Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. július 19-21. Tisza-túra; 3 napos vízitúra a Tiszán

www.vizitura.org-vizitura-gyerkocosen.jpg3 napos, "hosszú hétvégés"
Tiszatúra 2019. július 19-21.  péntek-vasárnap. 
Gondosan tervezett és szervezett vízitúra a Tiszán. A "Tiszatúra" nem véletlenül egy szó. Hiszen már egy fogalom. Az örök klasszikus....


 Választhatóan nulladik napi vagy túranapi érkezés! A kocsival érkezőknek remek logisztika, az autó minden este "veletek alszik".
Nem vízitúráztál még? Sebaj!!

Senki nem kenuban született, mindenkinek volt első alkalom!
A vízitúrákat most kezdőknek evezéstanítás. Ha pedig a tanulással "biztosra akarsz menni", gyere csütörtökön és a Túron szinte álló vízen tudsz megtanulni kenuzni. A szállás a választásod szerinti. tisza-tura-www.szigetkozvizitura.hu-tiszabecsnel-oktatas.jpg

i) Lehet végig "fix" helyen megszállni, vendégszobákban Túristvándiban, Szatmárcsekén, Tivadarban, Nagyarban
ii) lehet végig "fix" helyen sátrazni Túristvándiban, és 
iii) lehet vándortúrázva az éppeni kikötési pontokon sátrazni, ha "kidobós" sátrad van, és nem gond, hogy minden este máshol alszol.
A jelentkezési lapon jelöld, ha kéred, hogy foglaljuk neked a szállást, de természetesen magatok is választhatjátok és foglalhatjátok a szállást. A folyón - értelemszerűen - mindig más szakaszon vízitúrázunk.
Az étkezés igény szerint vagy önellátó, étterem és bolt van mindenhol, ill. a "fix" szállásos vendégeknek reggeli és álomvacsora is rendelhető. Kisebb gyerekekkel is laza vízitúra!
 
 
 

1. nap: Tiszabecs - Szatmárcseke (25 km)
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpgAki nem jött meg a nulladik napon, azokkal találkozás 10-kor Túristvándiban, (e-mailben térképet, GPS-koordinákat küldünk). 


Az autópálya már Vásárosnaményig tart. Az út, 
Bp. Lánchídtól 323 km és az útvonaltervező szerint 3 óra 21 perc. Budapest csak példa, de hasznos példa, mivel a vendégek jelentős része dunántúli vagy budapesti vagy Németországban, Skandináviában élő/dolgozó magyar. Szerintünk a Budapest-Túristvándi táv autóval 4.5 óra az átlagembernek, aki megáll útközben, dinnyét, barackot vesz, tankol, mosdóba megy stb. 
img_vizitura-kenutura.jpgAz érkezést követően bemutatkozás, gyors "előorientáció", hűtőszekrényekbe pakolás.Majd az autókkal átgurulunk a 7 km-re lévő Szatmárcsekére.
A kocsikat Szatmárcsekén hagyjuk, és Szatmárcsekéről  busszal megyünk „fel” Tiszabecsre. 

Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízicipővel".
Tiszabecsen következik a kormányzás tanulása, a kenuzás tanulása és gyakorlása, majd rövid ebédszünet és toalett után vízre szállás. A vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

20150702_153322-1-.jpgLesz két-három rövidebb mosdó-szünet. Hosszabb, "uzsonnás" pihenőt az egyik kedvenc fövenyünkön tartjuk. Másik hosszabb pihenőnk a Túr-bukónál lesz, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.
A Túr-bukó után a Tisza 
medrében nem mélyen a víz alatt sziklák vannak, itt erős odafigyelést kérünk szépen, "szigorúan" a túravezető mögött, helykihagyással, libasorban, a túravezető által mutatott irányt követve kell haladni.

17:00 Érkezés Szatmárcsekére. Aki vándortáborozik, a sátrát a parton lévő kempingben dobja ki, aki maga vett ki vendégszobát, ill. akiknek Túristvándiban a bázison van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal beszállunk a délelőtt már Szatmárcsekére hozott autókba és visszagurulunk Túristvándiba.
A vacsora önellátó. Szatmárcsekén a Tisza gátjánál olyan pizzéria van, hogy eldobod az agy**at. Túristvándiban is rendelhető hihetetlenül fincsi menü: pl. káposztás bab/paszuly füstölt hússal, 3, közöttük az egyik szatmári szilvás palacsinta 1500 Ft.

 

 

2. napi evezés: Szatmárcseke-Tivadar (15)
szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura.jpgReggeli önellátó vagy álomreggeli rendelhető a 3-ból két támaszpontunkon. (Pl. kenyérlángos.... júj). 
 

 

Délelőtt fakultatív program (ha van kedved): megnézheted Szatmárcseke különlegességét, a "csónakos" fejfás temetőt.
11:00 A Túristvándiban fix szálláson "állomásozókkal" kezdjük a logisztikát, az autósok Szatmárcsekére hozzák az utasokat. A Szatmárcsekén alvók (főleg a kidobható sátorral vándortáborozók) és a túristvándi csapattest egyesül.
11:15 Miközben a kocsik utasai bepakolnak a kenukba, Szatmárcsekéről a sofőrök leviszik a kocsikat Tivadarba.
A sofőröket pedig a túravezető vagy fuvaros hozza vissza Szatmárcsekére, ez a transzfer. A transzfer díja 1500 Ft/fő.
12:00 Ebéd
12:30 Vízre szállás. A Felső-Tisza vidékének újabb csodaszép táján evezgetünk, meg-megállunk, úszkálunk, a szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így már kiköthetünk mindkét oldalon. 
(Bármikor, de amúgy is gyakran tartunk "technikai" szünetet, ezeket nem írjuk ki.)
www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgSok pihi, relax, strandolás, fakultatív játékos verseny után 16:00 órakor érkezés Tivadarba. A vándortáborozóknak (aki nem a fix szállást választotta), a sátras szállás a Katica kempingben lesz. A mi vendégeinknek a kemping díja 1500 Ft/fő, aki a bázison van, azzal visszagurulunk Túristvándiba. 
Vacsora: aki vándortáborozik és Tivadarban alszik, annak a vacsora egyszerű, Tivadarban vannak giroszosok, lángosos, palacsintások, pizzériák, éttermek, büfék. Sőt. Zöldségest is találunk :) Aki pedig jön vissza Túristvándiba a bázisra, annak 
leírunk négyet az agyeldobó házi(as) vacsorák közül. 
A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (házi szatmári szilvával).

B) Bográcsgulyás és 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz palacsinta. 

 
 
 
 
A tisza vízitúra 3. napja: Tivadar-Vásárosnamény 
www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpgKora reggel a vándortáborozó sátrasoknak nincs dolguk, csak lejönnek a Tisza-partra. A bázison alvó túrázók már "hazamenősre" pakolják a kocsikat, hiszen nem fognak (legalábbis nem szükséges) a szállásra visszajönni.

A támaszponton alvókkal 
reggel 7:30-kor ugrunk át Tivadarba, itt az utasok kiszállnak. A sofőrök leviszik a kocsikat az érkezési pontra Vásárosnaménybe.
A sofőrök pedig a transzferrel (1490 Ft/sofőr) jutnak vissza a vízre szállás helyére Tivadarba, hogy a Tiszatúra végén, amikor a kenuból Vásárosnaményben kiszálltok, be is lehessen szállni az autókba. 
A vízitúra Tivadar - Vásárosnamény szakasza kényelmes lapátolgatás, amely a romantikus Krasznába történő beevezéssel egészen a vásárosnaményi pályaudvar "szájáig" visz. A vasútállomástól kevesebb mint negyedórás sétára, konkrétan 1,5 kilométerre ér véget a tiszai kenutúra 13 óra körül
Hajómosás után az autósoknak csak be kell szállni a reggel idehozott autókba. 
Aki pedig vonattal jött, az vagy
i) Vásárosnaményban felszáll a 14:27-es vonatra, vagy
ii) jó eséllyel kapsz a vízitúrára kocsival érkezettektől  'stoppot'.
Aztán a többségükben budapesti és dunántúli vendégek Nyíregyházán átszállnak az intercity-re és "hazarepülnek" Budapestre.  
 

 
 


Testre szabott vízitúra 
Egyedi tiszai vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

Jelentkezés a vízitúrára és utalás: 
Jelentkezés a tiszai vízitúrára az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre). A t
úradíj utalását az alábbiak szerint kérjük.
vizitura-tisza-a-komp-vasarosnameny-utan-a-tiszan.jpgKedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007


 
 
A megjegyzés rovatba kérjük az irányítószámot nem elfelejtve a számlázási címet, a kenutúra idejét, valamint a "Tiszatúra" szót beírni. (A nevedet NE írd be a megjegyzés rovatba, úgyis látszik a banki utalásból a neved - azzal kezdődik a banki infó - és a megjegyzés rovatban csak foglalja a helyet)
(Pl. 1055 Budapest, Nyugati tér 9. 
2019. 
július 19-21. Tiszatúra)