Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. június 19-21. Tisza-tavi 1-2-3-napos kenutúra

img_20170529_122435.jpgTisza-tavi vízitúra, amely, ahogy nektek tetszik, lehet egynapos, kétnapos vagy háromnapos kenutúra is. Igen, lehet jönni a kenutúra tetszőlegesen választott 1 napjára is! Biztonságos Tisza-tó vízitúra, ahol a borulás ritkább mint a fehér holló, készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás. A kenutúra minden napján a Tisza-tó más és más zugaiba indulunk, pompás útvesztőkben teszünk ún. csillagtúrákat, vagyis délután az indulási kikötőbe térünk vissza. Ez pedig vagy Tiszafüred vagy Poroszló. A részleteket lásd lejjebb. 

 

 

 Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

img_1437.jpgAmi jólesik. A szállást kérjük intézd magad. Sátor, faház, vendégház, apartman, wellness, bármi. Például egészen jó faházak vannak a Termál kempingben. 
Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden és Poroszlón is számtalan szállást talál. Majd a magatok foglalt szállásról délelőtt egyszerűen csak gyertek ki az indulási kikötőbe. Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó. Hozz magaddal vizet, ill. alkoholmentes innivalót és a kenuba elemózsiát. Ez Tiszafüreden és Poroszlón könnyű, tudsz vásárolni (Penny, Lidl, Spar, Tesco, Coop) és számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára, megközelítés

Aki távolról jön a Tisza-tóhoz, annak ajánlott a nulladik napi esti érkezés, és szállásra történő beköltözés vagy sátorverés. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.
 

 

 

 

 

1. napi tisza-tavi csoda-vízitúra: "mangrove-dzsungel", és evezés "Pandorán". 

img_2121.jpgKérjük, hogy a jelentkezés előtt is, majd többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára és mit nem szabad.

Ne itt a parton derüljön ki, hogy nem hoztatok magatoknak vizet, vagy itt derüljön ki, hogy valaki flip-flop papucsot visel, esetleg úgy gondolta, hogy földig érő hosszú szoknyában fog vízitúrázni, hogy csak néhány példát említsünk a kétségkívül ritka, de azért sajnos előforduló kellemetlen helyzetekből. 

 

 

vízitúra első napján Tiszafüreden, legkésőbb 10:59-kor, az indulási kikötőben találkozunk, amely az Albatrosz-kikötő. Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, a tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a Tisza-tónak a Mariana-ároknál némileg sekélyebb vízmélysége felett folytatjuk a tanulást.

 

img_1440.jpgHamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk. A túrára hozott élelmet kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj.
Indulás előtt érdemes még egyszer elmenni wc-re.

 

 

A vízre szállást követően különleges, a folyondár növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk. Egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon. Ebédszünetünk után a Tisza-tó egyik belső tavának belső tavát fedezzük fel. Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  

 

img_20190817_112547-2.jpgHa időben jól állunk, mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 

A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. 
 
 
 
Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk. Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. Dél-Ázsiából Dél-Amerikába érkeztél.
 
 
img_2012.jpgCsak itt nincs kajmán és anakonda.
 
 
De van ebszőlő csucsor és megtudod majd, hogy miért fontos a latin neve. Látsz majd termetes gyilkos csomorikákat is a part mentén, amit légy szíves ne szakíts le, sőt, ne is érints meg, nem véletlenül kapta a nevét.....  

 

Következik az utolsó előtti kiszállás, lábnyújtóztatás, wc-szünet, ha jó az idő és a víz, úszkálás.
 

Kérjük, hogy visszaérkezéskor a délelőtt kiosztott szivacsokkal mindenki törölje ki a hajóját, a kenukat segítsetek a tárolókra visszaemelni, és a mentőmellényeket hozzátok a "kis házba".   

 

 

 

 

2. napi tisza-tavi vízitúra: a nyugalom tengere

tisza-to_20190806_13.jpgPoroszlóról a Fűzfa-kikötőből indulunk. Kattints ide és pofonegyszerű lesz idetalálni. 
Érkezés a poroszlói indulási kikötőbe. 

10:45 és 11.00 között találkozunk.  

 

 

 

Wc, üdvözlés, tájékoztató, hajók vízre tétele, felszerelés kiosztása, a "kezdő" vízitúrázók betanítása, naptejezés, gyakorlás, mosdó, kenuba pakolás, vízre szállás. Hamarosan vadregényes vízi úton evezgetünk, rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát.

Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkoztunk szárcsákkal.

img_2108.jpgAz utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, minden bizonnyal neheztelve, ami rosszabb, félve rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról.

Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk sirályokat.

 

 

Ami "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, és fehér" pedig a kócsag. (Esetleg gólya, de ők maximum a levegőben....)

És persze látunk majd tőkés récét (vadkacsát). Búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani. Vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába, amelyek felismerésében olyan vérprofi leszel a nap végére, hogy azt hiszik majd, botanikus vagy.  

img_20190726_113012.jpgRossz hírünk, hogy max. néhány másodpercig és röptében mindig távolodva látod majd a jégmadarat. Pontosabban mindig egy gyönyörűséges, szinte neonkék repülő kis bigyóra fogja a túravezető majd azt mondani, hogy: na az volt a jégmadár. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál: az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. Még magasabban a Kecskemétről startolt Gripeneket, és legfelül, ha "négy csíkot húz", akkor a British Airways Kuwait City és London közötti B-747-es jumboját látod. Lábnyújtóztatós, "Hölgyek jobbra, Urak balra" technikai szünet. A pihi után szinte tökéletes közeli a vakáció. Az ebéd és wc-szünet után a fattyú ág egyik vagy mindkét oldalán tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg olyan gyönyörűséges, annyira pompázatos a lombalagút, hogy arra nincsenek szavak. Miközben egy belső tavat fedezünk fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk, és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva érkezünk az indulási kikötőbe, ahol kenutakarítással fejezzük be a kenutúrát. 

Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos kenutúrán lévőknek a holnapi viszontlátásig sziasztok! 

 

 

3. napi tisza-tavi vízitúra: a labirintus. Elkezdünk kanyarogni és elveszünk az útvesztőben. Először mérgesek lesztek, hogy milyen túravezető az, aki elveszik a Tisza-tó titkos rejtekhelyein, de aztán rájöttök, hogy ennek így kellett történnie.... 
tisza-to-kenutura-55vizitura.jpgTiszafüredről az Albatrosz-kikötőből indulunk, 10:45 és 11.00 között találkozunk. Hozzatok magatokkal alkoholmentes innivalót, valamint napközben fogyasztható élelmet, pl. szendvicset. Ez is olyan kenutúra, amelyre vannak, akik több napra érkeznek, és vannak, akik csak egy napos evezésre jönnek. Akár egy, akár többnapos a vízitúrátok, ha most kezditek, ha ez lesz az első napod, akkor megtanítunk kenuzni. Szinte világbajnok leszel a gyakorlás végére.
A program: érkezéskor el lehet menni mosdóba, majd 
tájékoztató, felszerelésosztás, az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, kenuba pakolás után szállunk majd vízre.

 

Vízre szállás után bő két kilométerrel jön az első kiszállás, lábnyújtóztatásos és pisilési szünet.

Visszacihelődünk a hajókba és irány a Déli-sark. Csak az irány. A következő kiszállásig négy kilométert fogunk evezgetni, csorogni, közben csevegünk, lehet logisztorikat fejteni. A 2.  kiszállás után folytatódik a zegzugos labirintus felfedezése. Kényelmesen, több pihenővel megyünk úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három kisebb csemetével evezget egy hajóban. A táj lélegzetelállító. Sajnálod, hogy vége lesz.

 

Túradíjak 

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

img_20220709_123408.jpgEgyszerű.
1. Kérünk szépen egy hívást, egyeztessük az igényeket (+36209342760).

2. A www.tisza-to-vizitura.hu oldalon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A közlemény rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a Tisza-tavat, és a tisza-tavi túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.

Pl. 
1016 Bp., Bakcsó k. 12. 

2023. június 19-21. 

Tisza-tó vízitúra