Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. augusztus 7-9. Tisza+Túr vízitúra

20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpg2019. augusztus 7-9. Öreg-Túr + Tisza kenutúra. Nem szerénytelenség, mivel nem miattunk csoda: SZENZÁCIÓS, 3 napos, családi, baráti vízitúra a Tiszán ÉS az Öreg-Túron! 

 

Mindenki elkezdte valamikor a vízitúrát.
Az először kenuzókat szívesen várjuk. 
Türelmesen, odafigyeléssel és oktatás-szakmai értelemben jól tanítunk meg kenuzni. A kenuzást kezdő "tanulók" 99%-a percek múlva csodálatosan irányítja a kenut, úgy fogsz helyet változtatni, mintha nem kenuban ülnél, hanem a tornacipődben sétálnál. Csodálkozva nézed majd, hogy más kenusoknak a kenuja miért nem arra megy, amerre ők akarják. Velünk nem lesz frusztráció a vízitúra, mert nem arra megy a makacs kenu, amerre te akarod. Elméletileg előfordulhat, de nálunk SOHA, SENKINEK nem kellett meg azért haza utaznia, mert nem tanult meg jól kenut kormányozni / irányítani. Lehet jönni a kenutúrára autóval és tömegközlekedéssel is. 

 

A túrába tetszőleges időtartamba is be lehet csatlakozni. oreg-tur-vizitura-oreg-tur-kenutura.jpgAkár az elején, akár a végén vagy bármikor akár csak egyetlen napra is. Megéri. Például érkezhetsz pénteken vagy jöhettek csak szombat-vasárnapra, de természetesen az a legszuperebb, ha a teljes vízitúrán itt vagy.  

 


 

A Tisza-túra az örök klasszikus, az Öreg-Túr vízitúra pedig egy mese
Egy elmondhatatlan szépségű, oreg-tur-vizitura-a-tur-sonkad-utan-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu.jpgbiztonságos vízitúrára invitálunk. A Túr 104 kanyarjával egyszerűen megunhatatlan. Ha pedig még soha nem voltál, akkor egyenesen agyeldobó. Folyamatosan izgalomban tart, hogy a következő szakaszon mit fedezünk majd fel. 

A Túr egyszerre a kezdők és a vízitúra-ínyencek kedvence.

A Túr tökéletes a gyermekeseknek, iskoláknak, osztályoknak, egyetemi csoportoknak, baráti köröknek is. Néhol az ember előtti időket idézi. Egyszer olyan, mintha vietnami dzsungelben, máshol, mintha az Amazonas vidéken eveznénk. Itt a "fentről lefelé" (a sodrás irányát követő) vezető vízitúrát olvashatod, de lehet, hogy éppen felfelé fogunk jönni. Ezt a csapat összetétele alapján, a meder akkori adottságai, és azt is figyelembe véve döntjük el, hogy ne kelljen más vízitúrázó csoportokkal osztozni a kiszállási helyeken, ill. a szűk keresztmetszeteken gyorsan átjussunk. Kihasználjuk, hogy a Túr sodrása minimális, így szinte mindegy, hogy a Túron lefelé vagy a sodrással szemben haladunk.

 

 

 

 

Vízitúra a Túron költözködés nélküli!
20140613_162121.jpgA "fix" támaszponton "végig", a lehetőség szerinti maximális biztonságban van a sátrad, ill. a vendégszobában mindened, nem költözöl, nincs sátorverési vagy költözési kényelmetlenség, mégis minden nap a Túr más és más szakaszát csodálod meg. 
 
 
 


Jöhettek az Öreg-Túr vízitúrára autóval és vonattal is! Nulladik napi utazás a vízitúrára? 
20150705_tur-kenu-kenutura-oreg-tur-vizitura.jpgHa a nulladik napon jössz, akkor már lehet, hogy a kenutúra előtti este Túristvándiban a Vízimalom kemping éttermében 20 órakor összefutunk. Az utazás Bp-ről erős 4 óra.
 
 
 
 
 

 
Szállás a Túr vízitúra idején
turistvandi-szallas-tur-vizitura_01.jpgA szállás igény szerint sátor vagy vendégházi szoba. Ha nem az indulás előtti utolsó pillanatban (ez esetünkben az utolsó hónapokat jelenti) jelentkezel, és kéred, és még van, foglaljuk nektek a szállást.
A vendégszobás szállások díja 2500-3000-3500-4000 Ft/fő/éjszaka a helytől függően, amelyet a túradíj nem tartalmaz. Aki a nyárra hagyja a jelentkezést, annak magának kell a booking.com vagy szallas.hu segítségével foglalnia, ha Túristvándiban már nincs szállás, akkor Túristvándi környékén keress a szállások között, csak kezdjétek el a keresést időben. 
 
 
 
 
 
Étkezés az Öreg-Túr túrán
20180711_tur-kenutura-vizitura-oreg-tur.jpgA legtöbb szálláson minden feltétel adott a saját főzéshez, sütéshez, grillezéshez vagy tárcsázáshoz. És természetesen lehet reggelit és vacsorát rendelni is. Az egyik kedvenc helyünkön a klasszikus tojásrántottás, bundás kenyeres, "kontinentális" stb. reggelik (amik szintén rendben vannak) mellett lehet kérni kenyérlángost. A kenyérlángos önmagában is szuper, de szalonnával és tejföllel, kegyetlen. Vacsorára és ebédre pedig válassz a finomság közül:

A) Káposztás paszuly füstölt hússal, 3 palacsinta (az egyik, mondjuk házi szatmári szilvával, és egy túrós, meg egy kakaós...).
B) Bográcsgulyás és a 3 palacsinta.
C) Rántott hús és sült krumpli ketchuppal plusz 3 palacsinta.
D) Töltött káposzta plusz három palacsinta. 

 
 
 
 
Logisztika a kenutúra idején
20170709_125046.jpgA kenutúra idején a "fix" szállás(ok)ról ugrunk ki telekocsi rendszerben az aznapi vízre szállás helyére és délután a fix "bázisra" térünk vissza, ill. térsz vissza a szállásodra. Telekocsi rendszerben minden autó a vízre szállási pontra megy, az utasok kiszállnak, a sofőrök, de csak a sofőrök, a kocsikkal a kenutúra érkezési pontjára mennek, és minél kevesebb autó a sofőröket a vízitúra indulási pontjára hozza. 
 
 
 
 

 

 

 

2019. augusztus 7. vízitúra: a Tiszán Tiszabecstől Szatmárcsekéig kenuzunk
tisza-tura-www.tiszatura-vizitura.hu-tiszabecsi-keszulodes.jpg

Találkozás Túristvándiban 
10-kor a Vízimalom kemping és panzióban, Túristvándi, Malom u. 3. szám alatt.  
 
 

10:30-kor autókkal "felmegyünk" Tiszabecsre, a kocsik egy részét visszatelepítjük Szatmárcsekére, majd kevés számú sofőr felviszi a sok sofőrt Tiszabecsre.

Magyarul a kenutúra tiszabecsi indulása pillanatában "sok" kocsi van "lent" Szatmárcsekén, és "kevés" automobil lesz "fent" Tiszabecsen.

Készüljetek alkoholmentes innivalóval és szendviccsel, törölközővel, fenék alá párnákkal a kenu üléseire és a lábat stabilan tartó lábbelivel, pl. hátul is pántos szandállal, "vízicipővel". 

20180719_tiszatura-vizitura.jpgAmi TILOS, az a flip-flop, alias bokatörő papucska. Tiszabecsen a biztonság kedvéért következik a kormányzás tanulása.

 

 

 

 

 

Még egy kis gyakorlás, és toalett után következik a vízre szállás.
20150702_153322-1-.jpgAhol lehet és tudunk, a Tisza közepétől kicsit balra evezünk, a vis major esetét kivéve nem kötünk ki az ukrán oldalon.
A folyó itt még folyik, a festői tájon a 24-25 km sajnos gyorsan elfogy. 

 

 

 

 

 

dsc01460.jpgKét hosszabb, egy "ebédlős", és egy "uzsonnás" pihenőt fogunk kellemes fövenyeken tartani. És lesz egy, nem kiszállós pihenőnk a Túr-bukónál, ahol a Sebes-Túr ömlik (bukik) a Tiszába.

 


16 óra körül érkezünk Szatmárcsekére. Akiknek Túristvándiban vagy Kölcsén van a sátras vagy vendégszobás "fix" szállásuk, azokkal a már Szatmárcsekén lévő autókkal visszagurulunk Túristvándiba vagy Kölcsére, aki éppen Szatmárcsekén lakik, az "haza" érkezett. 


A vacsora önellátó, illetve Szatmárcsekén érdemes megkóstolni a szatmárcsekei pizzéria pizzáit. Az átlagos budapesti pizzériákat pillanatok alatt minősíted fasorban-sincs-alsó-gagyinak, ha ezeket a pizzákat megkóstolod...

 

 

 

2019. augusztus 8. vízitúra: a Tiszán Szatmárcsekétől Tivadarig evezgetünk
szatmarcseke-temeto-csonakos-fejfak-tisza-vizitura-kolcsey-sirjaval-2.jpgDélelőtt szabad program.

13 órakor fogunk vízre szállni, de aki akar már 11-kor átjöhet Szatmárcsekére, megnézzük Szatmárcseke különlegességét, a temetőben a "csónakos" fejfákat, ill. aki szeretné, az elvitelre is kérhet pizzát. Amíg megtanítjuk a vízitúrát ezen a napon kezdőket is kenuzni, addig használd ki, hogy Szatmárcsekén remekül tudsz a Tisza-parton strandolni. 

13.00: Vízre szállás.
A Felső-Tisza vidékének csodaszép táján evezgetünk. A lenti képen látható a kenuban alvó, napozó és egyéb dekadens tevékenységeket  végző egyénekről kérünk NEM példát venni :)), - vagy csak kicsit. 

A szatmárcsekei kempinggel szembeni kb. 200 méteres Tisza-szakaszt leszámítva a nap során végig magyar területen vagyunk, így ezen a napon már kiköthetünk mindkét oldalon, amit természetesen meg fogunk tenni. Érdekes lesz a nap olyan szempontból is, hogy mire Tivadarba érünk, nem, hogy a Tiszabecsen még kavicsos talaj, de a Szatmárcsekére jellemző sóderszerű talaj is eltűnik. A part homokossá változik. Ha megkérdezed az átlagos vízitúrázót, hogy meddig tart a Felső-Tisza, a legtöbben Tokajt válaszolják, holott... Holott a határnak Vásárosnaményt, pontosabban a Szamos-torkolatot tekintik. De :)) Ha valaki tudja azt is, hogy mik egy folyó FELSŐ szakaszának jellemzői, akkor tudja, hogy ahol már ilyen szép homokossá változik a part, az bizony (voltaképpen) már a folyónak nem a felső (hanem középső) szakasza. De a lényeg. Klassz. Nyugis. Békés. Szép. Zéró stressz. Álom. 
www.vizitura.org-buzgo-evezes--koma-.jpg16:00 Érkezés Tivadarba
 

 

 

 


Vacsora: a vacsorához már Tivadarban is minden adott, a girosztól, lángostól a palacsintásokon és pizzériákon át éttermek, büfék tömege. Zöldségest is találunk. Vagy vár rád a saját vacsorád a bázison (Túristvándiban). 

 

 

2019. augusztus 9-i Túr kenutúra: Sonkád  környéki barangolások a Sebes-Túron (akár mindkét) irányban
20150704_oreg-tur-kenutura-vizitura.jpgTúristvándiból konvojban indulunk, ha valakinek a szállása nem Túristvándiban van, akkor Sonkádon 11 előtt pár perccel, legkésőbb 11-kor találkozunk.

 



A túranap során a csak nevében sebes, egyébként kedves, jámbor, szelíd, viccesen lassan folydogáló, konkrétan az Öreg-Túrnál is lassabb, sőt, immár az év jelentős részében állóvíz Sebes-Túron szlalomozunk.

A túranap a pihenőkkel és mosdószünetekkel, benne természetesen ebédszünettel, 15-16 óra körül ér véget. 

 

 

 

A Túr vízitúra turnusok túradíjai

 

 


Igény szerinti Öreg-Túr vízitúra 
20150707_141346.jpgEgyedi Túr vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat a csoport igényei (útvonal, az időpont, a szállás és étkezés igények), valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk étkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. (+36) 209 342 760 vagy tiszatura_vizitura@yahoo.com

 
 
 

Jelentkezés a vízitúrára és utalás:
2014.07.18.-oreg-tur-vizitura-turistvandi-korul-2.jpg
Jelentkezés a Tisza + Öreg-Túr vízitúrára a honlapon olvasható tudnivalók, továbbá a részvételi és szerződési feltételek, és a "mit kell hozni a vízitúrára" menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lap kitöltés utáni visszaküldésével. A jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük küldeni. 
Visszaigazolást küldünk (rendszerint 24 órán belül) és a visszaigazolást követően (24 órán belül) kérjük a túradíjat utalni.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúra díját utaló természetes vagy jogi személy számlázási címét (irányítószámmal!!) valamint a vízitúra időpontját, és ha még befér a közlemény rovatba, a vízitúra azonosítóját (esetünkben azt, hogy "Öreg-Túr vízitúra)" beírni. 
A név nem szükséges, mivel azt látjuk.
(Pl. 1124 Bp., Béla király út 47/c.,  
2019. augusztus 7-9.,
Öreg-Túr és Tisza vízitúra)