Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. július 15-17. Öreg-Túr vízitúra, választhatóan 1-2-3 napban

20150707_134157.jpgVálaszthatóan 1-2-3 napos vízitúra az Öreg-Túron 2019. július 15-17., hétfői kezdéssel szerdáig. Öreg-Túr kenutúra 3 fantasztikus napban. 

Gyere! Gyertek.

Az elképesztő hangulatú Öreg-Túr 104 kanyarjával rabul ejt. 

Iskoláknak, egyesületnek eszményi helyszín osztálykiránduláshoz. 
 

 
oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-19.jpg

Családoknak ideális vízitúra-terep biztonságos, de őrülten vadregényes vízitúrához. A kenutúra nagy részében erdőben evezhetsz.

(Még akkor is, ha néhány fénykép a strandolós, ill. napfényes helyeken készült.)

 

 
 
A Túr vízitúra voltaképpen egy mese

2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpg

A Túr frenetikus és biztonságos. A kezdők, a családok, a vízitúra-sztárok, a gyermekesek, iskolák, osztályok, egyetemi csoportok, baráti körök, az autósok és a háborítatlan természetet szeretők idilli vízitúra-terepe.

A (csak nevében sebes) Sebes-Túr gyönyörű, a Régi-Túr (Kis-Túr) az ember előtti időket idézi, az Öreg-Túr pedig sokféle.
 
Néhol olyan, mintha afrikai dzsungelben, néhol, mintha valahol az Amazonas vidéken eveznénk, de leginkább erdők között kanyargó és vadregényes.

 

Kenura fel, csatlakozz a szerencsésekhez.
Gyere vízitúrázni a Túrra! Szállj velünk vízre és érezd meg egy elmúlt világ élő valóságát, a békésen kanyargó víz különleges varázsát.
 
 
 
 

A szállás a Túr vízitúra idején
20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgA vízitúra idején nem kell költöznöd!! A szállás a kenutúra teljes időtartama alatt lehet fix. És természetesen igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Támaszpontunk a legtöbbször Túristvándi. 
Kedvenc helyeink valamelyikén, vagy ha ott már nincs hely, ahol még van hely szívesen foglaljuk nektek a szállást. A sátrazás díja 1500 és 2000 Ft között szór (per fő, per éjszaka). A vendégszobás szállások pedig 2500, 3000, 3500, 4000, 4500 forintért érhetőek el.

Az árak egy éjszakára és egy főre vonatkoznak.  
A szállást Túristvándiban vagy környékén (de hát ez magától értetődő) foglalhatjátok magatok is. 
Túristvándiban és és Túristvándi közelében a kandallós panziótól az egyszerű, de korrekt turistaszállásokon át a Google segítségével mazsolázhattok a szállásokból, ha (és ez fontos) HA időben elkezditek a keresést! 
 
 
 
 

Lehet jönni a vízitúra előtti, ún. nulladik napon is, de nem "kell"
20180711_oreg-tur-vizitura.jpgMár a vízitúra előtti este is (hívjuk ezt nulladik napnak) be lehet futni, aki távolról jön, pl. székelyföldi túrázóknak, bécsi magyaroknak stb. kifejezetten javasoljuk.

De nyugodtan meg lehet érkezni az első nap is. Budapestről az út kb. 4-4,5 óra. Az út nagy részét autópályán lehet megtenni. 

 

 

 

Vándortábor a Túron, de szállás szempontból "csillagtúra"

20150706_oreg-tur-kenutura-vizitura-3.jpgVízitúra költözködés nélkül? Igen! Bár mindig máshol, minden nap más és más folyószakaszon vízitúrázunk, a szállás végig "fix". Ugyanazon a helyen (szálláson) alhatsz. A vízitúrát képzeljétek el úgy, hogy van egy "fix" szállásod és mindig innen megyünk az aznapi vízre szállás helyére, aztán délután/este ugyanezen szállásra térhetsz vissza. Ha szükséges, napi transzfert biztosítunk a kocsi(k)hoz úgy, hogy reggel minden autó a kenutúra indulási pontjára megy, az utasok kiszállnak, a sofőrök az üres kocsikkal az érkezési pontra hajtanak, a túravezető pedig a kenutúra indulási pontjára hozza/viszi a sofőröket. Ez a valóságban pofon egyszerű. Minden nap végén a kocsid ott van melletted. 

 

 

 

Tájjellegű ízparádé a Túr kenutúrán
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-kanyarogva.jpgA legtöbb szálláshelyen a saját főzéshez minden feltétel adott, de Túristvándiban  lehet egy étteremben mennyei reggelit és vacsorát rendelni. Lehet étlapról is a la cart rendelni. És ha mindezt gyorsan akarjuk, ha tudják előre, hogy mit és mennyit készítsenek, akkor a mi vendégeinknek megfizethető áron biztosítanak menüt, étvágygerjesztőnek két gasztroszimfónia:

  • Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik mondjuk túrós, a másik házi szatmári szilvával, a harmadik legyen nutellás....)
  • Bográcsgulyás és "a" 3 palacsinta. 

Fenséges lakomák. A vízitúra minden napján plusz 1 kiló izom :).

 
 
 

 

 

Hétfői Túr kenutúra: Sonkád - Kölcse (11+3 km)
oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpgTalálkozás Túristvándiban 10-kor a résztvevőknek e-mailben elküldött helyen.  

 

Köszönjük a pontos érkezést. A biztonságban történő parkolás és wc-látogatás után érdemes hűtőszekrénybe tenni a romlandókat, majd a vízitúrával most ismerkedőket megtanítjuk kenuzni. Jól, okosan és türelmesen tanítunk. Velünk nem lesz frusztráció a vízitúra, csak azért, mert nem arra megy a kenu, amerre te akarod.

Ebéd után logisztikázunk, ami azt jelenti, hogy miután mindenki minden kocsival Sonkádra ment, amíg a kenuk vízhez vitele zajlik, néhány autót már a napi kenuzási célba (Kölcsére) telepítünk.

 

20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgAztán örömóda a Túron. Az indulás után jó erős fél órával (de ha több, az se baj) "plázson", a Túr egyik legjobb "strandján" kötünk ki. 

Itt van időnk egy jót pancsolni. 


Vár ránk az elméletileg 11 km-es, a millió, medren belüli kanyar miatt gyakorlatilag 14 km-es kenuzás maradéka. Lesz egy helyes átemelés egy kisebb zsilipnél, romantikus szűkület és a megannyi kalandos bújócska. 
Kölcsén a már idehozott kocsiknál szállunk ki a hajókból. 
20180720_120239_resized_1.jpgHajómosás és a kenuk biztonságba helyezése után Kölcséről telekocsi rendszerben megy mindenki a szállására. 
A vacsora önellátó, például előre leadhatod a megrendelést "házi ízek" vacsira. 

 

 

 

Keddi Túr kenutúra: Kölcse - Túristvándi (15 km)
2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpgReggelire érdemes megkóstolni a kenyérlángost, nagyon "ott van"....
 

 

 

A 10:30-as logisztikázás után nem meglepetés, hogy ismét felejthetetlen élményben részesít majd bennünket az Öreg-Túr. 

 

Az igazi vízitúra-ínyencek is eldobják az agyukat. Ehhez képest a Forma 1 semmi. 

20180711_oreg-tur-vizitura-kenutura-oreg-tur.jpgItt a medren belül is jobbra, balra kell folyamatosan szlalomozni, kerülgetjük a bedőlt fákat. És van néhány. És kerülgetjük a nádasokat. Van egy pár. A vízimenta-telepet. Nem kicsi... Minden PONT az őrültnél is szuperebb. Az út valamivel több lesz mint 15 km plusz a medren belüli tekergés. 

 

 

Szerdai vízitúra az Öreg-Túron: elképesztően érintetlen tájon, a Túr jóformán senki más által nem evezett szakaszán fogunk kenuzni ("evezni"). 

20140613_oreg-tur-vizitura-7-turistvandi-fele.jpg
Készüljetek a vízitúrára alkoholmentes innivalóval, szendviccsel, törölközővel, párnával a kenu üléseire.

 

 

Fontos, egészen pontosan nélkülözhetetlen és kötelező a lábat stabilan tartó lábbeli, pl. hátul is pántos szandál, vagy "vízi cipő". 
Ami TILOS az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Ott és majd, amikor látod, hogy a Túr mennyire nem kényeztet el kellemes kiszállóhelyekkel, nagyon hálás leszel, hogy bokaszalag-szakadás nélkülire sikeredett a vízitúra.
A vízre szállást követően álomszép helyen fogunk szlalomozni. Legyen elég ennyi, mivel sekélyes szótárunkban nincsenek szavak a leírhatatlanra. 

20140613_161431.jpgA Túr jóformán senki által nem járt részein  örömködünk. Olyan helyen evezünk, hogy ez nincs is a Föld bolygón, vagy ha igen, 65 milliónál biztos, hogy több évet ugrunk vissza, hiszen lejárnak a partra inni a dinoszauruszok.
Bizony néha szűkületekben, néhol hajolgatva haladunk. 
Fontos. Kiszállási, pláne jó kiszállási lehetőség "nem igazán" lesz, nem lesznek hiperkényelmesek a kiszállások, a Túron általában sem hú de jó a kiszállás, ezen a szakaszon ez hatványozottan igaz. 

 


Túr vízitúra túradíjak 
 

 

(+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com
 
 

Jelentkezés a Túr túrára: 
Jelentkezés az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével, e-mailen történő visszaküldésével (a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre) és a túradíj átutalásával.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet (irányítószám, település, utca, házszám, a kenutúra helyét és a vízitúra időpontját beírni.
(Pl. 2083 Solymár,
Sólyom u. 65.
Öreg-Túr,
2019. július 15-17.)