Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 25. Öreg-Túr vízitúra, családi kenutúra

img_1434.jpg1-napos ÖREG-TÚR VÍZITÚRA kulturált túratársakkal. Miért ne jöhetnél "csak" egy napra? Hozzánk jöhetsz!

A hihetetlen Öreg-Túr egy mese, itt evezgetni feledhetetlen élmény. A Túr az olyan családoknak is ideális vízitúra terep, ahol még egészen aprók a csemeték. Tüneményes, biztonságos folyócska. Vagy kérd ugyanezt az evezést a hét bármelyik napjára, kérhetitek ezt az Öreg-Túr kenutúrát bármikorra! Ugyanezt a túrát (ezt is) BÁRMIKORRA kérheti egy csoport, aki saját maga szeretne evezni a Túron. 

oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpg104 kanyarjával folyamatosan izgalomban tart, a felfedező lelkületűeknek maga az éden. Egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence, tökéletes evezgetés a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Az ember előtti időket idézi. Egyszer, mint ha vietnami dzsungelben, máshol mint ha az Amazonas vidéken eveznénk.

 

A Túr-vízitúrára miért velünk gyertek? 
oreg-tur-vizitura-924625.jpgJól tanítunk. Megtanítunk kenut kormányozni. Megtanítjuk a vezérevezős munkáját. A túravezető megtanulta, hogy a tudását hogyan adja át. Velünk a kenuzás nem frusztráló szenvedés, amit azért adsz fel, mert azt hiszed, hogy TE nem vagy ügyes, hogy benned van a hiba. Bocsánat a szerénytelenségért, de tényleg jól tanítunk, nálunk nincs olyan túravezető, aki csak ordítja, hogy "jobbra", de képtelen tanítani, sőt, meg sem mutatja, hogy hogyan is kéne jönni "jobbra". Ha velünk jössz, nagyon nagy eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol. Velünk a Túr- vízitúrán a madarak énekét, és nem alkoholisták dajdaját hallgatod, nálunk nincs tüc-tüc a kenuban, a vízitúra vízitúra. 

20140613_oreg-tur-vizitura-7-turistvandi-fele.jpg

A mi túráinkat vízitúra-vezető vezeti, aki ott van a közeledben, aki folyamatosan segít, és nem a csapatát előre küldve órákkal később száll vízre. Nálunk a kulturált dohányos kivárja a pihenőket, kiszállási szüneteket, nem fogja tőled senki megkérdezni: ugye nem zavar, ha rágyújtok? Vannak az Öreg-Túrnak olyan részei (a Túristvándi "alatti", tehát a Túristvándi és Nagyar közötti, ill. a Kömörő és Olcsvaapáti közötti vízitúráink), ahova KIZÁRÓLAG mi szervezünk kenutúrákat. 

A kenutúra-szervezés nálunk szervezés. Velünk nem vársz órákat pontatlan emberekre, elkéső buszra, trélerre. Nálunk nem motiválatlan, nemtörődöm emberek non-stop válság-menedzsmentjébe cseppensz bele. 

oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpg

Nálunk a lehető legjobb a logisztika, minimalizált a benzinköltség. Velünk nem muszáj csak azért, nap mint nap, akár órákat elveszteni, mert vissza "kell" buszozni egy saját tulajdonú kempingbe, amelybe (ahh minő véletlen) már a vízitúra előtti napon meg kell érkezni. Mielőtt nemes versenytársunk busza indulna vissza Tiszabecsre, a busz egy órán keresztül járatja a motort és megfullad az ember a kipufogó gázban. Nálunk kötelező a mentőmellény, és tilos a flip-flop papucs, mivel a flip-flop bokaficam- és csúszásveszélyes. 

dsc01576.jpg

Nem "lazázunk", a nemtörődömséget nem magyarázzuk ki azzal, hogy "hát felnőtt ember a túrázó, ez az ő döntése", mivel honnan tudná valaki, aki soha nem volt itt, hogy mennyire meredek a Túr partja, hogy őrülten könnyű vízes flip-flop papuccsal megcsúszni, bokát ficamítani, egy csúszással felnyársalódni, stb. A mi kenutúráinkon kenuval jöttök. Normális kenukkal.

20180711_oreg-tur-vizitura-kenutura-oreg-tur.jpg

Nálunk nem ezerszer javított, agyonfoltozott, a javítások során milliószor rávitt anyag miatt őrült nehéz roncsokba ülsz bele, aminek a pereme, lepattogzó festéke (!) szétvághatja a kezed, amiből szivaccsal állandóan merni kell a beszivárgó vizet. Nálunk nincsenek FELÁR ellenében kínált "új" hajók.... mindenki döntse el: etikus-e többezer forintos felárat kérni azért, mert szimplán használható a mondjuk 5 éves  - minden relatív - újnak mondott kenu.  


2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgJöhetsz a vízitúra előtti "nulladik" napon! 
Érdemes a nulladik napon jönni, ha pedig valaki távolabbról, mondjuk Zala déli részéből érkezik, annak feltétlenül javasolt. Mindenesetre pontosan kell érkezni és az utazás Bp-től szerintünk legalább 4 óra, az útvonaltervezők 3 óra 13 perce irreális. 

 
Szállás és étkezés az Öreg-Túr kenuzás idején
img_1068.jpgAz egynapos Túr evezéshez elvileg nem kell szállás. De ha valaki "távolról" jön, term. vehet ki a túra előtti  estére szállást, vagy maradhat is a kenutúra utánra. A szállás igény szerint sátor vagy szoba vagy apartman. Kölcsén, Szatmárcsekén, Túristvándiban, Sonkádon, Nagyarban, Tivadarban keresd a szállást, csak kezdd el a keresést időben! A vízre hozzatok elemózsiát és vizet. Sok szálláson minden adott a saját főzéshez, és van pizzéria, étterem.
 
Öreg-Túr kenutúra: szürreális mesébe csöppensz (10 km)
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpg
9:30 és 10:00 között találkozunk Túristvándiban a Vízimalom kemping és panzió udvarán. 

Mielőtt megérkezel, vagy megérkeztek, érdemes a romlandó élelmiszert a szállásodon hűtőszekrénybe tenni. A nyári hőségben fel fog forrni a kocsitok. Ha még van ott is szabad hely, az udvaron parkolj a fák alatt. Hogyan találkozunk? Egyszerű.

20150706_oreg-tur-kenutura-vizitura-3.jpgA túravezetők vagy túravezető intelligensen neon színű, Holdról is látható, hosszú ujjú pólóját az MC túravezető felirattal a nem túl nagy udvaron NEM lehet nem észrevenni. 
Üdvözlés után el tudsz menni mosdóba, amelynek a használati díját kérjük, hogy a büfében becsületkasszásan rendezd. Mivel szinte mindig van a vízitúrázást most kezdő túrázónk, (senki nem kenuban született), oktatással kezdünk. 
img_1129.jpgHa még nem kenuztál, gyere 9:30-ra, és megtanítjuk Neked a kenuzás csínját-bínját. Ha pedig profi vagy, ha ez már a sokadik vízitúrád, akkor 10:00-re várunk. A vízre szállás után másodpercekkel, tehát átmenet nélkül, már olyan "kimaxolt vadregényben" kenuzol, amit elképzelni sem tudtál.
Best of Öreg-Túr.
 
 
img_1929.jpgBenne olyan nyalánkságok, mint, hogy 2 méterre fogsz elevezni a barna rétihéja fészkétől és komplett biológia órát tart neked a Túr, a gyékénytől a vízi harmatkásán át a mocsári mentáig jóformán minden vízinövényünkkel meg fogsz ismerkedni. Már olyan a víziösvény, hogy eldobod az elmédet tároló szervedet. Aztán a fokozhatatlan fokozódik. A csodálatos is tud még hihetetlenebb lenni, a kimondhatatlan is négyzetre, majd sokadik hatványra emelhető.

20190721_122440_resized.jpgÁlomszép helyen fogunk szlalomozni. Legyen elég ennyi, mivel sekélyes szótárunkban nincsenek szavak a leírhatatlanra. Pancsolási szünetet Túristvándi világhírű strandján tartunk, amihez képest a Riviéra, a Balaton, egy osztrák tó vagy a Maldvív-szigetek is bakfitty. Itt játszunk is majd, pl. a gyerekek értékes nyereményre tehetnek szert, ha a túravezetőt a kenu peremének megfogása nélkül, be tudják borítani. Soha nem sikerül :), ha mégis, akkor a túravezető hagyta magát.... Aztán egy idő után a gyerekek rájönnek, hogy a szándékos boruláshoz semmi szükség a túravezető(k)re.

img_1484.jpgA kellemes fürdőzést, lélegzetelállítóan szép tájon történő evezgetést követően érkezünk vissza a kocsikhoz. Még tisztelettel egy hajómosásra szeretnénk megkérni. Ha mennetek kell, vagy be vagytok sózva, biztonságos jó utat haza, de ha még van egy kis időtök, vár egy nagyon érdekes dolog. A vízitúra után akár működés közben nézd meg Magyarország leghíresebb vízimalmát. A malom mellett megcsodálhatod Magyarország állítólag legnagyobb, szerintünk az egyik legnagyobb platánfáját. 

 

Állunk rendelkezés(ed)re! Hívj vagy küldj e-mailt!+36209342760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
Jelentkezés a kenutúrára és a túradíj utalása 
turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpgJelentkezés a vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, a részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre), majd a visszaigazolást követően a túradíj utalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

 
img_1661.jpg
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a Túr-vízitúra időpontját és a Túrt, mint helyszínt beírni. A megjegyzés rovatba a nevet nem kell beírni, sőt, kérjük, hogy ne írd be. Felesleges, hiszen látjuk, hogy honnan érkezik az utalás, ráadásul a megjegyzés rovatban elveszi a helyet az értékes információtól!
 
(Pl. 2083 Solymár, Hordár u. 2. július 25. Öreg-Túr vízitúra)
 
2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgA vízitúra előtt kérjük (akár többször) nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot".  különös tekintettel arra, hogy kérjük a flip-flop papucs használatának szíves mellőzését, kérjük, hogy a hajóban senki ne gyújtson rá. A mentőmellény viselése kötelező a kenuban. Kérjük, hogy az UV-sugárzás elleni védelemről mindenki gondoskodjon (lehetőleg napszemüveg, simléderes sapka, naptej, hosszú ujjú póló, halásznadrág vagy egy törölköző a combokra).