 

 

 

 

Nagyarban pedig a "Rozárium", alias a rózsa-kert mesés, és szintén Nagyarban érdemes benézni a Petőfi-fához. 

 

 

tiszai-kenutura-tisza-vizitura-66.jpgA vízitúrázást most kezdőknek (hiszen senki sem kenuban született és sokszor nyugdíjas korában van először valakinek ideje kenuba ülni) 10:30-kor kezdjük az oktatást Szatmárcseke egyetlen Tisza-partján. A GPS-be érdemes Szatmárcseke, Széchenyi utcát írni, mivel a falu felől a Tisza felé a Széchenyi utcán kell kijönni, aztán a Tisza töltése (egy gátat kell elképzelni, amelyre felvezet az ott már csak földút) után homokos úton jössz tovább. 

 

 

 

 

 
www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgA rutinos, a kenut biztosan irányító, tapasztalt kormányossal bíró "hajóegységeket", ill. vízitúrázókat kérjük, hogy 11:30-ig érkezzenek meg, szintén Szatmárcseke egyetlen Tisza-partjára (amely a Széchenyi u. folytatása).  
 
 
 
 
 


Üdvözlés, ismertető után a "profiknak" is kiadjuk a felszerelést. A biztonság kedvéért mindenkit megnézünk, hogy tényleg megy-e a kormányzás, természetesen nem kell kenu világbajnoknak lenni, de a kenut tudnotok kell uralni. Következik a logisztika. Ez azt jelenti, hogy a sofőrök leugranak a kocsikkal az adott napi célba, ez esetünkben Tivadar és - a létszám függvényében - vagy a túravezető vagy fuvaros kisbusszal, busszal visszahozza a sofőröket a vízre szállás helyére vagyis Szatmárcsekére. Ez a transzfer szolgáltatás, (1500 Ft/sofőr/transzfer). A legtöbbször nem is fizetünk fuvarost, hanem telekocsi rendszerben oldjuk meg a visszajutást. 
 
tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpgVízre szállást követően a Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végi magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. (Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)
 
 
 

16:30 Érkezés Tivadarba
Szállás igény szerint. Lehet helyben sátorozni, vagy jössz a jellemzően többséggel együtt vissza a fix támaszpontra Túristvándiba vagy Szatmárcsekére. 
A sátrasoknak a tivadari szállás a Katica kempingben lesz.
A mi vendégeinknek a kemping díja 1000 Ft/fő. Tarcza Katica a Felső-Tisza egyik legudvariasabb vendéglátója, a mi vendégeink felé nem számítja fel a személyenként fizetendő díjon felül az ún. sátorhelyi díja(ka)t. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén van klassz pizzéria, Túristvándiban szenzációs étterem vár, Tivadarban is számtalan étkezési lehetőség vár és (ez nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz.
 
 
 
 
 

3. napi Tisza-vízitúra: Tivadar-Vásárosnamény (20 km)
tiszai-kenutura-tisza-vizitura-83.jpgReggel, sőt, nem is reggel, hanem hajnali (igen.... tudjuk) 8-kor már "hazamenősre" pakoljuk meg a kocsikat, hiszen nem fogunk (legalábbis nem szükséges) a szállásra visszajönni. Az utasok, a család szendvicset készít, naptejezik stb. közben a sofőrök leviszik a szállásokról a kocsikat az érkezési pontra, ami most esetünkben Vásárosnamény. A sofőrök pedig a transzferrel jutnak vissza a vízre szállás helyére Tivadarba. 

Ez a kis logisztikázás lehetővé teszi, hogy a kenutúra végén, amikor a kenuból kiszálltok, rögtön be lehessen szállni az autókba. 

 
 

img_7561.jpgA Tivadar-Vásárosnamény szakasz kényelmes lapátolgatás, örömkenuzás. A tiszai vízitúra végére pedig egy hiperjó poénnal tesszük fel a pontont, ugyanis a Krasznán felevezünk Vásárosnamény szívébe, nem mellesleg az ott parkoló autók mellé. Ezzel a vonattal jövőket gyakorlatilag - oké van benne túlzás - "feltesszük" a vonatra, ugyanis a vasúttól másfél kilométerre, azaz szinte a pályaudvar mellett szállunk ki a kenukból. 


A Tisza-vízitúra 13:30 körül ér véget. Aki autóval jött, az hajómosás után csak beszáll a reggel idehozott autókba, és uzsgyi, indulhat haza, biztonságos jó utat nektek. 
Aki pedig vonattal jött, az vagy

i) Vásárosnaményban felszáll a 14:27-es vonatra, vagy (nem akarjuk elkiabálni)
ii) jó eséllyel kapsz a vízitúrára kocsival érkezettektől  'stoppot'.
Mindenesetre ha vonattal mész haza, akkor a gyakran budapesti és dunántúli vendégek Nyíregyházán átszállnak az intercity-re és "hazarepülnek" Budapestre.  
 

 
 


Testre szabott vízitúra a Tiszán
Egyedi tiszai vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. +36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

Jelentkezés a vízitúrára és a tiszai kenutúra díjának utalása:
20190807_tisza-vizitura-resized.jpgJelentkezés a tiszai vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre). A túradíj utalását az alábbiak szerint kérjük.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

 
 
 
A megjegyzés rovatba kérjük az irányítószámot nem elfelejtve a számlázási címet, a kenutúra idejét, valamint a "Tiszatúra" szót beírni. (A nevedet NE írd be a megjegyzés rovatba, úgyis látszik a banki utalásból a neved - azzal kezdődik a banki infó - és a megjegyzés rovatban csak foglalja a helyet)
(Pl. 1055 Budapest, Nyugati tér 9. 2023. 
augusztus 25-27. Tiszatúra)