Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. május 18-19-20. Pünkösdi Bodrogzug vízitúra, Bodrog-ártér kenutúra Pünkösd

bodrogkeresztur.jpg

Pünkösdi vízitúra! Választhatóan 3-, vagy 2-, vagy 1-napos bodrogzugi, bodrog-ártéri vízitúra. Pünkösdi vízitúra, pünkösdi királyság, de nem úgy....

A Bodrogzugot látni kell. A Bodrog-ártér a zöld ár idején hihetetlen, de ha éppen nincs áradás, akkor is csodálatos. 

 

 

A vízitúrázást (nagyon helyesen most) kezdőknek evezésoktatást tartunk! Mi minőségi felszerelést adunk. Nem kapsz porckorong-sérvet, nem ólom nehéz hajót kell a vízre szenvedned, jók a lapátok és a mellények.

 

 

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgTermészetesen Tokajban és Tokaj környékn az interneten keresztül 1 perc alatt találsz magadnak szállást, azaz mi nem is kellünk a szállásfoglaláshoz. 
 
 
 
Ügyes módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva, végeredményben rekordidő alatt megtanít kenuzni, kenut kormányozni a túravezető. 

 

 

 

1. napi bodrogzugi vízitúra: maximális biztonságban 16 km-es szuperkaland, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra

bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-viziturak-11.jpg10:30 Üdvözlés, tájékoztató, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Amíg az először vízitúrázók is überprofivá válnak, a rutinos túrázók bemelegítenek, úszkálnak stb. 

 

 

Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, naptejezés és még egy wc-látogatás után "hurrá". 

 
A tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk.
bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpg
Az indulás után 1 kilométerre evezünk be egy festői oldalágba.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a hívogató csatorna kenutúránk bejárata a Bodrogzugba. Hamarosan a képen látható mini zsilipen haladunk át a kenukat libasorba rendezve. 
 
 
bodrogzug-vizitura-bodrog-arter-kenutura-22.jpgA zsilip mögött remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd. Aozzatok magatokkal szendvicset ebédre, és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok. A 2 liter is jó eséllyel el fog fogyni. 
 
 
 
 
 
Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. 
 
 

bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpg
A hami után elképesztő tájon lapátolunk. Felfedezzük a labirintust, vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. 
 
 
 
 
 
 
"Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz.
 
 
 
Ha éppen be van nőve a tó, akkor bizony lehet egy durván 200 méteres szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy egy fantasztikus innovációval az ún. mocsárjáró technikával átjussunk.


bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpgMiután megnyertük a vízi növényzettel folytatott csatát (ha megnyerjük...) szupi jó kis vízi ösvényen osonunk tova.  
 
 
 
 

 


Csodahelyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 kilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. 

 

A tempó függvényében 16 és 17 óra között (csak becslés, nem ígérjük, ne vegyél színházjegyet estére) érünk vissza az indulási helyre, hajótisztítás. 

 

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenuzas.jpgAki Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta vagy rövid autózás "haza" a városba. Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy gyors sétát a csak nevében kopasz Kopasz-hegy tetejére. A vacsora önellátó. A tokaji szállások elsöprő többségében tudtok főzni és természetesen Tokajban "millió" helyen tudsz vacsorázni.
A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át. Az áprilisi, május eleji, ártér-bejárós vagy áradást követő bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 
 2. napi vízitúra a Bodrogzugban: ha nincs áradás, kb. 14 km non-stop varázslat, kalandos kanyargás egy mesekönyvben, ha pedig van sok víz, még őrületesebb kaland vár rád mezők felett és erdőben kenuzva....
arteri-evezes.jpgA reggeli önellátó vagy a Horgony nevű derék műintézményben lehet reggelizni, pl. szalonnás vagy sonkás rántottát (v)enni.

 

 

Mind a többnapos vízitúrán résztvevőkkel, mind a "csak" erre a napra érkező vízitúrázókkal 10:30-kor találkozunk Tokajban a "Bodrogzug" vendégház kikötőjében. (Bodrogkeresztúri út 3.) 

 


bodrogzug-zsaro-er-www.szigetkozvizitura.hu-001.jpgA csak egy napra jövő, és most érkezéskor még életükben először kenuzó túrabarátainkat a felszerelés kiadása után úgy megtanítjuk kenuzni, hogy ihaj, úgy fogjátok a kenut irányítani, kormányozni, mintha kenuban születtetek volna.

 

 

 

 

Amíg a kenuzással most ismerkedők is világbajnokká válnak, addig a profik (pl. azok, akik tegnap reggel még totál kenuszűzek voltak) bemelegítenek, naptejeznek, fotóznak. Amikor már minden hajó a zseniálisnál is ügyesebb, bepakolunk a kenukba, és még egy wc-látogatás után vízre szállunk. 


20170513_majus-12-en-sarospatak-294-295-296-kornyeken.jpgIndul a kaland! Hamarosan a Bodrogzugban vagyunk. Ha egy többnapos vízitúra második napján vagy, a kenutúra eleje megegyezik a tegnapival. A képen is látható zsilipecske után már ismerősként fogsz kanyarodni balra az első uzsonna- és pisilési szünetet megejtendő.

 

 

 

A lábnyújtóztatás, fotózás, táblaolvasgatás után visszacihelődünk a hajókba. 

 

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenutura-1-vizitura.jpgBodrog-ártérben hamarosan keletre tartunk egy olyan elágazásnál, ahol tegnap még (durván) nyugat felé lapátolunk. Most és ma Zalkod irányában evezünk.

Akár tökéletes vízállás, akár már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk. Nézzük meg mindkét esetet. 

Ha az ártérben a mezők felett is van víz, a túravezető szerény mosollyal köszöni meg a spontán tapsot, amit azzal érdemel ki, hogy olyan eleganciával suhan át a kenukaraván a dzsungelen, mint kés a vajban. 

 

 

 

bodrogzugi-arter-bodrogzug-vizitura.jpgNéhol erdők, fák között, a légvonalnál is egyenesebben, fekete és fehér lyukak közötti féregjáratokat használva manőverezzük majd át magunkat a "Zalkodi partokra".

 

 

 

Pszt!!! Töredelmesen beismerjük. Még fiatalabb korunkban tévedtünk el az ártérben úgy, mint a pinty! És nem egyszer. Volt, hogy egész kemény lett a történet. Igen, volt olyan is, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből, a tokaji Kopasz-hegy tetején lévő és a repülőknek szóló lámpa volt a "világító torony", a megmentő ... 

 


bodrogkozi-vizitura-z-fele_20170819_.jpgDe mielőtt nagyon elijesztenénk a kenutúrától, megnyugtatunk, hogy ma már a túrák jelentős százalékában legkésőbb az első hóesés idején vissza szoktunk találni.

 

 

 

 

Ha viszont a kenutúra idején nem lesz magas vizünk, akkor egy eszméletlen jót kanyargunk az ártérben és valahol majd egy kilátótorony és Zalkod között fordulunk majd vissza a karavánnal. Akár így, akár úgy, végtelenül nyugodt tájon tett, maximálisan biztonságos kalanddal gazdagodva, 16:00 és 17:00 között érünk vissza az indulási kikötőbe. 

 

 

bodrogtura-kenutura_20170819_111117.jpg3. napi vízitúra: extázis, nirvána.... A vadregényes kenutúrák non plus ultrája. 
10:30-kor találkozunk Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt található Bodrogzug vendégházban. A túranap programját rugalmasan a vízálláshoz igazítjuk, készülj arra, hogy kell még autózni, mivel lehet, hogy Bodrogolaszi, lehet, hogy Zalkod felé fogunk (tovább) autózni. Vagy maradunk Tokajban és indulunk, persze előtte:

 

 • Üdvözlés, mosdó, tájékoztató, közben naptejezés
 • Felszerelés kiosztása
 • Megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni
 • A kenu irányításának gyakorlása, coaching
 • Enni és innivaló hajó(k)ba pakolása
 • Slusszkulcsot, telefont hordóba tesszük
 • Ismételt wc, leltár, hogy ne felejtsünk el semmit
 • A vízre szállás után kb. egy órával evezünk be egy rejtett oldalágba.
 • Olyan a látvány, hogy lapát le, telefon/ kamera elő 
 • A vízi ösvény árnyékában csodáljuk a zöld 50 árnyalatát
 • Olyan helyeken fogsz csalinkázni, ahol pecáson kívül embert nem látsz
 • Lesz még átemelés, egy jó kis kenucipelés, szendvicslakoma
 • Tavon, majd kanyargó éren evezünk
 • A közel 20 km-es lapátolgatás után még egy hajómosásra szeretnénk kérni 

 

 

Thank you for flying MC Tiszatúra Vízitúra.

 
 
A kenutúra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 1270 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.

 


Testre szabott bodrogzugi vízitúra 
bodrogzug-zsaro-er-3-bodrogzug-vizitura.jpgIgény szerint tervezett ártéri evezésre, külön csoportnak szóló bodrogzugi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat  az időpont, a szállás, étkezés igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 
Az ellátás önellátó, de már kisebb csoport is kérhet meleg reggelit és vacsorát, így csak a napközbeni szendvicsről kell gondoskodni. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 
 
+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
 
 

Jelentkezés bodrogzugi vízitúrára és a kenutúra díjfizetése: 
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára 
a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
 

Csak a túra díja utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni, a kenutúra díja a szállás díját nem tartalmazza.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A banki közlemény rovat rövid és a név feleslegesen foglalja a helyet. 

Pl. 8600 Siófok, Széplaki út 217.

2024. május 18-20.
"Bodrogzugi kenutúra"