Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. augusztus 4-9. Tisza+Túr vízitúra választhatóan 1-2-3-4-5-6 napban

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgÖreg-Túr + Tisza kenutúra. 
Nem szerénytelenség, mivel nem miattunk csoda: SZENZÁCIÓS, választhatóan 1-2-3-4-5-6 napos, családi, baráti vízitúra a Tiszán ÉS (főleg) az Öreg-Túron! 

 

Mindenki elkezdte valamikor a vízitúrát.
Az először kenuzókat szívesen várjuk.

Türelmesen, odafigyeléssel és oktatás-szakmai értelemben jól tanítunk meg kenuzni. 

Lehet jönni a Tiszával kombinált Öreg-Túr kenutúrára autóval és tömegközlekedéssel is. 

 

A vízitúrába tetszőleges időtartamba is be lehet csatlakozni. oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpgAkár az elején, akár a végén vagy bármikor akár csak egyetlen napra is. Megéri. Például érkezhetsz pénteken vagy jöhettek csak szombat-vasárnapra, de természetesen az a legszuperebb, ha a teljes vízitúrán itt vagy.  

 


 

A Tisza-túra az örök klasszikus, az Öreg-Túr vízitúra pedig egy mese
Egy elmondhatatlan szépségű, oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpgbiztonságos vízitúrára invitálunk. A Túr 104 kanyarjával egyszerűen megunhatatlan. Ha pedig még soha nem voltál, akkor egyenesen agyeldobó. Folyamatosan izgalomban tart, hogy a következő szakaszon mit fedezünk majd fel. 

A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence.

A Túr tökéletes a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, mintha vietnami dzsungelben, máshol, mintha az Amazonas vidéken eveznénk. Itt a "fentről lefelé" (a sodrás irányát követő) vezető vízitúrát olvashatod, de lehet, hogy éppen felfelé fogunk jönni.

 

tiszatura-janossal-versenyben.jpgEzt a csapat összetétele alapján, a meder akkori adottságai, és azt is figyelembe véve döntjük el, hogy ne kelljen más vízitúrázó csoportokkal osztozni a kiszállási helyeken, ill. a szűk keresztmetszeteken gyorsan átjussunk. Kihasználjuk, hogy a Túr sodrása minimális, így szinte mindegy, hogy a Túron lefelé vagy a sodrással szemben haladunk.

 

 

 

 

Vízitúra a Túron költözködés nélküli!
20140613_162121.jpgA "fix" támaszponton "végig", a lehetőség szerinti maximális biztonságban van a sátrad, ill. a vendégszobában mindened, nem költözöl, nincs sátorverési vagy költözési kényelmetlenség, mégis minden nap a Túr más és más szakaszát csodálod meg. 
 
 
 


Jöhettek az Öreg-Túr vízitúrára autóval és vonattal is! Nulladik napi utazás a vízitúrára? 
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgHa a nulladik napon jössz, akkor már lehet, hogy a kenutúra előtti este Túristvándiban a Vízimalom kemping éttermében 20 órakor összefutunk. Az utazás Bp-ről erős 4 óra.
 
 
 
 
 

 
Szállás a Túr vízitúra idején
img_140.jpgA szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Ha nem az indulás előtti utolsó pillanatban (ez esetünkben az utolsó hónapokat jelenti) jelentkezel, és kéred, és még van, foglaljuk nektek a szállást.
A vendégszobás szállások díja 2500-3000-3500-4000 Ft/fő/éjszaka a helytől függően, amelyet a túradíj nem tartalmaz. Aki a nyárra hagyja a jelentkezést, annak magának kell a booking.com vagy szallas.hu segítségével foglalnia, ha Túristvándiban már nincs szállás, akkor Túristvándi környékén keress a szállások között, csak kezdjétek el a keresést időben. 
 
 
 
 
 
Étkezés az Öreg-Túr túrán
20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz. És természetesen lehet reggelit és vacsorát rendelni is. Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundás kenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. A kenyérlángos önmagában is szuper, de szalonnával és tejföllel, kegyetlen. Vacsorára és ebédre pedig válassz a finomság közül:

A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik, mondjuk házi szatmári szilvával, és egy túrós, meg egy kakaós...).
B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta. 

 
 
 
 
Logisztika a kenutúra idején
tiszatura-tisza-vizitura_7566.jpgA kenutúra idején a "fix" szállás(ok)ról ugrunk ki telekocsi rendszerben az aznapi vízre szállás helyére és délután a fix "bázisra" térünk vissza, ill. térsz vissza a szállásodra. Telekocsi rendszerben minden autó a vízre szállási pontra megy, az utasok kiszállnak, a sofőrök, de csak a sofőrök, a kocsikkal a kenutúra érkezési pontjára mennek, és minél kevesebb autó a sofőröket a vízitúra indulási pontjára hozza. 
 
 
 
 

Keddi vízitúra az Öreg-Túron: evezéstanulás plusz vízitúra elképesztően érintetlen tájon, a Túr jóformán senki más által nem evezett szakaszán 

20140613_oreg-tur-vizitura-7-turistvandi-fele.jpg
Találkozás Túristvándiban 13-kor a Vízimalom kemping és panzióban, Túristvándi, Malom u. 3. szám alatt.  

 

Köszönjük a pontos érkezést.

Akinek a környéken van a szállása, annak érdemes korábban jönni Túristvándiba és az élelmiszert hűtőszekrénybe tenni, majd - akár már gyalog - romlandó élelmiszer nélkül átjönni a találkozás helyére.
Gyors "előüdvözlés" után el tudsz menni mosdóba. 
 

A wc után normálisan bemutatkozunk, következik a felszerelés kiosztása. 

20180707_135310_resized.jpgEgy kis kenucipelés vár rád, majd a vízitúrával most ismerkedőket megtanítjuk kenuzni.
Jól, okosan és türelmesen tanítunk, értünk az oktatáshoz, másik sapkánkban, eredeti minőségünkben tanárok, trénerek vagyunk. 

 

A kenuzást kezdő "tanulók" 99%-a percek múlva csodálatosan irányítja a kenut, úgy fogsz helyet változtatni, mintha nem kenuban ülnél, hanem a tornacipődben sétálnál. Csodálkozva nézed majd, hogy más kenusoknak a kenuja miért nem arra megy, amerre ők akarják. Velünk nem lesz frusztráció a vízitúra, mert nem arra megy a makacs kenu, amerre te akarod. Elméletileg előfordulhat, de nálunk SOHA, SENKINEK nem kellett meg azért haza utaznia, mert nem tanult meg jól kenut kormányozni / irányítani.  

 

img_1434.jpgKészüljetek a kenuzástanulást követő vízitúrára alkoholmentes innivalóval, szendviccsel, törölközővel, párnával a kenu üléseire.

Fontos, egészen pontosan nélkülözhetetlen és kötelező a lábat stabilan tartó lábbeli, pl. hátul is pántos szandál, vagy "vízi cipő". 
Ami TILOS az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Ott és majd, amikor látod, hogy a Túr mennyire nem kényeztet el kellemes kiszállóhelyekkel, hálás leszel, hogy bokaszalag-szakadás, bokaficam nélkülire sikeredett a vízitúra.
A vízre szállást követően álomszép helyen fogunk szlalomozni. Legyen elég ennyi, mivel sekélyes szótárunkban nincsenek szavak a leírhatatlanra. 

20140613_161431.jpgEzen a napon a Túr jóformán senki által nem járt részein  örömködünk. Olyan helyen evezünk, hogy ez nincs is a Föld bolygón, vagy ha igen, 65 milliónál biztos, hogy több évet ugrunk vissza, hiszen lejárnak a partra inni a dinoszauruszok.
Bizony néha szűkületekben, néhol hajolgatva haladunk. 
Fontos. Kiszállási, pláne jó kiszállási lehetőség "nem igazán" lesz. Nem lesznek kényelmesek a kiszállások. A Túron általában sem hú de jó a kiszállás, az Öreg-Túrnak ezen a szakaszán ez hatványozottan igaz. Magyarul az egyébként parádés túraszakasz kiszállási szempontból, de csak kiszállási szempontból vacak. A túravezető folyamatosan megmutatja a közel sem jó, de a borulás nélküli kiszállás esélyét adó kiszállási pontokat. Ettől az apróságtól eltekintve olyan, de olyan parádés lesz az időutazás, hogy JÚÚÚÚHÉÉÉÉÉ. A lezizzenés napja. 

 

 

 

Szerdai vízitúra a Tiszán: Tiszabecstől Szatmárcsekéig kenuzunk
tiszatura-tiszai-vizitura-832.jpgTúristvándiból, a Vízi Malom kempingből indulva, 9:00-kor autókkal "felmegyünk" Tiszabecsre. Ha a szállásod Kölcsén, Sonkádon stb van, Tiszabecsen az "egyetlen" Tisza-parton találkozunk, amihez természetesen itinert adunk, tényleg tökéletesen könnyűvé tesszük a találkozási pont megtalálását.

Ekkor a túravezető kocsija már Szatmárcsekén lesz. 

Magyarul a kenutúra tiszabecsi indulása pillanatában "sok" kocsi van "lent" Szatmárcsekén, és "kevés" automobil "fent" Tiszabecsen.

tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgKészüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire, és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízi cipővel". 

Ami TILOS, az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Tiszabecsen a biztonság kedvéért következik a kormányzás (ismételt) tanulása.

 

 

 

Még egy kis gyakorlás, és toalett után következik a vízre szállás.
20150702_153322-1-.jpgAhol lehet és tudunk, a Tisza közepétől kicsit balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.

A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

 

 

 

 

 

dsc01460.jpgKét hosszabb, egy "ebédlős" és egy "uzsonnás" pihenőt fogunk kellemes fövenyeken tartani.

 

És lesz egy, nem kiszállós pihenőnk a Túr-bukónál, ahol a nevében sebes, voltaképpen csiga lassan folydogáló Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.

 


20190807_142255.jpg16 óra körül érkezünk Szatmárcsekére.  

Mivel már Szatmárcsekén van a túravezetői autó, a túravezető két-három fordulóval kireppenti a sofőröket a partól a buszmegállóba, így a sofőrök rövid buszozással máris a kocsijaiknál vannak, ill. 4 sofőrt a túravezető fel is visz Tiszabecsre.

Akiknek Túristvándiban vagy Kölcsén van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal visszagurulunk Túristvándiba vagy Kölcsére, aki éppen Szatmárcsekén lakik, az "haza" érkezett. 
A vacsora önellátó, illetve Szatmárcsekén érdemes megkóstolni a szatmárcsekei pizzéria pizzáit. Az átlagos budapesti pizzériákat pillanatok alatt minősíted fasorban-sincs-alsó-gagyinak, ha ezeket a pizzákat megkóstolod.

 

 

 

Csütörtöki vízitúra: a Tiszán Szatmárcsekétől Tivadarig evezgetünk
szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgDélelőtt szabad program.
Aki akar, már 10:30-kor átjöhet Szatmárcsekére, megnézzük Szatmárcseke különlegességét, a temetőben a "csónakos" fejfákat, ill. aki szeretné, az elvitelre is kérhet pizzát.


 

 

20190811_165029_resized.jpgAmíg 11:30-tól megtanítjuk a vízitúrát ezen a napon kezdőket is kenuzni, addig használd ki, hogy Szatmárcsekén remekül tudsz a Tisza-parton strandolni. 

 

12.00: Logisztikázunk, először is minden utassal az összes kocsi eljön Szatmárcsekére a szatmárcsekei Tisza-partra, és kiszállnak az utasok, aztán minden autó a sofőrökkel lemegy Tivadarba, végül minél kevesebb autóval az összes sofőr visszajön Szatmárcsekére. 

 


13:00 Vízre szállás Szatmárcsekén

www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpg

A Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezünk és nem a kenuban alszunk. A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így ezen a napon már kiköthetünk mindkét oldalon, amit természetesen meg fogunk tenni. 

Itt még szabaduló művészeti kompetenciáidat is gyakorolhatod, és a versenyben leggyorsabb gyermek értékes tárgyjutalmat (nutellás, diós, lekváros... stb.) palacsintát is nyerhet.

 

20190808_150256_resized.jpgÉrdekes lesz a nap olyan szempontból is, hogy mire Tivadarba érünk, nem, hogy a Tiszabecsen még kavicsos talaj, de a Szatmárcsekére jellemző sóderszerű talaj is eltűnik. A part homokossá változik. Ha megkérdezed az átlagos vízitúrázót, hogy meddig tart a Felső-Tisza, a legtöbben Tokajt válaszolják, holott...

 

Holott a határnak Vásárosnaményt, pontosabban a Szamos-torkolatot tekintik.

img_1709.jpgDe :)) Ha valaki tudja azt is, hogy mik egy folyó FELSŐ szakaszának jellemzői, akkor tudja, hogy ahol már ilyen szép homokossá változik a part, az bizony (voltaképpen) már a folyónak nem a felső szakasza.

De a lényeg. Klassz. Nyugis. Békés. Szép.

Zéró stressz. Álom. 
 

16:00 Érkezés Tivadarba, ahol szeretnénk segítséget kérni, a hajómosást követően a trélerhez fel kell hozni a kenukat, amiket 6-8 fős csapatokban oldunk meg, hogy könnyű legyen.  


img_1721.jpgVacsora: a vacsorához már Tivadarban is minden adott, a girosztól, lángostól a palacsintásokon és pizzériákon át éttermek, büfék.
Zöldségest is találunk.
Vagy vár rád a saját vacsorád a bázison Túristvándiban, ill. a szálláshelyeden a vacsorát önállóan oldjátok meg.  

 

 

 

Pénteki Túr kenutúra: 
Sonkád  környéki barangolások a Sebes-Túron 

img_1768.jpgTúristvándiból konvojban indulunk, ha valakinek a szállása nem Túristvándiban van, akkor Sonkádon 11 előtt pár perccel, legkésőbb 11-kor találkozunk.

 

Logisztikáznunk nem kell, ez a vízitúrás nap csillagtúrás, tehát a kocsikhoz fogunk a túranap végén visszaérkezni. 

 

 

img_1788.jpgA kenutúra során a csak nevében sebes, egyébként kedves, jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló, konkrétan sok helyen az Öreg-Túrnál is lassabb, sőt, immár az év jelentős részében állóvíz Sebes-Túron "szlalomozunk". Kiszállási pontokkal a Sebes-Túr sem kényeztet el minket, szerencsére viszont a vízbe remekül ki lehet szállni, amit meg is teszünk. 

 

 


 

img_20190809_111732.jpgA túranap a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, 15-16 óra körül ér véget.

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően kérjük, hogy a kenuk tisztítása után segíts a hajókat biztonságba helyezni, magyarán ki kell cipelnünk a kenukat a partra.  

 

 

 

Szombati Túr kenutúra:
Sonkád - Kölcse (11+1 km)

20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgA reggeli önellátó. 

 

 

 


 

9-kor indulunk Túristvándiból.
Mindenki minden kocsival Sonkádra megy, az utasok kiszállnak, és amíg a kenuk vízhez vitele (magyarán vízhez cipelése) zajlik, minél több autót már a napi kenuzási célba (Kölcsére) telepítünk.
Kölcsén a helyben fizetendő kikötési díj 200 Ft/fő, amely a parkolás és mosdóhasználat díját is tartalmazza. 


20180720_123521_resized.jpgKölcséről pedig (minél kevesebb autóval) visszajönnek a sofőrök a kenutúra vízre szállási pontjára Sonkádra. 

 

 

Aztán indulhat az örömóda az Öreg-Túron. Az indulás után 66 :)) perccel a Túr egyik legjobb "strandján" kötünk ki.

 

Az egykori tehénitató olyan "plázs", hogy ehhez képest Szocsi bakfitty, a Copacabana, Cancun és Monte-Carlo a fasorban sincs... :)


20180711_oreg-tur-vizitura-evezes-tur.jpgCsak vicceltünk, igen, természetesen a világban vannak a Túr mellett is jó helyek....

 

 

Mindenesetre lesz egy kis időd pancsolni. Vár ránk az elméletileg 11 km-es, a millió, medren belüli kanyar miatt gyakorlatilag 14 km-es kenuzás maradék 7 (ténylegesen kb.) 10 km-e.

 

 


A "plázs" után 15 perccel lesz egy átemelés.

img_1442.jpgAz Öreg-Túr a Túr, lehetnek akadályok, ezért nem lehet nanosecundum pontossággal megmondani, de durván 17 óra körül érkezünk Kölcsére, ami átlagos meder esetén igaz.... Hajómosás és a kenuk biztonságba helyezése után Kölcséről telekocsi rendszerben megyünk "haza" a szállás(ok)ra, a többség Túristvándiba, kivéve, akinek éppen Kölcsén van a szállása.

 

 


 

Vasárnapi Túr kenutúra: 
Kölcse - Túristvándi (11+1 km)

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpg8-kor kezdjük a logisztikát, mindenki, minden kocsival Túristvándiból átugrik Kölcsére, majd minél több kocsi visszajön Túristvándiba és "kevés" kocsi átrepíti a sofőröket Kölcsére.


Ismét felejthetetlen élményben részesít majd bennünket az Öreg-Túr.

Az igazi vízitúra-ínyencek is eldobják az agyukat.
20150704_154419.jpgHa a Google-lal méred ki a távolságot Kölcse és Túristvándi között, akkor a folyón a táv elvileg 11 km. Ha viszont GPS-szel méred, akkor hopp, minő meglepi, a "kütyű" alsó hangon 12 kilométert mutat.

 

Az eltérés oka pedig, hogy a medren belül is jobbra, balra kell folyamatosan szlalomozni, kerülgetjük a bedőlt fákat.

 

 

img_1441.jpgÉs van néhány. És kerülgetjük a gyékényeseket, ill. sást. Nád itt alig van. Káka szinte sehol, maximum virágkáka, de az is egy sásfajta. 
És szlalomozunk a harmat kása telepek között. 

Minden PONT az őrültnél is szuperebb.

Egy kivétellel. Kiszállni, lábat nyújtóztatni, pisilni nem ezerszer fogunk.

 

Persze megállunk mindenhol ahol lehet, de egyszerre csak egy-két-három kenu tud jól kikötni, ezért azt szoktuk csinálni, hogy ha van "kiszállós" kenu, akkor a csapat 100 méterrel lejjebb megy, és megvárjuk a kiszállókat.


img_1484.jpg(A többi napra is ez igaz...)
Érkezéskor kenumosásra kérünk, amelyet lehet szivaccsal is végezni, és van nagyüzemi, kifejezetten gyors technikája...

 

 

Köszönjük, hogy jöttetek, a jövő évi viszontlátásig, sziasztok!

Hazautazás.
 
 
 
 

A Túr vízitúra turnusok túradíjai

 

 


Igény szerinti Öreg-Túr vízitúra 
20150707_141346.jpgEgyedi Túr vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

Jelentkezés az Öreg-Túr vízitúrára és utalás:
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpg
Jelentkezés a Tisza + Öreg-Túr vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját, és ha még befér a közlemény rovatba, a vízitúra azonosítóját (esetünkben azt, hogy "Öreg-Túr vízitúra)" beírni. 
A név nem szükséges, mivel azt látjuk.
(Pl. 1121 Bp., Zugligeti út 79.,  
2020. augusztus 4-9.,
Öreg-Túr és Tisza vízitúra)