Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. 06. 29-30. Öreg-Túr vízitúrák, választhatóan 1-, vagy 2-napos családi kenutúra

20190722_193934_resized_1.jpgVálaszthatóan 1-2-napos Öreg-Túr vízitúra, tehát jöhettek csak a szombati, és jöhettek csak a vasárnapi kenuzásra is. Sőt! Ugyanezt az Öreg-Túr vízitúrát lehet kérni máskorra is. BÁRMIKORRA. Az Öreg-Túr Budapesttől "messze" van, de olyan tünemény, hogy egy 2-napos kenutúrára is megéri eljönni. A hihetetlen Öreg-Túron bújócskázni feledhetetlen élmény.
 
 
 
20180711_oreg-tur-vizitura-kenutura-oreg-tur.jpgA Túr az olyan családoknak is ideális vízitúra terep, ahol még egészen aprók a csemeték. Magyarország egyik legtüneményesebb és "a világ egyik legbiztonságosabb" folyócskája. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mi a vadregényes Öreg-Túr túrát az először vízitúrázóknak evezéstanítással kínáljuk. 
oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpg
Okos módszertannal, (civilben tanárok, trénerek vagy a kenukormányzás tanítását tanult túravezetők vagyunk) 50-80 centis vízen megtanítunk kenuzni. Velünk a kenuzás nem az első félóra után feladott kínos és frusztráló szenvedés. Bocsánat a szerénytelenségért, de tényleg jól tanítunk, az pedig evidens, hogy nálunk nincs limes 90-es IQ-jú túravezető, aki fába szorult féregként csak ordítja, hogy jobbra, de képtelen tanítani, sőt, meg sem mutatja, hogy hogyan kell....így aztán marad a rejtély, hogy HOGYAN is jöjjön az a fránya kenu jobbra. 
 
 
 
 

img_1434.jpgVálaszthatóan 1-, vagy 2-napos Öreg-Túr vízitúra

 

 

 

 

A két nap során két, hurkos csillagtúrát teszünk, vagyis mindkét nap a vízitúra végén a kocsidhoz érkezel.

 

 

A vízitúrára miért velünk gyertek? 
oreg-tur-vizitura-924625.jpgMegtanítunk evezni. Megtanítunk kenut kormányozni. Megtanítjuk a vezérevezős munkáját. A túravezető megtanulta, hogy a tudását hogyan adja át. Velünk a kenuzás nem frusztráló szenvedés, nemes versenytársunk némely túravezetőjét elnézve - bocsi - nem mélyprimitíven dilettáns és nem sokkolóan felelőtlen a kenuzás megtanítása. Aztán. Ha velünk jössz, nagyon nagy eséllyel kulturált emberekkel vízitúrázol. Velünk a vízitúrán a madarak énekét, és nem alkoholisták dajdaját hallgatod, nálunk nincs tüc-tüc a kenuban, mert a vízitúra vízitúra. Nálunk a kulturált dohányos kivárja a pihenőket, kiszállási szüneteket, nem fogja tőled a hajóban kérdezni: ugye nem zavar, ha rágyújtok? A kenutúra-szervezés nálunk szervezés. Velünk nem vársz órákat pontatlan emberekre, elkéső buszra, trélerre. Nálunk nem motiválatlan, nemtörődöm emberek non-stop válság-menedzsmentjébe cseppensz bele. Nálunk a lehető legjobb a logisztika, minimalizált a benzinköltség. Velünk nem muszáj csak azért, nap mint nap oda-vissza akár órákat elveszteni, mert vissza "kell" menni egy saját tulajdonú kempingbe, amelybe (ahh minő véletlen) már a vízitúra előtti napon meg kell érkezni. 

dsc01577.jpg

Nálunk kötelező a mentőmellény, és tilos a flip-flop papucs, mivel a flip-flop bokaficam- és csúszásveszélyes. Nem "lazázunk", a nemtörődömséget nem magyarázzuk ki azzal, hogy "hát felnőtt ember a túrázó, ez az ő döntése", mivel honnan tudná valaki, aki soha nem volt itt, hogy mennyire meredek a Túr partja, hogy őrülten könnyű vízes flip-flop papuccsal megcsúszni, bokát ficamítani, stb. A mi kenutúráinkon kenuval jöttök. Nálunk nem 30-50 éves, ezerszer javított, agyonfoltozott, toldozótt, mókolt, szó szerint lyukas, a javítások során milliószor rákent anyag miatt 80+ kilóssá hízott roncsokba ülsz bele, aminek a pereme, festéke szétvághatja a kezed, amiből szivaccsal állandóan merni kell a beszivárgó vizet. Nálunk nincsenek FELÁR - komoly! -ellenében kínált "új" hajók.... mindenki döntse el: etikus-e felárat kérni azért, mert szimplán használható a mondjuk 5 éves (a flotta ezerszer leharcolt roncsaihoz képest tényleg "új") kenu.  

 

Az Öreg-Túr egy mese; és itt fogsz vízitúrázni...
oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpgÍme egy elmondhatatlanul szép, maximálisan biztonságos vízitúra. 104 kanyarjával folyamatosan izgalomban tart, a felfedező lelkületűeknek vízitúra-éden. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence, tökéletes evezgetési lehetőség a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, minta vietnami dzsungelben, máshol mintha az Amazonas vidéken eveznénk. 

 

 

Szállás az Öreg-Túr kenuzás idején
20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgMeg lehet csinálni az egynapos Öreg-Túr kenutúrát "ingázva", azaz délelőtt érkezve és délután, a túra végén hazafelé véve az irányt. Vagyis az egynapos Túr evezéshez elvileg nem kell szállás. De ha valaki "távolról" jön, term. vehet ki a túra előtti - mi "nulladiknak" mondjuk - nulladik nap estére szállást, vagy - értelemszerűen - maradhat is a kenutúra utánra. A szállás igény szerint sátor vagy szoba vagy apartman. Kölcsén, Szatmárcsekén, Túristvándiban, Sonkádon és környéken szép számú szállás közül mazsolázhatsz, csak kezdd el a keresést jóval a szezon előtt.   


Jöhetsz a vízitúrára a túra előtti "nulladik" napon! 
img_1651.jpgÉrdemes a nulladik napon jönni, ha valaki mondjuk Zala déli részéből érkezik, de pl. Budapestről kényelmesen be lehet futni a vízitúra első napján is.
 
 
Az utazás Bp-től például (szerintünk) 4 óra, az útvonaltervezők 3 óra 13 perce (nekünk) irreális. 
 
 

 
 
Étkezés az Öreg-Túr kenutúra idején

20140613_162121.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz, vagy lehet reggelit és vacsorát rendelni is. Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundás kenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. Önmagában is szuper, de szalonnával és tejföllel a tetején, kegyetlen. Vacsorára és ebédre pedig egyenesen gasztronómiai szimfóniákból választhatsz: káposztás paszuly füstölt hússal, bográcsgulyás, töltött káposzta, harcsapaprikás túróscsuszával....

 
 
 

1. napi Túr-kenutúra: Túristvándi körül evezgetünk
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgAz e-mailen (aztán a vízitúra előtt szóban is) egyeztetett helyen találkozunk, amely a legtöbb esetben Túristvándi vagy Kölcse.  

Mivel szinte mindig van a vízitúrázást most kezdő túrázónk, (senki nem kenuban született), oktatással kezdünk. Ha még nem kenuztál, gyere 10 órára, és megtanítjuk Neked a kenuzás csínját-bínját. Ha pedig profi vagy, ha ez már a sokadik vízitúrád, akkor 11 órára várunk. Az evezés előtt célszerűen a romlandó élelmiszert tegyétek a szállásotokon hűtőszekrénybe. 20150707_141346.jpgBemutatkozás, beköltözés előtti, gyors hűtőszekrénybe pakolás mellett mindenki el tud menni wc-re, majd rövid tájékoztató.

 
 
A tájékoztatóra már "beöltözve" gyertek. Az ismertető alatt/közben nyugodtan lehet naptejezni.

 

És következik a sokak szerint Best of Túr szakasz, benne olyan nyalánkságok, mint, hogy 2 méterre fogsz elevezni a barna rétihéja fészkétől és komplett biológia órát tart neked a Túr, a gyékénytől a vízi harmatkásán át a mocsári mentáig jóformán minden vízinövényünkkel meg fogsz ismerkedni. 


20190721_122440_resized.jpgPancsolási szünetet Túristvándi világhírű strandján tartunk, amihez képest a Riviéra, a Copacabana és Cancun bakfitty. 

A kellemes fürdőzést, mesés szép tájon történő evezgetést követően érkezünk a napi célba, egyúttal a kocsikhoz. ​Még egy hajómosásra szeretnénk megkérni.

 

2014.07.20.-oreg-tur-vizitura-kolcse-es-sonkad-kozott-2.jpgA vízitúra után akár működés közben nézd meg Magyarország leghíresebb vízimalmát. A malom mellett megcsodálhatod Magyarország állítólag legnagyobb, szerintünk az egyik legnagyobb platánfáját.

 

 

 

 

 

2. napi Öreg-Túr vízitúra: kalandozás a Tejút galaxison kívül
20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpg9:29-kor találkozunk Túristvándiban a Vízimalom "tövében" - ha még nem kenuztál. Felszerelésosztás után megtanítjuk a kenu irányításának rejtelmeit. A rutinos vízitúrázókat, azokat, akik már az előző napon is eveztek, 9:59-re várjuk. Egy kis kenucipelés és átemelés, majd mosdó után 10:30-kor szállunk vízre. A túranap során az Öreg-Túr egy másik galaxisba eső részén evezgetünk. Amikor visszakanyarodunk a Tejútrendszerbe, akkor pedig időutazunk. 

 
Vagy majdnem. img_1355.jpgSzóval szürreális helyen fogunk szlalomozni és néhol  akadályokkal is meg kell küzdeni, a Túr nem adja magát olyan könnyen, bedőlt fák, limbo hintó, esetleg átemelés, bújócska a behajló ágak alatt. 

 

 

A túranap több pihenő és mosdószünettel 14:30 körül ér véget, amelyhez képest nagy eltérés is lehetséges, hiszen az Öreg-Túr az Öreg-Túr, és egy-egy új akadály legyőzése finoman szólva időigényes is lehet. 

img_1939.jpg

Figyelem.

Amilyen szenzációs a Túr, annyira nem bővelkedik fenomenális kiszállási helyekkel, sokszor a szendvicseket a hajóban esszük meg. 

Ha van kedved agyeldobó finomságokhoz - megrendelheted előre a finom búcsúebédet. 

 


Állunk rendelkezés(ed)re! Hívj vagy küldj e-mailt!

(+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 
 
Jelentkezés az Öreg-Túr kenutúrára és a vízitúra díjának utalása 
turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpgJelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, a részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) lehetséges.
 
 
 
 
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk, majd a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a túradíj szíves utalását.
 

 
20130731_oreg-tur-vizituran-egesz-jo-kep-a-turistvandi-vizimalomrol.jpg
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal a számlázási címet, a Túr-vízitúra időpontját és a Túrt, mint helyszínt beírni. A megjegyzés rovatba a nevet nem kell beírni, sőt, kérjük, hogy ne írd be. Felesleges, hiszen látjuk, hogy honnan érkezik az utalás, ráadásul a megjegyzés rovatban elveszi a helyet az értékes információtól!

(Pl. 3016 Hantoskő, Pitypang u. 46/b. 

június 29-30. Öreg-Túr vízitúra)
 
2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgA vízitúra előtt kérjük (akár többször) nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot".  különös tekintettel arra, hogy kérjük a flip-flop papucs használatának szíves mellőzését (tilos), kérjük, hogy a hajóban senki ne gyújtson rá. A mentőmellény viselése kötelező a kenuban. Kérjük, hogy az UV-sugárzás elleni védelemről mindenki gondoskodjon (lehetőleg napszemüveg, simléderes sapka, naptej, hosszú ujjú póló, halásznadrág vagy egy törölköző a combokra).