Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. július 17-18. Tisza vízitúra, családi kenutúra 2 napban

www.vizitura.org-vizitura-gyerkocosen.jpg2-napos, Tiszatúra.  
Gondosan tervezett és szervezett vízitúra a Tiszán. 
 
 
 
 
 
 
 
Tökéletes vízitúra a családnak, kulturált túratársakkal. 
Nálunk, nem a hangos böfögésen röhögő, tüc-tüct üvöltető "urakat" találod, mi az együttműködési normák betartását vállaló családoknak, társaságoknak szervezünk vízitúrákat, velünk a kenutúra örömét nem rontja el néhány részeg alak. 
Javasoljuk a nulladik napi érkezést, vagyis a gyere/gyertek a vízitúra előtti nap délután, ill. este! A kocsival érkezőknek remek logisztikájú kenuzást kínálunk, az autó minden este "veletek alszik", vagyis ott van, ahol te/ti. 
.
Nem vízitúráztál még? Sebaj!! Senki nem kenuban született, mindenkinek volt első alkalom!
A vízitúrákat most kezdőknek megtanítjuk a kenuzás csínját-bínját, nagyon szépen megtanulsz majd evezni, kenut irányítani.
 

img_7545.jpgHa pedig a kenuzás tanulásával "biztosra akarsz menni", akkor egyeztessünk és már a nulladik napon a bűbájos, a hihetetlen, a semmihez sem hasonlítható Öreg-Túron gyakorlatilag állóvíznek számító szinte nulla sodrás mellett tanulhatsz meg kenuzni. (Yeeeeeeee).
 
 
 
 
 
 
A vízitúra idején a szállás a választásod szerinti. 
 
 
i) Lehet végig "fix" helyen megszállni, vendégszobákban Túristvándiban vagy Szatmárcsekén
ii) lehet végig "fix" helyen sátrazni Túristvándiban, és 
iii) lehet vándortúrázva az éppeni kikötési pontokon sátrazni, ha "kidobós" sátrad van, és nem gond, hogy minden este máshol alszol.

 
 
img_7555.jpgA jelentkezési lapon jelöld, ha kéred, hogy foglaljuk neked a szállást, de természetesen magatok is választhatjátok, és foglalhatjátok a szállást bárhol Túristvándiban vagy Szatmárcsekén. (Természetesen lehet máshol is a közelben). 
A Tiszán a vízitúra minden napján - értelemszerűen - minden nap más és más szakaszon vízitúrázunk.

 
 
 
 
A kenutúra idején étkezés igény szerint vagy önellátó, (étterem és bolt van mindenhol), ill. a "fix" szállásos vendégeknek reggeli és álomvacsora is rendelhető. 
Kisebb gyerekekkel is laza vízitúra!
 
 
 
 
 

Hétfői vízitúra a Tiszán: Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgAki nem jött meg a nulladik napon, azokkal találkozás 10:30-kor Túristvándiban, (e-mailben térképet, GPS-koordinátákat küldünk).  

 

 

 

Az autópálya már Vásárosnaményig tart. Az út, Bp. Lánchídtól 323 km és az útvonaltervező szerint 3 óra 21 perc. Budapest csak példa, de hasznos példa, mivel a vendégek jelentős része dunántúli vagy budapesti vagy Németországban, Skandináviában élő/dolgozó magyar. Szerintünk a Budapest-Túristvándi táv autóval 4.5 óra az átlagembernek, aki megáll útközben, dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. 
 

Az érkezést követően üdvözlés, bemutatkozás, gyors "előorientáció", mosdó, hűtőszekrényekbe pakolás.tisza-vizitura-tiszatura-82.jpg11:00 Az összes autóval átgurulunk a 7 km-re lévő Szatmárcsekére.
A kocsik egy részét, így a túravezetői autót is Szatmárcsekén hagyjuk. Azért hagyunk néhány autót Szatmárcsekén, mert a Tiszán a kenukkal majd Szatmárcsekére érkezünk, és majd délután Szatmárcsekéről a már itt lévő autósok, ill. a túravezető repíti fel a sofőröket a Tiszabecsen hagyott kocsikhoz. 

 


Készüljetek a vízitúrára alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízi cipővel".
Tiszabecsen következik a kenuzás gyakorlása, (feljebb is írtuk, de megismételjük, hogy akik még nem kenuztak, azokat kérjük, hogy a kenuzás megtanulása érdekében a nulladik napon érkezzenek, a vízre szállás előtt már csak gyakorlunk) majd a gyakorlás, és mosdó után vízre szállás. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A Tisza itt "fent" még tisztes tempóban folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy, ha akarnák 2.5 óra alatt leszáguldhatnánk. De élvezni jöttünk a vízitúrát, békésen csordogálunk, adunk magunknak jó 5 órát, hogy leérjünk (de az sem baj, ha 5 óra 30 perc lesz a menetidő).  

 


20150702_153322-1-.jpgLesz három mosdó-szünet. Hosszabb, "uzsonnás" pihenőt az egyik kedvenc fövenyünkön tartjuk. Nem szállunk ki, de letesszük majd a lapátot és csak csorgunk a Túr-bukónál, ahol a csak nevében "sebes", egyébként kvázi állóvíznek tekinthető Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.

 

 


A Túr-bukó után a Tisza medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak, itt erős odafigyelést kérünk szépen, "szigorúan" a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni.

 

17 óra körül érkezünk Szatmárcsekére. A "nem-sofőröket" megkérjük, hogy a hajókat mossák ki és tegyék ki a partra. A sofőröket pedig a Szatmárcsekére már délelőtt "bekészített" autók sofőrjei, ill. a túravezető visszarepíti Tiszabecsre a délelőtt ott hagyott autókért.
A sofőrök lejönnek a kocsikkal Szatmárcsekére és felveszik a családjaikat / barátokat. 
Aki vándortáborozik, a sátrát a parton lévő kempingben dobja ki, aki maga vett ki vendégszobát Szatmárcsekén az megérkezett. 
Akiknek Túristvándiban a bázison van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal visszagurulunk Túristvándiba.


20190807_tiszatura-tisza-evezes.jpgA vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy eldobod az agy**at.

 

 

 

 

 

Túristvándiban is rendelhető fincsi menü: pl. káposztás bab/paszuly füstölt hússal, 3, közöttük az egyik szatmári szilvás palacsinta.

 

 

 

Keddi Tisza vízitúra: Szatmárcseke-Tivadar (15 km)
tisza-vizitura-23.jpgDélelőtt gyülekező.
Mindjárt írjuk a találkozás helyét és idejét, de még előtte hadd reklámozzuk Szatmár egyik gyönyörű különlegességét, azoknak a családoknak, társaságoknak, vagy egyéni túrázóknak, ahol rutinos kormányos ül a kenuban és a hajó orrában is tapasztalt a vezérevezős.

 

 

 

Ugyanis akkor is érdemes korábban jönni a találkozás idejénél, ha profi vízitúrások vagytok, mivel remek fakultatív programokat tudunk javasolni.

 

 

 

szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgPéldául érdemes megtekinteni Szatmárcseke temetőjében a különleges "csónakos" fejfákat.

 

 

 

 

Nagyarban pedig a "Rozárium", alias a rózsa-kert mesés, és szintén Nagyarban érdemes benézni a Petőfi-fához. 

 

 

tiszai-kenutura-tisza-vizitura-66.jpgA vízitúrázást most kezdőknek (hiszen senki sem kenuban született és sokszor nyugdíjas korában van először valakinek ideje kenuba ülni) 10:30-kor kezdjük az oktatást Szatmárcseke egyetlen Tisza-partján. 

 

 

A GPS-be érdemes Szatmárcseke, Széchenyi utcát írni, mivel a falu felől a Tisza felé a Széchenyi utcán kell kijönni, aztán a Tisza töltése (egy gátat kell elképzelni, amelyre felvezet az ott már csak földút) után homokos úton jössz tovább. 

 

 

 

 

 
www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgA rutinos, a kenut biztosan irányító, tapasztalt kormányossal bíró "hajóegységeket", ill. vízitúrázókat kérjük, hogy 11:30-ig érkezzenek meg, szintén Szatmárcseke egyetlen Tisza-partjára (amely a Széchenyi u. folytatása).  

 
 
 
 
 
 
Üdvözlés, ismertető után a "profiknak" is kiadjuk a felszerelést. A biztonság kedvéért mindenkit megnézünk, hogy tényleg megy-e a kormányzás, természetesen nem kell kenu világbajnoknak lenni, de a kenut tudnotok kell uralni. Következik a logisztika. Ez azt jelenti, hogy a sofőrök leugranak a kocsikkal az adott napi célba, ez esetünkben Tivadar és - a létszám függvényében - a túravezető vagy egy-két autós visszahozza a sofőröket a vízre szállás helyére vagyis Szatmárcsekére. Tehát a legtöbbször nem is fizetünk fuvarost, az esetek 99%-ban telekocsi rendszerben oldjuk meg a visszajutást. 

 
tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpgVízre szállást követően a Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végi magyar területen vagyunk, így kiköthetünk mindkét oldalon. (Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)
 

16:30 Érkezés Tivadarba
Szállás igény szerint. Lehet helyben sátorozni, vagy jössz a jellemzően többséggel együtt vissza a fix támaszpontra Túristvándiba vagy Szatmárcsekére. 
A sátrasoknak a tivadari szállás a Katica kempingben lesz.
A mi vendégeinknek a kemping díja 1000 Ft/fő. Tarcza Katica a Felső-Tisza egyik legudvariasabb vendéglátója, a mi vendégeink felé nem számítja fel a személyenként fizetendő díjon felül az ún. sátorhelyi díja(ka)t. A vacsora önellátó. Szatmárcsekén van klassz pizzéria, Túristvándiban szenzációs az étterem, Tivadarban is számtalan étkezési lehetőség vár és (nagy szó a Tisza mentén), még zöldségest is találsz.
 
 
 
 

 
 


Testre szabott vízitúra a Tiszán
Egyedi tiszai vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

Jelentkezés a vízitúrára és a tiszai kenutúra díjának utalása: 
20190807_tisza-vizitura-resized.jpgJelentkezés a tiszai vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre). A túradíj utalását az alábbiak szerint kérjük.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

 
 
 
A megjegyzés rovatba kérjük az irányítószámot nem elfelejtve a számlázási címet, a kenutúra idejét, valamint a "Tiszatúra" szót beírni. (A nevedet NE írd be a megjegyzés rovatba, úgyis látszik a banki utalásból a neved - azzal kezdődik a banki infó - és a megjegyzés rovatban csak foglalja a helyet)

Pl. 
1055 Budapest, Nyugati tér 15. 
július 17-18.
Tiszatúra