Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. július 10-12. Öreg-Túr vízitúra a családnak választhatóan 1-2-3 napban

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgVálaszthatóan 2-3-napos Öreg-Túr vízitúra 2020. július 10-12. péntek-vasárnap; vagy kérjétek ugyanezt a 3 napos Túr-vízitúrát bármilyen más időpontra.

 

 

A szállás igény szerint vendégszoba vagy sátor. Ha nincs három napod, gyere "csak" kétnapos kenutúrára a fenséges-békés Öreg-Túrra!

 

 

 

Mi a vadregényes Öreg-Túr túrát az először vízitúrázóknak evezéstanítással kínáljuk

oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpg

Nem túl sokan születtünk kenuban....Okos módszertannal, (civilben tanárok, trénerek vagy a kenukormányzás tanítását tanult túravezetők vagyunk) 50-80 centis vízen megtanítunk kenuzni. Velünk a kenuzás nem az első félóra után feladott kínos és frusztráló szenvedés. Bocsánat a szerénytelenségért, de tényleg jól tanítunk, az pedig evidens, hogy nálunk nincs jó esetben 78-as IQ-jú túravezető, aki fába szorult féregként csak ordítja, hogy jobbra, de meg sem mutatja, hogy hogyan kell jönni jobbra. Összegezzük. Mindenki elkezdte valamikor a vízitúrát. Az először kenuzókat is szívesen várjuk, türelmesen, odafigyeléssel és jól tanítunk meg kenuzni.
 
 
 

 

Az Öreg-Túr vízitúra egy mese

oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpg

Egy elmondhatatlan szépségű, maximálisan biztonságos vízitúra. 104 kanyarjával tizedjére is megunhatatlan, folyamatosan izgalomban tart, hogy mit fedezünk majd fel.

A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence.

Tökéletes a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, minta vietnami dzsungelben, máshol mintha az Amazonas vidéken eveznénk. Itt a fentről lefelé vezető túrát olvashatod, de lehet, hogy éppen felfelé fogunk jönni. Ezt a csapat összetétele oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-15.jpgalapján, a medret figyelembe véve, hogy ne kelljen más vízitúrázó csoportokkal osztozni a kiszállási helyeken, hogy kihasználjuk az erdőt, mint természetes "UV-esernyőt", stb. szempontok alapján döntjük el. Kihasználjuk, hogy a Túr sodrása szinte nulla.

 Lehet jönni autóval és tömegközlekedéssel is. 

 

 

Vízitúra a Túron költözködés nélkül!
20140613_162121.jpgÚgy vízitúrázunk, hogy a "fix" támaszponton biztonságban van a sátrad, ill. ha vendégszobát vettél / vettetek ki bárhol Túristvándiban vagy annak környékén, a túra idején nem kell költözni, mégis a Túr különböző szakaszait csodálhatod meg.   
 
 
 


Nulladik napi érkezés a Túr-túrára? 
20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura-2.jpgEz a te döntésed. Érdemes a nulladik napon jönni, ha valaki "messziről", mondjuk Zala déli részéből vagy Székelyföldről érkezik. De a többségnek ennél a vízitúránál a nulladikról első napra virradó éjszaka szállásköltsége megspórolható. Budapestről az utazás általában 4-4,5 óra, szerintünk a Google útvonaltervező 3 óra 11 perces becslése kissé karcsú. Ha vonattal és busszal jöttök, akkor viszont érdemes a nulladik napon jönni. 
 
 
 
 
 
Szállás a Túr-túra idején
tur-2837.jpgA szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Támaszpontunk Túristvándin belül több hely valamelyike annak függvényében, hogy melyik hétvégén van a vízitúra. Ha nagyon korán jelentkezel és kéred, előzetesen lefoglaljuk nektek a szállást, amelyet nektek kell majd konkretizálni, megerősíteni a szállásadó felé, ill. a 20-30%-os foglalót kell utalni. 
A vendégszobás szállások díja 2500-3000-3500-4000 Ft/fő/éjszaka a helytől függően, amelyet a túradíj nem tartalmaz. 
 
 
Aki magának foglalja a szállást (ezt mi legalább annyira szívesen vesszük, mint amilyen szívesen foglaljuk nektek a szállást) Túristvándiban és környékén a rendkívül igényes panziótól az egyszerű, fürdőszoba nélküli, de tiszta turistaszállásokig mazsolázhat a szállások között, csak kezdjétek el a keresést időben. 
 
 
 
 
Étkezés a Túr kenutúra idején

20180711_oreg-tur-vizitura.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz. A másik lehetőség, hogy Túristvándiban rendelsz reggelit és/vagy vacsorát. Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundás kenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. A kenyérlángos önmagában is szuper, de szalonnával és tejföllel a tetején, kegyetlen. 

 

20170709_125132.jpg

Vacsorára pedig válassz: 
A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik mondjuk házi szatmári szilvával, egy túrós és egy kakaós...).

B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta
C) Harcsapaprikás túrós csuszával (mennyei)
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta 

 

 

 
 

Pénteki vízitúra: Kölcse - Túristvándi (11 km + 1 km)
oreg-tur-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-kolcse-22.jpgA délelőtt első felében szabad program, pl. Nagyarban érdemes megnézni a rozáriumot. Ha esetleg nem találkoztál még a rozárium szóval, akkor légy szíves ne öngyilkold meg magad, mert Nagyar megismerése előtt a mi szókincsünkben is maximum az akvárium, tepidárium, honorárium, equilibrium, szanatórium, herbárium és társai szerepeltek. 

A "rózsakert" olyan műveltül, hogy "rozárium", bizony "nem volt meg". 

 

 

20180707_135310_resized.jpgAztán egy füst alatt nézd meg Szatmárcsekén a csónakos fejfás temetőt!
 

 

 

 

 

 

 

11:00 Kezdődik a logisztika. Mindannyian felugrunk kocsikkal a vízre szállás helyére, Kölcsén fogunk parkolni. 

Wc és naptejezés után a vízitúrázást most kezdőket (senki sem kenuban született) megtanítjuk kenuzni.

Amíg a néhány percig kezdők is rutinos öreg rókákká válnak, a profik bemelegítenek.


 

Felejthetetlen élményben részesít bennünket majd az itt kanyargó Öreg-Túr. Kegyetlenül szép. Abszolúte fenséges. (És minden olyan kifejezés, amely majd az eszedbe jut). Tényleg durva.

 

 

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpg16 és 17 óra között érkezünk Túristvándiba.
 

 

 

 

Innen a túravezető visszareppent néhány sofőrt Kölcsére, aztán már a néhány sofőr még 4-szer annyit tud fuvarozni.....

Este saját vagy éttermi vacsora, ha éttermi vacsora, akkor próbáld meg a Vízimalom Panzió és kemping házi finomságait.

 

 

Szombati Túr vízitúra:
kalandozás a Tejút galaxison kívül

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgTúristvándiban 
a Vízimalom panzió és kempingben 
találkozunk. Mindjárt írjuk azt is, hogy mikor. A "mikor" attól függ, hogy rutinos vízitúrázó vagy-e, vagy még kevésbé vagy tapasztalt. Ugyanis mindenkinek volt első vízitúrája, és mivel szinte mindig van a vízitúrát csak ezen a napon kezdő túrázónk, (senki nem kenuban született), oktatással kezdünk. 

 

 

dsc01576.jpgHa még nem kenuztál, gyere 10:00-ra, és megtanítjuk Neked a kenuzás csínját-bínját. Ha pedig profi vagy, ha ez már a sokadik vízitúrád, akkor 11:00-re várunk. 


Persze a Túr-evezés előtt a romlandó élelmiszert tegyétek a szállásotokon hűtőszekrénybe.


A túranap során az Öreg-Túr egy mások által nem evezett részén lapátolunk.

 

 

img_140.jpgKonkrétan nem is ebben az univerzumban, de ha igen, tuti, hogy másik galaxisban evezgetünk. Ha néhol lesz olyan deja vu-d, hogy ez a táj, akár lehetne a Föld nevű bolygón is, akkor pedig minimum 65 millió évet (és egy kicsit) utaztál vissza az időben.

 

 

A partra lejönnek inni a dinoszauruszok. 

Szóval szürreális helyen fogunk szlalomozni, és néhol  akadályokkal is meg kell küzdeni.

 

 

2014.07.20.-oreg-tur-vizitura-kolcse-es-sonkad-kozott-2.jpgA Túr itt nem adja magát olyan könnyen, a sás, a gyékény tisztességesen be tudja nőni a medret, a bedőlt fák alatt gyakori a "limbo hintó", esetleg kellhet átemelés, és garantált a bújócska a behajló ágak alatt. 

A kenutúra több pihenő és mosdószünettel, benne természetesen ebédszünettel, 16 óra körül ér véget. Figyelem.
Amilyen szenzációs a Túr, annyira nem bővelkedik jó kiszállási helyekkel. Pisilj akkor, amikor éppen olyan a part, ahol ki lehet szállni.

Ne várd meg amíg "kell". Ez az ajánlás természetesen a többi napra is vonatkozik. 

 

 

 

Vasárnapi Túr-kenutúra: Túristvándi körül 
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgLogisztikáznunk nem kell, 9-kor találkozunk, felszerelésosztás és mosdó után 9:30-kor szállunk vízre. 

 

És következik a sokak szerint Best of Túr szakasz.

 

Benne olyan nyalánkságok, mint, hogy 2 méterre fogsz elevezni a barna rétihéja fészkétől és komplett biológia órát tart neked a Túr.

 

img_1661.jpg

A gyékénytől a vízi harmatkásán át a mocsári mentáig jóformán mindevízinövényünkkel meg fogsz ismerkedni. 

 

 

Pancsolási szünetet Túristvándi világhírű strandján tartunk, amihez képest a Riviéra, a Copacabana és Cancun bakfitty. A kellemes fürdőzést, mesés szép tájon történő evezgetést követően 13 órakor érkezünk vissza a napi célba, egyúttal a kocsikhoz. 

20190722_193934_resized_1.jpg

Még egy hajómosásra és a kenuk helyre cipelésére szeretnénk megkérni. Ha pedig nem kell még indulnod haza, akár működés közben nézd meg Magyarország leghíresebb vízimalmát. 

 

 

A malom mellett megcsodálhatod Magyarország állítólag legnagyobb, szerintünk az egyik legnagyobb platánfáját, és - ha van kedved agyeldobó finomságokhoz - megrendelheted előre a finom búcsúebédet. 
 

turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpg

Véget ért a vízitúra, de ne sírj sokat, hiszen várunk Gemencen őrült izgi ártéri túrával (www.gemenc-vizitura.hu), jöhetsz velünk a Szigetközbe (nincsenek rá szavak, de azért olvasd el amit itt találsz: vizitura.eoldal.hu), ha pedig tényleg jól uraljátok a hajót, a Hernád (hernad-vizitura.hu) és a Rába is hívogató célpont (www.raba-vizitura.hu). 

 

 

gemenc-vizitura-arteri-gemenc-15.jpgA Tisza-tavon pedig a nyár jóformán minden napján van szenzációs kenutúránk, oda non-stop jöhetsz vízitúrára. www.tisza-to-vizitura.hu

 

 

A Túr vízitúra turnusok túradíjai

 


Igény szerinti Öreg-Túr vízitúra 
20150707_141346.jpgEgyedi Túr vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 
 

Jelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára és a kenutúra díjának utalása:
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpgJelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj utalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (a név nem szükséges, mivel azt látjuk) (irányítószámmal!!)  valamint a vízitúra időpontját és az "Öreg-Túr" szót beírni.
Pl.
4495 Döge, Halmi u. 8.
július 10-12.,
Öreg-Túr kenuzás