Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. június 17-18. Tisza-tó vízitúra; választhatóan 1 vagy 2 nap családi kenutúra

tisza-to-mangrove-12.jpgVálaszthatóan 1-, vagy 2-napos, olcsó, tisza-tavi vízitúra széplelkű családoknak, kulturáltan viselkedő baráti társaságoknak, egyéni túrázóknak! 

 

 


Még nem eveztél, pontosabban nem kenuztál, vagy ha már ültél kenuban, nem kormányoztál? Mi megtanítunk kenut kormányozni vagy kajakozni.  

 

Tiszafüredről indulva ún. csillagtúrákat teszünk, azaz a tavon mindig máshova megyünk, mindig más gyönyörűséget fedezel majd fel, de mindig az indulási kikötőbe térünk vissza, ahol napközben biztonságban hagyhatjátok a kocsit.A kenutúrán mindenki maga gondoskodik az ellátásáról, hozz magaddal szendvicset és alkoholmentes innivalót. 

Tiszafüreden étterem, bolt (Lidl, Tesco, Spar, Penny) van rengeteg. Ezt a vízitúrát mindenkinek javasoljuk. A kisgyermekes kezdőknek, a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmeseknek. Te is / Ön is élvezi majd. 

 Szállás a tisza-tavi evezés idején
tisza-to-vizitura_333.jpgA szállást foglalhatod magad. Tiszafüreden a lehetőségek száma kis túlzással végtelen.

Ha elég korán jelentkezel, ránk is bízhatjátok a szállásfoglalást.

Lehet sátras szállást keresni, faházat, bungalow-t, apartmanokat bérelni. 


Ha magatok foglaljátok a szállást, a feladat egyszerű, délelőtt csak ki kell jönni az indulási (egyúttal érkezési) kikötőbe.

 

A vízre szállás helyéhez kattints ide. 

 

 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

Ha mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a túra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek és Poroszló után következik Tiszafüred.
 

 

 

 

 

A tisza-tavi vízitúra első napján 9:45 és 10 óra között találkozunk

img_1963.jpgvízitúra első napján Tiszafüreden, 9:45 és 10 óra között, az indulási kikötőben találkozunk. Könnyű lesz ide találnod. Kattints ide. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 15 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható.  

 

Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

Ha időben megcsúsztok, akkor inkább gyere/gyertek közvetlenül a kikötőbe, mint, hogy elkéssetek. Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 

 


 

 

A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd - ha ti is az ezt kérő 95+ százalékba tartoztok - a "beöltözött" csapatokról elkészítjük az "kenutúra-előtt" fotókat. 

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység.

 

Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

 

 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

 

 

 

A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj.

 

Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, 11 óra előtt kihajózunk.

 
 
 
 

Szombati vízitúra a Tisza-tavon: ember előtti tájakon, gyönyörűséges ágakon lapátolgatunk, olyan helyen is evezgetsz majd, ahol rajtunk kívül emberfia nem lesz

dscf9800.jpgVízre szállást követően egy, a képen is látható ún. 'öblítőcsatornán' (csak a neve nem szép, maga a víz fantasztikus) a Tisza felé indulunk, de a vízitúra 9. percében már az oldalág oldalágában olyan "meseországban" evezünk, hogy az ínyencek is csettintenek.
 
 
 
 
Pinduri és olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy egymás mellett két kenu nem fér el. 
 
 
 
 
 
 


Mintha ember soha nem járt volna itt.
Az elképesztően vadregényes ágacskában csak libasorban tudnak jönni a kenuk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visszacsatlakozunk a szélesebb vízi útra, és hamarosan egy újabb vadregényes ágba evezünk be egy kicsit, egy idő után már szégyelljük, hogy ennyi szürke gémet és bakcsót riasztunk el.
Nem is baj, hogy ez zsákutca és nem is megyünk el "koppanásig", tudjanak a madárkák is némi nyugalomhoz jutni.
Mindenesetre itt becserkészhetsz majd jégmadarat is, jó eséllyel látsz majd nagy kócsagot, néha összejön a bölömbika, vagy egy törpegém is ebben a "lagúnában". 
 
 
 
 
 
 
 
 
Innen helyes holt-ágon evezünk, hamarosan lubickolásra, és nem mellékesen ebédre megállunk.
 
 
 
 
 
 
 
 
img_2108.jpgEbéd után pedig egy másik vízi folyosóra fordulunk, onnan benézünk eldugott tavacskába, majd arról is letérünk, és a legszebb helyek érintésével jutunk el a túranap legdélibb pontjáig. 
 
Innen egyik ágból ki, másikba be kacskaringóval jövünk haza, és ha a csapat nyitott rá, egy kis dzsungelharcban is lehet részünk. De mielőtt az egyébként is opcionális kihívástól elrémülnél.....
 
A dzsungelharcon csak annyi értendő, hogy egy, a nád által ma már jórészt benőtt, de régen jól járható vízi ösvényen is evezünk egy kb. 100 méteres szakasz erejéig. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Amikor meglátjuk a szabad strandot, ha még egybehangzóan azt mondjátok, hogy van kedv és erő, a Kaland-sziget északi oldala mellett suhanunk és végül észak-kelet felől futunk be az indulási kikötőbe. Ha nem, akkor "nyílegyenesen" irány a kikötő.  

A délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza.
 
 
Még egy kenumosásra tisztelettel megkérünk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasárnapi tisza-tavi vízitúra: rejtett kincsek a belső tó belső tavában és "mangrove-dzsungel", avagy evezés "Pandorán"

img_0052.jpgA vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk.
 
 
 
 
 
 
 
Egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon.
 
Ebédszünetünk után a Tisza-tó belső tavának egyik szépséges belső tórendszerét fedezzük fel.
 
 
 
Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egy tekintélyes nagyságú fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  
 


Ha időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 
 
 
 
 
 
img_1462.jpgA kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. 
 
Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk.
 
 
 
Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk.  

 

 

 

 

 

Az utolsó előtti kiszállási ponton, ha jó az idő és a víz, úszkálás plusz mosdószünet.

 

Aztán amikor egy átlagos vasárnap meglátod majd a kiszállás helyét, Alan Walker egyik számát kezded énekelni.

- "I know, I'm not alone...." 
Ha a kép alapján sejted, miért nem leszel egyedül, vigasztaljon, hogy az itt lévő kenutömegnek nincs olyan, szardíniaként összepasszírozott és a fekete lyuknál sűrűbb masszája, ahova a Harry Potterből megtanult tágító bűbájjal még 10 kenut ne tudnánk bepréselni. 

 

 

A fürdőzgetés után lóra fel.

 

 

 

 

 

Tiszafüredre az indulási kikötőbe érkezünk, ahonnan a kenumosás után 2 perc sétával érsz a szabad strandra vagy biztonságos, jó utat, ha indulsz haza.

Köszönjük a közös élményeket, köszönjük, hogy velünk eveztetek.   

 

 

Tisza-tavi vízitúrák túradíjai

 


Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
Egyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 

 

 

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely (+36 209 342 760)

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3.
24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  


 
Pl. 
9226 Dunasziget, Jegenyés u. 7.  
június 17-18.
Tisza-tó evezés