Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. augusztus 9-11. Túr vízitúra (választhatóan 1-2-3 nap)

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpg2019. augusztus 9-11. három napos Túr-vízitúra. 
Egészen pontosan 1 vagy 2 vagy 
3 napos vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, normális pároknak, természetszerető egyéni kenutúrázóknak a Túron: 2019. augusztus 9-11. Ha nincs három napotok, jöhettek a Túr-vízitúra tetszőleges 2 vagy akárcsak egy napra. 

 

 

 

Mindenki elkezdte valamikor a vízitúrát.
Az először kenuzókat szívesen várjuk.

Türelmesen, odafigyeléssel és oktatás-szakmai értelemben jól tanítunk meg kenuzni. 

Lehet jönni a kenutúrára autóval és tömegközlekedéssel is. 

 

A túrába tetszőleges időtartamba is be lehet csatlakozni. oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpgAkár az elején, akár a végén vagy bármikor akár csak egyetlen napra is. Megéri. Például érkezhetsz pénteken vagy jöhettek csak szombat-vasárnapra, de természetesen az a legszuperebb, ha a teljes vízitúrán itt vagy.  

 


 

A Tisza-túra az örök klasszikus, az Öreg-Túr vízitúra pedig egy mese
Egy elmondhatatlan szépségű, oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpgbiztonságos vízitúrára invitálunk. A Túr 104 kanyarjával egyszerűen megunhatatlan. Ha pedig még soha nem voltál, akkor egyenesen agyeldobó. Folyamatosan izgalomban tart, hogy a következő szakaszon mit fedezünk majd fel. 

A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence.

A Túr tökéletes a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, mintha vietnami dzsungelben, máshol, mintha az Amazonas vidéken eveznénk. Itt a "fentről lefelé" (a sodrás irányát követő) vezető vízitúrát olvashatod, de lehet, hogy éppen felfelé fogunk jönni. Ezt a csapat összetétele alapján, a meder akkori adottságai, és azt is figyelembe véve döntjük el, hogy ne kelljen más vízitúrázó csoportokkal osztozni a kiszállási helyeken, ill. a szűk keresztmetszeteken gyorsan átjussunk. Kihasználjuk, hogy a Túr sodrása minimális, így szinte mindegy, hogy a Túron lefelé vagy a sodrással szemben haladunk.

 

 

 

 

Vízitúra a Túron költözködés nélküli!
20140613_162121.jpgA "fix" támaszponton "végig", a lehetőség szerinti maximális biztonságban van a sátrad, ill. a vendégszobában mindened, nem költözöl, nincs sátorverési vagy költözési kényelmetlenség, mégis minden nap a Túr más és más szakaszát csodálod meg. 
 
 
 


Jöhettek az Öreg-Túr vízitúrára autóval és vonattal is! Nulladik napi utazás a vízitúrára? 
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgHa a nulladik napon jössz, akkor már lehet, hogy a kenutúra előtti este Túristvándiban a Vízimalom kemping éttermében 20 órakor összefutunk. Az utazás Bp-ről erős 4 óra.
 
 
 
 
 

 
Szállás a Túr vízitúra idején
turistvandi-szallas-tur-vizitura_01.jpgA szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Ha nem az indulás előtti utolsó pillanatban (ez esetünkben az utolsó hónapokat jelenti) jelentkezel, és kéred, és még van, foglaljuk nektek a szállást.
A vendégszobás szállások díja 2500-3000-3500-4000 Ft/fő/éjszaka a helytől függően, amelyet a túradíj nem tartalmaz. Aki a nyárra hagyja a jelentkezést, annak magának kell a booking.com vagy szallas.hu segítségével foglalnia, ha Túristvándiban már nincs szállás, akkor Túristvándi környékén keress a szállások között, csak kezdjétek el a keresést időben. 
 
 
 
 
 
Étkezés az Öreg-Túr túrán
20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz. És természetesen lehet reggelit és vacsorát rendelni is. Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundás kenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. A kenyérlángos önmagában is szuper, de szalonnával és tejföllel, kegyetlen. Vacsorára és ebédre pedig válassz a finomság közül:

A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik, mondjuk házi szatmári szilvával, és egy túrós, meg egy kakaós...).
B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta. 

 
 
 
 
Logisztika a kenutúra idején
20170709_125046.jpgA kenutúra idején a "fix" szállás(ok)ról ugrunk ki telekocsi rendszerben az aznapi vízre szállás helyére és délután a fix "bázisra" térünk vissza, ill. térsz vissza a szállásodra. Telekocsi rendszerben minden autó a vízre szállási pontra megy, az utasok kiszállnak, a sofőrök, de csak a sofőrök, a kocsikkal a kenutúra érkezési pontjára mennek, és minél kevesebb autó a sofőröket a vízitúra indulási pontjára hozza. 
 
 
 
 

 

 

 

2019. augusztus 9-i Túr kenutúra: Sonkád  környéki barangolások a Sebes-Túron (akár mindkét) irányban
20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgTalálkozás Túristvándiban  
10:15-kor a Vízimalom kemping és panzióban, Túristvándi, Malom u. 3. szám alatt.  

Túristvándiból konvojban indulunk, ha valakinek a szállása nem Túristvándiban van, akkor Sonkádon 11 előtt pár perccel, legkésőbb 11-kor találkozunk.

 A túranap során a csak nevében sebes, egyébként kedves, jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló, konkrétan az Öreg-Túrnál is lassabb, sőt, immár az év jelentős részében állóvíz Sebes-Túron szlalomozunk.

A túranap a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, 15-16 óra körül ér véget. 

 

 

2019. augusztus 10-i Túr kenutúra:
Sonkád - Kölcse (11+3 km)

20150707_vizitura-kenutura-evezes.jpgA reggeli önellátó. 

 

 

 


 

10:30-kor indulunk Túristvándiból.
Mindenki minden kocsival Sonkádra megy, az utasok kiszállnak, és amíg a kenuk vízhez vitele (magyarán vízhez cipelése) zajlik, minél több autót már a napi kenuzási célba (Kölcsére) telepítünk.
Kölcséről pedig (minél kevesebb autóval) visszajönnek a sofőrök a kenutúra vízre szállási pontjára Sonkádra. 

 

 

20180720_123521_resized.jpgAztán indulhat az örömóda a Túron. Az indulás után 45- 60 perccel (de ha több, az se baj) a Túr egyik legjobb "strandján" kötünk ki.

Az egykori tehénitató olyan "plázs", hogy ehhez képest Szocsi bakfitty, a Copacabana, Cancun és Monte-Carlo a fasorban sincs... :)
Csak vicceltünk, igen, természetesen a világban vannak a Túr mellett is jó helyek....

 

Mindenesetre lesz egy kis időd pancsolni. 


Vár ránk az elméletileg 11 km-es, a millió, medren belüli kanyar miatt gyakorlatilag 14 km-es kenuzás maradék 7 (ténylegesen kb.) 10 km-e.


20180711_oreg-tur-vizitura-evezes-tur.jpgA "plázs" után 15 perccel lesz egy átemelés.

A Túr a Túr, lehetnek akadályok, ezért nem lehet nanosecundum pontossággal megmondani, durván 17 óra körül érkezünk Kölcsére, ami átlagos meder esetén igaz....

Hajómosás és a kenuk biztonságba helyezése után Kölcséről telekocsi rendszerben megyünk "haza" a szállás(ok)ra, a többség Túristvándiba, kivéve, akinek éppen Kölcsén van a szállása.

 

 


 

2019. augusztus 11-i Túr kenutúra: 
Kölcse - Túristvándi (11+3 km)

2014.07.19.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-es-kolcse-kozott-2.jpg8-kor kezdjük a logisztikát, mindenki, minden kocsival Túristvándiból átugrik Kölcsére, majd minél több kocsi visszajön Túristvándiba és "kevés" kocsi átrepíti a sofőröket Kölcsére.


Ismét felejthetetlen élményben részesít majd bennünket az Öreg-Túr.

Az igazi vízitúra-ínyencek is eldobják az agyukat.


20150704_154419.jpgHa a Google-lal méred ki a távolságot Kölcse és Túristvándi között, akkor a folyón a táv elvileg 11 km. Ha viszont GPS-szel méred, akkor hopp, minő meglepi, a "kütyű" alsó hangon 14 kilométert mutat.

 

Az eltérés oka pedig, hogy a medren belül is jobbra, balra kell folyamatosan szlalomozni, kerülgetjük a bedőlt fákat. És van néhány. És kerülgetjük a nádasokat, ami gyakran gyékényes vagy sás. Elvétve káka. 
És a vízimenta-telepet. Nem kicsi...

 

oreg-tur--tiszatura--vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-www.vizitura.org-oreg-tur-18.jpgMinden PONT az őrültnél is szuperebb, egy kivétellel.

Kiszállni, lábat nyújtóztatni, pisilni nem ezerszer fogunk.

 

Persze megállunk mindenhol ahol lehet, de egyszerre csak egy-két-három kenu tud jól kikötni, ezért azt szoktuk csinálni, hogy ha van "kiszállós" kenu, akkor a csapat 100 méterrel lejjebb megy, és megvárjuk a kiszállókat. (A többi napra is ez igaz...)

Köszönjük, hogy jöttetek, a jövő évi viszontlátásig, sziasztok!

Hazautazás.
 
 
 
 

A Túr vízitúra turnusok túradíjai

 

 


Igény szerinti Öreg-Túr vízitúra 
20150707_141346.jpgEgyedi Túr vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

Jelentkezés a vízitúrára és utalás:
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpg
Jelentkezés a Tisza + Öreg-Túr vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját, és ha még befér a közlemény rovatba, a vízitúra azonosítóját (esetünkben azt, hogy "Öreg-Túr vízitúra)" beírni. 
A név nem szükséges, mivel azt látjuk.
(Pl. 1121 Bp., Zugligeti út 79, 2019. augusztus 9-11. Túr