Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. július 29-30. Bodrogzug vízitúra (választhatóan 1-2 napos Bodrog-ártér vízitúra)

img_20170603_bodrogzug-bodrog-vizitura.jpgVálaszthatóan 1-, vagy 2-napos Bodrog-ártéri vízitúra a Bodrogzugi ártérben, ill. Tokaj környékén. Tökéletes családi vakáció, ahol gyermeketek még a telefonját is elfelejti!

 

 

Gyere, gyertek vízitúrázni 2 napra, vagy ha csak 1 napod van, egynapos családi kenutúrá(k)ra a Bodrogköz árterébe.

 

 

 


bodrogzug-kenutura_20170819_12477.jpgKenutúra a Bodrog-ártérben. Biztonságos szuperkaland a bodrogzugi labirintusban. Kezdőknek evezésoktatás! 

 

 

 

 

Mi minőségi felszerelést adunk. Nem kapsz porckorong-sérvet, mert nem ólom nehéz hajót kell a vízre szenvedned, jók a lapátok és a mellények.

 

 

 

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgHa nem az utolsó pillanatban jelentkezel, kérésre igény szerinti szállást (faház, vendégház szoba (zimmer frei), sátor) foglalunk - amelyet majd helyben kell fizetni a szállásadónak - és természetesen Tokajban az interneten keresztül 1 perc alatt találsz magadnak jobbnál jobb szállásokat, azaz mi nem is kellünk a szállásfoglaláshoz.
 
 
 
 
 Csak foglalj időben, egy héttel a vízitúra előtt nem biztos, hogy találsz Tokajban megfizethető és jó szállást.   

 

 

bodrogkeresztur.jpgA Bodrogzugot látni kell. A Bodrog-ártér a zöld ár idején hihetetlen, de ha éppen nincs áradás, akkor is csodálatos.

 

 

 

 

 

10:30-ra gyertek.

Ha még nem kenuztál, ügyes módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva, végeredményben rekordidő alatt megtanítunk kenuzni, kenut kormányozni. 

bodrogzug-vendeghaz.jpg
 
Találkozás Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. szám alatti, és a képen látható "Bodrogzug" vendégházban.

 

 

 

  

bodrogzugi-arter-bodrogzug-vizitura.jpg

A Budapestről érkező, átszállás nélküli IC vonat 9.47-re jön be, a vízre szállásig a Bp. felől intercity-vel érkezők is be tudnak futni. Aki vonattal jön, az Tokajon belül jöhet gyalog vagy busszal. 

  

 
 
1. napi bodrogzugi vízitúra:
Maximális biztonságban 16 km-es szuperkaland, gyerekes családoknak "kötelező" kenutúra
bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-viziturak-11.jpg10:30 Üdvözlés, tájékoztató, kiosztjuk a felszerelést, vízre tesszük a hajókat és következik az evezés- és kormányzás tanulás azoknak, akik először vízitúráznak. Amíg az először vízitúrázók is überprofivá válnak, a rutinos vízitúrázók bemelegítenek, úszkálnak, vízilabdáznak, stb. 

 

 

 

Amikor a pár perce még kezdők befejezik a gyakorlást, naptejezés és még egy wc-látogatás után "hurrá"

 
 
 
A tokaji vízre szállás után a Bodrogon lapátolgatunk.
 
bodrog-arteri-kenutura-bodrogzugi-vizitura.jpg
Az indulás után 1 kilométerre evezünk be egy festői oldalágba.
 
Ez a hívogató csatornácska kenutúránk bejárata a Bodrogzugba.
 
 
 
 
 
 
 
 
Hamarosan a képen látható mini zsilipen haladunk át a kenukat szép libasorba rendezve. 
 
 
 
bodrogzug-vizitura-bodrog-arter-kenutura-22.jpgA zsilip mögött remek kikötőhelyen egy kis lábnyújtóztató pihi mellett jöhet a korai ebéd. Az ebéd saját "tarisznyából" történik. A tarisznyát nem kell szó szerint venni. Magyarán hozzatok magatokkal szendvicset ebédre és legalább 1,5 liter alkoholmentes innivalóról is gondoskodjatok.
 
 
 
 
 
A 2 liter is jó eséllyel el fog fogyni. Indulás előtt még egy mosdószünet a természet lágy ölén, hölgyek jobbra, urak balra módon. 
 
 

bodrog-arter-vizitura-20170819_112402.jpg
A hami után pedig elképesztő tájon lapátolunk. Felfedezzük a labirintust, vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. 
 
"Go west". Nemsokára Szigetköz-érzés mellett haladunk. Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején.
 
 
 
Ha a Nemzeti Park tisztítja a vízi útvonalat, akkor könnyű dolgunk lesz. De lehet, hogy lesz egy durván 200 méteres szakasz, ahol derű, pozitív és a kihívásokra "kész" hozzáállás kell majd ahhoz, hogy egy fantasztikus innovációval az ún. mocsárjáró technikával átjussunk.
 
 
 
 

bodrogzugi-arter-vizitura-kenutura-bodrog-arter.jpgA mocsárjáró technikának hála szinte (fontos a mondatban a szinte) légpárnásként lebeg majd a kenud a kolokánmező felett.

 

Az évről évre ugyanott összegyűlő vízi növényzeten áthúzzák egymást a kenuk, a kis küzdelem után szupi jó vízi ösvényen osonunk tova.

 

 img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenuzas.jpgCsodahelyek érintésével és egy átemeléssel Tokajtól 7 folyamkilométerre jutunk ki (vissza) a Bodrogra. 

 
 
A tempó függvényében 16:30 körül érünk vissza az indulási helyre, hajótisztítás.
Akinek mi intéztük a szállást, az már eleve a támaszpontra érkezett.  

Aki pedig Tokajban, Tarcalon, Bodrogkeresztúron stb. vett ki "zimmer frei" szobát, annak séta vagy rövid autózás "haza" a városba. Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy gyors sétát a csak nevében kopasz Kopasz-hegy tetejére.
A vacsora önellátó. A tokaji szállások elsöprő többségében tudtok főzni és természetesen Tokajban "millió" helyen tudsz vacsorázni.
A "Mit kell hozni a vízitúrára?" c. menüpontot kérjük tanulmányozd át. Az áprilisi, május eleji, ártér-bejárós vagy áradást követő bodrogzugi kenutúrákra érdemes gumicsizmát hozni. 
 
 
 
2. napi vízitúra a Bodrogzugban: ha nincs áradás, kb. 14 km non-stop varázslat, kalandos kanyargás egy mesekönyvben, ha pedig van sok víz, még őrületesebb kaland vár rád mezők felett és erdőben kenuzva....

arteri-evezes.jpg10:30-kor találkozunk Tokajban a "Bodrogzug" vendégház kikötőjében. (Tokaj, Bodrogkeresztúri út 3.) 

 

 

 

 

Senki sem kenuban született, mindenkinek volt első alkalom, a korábban még kenuzott túrázókat megtanítjuk kenuzni, a kenut irányítani, kormányozni.

 

 

 


bodrogzug-zsaro-er-www.szigetkozvizitura.hu-001.jpgAmíg a kenuzással most ismerkedők is világbajnokká válnak, addig a profik bemelegítenek, naptejeznek, fotóznak. 

 

 

 

 

 

Amikor már minden hajó a zseniálisnál is ügyesebb, bepakolunk a kenukba és még egy wc-látogatás után vízre szállunk.

 


20170513_majus-12-en-sarospatak-294-295-296-kornyeken.jpgIndul a kaland! Hamarosan a Bodrogzugban vagyunk.

 

 

Ha egy kétnapos túra második napján vagy, az út eleje megegyezik a tegnapival. A képen is látható zsilipecske után már ismerősként fogsz kanyarodni balra az első uzsonna- és pisilési szünetet megejtendő.

 

 

 

 

A lábnyújtóztatás, fotózás, táblaolvasgatás után visszacihelődünk.

img_20170603_bodrogzug-bodrog-kenutura-1-vizitura.jpgBodrog-ártérben hamarosan keletre tartunk, Zalkod irányában evezünk. Akár tökéletes vízállás, akár már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk. Nézzük meg mindkét esetet. 
Ha az ártérben a mezők felett is van víz, a túravezető szerény mosollyal köszöni meg a spontán tapsot, amit azzal érdemel ki, hogy olyan eleganciával suhan át a kenukaraván a dzsungelen, mint kés a vajban. 

 

 

 

 

bodrogzugi-arter-bodrogzug-vizitura.jpgNéhol erdők, fák között, a légvonalnál is egyenesebben, fekete és fehér lyukak közötti féregjáratokat használva manőverezzük majd át magunkat a "Zalkodi partokra".

 

 

 

 

Pszt!!! Töredelmesen beismerjük. Még fiatalabb korunkban tévedtünk el az ártérben úgy, mint a pinty! És nem egyszer. Volt, hogy egész kemény lett a történet. Volt olyan, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből, a tokaji Kopasz-hegy tetején lévő, és a repülőknek szóló lámpa volt a megmentő "világító torony". 

 


bodrogkozi-vizitura-z-fele_20170819_.jpgDe mielőtt elijesztenénk a kenutúrától, megnyugtatunk; ma már a túrák jelentős százalékában legkésőbb az első hóesés idején vissza szoktunk találni.

 

 

 

Ha viszont a kenutúra idején nem lesz magas vizünk, akkor egy eszméletlen jót kanyargunk az ártérben és valahol félúton egy kilátótorony és Zalkod között fordulunk majd vissza a karavánnal. Akár így, akár úgy, végtelenül nyugodt tájon tett, maximálisan biztonságos kalanddal gazdagodva, 16:30 és 16:45 között érünk vissza az indulási kikötőbe. 

 

 
A túra díján kívül helyben és készpénzben fizetendő a Nemzeti Park 700 Ft-os belépési díja, amelyet a 14 éven felüliek után kell fizetni. Lemondás esetén a belépő árát felénk kell utalni.
A Bodrog-ártéri túra díja a vezetett vízitúra és az eszközök díját tartalmazza, ugyanakkor a túradíj a szállás, étkezés, közlekedés, biztosítás stb. költségeket nem tartalmazza. Ha mi foglaljuk a szállást, és valaki nem tud jönni a vízitúrára, a szállás díját áfával növelten felénk kell utalni. 
A túradíjon felül fizetHETŐ 700 Ft átregisztrálási díj, amely átregisztrálási díj megfizetése lehetővé teszi, hogy ha a túra valamilyen külső körülmény miatt elmaradna (leszakad az ég, vihar, villámlás) akkor alternatív túrát ajánlunk fel, ha az nem jó, másikat, ha az sem, még másikat, ha az sem, harmadikat.
 
 
 
 


Testre szabott Bodrogzugi vízitúra 
bodrogzug-zsaro-er-3-bodrogzug-vizitura.jpgIgény szerint tervezett ártéri evezésre, külön csoportnak szóló bodrogzugi vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat  az időpont, a szállás, étkezés igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 
Az ellátás önellátó, de már kisebb csoport is kérhet meleg reggelit és vacsorát, így csak a napközbeni szendvicsről kell gondoskodni. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
 
 
 

Jelentkezés bodrogzugi túrára és fizetés: 
Jelentkezés a Bodrogzug-vízitúrára 
a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
 
Csak a túra díja utalandó, a szállás díját majd helyben az adott szolgáltatónak kell fizetni, a kenutúra díja a szállás díját nem tartalmazza.  
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a bodrog-ártéri vízitúra kezdési és befejezési időpontját, valamint a "Bodrogzug" szót beírni. A nevet NE írd be! A banki közlemény rovat rövid és a név feleslegesen foglalja a helyet. A bank értesítője eleve azzal kezdődik, hogy kitől (honnan) jött az utalás, tehát tudjuk, hogy "tőled", ha a közlemény rovatba is beírod, hogy tőled, nem fogjuk jobban tudni, hogy tőled, viszont éppen azt nem tudjuk majd, hogy bodrogzugi kenuzásra vagy Rába túrára jössz-e, és, hogy mikor.
(Pl. 1142 Bp. Borbély u. 2. 
július 29-30.
"Bodrogzugi evezés"