Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. július 18-21. Tisza+Túr vízitúra, választhatóan 1-2-3-4 nap

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgNem szerénytelenség, mivel nem miattunk csoda: SZENZÁCIÓS, választhatóan 1-2-3-4 napos, családi, baráti vízitúra a Tiszán ÉS az Öreg-Túron! 2019. július 18-21. Öreg-Túr kenutúra. 

Mindenki elkezdte valamikor a vízitúrát, az először kenuzókat szívesen várjuk, türelmesen, odafigyeléssel és jól tanítunk meg kenuzni. Lehet jönni az Öreg-Túr kenutúrára autóval és tömegközlekedéssel is. A vízitúrába 2 vagy 3 napra is be lehet csatlakozni. Vagy gyere evezgetni egyetlen árva napocskára, hiszen az is megéri. Például érkezhetsz pénteken vagy jöhettek csak szombat-vasárnapra, de lehet jönni csak csütörtök-péntekre vagy péntek-szombatra is.  

 


 

A Tiszatúra az örök klasszikus, az Öreg-Túr vízitúra pedig egy mese
Egy elmondhatatlan szépségű, oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpgbiztonságos vízitúrára invitálunk. A Túr 104 kanyarjával tizedjére is megunhatatlan, folyamatosan izgalomban tart, hogy a következő szakaszon mit fedezünk majd fel. A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence.

Tökéletes a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, mintha vietnami dzsungelben, máshol, mintha az Amazonas vidéken eveznénk. Itt a fentről lefelé vezető túrát olvashatod, de lehet, hogy éppen felfelé fogunk jönni. Ezt a csapat összetétele alapján, a meder akkori adottságait és azt is figyelembe véve döntjük el, hogy ne kelljen más vízitúrázó csoportokkal osztozni a kiszállási helyeken. Kihasználjuk, hogy a sodrás minimális, így a sodrás szempontjából szinte mindegy, hogy a Túron lefelé vagy a sodrással szemben haladunk.

 

 

 

 

Vízitúra költözködés nélküli!
20140613_162121.jpgJöhettek vízitúrára  vándortáborozva, de mondunk egy jobbat! Végig a "fix" támaszponton biztonságban van a sátrad, ill. a vendégszobában mindened, nem költözöl, nincs sátorverési vagy költözési kényelmetlenség, mégis a folyó más és más szakaszát csodálod meg a vízitúra egyes napjain. 
 
 
 


Jöhettek az Öreg-Túr vízitúrára autóval és vonattal is! Opcionális nulladik nap.
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgHa a Dunántúl egy távoli "sarkában" laksz, vagy ha szeretnél a nulladik napon kenuzni tanulni vagy ha csak egyszerűen nem akarsz a vízitúra első napján korán kelni, akkor gyere, ill. gyertek a nulladik napon. Az utazás Bp-ről kicsit több, mint 4 óra, az útvonaltervezők 3 óra 21 perces tippjét ne hidd el. 
 
 
 
 
 

 
Szállás a Túr vízitúra idején
turistvandi-szallas-tur-vizitura_01.jpgA szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Ha nem az indulás előtti utolsó két hónapban jelentkezel és kéred, és még van, foglaljuk nektek a szállást.
A vendégszobás szállások díja 2500-3000-3500-4000 Ft/fő/éjszaka a helytől függően, amelyet a túradíj nem tartalmaz. Aki magának foglalja a szállást, Túristvándiban és környékén kereshet a szállások között, csak kezdjétek el a keresést időben. 
 
 
 
 
 
Étkezés az Öreg-Túr túrán
20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz. És természetesen lehet reggelit és vacsorát rendelni is. Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundáskenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. A kenyérlángos önmagában is szuper, de szalonnával és tejföllel a tetején, kegyetlen. Vacsorára és ebédre pedig válassz! Négy a lehetőségek közül. 

A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik mondjuk házi szatmári szilvával, egy túrós és egy kakaós...).
B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta. 

 
 
 
 
Logisztika a Túr-vízitúrán
anna-oreg-tur-vizitura_23.jpgA kenutúra idején a "fix" szállás(ok)ról ugrunk ki telekocsi rendszerben az aznapi vízre szállás helyére és délután a fix "bázisra" térünk vissza, ill. térsz vissza a szállásodra. Telekocsi rendszerben minden autó a vízre szállási pontra megy, az utasok kiszállnak, a sofőrök az érkezési pontra mennek, és minél kevesebb autó a sofőröket az indulási pontra hozza. 
 
 
 

Opcionális nulladik napi kenuzástanulás: ha még nem kenuztál, gyere a nulladik napon és készséggel megtanítunk kormányozni, megtanítjuk a vezérevezős munkáját.  

20180707_135310_resized.jpgTalálkozás Túristvándiban, Túristvándin belül a résztvevőknek e-mailben elküldött címen 18 órakor. Köszönjük a pontos érkezést. Akinek a környéken van a szállása, annak érdemes korábban jönni Túristvándiba és az élelmiszert hűtőszekrénybe tenni, majd - akár már gyalog - romlandók nélkül átjönni a találkozás helyére.
Gyors "előüdvözlés" után el tudsz menni mosdóba. 
A wc után normálisan bemutatkozunk, következik a felszerelés kiosztása. Tényleg minimális, kb. 20 méteres és mindenki segít mindenkinek elvű kenucipelés után a vízitúrával most ismerkedőket megtanítjuk kenuzni.
 
oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpg
Jól, okosan és türelmesen tanítunk, értünk az oktatáshoz. Velünk nem lesz frusztráció a vízitúra, mert nem arra megy a kenu, amerre te akarod. Készüljetek törölközővel, párnával, amit a kenu üléseire tudtok kötni egy spárgával. Fontos, nélkülözhetetlen és kötelező a lábat stabilan tartó lábbeli, pl. hátul is pántos szandál, vagy "vízi cipő". Ami TILOS az a flip-flop, alias bokatörő papucska.

 

 

 

Csütörtöki vízitúra: vagy a Tiszán jövünk Tiszabecstől Szatmárcsekéig, vagy a Túr egy fantastico részén evezgetünk
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpg

Találkozás Túristvándiban, Túristvándin belül  
a résztvevőknek e-mailen elküldött címen 
9:30-kor.   


Mondjuk, hogy a Tisza kerül terítékre. Miért csak "mondjuk"? Előre nem ismerjük a majdani vízállást. Előre nem tudjuk, hogy a Túr egyik szuper helyén a meder mennyire lesz járható, hiszen lehet, hogy vihar után leszünk és az egyik kedvenc részünk kényelmesen nem hajózható, mivel nem egy kijárt hely, csak mi viszünk arra vízitúrát és ha túl sok a bedőlt fa, akkor a tornaórát kihagyjuk. Szóval mondjuk, hogy a Tisza kerül terítékre. Ebben az esetben autókkal "felmegyünk" Tiszabecsre, a kocsikat visszatelepítjük Szatmárcsekére, majd a sofőrök busszal jönnek Szatmárcsekéről Tiszabecsre. 

Magyarul a kenutúra tiszabecsi indulása pillanatában minden kocsi már "lent" van Szatmárcsekén, és minden vízitúrázó pedig "fent" Tiszabecsen. Nyugi, Szatmárcsekén a kocsik biztonságban vannak. 

 

20180719_tiszatura-vizitura.jpgKészüljetek a vízitúrára alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal vagy (pl. a Decathlonban vásárolható) "vízicipővel". 

Ami TILOS az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Tiszabecsen következik a kenuzás, a kormányzás tanulása.

 

 

 

 

 

Még egy kis gyakorlás, rövid ebédszünet és toalett után következik a vízre szállás.
20150702_153322-1-.jpgAhol lehet és tudunk, a Tisza közepétől kicsit balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

Két hosszabb, "ebédlős" és "uzsonnás" pihenőt fogunk kellemes fövenyeken tartani. És lesz egy nem kiszállós pihenőnk a Túr-bukónál, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába. 16 óra körül érkezünk Szatmárcsekére. Akiknek Túristvándiban vagy Kölcsén van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal a már Szatmárcsekén lévő autókkal visszagurulunk/visszamennek Túristvándiba vagy Kölcsére.
dsc01460.jpgAki éppen Szatmárcsekén lakik, az "haza" érkezett. A vacsora önellátó, illetve Szatmárcsekén érdemes megkóstolni a szatmárcsekei pizzéria pizzáit. Az átlagos budapesti pizzériákat pillanatok alatt minősíted alsó gagyinak, ha ezeket a pizzákat megízleled. Durva. Nem sajnálják belőle az anyagot. 

 

 

 

2019. július 19-i Túr kenutúra:
Sonkád - Kölcse (11+3 km)

20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgA reggeli önellátó. 

 

 

 


 

10:30-kor mindenki minden kocsival Sonkádra megy, és amíg a kenuk vízhez vitele zajlik, néhány (célszerűen minél több) autót már a napi kenuzási célba (Kölcsére) telepítünk.

 

 

Aztán hurrá, startol a vízi-örömóda a Túron. Az indulás után jó 45 perccel (de ha 47 perc az se baj) a Túr egyik legjobb "strandján" kötünk ki.

20180720_123521_resized.jpgAz egykori tehénitató olyan plázs, hogy ehhez képest Szocsi bakfitty, a Copacabana, Cancun és Monte-Carlo a fasorban sincs... :) Csak viccelünk. Természetesen a világon máshol is vannak jó helyek, hogy a szigetközi, csallóközi strandokat ne is említsük, ami nyilván egy teljes dimenzió, más kategória. Mindenesetre lesz egy kis időd pancsolni. 


Vár ránk az elméletileg 11 km-es, a millió, medren belüli kanyar miatt gyakorlatilag 14 km-es kenuzás maradék 7 (ténylegesen kb.) 10 km-e.


A "plázs" után 15 perccel lesz egy átemelés. A Túr a Túr, lehetnek akadályok, ezért nanosecundum pontossággal lehetetlen megmondani az érkezés idejét, de durván 4,5 óra a "menetidő".

20180711_oreg-tur-vizitura-evezes-tur.jpgHangsúlyozottan az átlagos körülmények között igaz a 4 óra 30 perces "szintidő", tehát amennyi idő alatt a Túr Kölcséig tartó szakaszát megevezzük. Hajómosás és a kenuk biztonságba helyezése után Kölcséről telekocsi rendszerben megyünk "haza" a szállás(ok)ra, a többség Túristvándiba, kivéve, akinek éppen itt van Kölcsén a szállása.

 

 


 

2019. július 20-i Túr kenutúra: 
Kölcse - Túristvándi (11+3 km)

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpg10-kor kezdjük a logisztikát, mindenki minden kocsival Túristvándiból átugrik Kölcsére, majd minél több kocsi visszajön Túristvándiba és "kevés" kocsi átrepíti a sofőröket Kölcsére.


Ismét felejthetetlen élményben részesít majd bennünket az Öreg-Túr. Az igazi vízitúra-ínyencek is eldobják az agyukat.


Ha a Google-lal méred ki a távolságot Kölcse és Túristvándi között, akkor a folyón a táv elvileg 11 km. Ha viszont GPS-szel méred, akkor hopp, minő meglepi, a "kütyű" alsó hangon 14 kilométert mutat. Az eltérés oka pedig, hogy a medren belül is jobbra, balra kell folyamatosan szlalomozni, kerülgetjük a bedőlt fákat. És van néhány. És kerülgetjük a nádasokat. Van egy pár. A vízimenta-telepet. Nem kicsi...

Minden PONT az őrültnél is szuperebb, egy kivétellel, kiszállni, lábat nyújtóztatni, pisilni nem ezerszer fogunk. Persze megállunk mindenhol ahol lehet, de egyszerre csak egy-két kenu köt ki, a csapat 100 méterrel lejjebb megy és megvárjuk a kiszállókat. (A többi napra is ez igaz...)

 

 

 

2019. július 21-i Túr vízitúra:
újabb tobzódás a szépségben

20150704_154419.jpgEljött az utolsó nap, de még ne pityeregj, olyan, de olyan túranapunk lesz, hogy júj. Kiköltözés és a kocsikba pakolás, meg a szokásos naptejezés, kenuba pakolás, gyors mosdó látogatás rituálét követően 9-kor vízre szállás. 
Mentaillat felhőben fogunk lapátolni. Ha most mosolyogsz magadban, akkor a vízre szállás előtt fogadjunk majd...
Játszunk a vízen, versenyeket tartunk. De nem átlagos versenyeket. Komplex megmérettetés vár rátok, meg kell tudni különböztetni a békaszőlőt a békától és a vadszőlőtől, ki kell menteni a túravezetőt (időre...). Persze csak ha megérdemli. 
 
 
oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-18.jpgÚszkálunk, pancsolunk, a vízitúra már megtette a hatását, ez egy lazább nap, amikor lassan megyünk.
 
 
 
A versenyek mellett pihizünk és élvezzük a vizet, csodaszép tájakon evezünk, ahogyan átérünk Túristvándiból Túristvándiba.
 
 
Ami a vízen hosszú-hosszú, sok kanyargásos evezés, a falun belül, a székely bácsis vicceket idézően a légvonalnál is rövidebb féregjárat. 
 

turistvandi-vizimalom-turistvandi-kozeleben-2-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org.jpgAztán még visszaevezünk az indulás helyére Túristvándiba. A túra a hajómosás és felszerelés pakolást követően 13 óra körül ér véget.  

A pihenő ponton a kiszállás díja 200 Ft, a mosdó használata 100 Ft. A malomba a belépő 200 Ft/fő. 
Köszönjük, hogy jöttetek, a jövő évi viszontlátásig, sziasztok!
 
Hazautazás.
 
 
 
 

A Túr vízitúra turnusok túradíjai

 

 


Igény szerinti Öreg-Túr vízitúra 
20150707_141346.jpgEgyedi Túr vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 
(+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

Jelentkezés a vízitúrára és utalás:
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpg
Jelentkezés a Tisza + Öreg-Túr vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját, és ha még befér a közlemény rovatba, a vízitúra azonosítóját (esetünkben azt, hogy "Öreg-Túr vízitúra)" beírni. 
A név nem szükséges, mivel azt látjuk.
(Pl. 1121 Bp., Zugligeti út 79.,  
2019. július 18-21.,
Öreg-Túr vízitúra)